فرق اضطرار با اجبار و همچنین اکراه در فقه و حقوق چیست؟
اصطلاحات اجبار، اکراه و اضطرار از عناوین ثانویه در تکلیف و احکام بوده که هم در فقه و هم در حقوق مورد بحث و بررسی قرار گرفته‌اند و آثاری بر هر یک چه در جنبه حقوقی و مدنی، چه در جنبه جزایی و کیفری مترتب می‌باشد. اما به اقتضای پرسش کاربر، عمده تفاوت‌های این عناوین مورد ارزیابی و بیان می‌گردد.  تفاوت اکراه و اجبار این است که اجبار در برخی از موارد، سبب سلب اراده شخص مجبور می‌شود، بر خلاف اکراه. همچنین تحقّق اکراه منوط به تهدید و حصول خوف است، بر خلاف اجبار. و دیگر این‌که اجبار باید از سوی حاکم و حکومت باشد بر خلاف اکراه که غالباً از سوی غیر حاکم صورت می‌گیرد. تفاوت اکراه و اضطرار نیز این است که در اضطرار، شرایط و موقعیّت تهدیدآمیز به طور طبیعی ایجاد شده و فرد انسانی در بروز آن دخالتی ندارد، اما در اکراه، منشأ خطر و تهدید همواره فرد انسانی است. همچنین اضطرار، سبب مخدوش شدن اختیار و محدودیت اراده‌ شخص مضطرّ نمی‌شود؛ اما اکراه سبب مخدوش و محدودیت اراده و اختیار شخص مُکرَه می‌گردد، و در آخر این‌که اکراه، موجب زوال حکم وضعی می‌شود؛ اما اضطرار سبب از بین رفتن حکم وضعی نمی‌شود. تفاوت اجبار و اضطرار نیز در سلب اراده فرد مجبور و عدم سلب اراده فرد مضظر و همچنین در منشأ آن دو می‌باشد که منشأ اجبار، گاهی بیرونی است و زمانی درونی است بر خلاف اضطرار که همیشه دارای منشأ درونی است.  
عنوان سوال:

فرق اضطرار با اجبار و همچنین اکراه در فقه و حقوق چیست؟


پاسخ:

اصطلاحات اجبار، اکراه و اضطرار از عناوین ثانویه در تکلیف و احکام بوده که هم در فقه و هم در حقوق مورد بحث و بررسی قرار گرفته‌اند و آثاری بر هر یک چه در جنبه حقوقی و مدنی، چه در جنبه جزایی و کیفری مترتب می‌باشد. اما به اقتضای پرسش کاربر، عمده تفاوت‌های این عناوین مورد ارزیابی و بیان می‌گردد. 
تفاوت اکراه و اجبار این است که اجبار در برخی از موارد، سبب سلب اراده شخص مجبور می‌شود، بر خلاف اکراه. همچنین تحقّق اکراه منوط به تهدید و حصول خوف است، بر خلاف اجبار. و دیگر این‌که اجبار باید از سوی حاکم و حکومت باشد بر خلاف اکراه که غالباً از سوی غیر حاکم صورت می‌گیرد.
تفاوت اکراه و اضطرار نیز این است که در اضطرار، شرایط و موقعیّت تهدیدآمیز به طور طبیعی ایجاد شده و فرد انسانی در بروز آن دخالتی ندارد، اما در اکراه، منشأ خطر و تهدید همواره فرد انسانی است. همچنین اضطرار، سبب مخدوش شدن اختیار و محدودیت اراده‌ شخص مضطرّ نمی‌شود؛ اما اکراه سبب مخدوش و محدودیت اراده و اختیار شخص مُکرَه می‌گردد، و در آخر این‌که اکراه، موجب زوال حکم وضعی می‌شود؛ اما اضطرار سبب از بین رفتن حکم وضعی نمی‌شود.
تفاوت اجبار و اضطرار نیز در سلب اراده فرد مجبور و عدم سلب اراده فرد مضظر و همچنین در منشأ آن دو می‌باشد که منشأ اجبار، گاهی بیرونی است و زمانی درونی است بر خلاف اضطرار که همیشه دارای منشأ درونی است.
 





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین