خرید و فروش انسان –کوچک یا بزرگ- جایز نیست،[1] ولی اگر این امر به منظور سرپرستی و فرزندخواندگی بوده و خلاف مقررات نیز نباشد، به خودیِ خود اشکالی ندارد. ضمائم: پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2] حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی): خریدن بچه در فرض سؤال، صورت شرعی ندارد. حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی): اگر خلاف مقررات نباشد فی نفسه اشکالی ندارد، ولی به طور کلی آوردن فرزند خوانده در فرضی که امکان محرمیت او وجود ندارد و احکام مَحرم و نامحرم رعایت نمی‌شود یا خوف عدم رعایت مسایل دیگر نسَب؛ مثل تقسیم ارث وجود داشته باشد جایز نیست و در جایی که بچه محکوم به کفر باشد مسأله رعایت نجاست او هم باید مورد لحاظ قرار گیرد. حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی): خرید و فروش جایز نیست. حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته): جایز نیست، چرا که قوانین کشورها چنین اجازه‌ای نمی‌دهد و فرد هم ملتزم به رعایت قوانین آنجا می‌باشد اما این کار اگر به معنای فرزندخواندگی باشد و خلاف مقررات نباشد، فی نفسه اشکالی ندارد. لینک به سایت استفتائات [1] . البته مسأله خرید و فروش بَرده، که در صدر اسلام انجام می‌شد، موضوع مستقلی است، که جهت آگاهی بیشتر در این زمینه می‌توانید به نمایه 513 (اسلام و برده داری)، در همین سایت مراجعه نمایید. [2] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، شبیری زنجانی و مکارم شیرازی (مد ظلهم العالی)، توسط سایت اسلام کوئست.
آیا خرید فرزند (در اروپا) از خانوادههایی که فرزندان خود را به فروش میگذارند اشکال ندارد؟
خرید و فروش انسان –کوچک یا بزرگ- جایز نیست،[1] ولی اگر این امر به منظور سرپرستی و فرزندخواندگی بوده و خلاف مقررات نیز نباشد، به خودیِ خود اشکالی ندارد.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]
حضرت آیت الله العظمی خامنهای (مد ظله العالی):
خریدن بچه در فرض سؤال، صورت شرعی ندارد.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
اگر خلاف مقررات نباشد فی نفسه اشکالی ندارد، ولی به طور کلی آوردن فرزند خوانده در فرضی که امکان محرمیت او وجود ندارد و احکام مَحرم و نامحرم رعایت نمیشود یا خوف عدم رعایت مسایل دیگر نسَب؛ مثل تقسیم ارث وجود داشته باشد جایز نیست و در جایی که بچه محکوم به کفر باشد مسأله رعایت نجاست او هم باید مورد لحاظ قرار گیرد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
خرید و فروش جایز نیست.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
جایز نیست، چرا که قوانین کشورها چنین اجازهای نمیدهد و فرد هم ملتزم به رعایت قوانین آنجا میباشد اما این کار اگر به معنای فرزندخواندگی باشد و خلاف مقررات نباشد، فی نفسه اشکالی ندارد.
لینک به سایت استفتائات [1] . البته مسأله خرید و فروش بَرده، که در صدر اسلام انجام میشد، موضوع مستقلی است، که جهت آگاهی بیشتر در این زمینه میتوانید به نمایه 513 (اسلام و برده داری)، در همین سایت مراجعه نمایید. [2] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنهای، شبیری زنجانی و مکارم شیرازی (مد ظلهم العالی)، توسط سایت اسلام کوئست.
- [سایر] خرید و فروش لوازم آرایشی اشکال دارد؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] خرید و فروش چک با رعایت مدت معامله اش اشکال ندارد. خرید و فروش پول مثلا فروش هزار تومان به مدت شش ماه به هزار و دویست تومان آیا مانعی ندارد، یا مشمول ادله ربا است؟ به عبارت دیگر آیا خرید و فروش مذکور ظاهراً بیع است و در واقع قرض ربوی و یا واقعاً بیع است و مشمول ادلّه ربای قرضی نمی باشد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] خرید یا فروش اجناسی که در بازار هم به صورت عددی فروخته می شود و هم به صورت وزنی، در این موارد خرید و فروش به یکدیگر که همجنس باشند اشکال دارد؟ ربوی است یا نه؟
- [آیت الله خامنه ای] ج: خرید و فروش دوربین فیلمبرداری تا زمانی که به قصد استفاده در امور حرام نباشد، اشکال ندارد.
- [آیت الله نوری همدانی] کسی که نمیدانسته معامله ای حرام است مثلاً قبل از انقلاب معمولاً مردم کشت تریاک داشته و خرید و فروش میکردهاند و کسی که در آن سالها مقداری از پول خرید خانهاش از طریق این معامله بوده ب توجه به آنکه ندانسته چنین معاملهای حرام است، حال نماز خواندن و انجام عبادات زن و فرزند او در این خانه اشکال دارد؟
- [آیت الله بهجت] آیا خرید و فروش فیلم ها و نرم افزارهایی که کار مشترک ایران و کشورهای کفر است، شرعا اشکال دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا خرید و فروش سهام در بورس اوراق بهادار از لحاظ شرعی اشکال دارد؟ اگر اشکالی ندارد آیا برای خرید سهام شرکتی باید از کار آن شرکت مطلع باشیم یا صرف آنکه آن شرکت در بورس اوراق بهادار است و قصد اینجانب هم بدست آوردن سود ناشی از خرید فروش سهام و همچنین مشارکت در اقتصاد کشور است خرید و فروش سهام آن شرکت بلامانع است؟
- [سایر] آیا مادری با داشتن 2 فرزند پسر و 2 دختر، پس از مرگ همسرش، میتواند فرزند ذکور خود را از سهمارث خود محروم و مابقی که متعلق به شوهرش بوده را به طور مساوی بین 4 فرزند تقسیم نماید، در واقع سهم فرزند ذکور اول نسبت به مابقی کمترین حد میباشد؟ این مسئله از نظر خدا اشکال ندارد که بین فرزندان فرقی گذاشته شود؟
- [آیت الله خامنه ای] اگر مردی از زن اول خود فرزند داشته باشد و از زن بعدی نیز فرزنددار شود، و زن دوم هم قبلاً ازدواج نموده و فرزند داشته باشد، و در حال حاضر نیز این زن و مرد فرزند داشته باشند، رابطه محرمیت فرزندان اول زن، فرزندان اول مرد با هم و با فرزندان حال حاضر این زن و مرد چگونه است؟
- [آیت الله بهجت] اگر نوزده هزار تومان اسکناس را به بیست هزار تومان مثلاً یک ساله بفروشند و جدا قصد خرید و فروش داشته باشند، اشکال دارد؟
- [آیت الله اردبیلی] خرید و فروش چیزی که گرو میگذارند باید صحیح باشد، پس اگر شراب و مانند آن را گرو بگذارند درست نیست.
- [آیت الله بروجردی] چیزی را که گرو میگذارند، باید خرید و فروش آن صحیح باشد، پس اگر شراب و مانند آن را گرو بگذارند، درست نیست.
- [آیت الله خوئی] چیزی را که گرو میگذارند باید خرید و فروش آن صحیح باشد، پس اگر شراب و مانند آن را گرو بگذارند درست نیست.
- [آیت الله سیستانی] چیزی را که گرو میگذارند ، باید خرید و فروش آن صحیح باشد ، پس اگر شراب و مانند آن را گرو بگذارند ، درست نیست .
- [آیت الله بهجت] چیزی را که گرو میگذارند، باید خرید و فروش آن صحیح باشد، پس اگر شراب و مانند آن را گرو بگذارند صحیح نیست.
- [آیت الله مکارم شیرازی] ساختن و خرید و فروش مجسّمه اشکال دارد، ولی خرید و فروش چیزهایی که روی آن نقشهای برجسته است اشکالی ندارد. همچنین خرید و فروش عروسک هایی که جنبه¬ی اسباب بازی دارد مانعی ندارد.
- [آیت الله بروجردی] خرید و فروش مجسّمه حرام است، ولی خرید و فروش صابونی که روی آن مجسمه دارد، اگر مقصود معاملهی صابون باشد، اشکال ندارد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] خرید و فروش مجسّمه و چیزهای دیگری که روی آن مجسمه دارد اشکال ندارد.
- [امام خمینی] خرید و فروش مجسمه و صابون یا چیزهای دیگری که روی آن مجسمه دارد اشکال ندارد.
- [آیت الله اردبیلی] خرید و فروش خون برای انتفاع حلال جایز است؛ بنابراین خرید و فروش خون برای تزریق به بیمار اشکال ندارد، مگر این که گرفتن خون برای خون دهنده ضرر قابل توجه داشته باشد.