عنوان «ورزش» به طور مستقل در اسلام مورد بحث قرار نگرفته است، اما موضوع سلامت بدن، از جنبه‌های مختلف مورد توجه قرار گرفته و به آن اهمیت داده شده است؛ از این‌رو ورزش یکی از مهم‌ترین راه‌های حفظ سلامتی بدن و افزایش توانایی آن، جهت انجام وظایف و عبادات به‌شمار می‌رود؛ لذا از این جهت می‌توان آن‌را مورد تأکید دین دانست. به عبارت دیگر؛ آثار و فواید ورزش است که مطلوب دین و شارع است، نه خود ورزش؛[1] ورزش‌هایی که اهداف بیشتری را در این زمینه محقق می‌کند، از نظر اسلام مطلوب‌تر است؛ از این‌رو ورزش‌هایی؛ مانند شنا، تیراندازی مورد تأکید قرار گرفته است.[2] در نهایت می‌توان نتیجه گرفت که هر ورزشی برای بدن انسان مفید باشد و با آموزه‌های اسلامی منافات نداشته باشد مورد توصیه اسلام نیز خواهد بود. در همین رابطه مراجعه به پاسخ پیاده‌‌روی از نگاه روایات - 33760 مناسب است. [1] . در دعای کمیل می‌خوانیم: «قَوِّ عَلَی خِدْمَتِکَ جَوَارِحِی»؛ «برای خدمت در پیشگاهت، بدنم را توانا کن»؛ شیخ طوسی، محمد بن حسن، مصباح المتهجد و سلاح المتعبّد، ج 2، ص 849، بیروت، مؤسسة فقه الشیعة، چاپ اول، 1411ق. [2] . شیخ حرّ عاملی، وسائل الشیعة، ج 21، ص 475، قم، مؤسسه آل البیت(ع)، چاپ اول، 1409ق.
فلسفه وجودی ورزش از نظر اسلام چیست؟
عنوان «ورزش» به طور مستقل در اسلام مورد بحث قرار نگرفته است، اما موضوع سلامت بدن، از جنبههای مختلف مورد توجه قرار گرفته و به آن اهمیت داده شده است؛ از اینرو ورزش یکی از مهمترین راههای حفظ سلامتی بدن و افزایش توانایی آن، جهت انجام وظایف و عبادات بهشمار میرود؛ لذا از این جهت میتوان آنرا مورد تأکید دین دانست. به عبارت دیگر؛ آثار و فواید ورزش است که مطلوب دین و شارع است، نه خود ورزش؛[1] ورزشهایی که اهداف بیشتری را در این زمینه محقق میکند، از نظر اسلام مطلوبتر است؛ از اینرو ورزشهایی؛ مانند شنا، تیراندازی مورد تأکید قرار گرفته است.[2] در نهایت میتوان نتیجه گرفت که هر ورزشی برای بدن انسان مفید باشد و با آموزههای اسلامی منافات نداشته باشد مورد توصیه اسلام نیز خواهد بود.
در همین رابطه مراجعه به پاسخ پیادهروی از نگاه روایات - 33760 مناسب است. [1] . در دعای کمیل میخوانیم: «قَوِّ عَلَی خِدْمَتِکَ جَوَارِحِی»؛ «برای خدمت در پیشگاهت، بدنم را توانا کن»؛ شیخ طوسی، محمد بن حسن، مصباح المتهجد و سلاح المتعبّد، ج 2، ص 849، بیروت، مؤسسة فقه الشیعة، چاپ اول، 1411ق. [2] . شیخ حرّ عاملی، وسائل الشیعة، ج 21، ص 475، قم، مؤسسه آل البیت(ع)، چاپ اول، 1409ق.
- [سایر] فلسفه وجودی موجودات غیبی چیست؟
- [سایر] فلسفه وجودی شفاعت در قیامت چیست؟
- [سایر] فلسفه وجودی امام زمان(عج) در عصر غیبت چیست؟
- [سایر] فلسفه ی وجودی ولایت فقیه به نحو اختصار چیست؟
- [سایر] فلسفه وجودی امام زمان (عج) در عصر غیبت چیست؟
- [سایر] فلسفه وجودی مجلس خبرگان چیست؟ وجود این مجلس چه ضرورت و اهمیتی دارد؟
- [سایر] چرا در زمان معصومین(ع) مجلس خبرگان وجود نداشت؟ فلسفه وجودی خبرگان چیست؟
- [سایر] فلسفه وجودی ملائکه و فرشتگان چیست و چه نیازی به وساطت آنهاست؟
- [سایر] فلسفه وجودی مجلس خبرگان چیست؟ وجود این مجلس چه ضرورت و اهمیتی دارد؟
- [سایر] فلسفه وجودی مجلس خبرگان چیست و به چه علت امام خمینی(رحمت الله علیه) از سوی خبرگان انتخاب نشدند؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] ماهی مردهای که معلوم نیست آن را زنده از آب گرفتهاند یا مرده، چنانچه از ممالک غیر اسلامی آورده باشند حرام است و اگر از بازار مسلمانان یا سرزمین اسلامی تهیّه شده یا از این جاها به ممالک غیر اسلامی منتقل شده باشد اشکال ندارد، چنانچه در مسأله 95 و 96 گذشت، ولی اگر انسان بداند که ماهی از ممالک غیر اسلامی بدون تحقیق وارد بازار مسلمانان یا سرزمین اسلامی شده، حرام میباشد.
- [آیت الله علوی گرگانی] جائز است بدن مرده کافر را تشریح کردن بتمام انواع تشریح وهمینطور است اگر مردهای اسلام او مشکوک باشد وفرق نمیکند که تشریح بدن کافر یا مشکوک الاسلام در بلاد اسلامی بوده باشد یا غیر اسلامی.
- [آیت الله خوئی] جایز است بدن مرد کافر را تشریح کردن به تمام انواع تشریح و همین طور است اگر مردهای اسلام او مشکوک باشد و فرق نمیکند تشریح بدن کافر یا مشکوک الاسلام در بلاد اسلامی بوده باشد یا غیر اسلامی.
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسی که در جامعه اسلامی زندگی می کند و از اعتقادات او خبر نداریم، پاک است و جستجو و تفتیش لازم نیست و نیز در جوامع غیر اسلامی چنانچه افرادی باشند که معلوم نباشد مسلمان هستند یا کافر، پاکند.
- [آیت الله سبحانی] کسی که معلوم نیست مسلمان است یا نه پاک می باشد. ولی احکام دیگر مسلمانان را ندارد، مثلا نمی تواند زن مسلمان بگیرد و نباید در قبرستان مسلمانان دفن شود. مگر این که در بلاد اسلامی بمیرد، در این صورت در قبرستان مسلمانان دفن می شود.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر قرار داد رابطه چه سیاسی و چه تجاری بین یکی از دول اسلامی و اجانب، مخالف مصلحت اسلام و مسلمانان باشد، جایز نیست این گونه رابطه، و اگر دولتی اقدام به آن نمود، بر سایر دول اسلامی واجب است آن را الزام کنند به قطع رابطه به هر نحو ممکن است.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر عقد روابط چه سیاسی و چه تجاری بین یکی از دوَل اسلامی و اجانب ، مخالف مصلحت اسلام و مسلمانان باشد ، جایز نیست این گونه روابط ، و اگر دولتی اقدام به آن نمود ، بر سایر دوَل اسلامی واجب است آن را الزام کنند به قطع روابط به هر نحو ممکن است .
- [آیت الله اردبیلی] انعقاد پیمانهای سیاسی و تجاری بین یکی از دول اسلامی و اجانب که مخالف مصلحت اسلام و مسلمانان باشد، جایز نیست و اگر دولتی اقدام به آن نمود، بر سایر دول اسلامی واجب است با وسایل ممکن آن را به قطع چنین رابطهای الزام کنند.
- [آیت الله جوادی آملی] .داد و ستد گوشت , پیه و پوستی که از دست مسلمان در سرزمین اسلامی گرفته شود , صحیح است و اگر معلوم باشد که مسلمان آن را از کافر بدون بررسی گرفته است , چون کشته شدن آن به دستور اسلامی ثابت نشده، صحیح نیست . البته اگر منفعتی داشته باشد که کاربرد آن , مشروط به پاک بودن نباشد, اشکال ندارد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . چون اقتصاد و تجارت جامعه مسلمانان در اثر غفلت هایی که شده و وابسته به بانک ها گردیده است، تا بانک ها وضع خود را با تعالیم اقتصادی اسلامی تطبیق نکرده اند، مسلمانان متمکن با همکاری یکدیگر مؤسسات قرض الحسنه اسلامی تأسیس کنند و این مخالفت علنی با احکام خدا را به اطاعت احکام او مبدل سازند.