من حدیثی شنیدم که مرا به شک انداخته قریب به مضمون: (هر کس اهداف خود را به کسی بگوید به سرانجام نمی‌رسد) آیا این درست است؟ آیا همیشه باید برای انجام کارها پنهان‌کاری کرد و اگر بگوییم به سرانجام نمی‌رسد؟
همیشه این‌گونه نیست که هر کس اهداف کار و برنامه‌های خود را به دیگران بگوید لزوماً با شکست روبه‌رو شود؛ چرا که یکی از ابزارهای موفقیت و پشتوانه‌های محکم برای نیل به اهداف، استفاده از تجربه، علم، اندیشه و توانمندی دیگران است. هم‌فکری و بهره‌گیری از توانمندی و تجارب دیگران، باعث کاهش خطا در برنامه‌های زندگی و تسریع در رسیدن به هدف می‌شود. افرادی که در کارهای مهم با صلاح‌اندیشی و مشورت دیگران اقدام می‌کنند، کمتر گرفتار لغزش می‌شوند و کارهای آنان بیشتر قرین موفقیت، سلامتی و بالندگی است. امام علی(ع) می‌فرماید: «هرکس با خردمندان مشورت کند، با انوار خردهای آنان، روشنی یابد و به راه درست و رستگاری نایل گردد».[1] اما در برخی موارد، اعلام عمومی و آشکار کردن یک طرح و ایده، قبل از آن‌که پایه‌های آن استحکام کافی را به‌دست آورده باشد، آسیبی برای آن طرح خواهد بود؛ چنان‌که در روایتی از امام صادق(ع) می‌خوانیم: «آشکار کردن چیزی قبل از آن‌که محکم و قطعی گردد باعث تباهی آن است».[2]   [1] . مجلسی، محمد باقر، بحار الانوار، ج ‏72، ص 105، بیروت، دار إحیاء التراث العربی، چاپ دوم، 1403ق. [2] . «عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ(ع) قَالَ: إِظْهَارُ الشَّیْ‏ءِ قَبْلَ‏ أَنْ یُسْتَحْکَمَ مَفْسَدَةٌ لَهُ»؛ برقی، احمد بن محمد بن خالد، المحاسن، محقق، مصحح، محدث، جلال الدین،‏ ج ‏2، ص  603، قم، دار الکتب الإسلامیة، چاپ دوم، 1371ق.
عنوان سوال:

من حدیثی شنیدم که مرا به شک انداخته قریب به مضمون: (هر کس اهداف خود را به کسی بگوید به سرانجام نمی‌رسد) آیا این درست است؟ آیا همیشه باید برای انجام کارها پنهان‌کاری کرد و اگر بگوییم به سرانجام نمی‌رسد؟


پاسخ:

همیشه این‌گونه نیست که هر کس اهداف کار و برنامه‌های خود را به دیگران بگوید لزوماً با شکست روبه‌رو شود؛ چرا که یکی از ابزارهای موفقیت و پشتوانه‌های محکم برای نیل به اهداف، استفاده از تجربه، علم، اندیشه و توانمندی دیگران است. هم‌فکری و بهره‌گیری از توانمندی و تجارب دیگران، باعث کاهش خطا در برنامه‌های زندگی و تسریع در رسیدن به هدف می‌شود. افرادی که در کارهای مهم با صلاح‌اندیشی و مشورت دیگران اقدام می‌کنند، کمتر گرفتار لغزش می‌شوند و کارهای آنان بیشتر قرین موفقیت، سلامتی و بالندگی است. امام علی(ع) می‌فرماید: «هرکس با خردمندان مشورت کند، با انوار خردهای آنان، روشنی یابد و به راه درست و رستگاری نایل گردد».[1]
اما در برخی موارد، اعلام عمومی و آشکار کردن یک طرح و ایده، قبل از آن‌که پایه‌های آن استحکام کافی را به‌دست آورده باشد، آسیبی برای آن طرح خواهد بود؛ چنان‌که در روایتی از امام صادق(ع) می‌خوانیم: «آشکار کردن چیزی قبل از آن‌که محکم و قطعی گردد باعث تباهی آن است».[2]   [1] . مجلسی، محمد باقر، بحار الانوار، ج ‏72، ص 105، بیروت، دار إحیاء التراث العربی، چاپ دوم، 1403ق. [2] . «عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ(ع) قَالَ: إِظْهَارُ الشَّیْ‏ءِ قَبْلَ‏ أَنْ یُسْتَحْکَمَ مَفْسَدَةٌ لَهُ»؛ برقی، احمد بن محمد بن خالد، المحاسن، محقق، مصحح، محدث، جلال الدین،‏ ج ‏2، ص  603، قم، دار الکتب الإسلامیة، چاپ دوم، 1371ق.





مسئله مرتبط یافت نشد
1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین