انسان فطرتاً کمال جو است و هر چیزی را که کمال باشد، می‌پسندد و دوست دارد. از آن‌جا که زیبایی کمال است؛ لذا آن‌را دوست دارد. بنابر این چون موضوع فطری است، نیازی به دلیل عقلی ندارد. دیدن روی زیبای انسان‌ها - چه خوب و چه بد - از لحاظ همین فطرت زیباشناسی تأثیر مثبتی بر روان انسان می‌گذارد. در روایت آمده است: سه [چیز] به دیده روشنی می‌بخشد: نگریستن به سبزه، نگریستن به آب روان و نگریستن به روی زیبا.[1] علاوه بر این دوست داشتن زیبایی یک صفت خدایی است. امام صادق(ع) فرمود: خداوند زیبا است و زیبایی را دوست دارد.[2] اما انسان نباید آن‌قدر ساده‌نگر باشد که زیبایی ظاهری را به تنهایی نشانگر زیبایی باطنی بداند و تأثیرپذیری نادرست داشته باشد. گفتنی است زیبایی ظاهر و چهره ماندگاری ندارد، بلکه رفتنی است. مثلاً با یک سوختگی ساده از بین می‌رود و اگر هم تا آخر عمر باقی باشد با مرگ فانی می‌شود، امّا آنچه مهم است زیبایی سیرت و باطن است که ماندگار و باقی است و حتی با مرگ نیز از بین نمی‌رود، علاوه بر این؛ چون زیبایی نعمت است، پس باید نسبت به بهره‌برداری از آن در جهان آخرت پاسخ‌گو باشد، که مبادا از این نعمت خدایی در راه شیطان و هواهای نفسانی بهره‌برداری کرده باشد. [1] . «وَ قَالَ ع ... وَ ثَلَاثٌ یَجْلِینَ الْبَصَرَ النَّظَرُ إِلَی الْخُضْرَةِ وَ النَّظَرُ إِلَی الْمَاءِ الْجَارِی وَ النَّظَرُ إِلَی الْوَجْهِ الْحَسَن». حرانی، ابن شعبه، تحف العقول عن آل الرسول(ص)، ص 409‏، قم، جامعه مدرسین‏، چاپ دوم، 1404ق‏.‏ [2] . «قال أَبو عَبْدِ اللَّهِ (ع): إِنَّ اللَّهَ جَمِیلٌ یُحِبُّ الْجَمَالَ وَ یُحِبُّ أَنْ یَرَی أَثَرَ نِعْمَتِهِ عَلَی عَبْدِه»‏. طبرسی، حسن بن فضل بن حسن، مکارم الأخلاق، ص 103، قم، شریف رضی‏، چاپ چهارم‏، 1370ش.
سلام؛ چرا انسان زیبایی را دوست دارد؟ دلیل علمیاش چیست؟ دوست داشتن افراد زیبارو چه تأثیری بر انسان میگذارد؟
انسان فطرتاً کمال جو است و هر چیزی را که کمال باشد، میپسندد و دوست دارد. از آنجا که زیبایی کمال است؛ لذا آنرا دوست دارد. بنابر این چون موضوع فطری است، نیازی به دلیل عقلی ندارد.
دیدن روی زیبای انسانها - چه خوب و چه بد - از لحاظ همین فطرت زیباشناسی تأثیر مثبتی بر روان انسان میگذارد.
در روایت آمده است: سه [چیز] به دیده روشنی میبخشد: نگریستن به سبزه، نگریستن به آب روان و نگریستن به روی زیبا.[1]
علاوه بر این دوست داشتن زیبایی یک صفت خدایی است.
امام صادق(ع) فرمود: خداوند زیبا است و زیبایی را دوست دارد.[2]
اما انسان نباید آنقدر سادهنگر باشد که زیبایی ظاهری را به تنهایی نشانگر زیبایی باطنی بداند و تأثیرپذیری نادرست داشته باشد.
گفتنی است زیبایی ظاهر و چهره ماندگاری ندارد، بلکه رفتنی است. مثلاً با یک سوختگی ساده از بین میرود و اگر هم تا آخر عمر باقی باشد با مرگ فانی میشود، امّا آنچه مهم است زیبایی سیرت و باطن است که ماندگار و باقی است و حتی با مرگ نیز از بین نمیرود، علاوه بر این؛ چون زیبایی نعمت است، پس باید نسبت به بهرهبرداری از آن در جهان آخرت پاسخگو باشد، که مبادا از این نعمت خدایی در راه شیطان و هواهای نفسانی بهرهبرداری کرده باشد. [1] . «وَ قَالَ ع ... وَ ثَلَاثٌ یَجْلِینَ الْبَصَرَ النَّظَرُ إِلَی الْخُضْرَةِ وَ النَّظَرُ إِلَی الْمَاءِ الْجَارِی وَ النَّظَرُ إِلَی الْوَجْهِ الْحَسَن». حرانی، ابن شعبه، تحف العقول عن آل الرسول(ص)، ص 409، قم، جامعه مدرسین، چاپ دوم، 1404ق. [2] . «قال أَبو عَبْدِ اللَّهِ (ع): إِنَّ اللَّهَ جَمِیلٌ یُحِبُّ الْجَمَالَ وَ یُحِبُّ أَنْ یَرَی أَثَرَ نِعْمَتِهِ عَلَی عَبْدِه». طبرسی، حسن بن فضل بن حسن، مکارم الأخلاق، ص 103، قم، شریف رضی، چاپ چهارم، 1370ش.
- [سایر] آیا خداوند، زیبایی را دوست دارد؟
- [سایر] نماز چه تأثیری در زندگی سیاسی - اجتماعی افراد می گذارد؟
- [سایر] در مورد خود ارضایی مفصّل توضیح دهید و راه مبارزه آن را بنویسید؟ آیا تأثیری بد در ازدواج و بچه دار شدن میگذارد؟
- [سایر] آیا خیرات و صدقات افراد، تأثیری بر وضعیت میّت در قبر دارد؟
- [سایر] آیا خیرات و صدقات افراد، تأثیری بر وضعیت میّت در قبر دارد؟
- [سایر] ناخن بلند، زیبایی خاصی به دست می دهد پس چرا برخی افراد مذهبی به این کار نگاه بدبینانه ای دارند؟
- [سایر] در مورد زیباییهای حضرت زهرا سلام الله علیها مطالبی را بیان فرمایید و زیبایی واقعی چیست؟
- [آیت الله علوی گرگانی] چیزهایی نظیر پارچه چادری که انسان برای همسر آینده خود کنار میگذارد خمس دارد؟
- [سایر] هم نشینی با دوستان چه تأثیری بر شخصیت انسان دارد؟
- [سایر] با شخصی سنی دوست شده ام و از زیبایی او لذت می برم آیا این دوستی باعث ناراحتی ائمه هدی (علیهم السلام) می شود؟
- [آیت الله اردبیلی] انسان نمیتواند (زکات) و (خمس) و (کفّارات) خود را برای مخارجی که تأمین آن بر او واجب است، به افراد واجبالنّفقه خود بپردازد.
- [آیت الله سبحانی] انسان می تواند اعتکاف را از جانب خود و یا از جانب افراد از دنیا رفته انجام دهد، ولی از طرف فرد زنده جایز نیست.
- [آیت الله سیستانی] انسان وسواس که در آب کشیدن چیز نجس یقین پیدا نمیکند ، اگر به همان نحوی که افراد متعارف آب میکشند رفتار نماید کفایت میکند . 12 رفتن خون متعارف :
- [آیت الله علوی گرگانی] امانت دار و کسی که مال را امانت میگذارد، باید هر دو بالغ و عاقل باشند، پس اگر انسان مالی را پیش بچه یا دیوانه امانت بگذارد یا دیوانه وبچه مالی را پیش کسی امانت بگذارد صحیح نیست مگر آن که با اذن ولیّ باشد.
- [آیت الله بروجردی] چیزی را که انسان پیش طلبکار گرو میگذارد، باید پیش او بماند که اگر طلب او را ندهد، طلب خود را از آن به دست آورد، پس اگر پیش از آن که طلب او را بدهد آن چیز را از او بگیرد، حق او را غصب کرده است.
- [آیت الله خوئی] چیزی را که انسان پیش طلبکار گرو میگذارد، باید پیش او بماند که اگر طلب او را ندهد طلب خود را از آن بهدست آورد. پس اگر پیش از آن که طلب او را بدهد آن چیز را از او بگیرد، حق او را غصب کرده است.
- [آیت الله اردبیلی] چیزی که انسان پیش طلبکار گرو میگذارد، باید پیش او بماند تا اگر طلب او را ندهد طلب خود را از آن به دست آورد، پس اگر پیش از آن که طلب او را بدهد آن چیز را از او بگیرد، حقّ او را غصب کرده است.
- [آیت الله علوی گرگانی] چیزی را که انسان پیش طلبکار گرو میگذارد، باید پیش او بماند که اگر طلب او را ندهد طلب خود را از آن به دست آورد، پس اگر پیش از آن که طلب او را بدهد آن چیز را از او بگیرد، حقّ او را غصب کرده است.
- [آیت الله مظاهری] چیزی را که انسان پیش طلبکار گرو میگذارد، باید پیش او بماند که اگر طلب او را ندهد طلب خود را از آن به دست آورد، پس اگر پیش از آنکه طلب او را بدهد آن چیز را از او بگیرد، حقّ او را غصب کرده است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] چیزی را که انسان پیش طلبکار گرو میگذارد، باید پیش او بماند که اگر طلب او را ندهد طلب خود را از آن به دست آورد، پس اگر پیش از آن که طلب او را بدهد آن چیز را از او بگیرد، حقّ او را غصب کرده است.