امام علی(ع) درباره کاربرد عقل می‌فرماید: «‏از عقلت آن اندازه تو را بس که راه‌های ‏گمراهیت را از رستگاریت برای تو روشن کند».[1] درباره معنا و توضیح این حدیث به چند نکته اشاره می‌شود: 1. نیاز انسان به عقل، این است که بتواند با آن، حق و باطل را از هم تشخیص دهد. و در کسب فضایل و معنویت از آن بهره ببرد،[2] چنان‌که آن‌حضرت در جای دیگر می‌فرماید: «ای بندگان خدا! تقوای الهی پیشه کنید، تقوای خردمندی که اندیشه و تفکر دلش را مشغول کرده است».[3] 2. در مورد عقل مراحل بالاتری نیز وجود دارد که انسان به ‏وسیله آن دقایق معانی و مسائل عمیق علمی را درک می‌کند و می‌تواند نوآوری‌ها و ابتکارات فراوانی در علوم مختلف از خود به یادگار بگذارد. این مرحله از عقل، بسیار خوب است و مهم و تاثیرگذار ولی برای نجات انسان کافی نیست‏. امام(ع) در این گفتار حکیمانه‌اش انگشت روی آن شاخه از عقل گذاشته که مایه نجات انسان در دنیا و آخرت است و هدف اصلی از آفرینش عقل همان می‌باشد.[4] [1] . سید رضی، محمد بن حسین، نهج البلاغه، محقق، صبحی صالح، حکمت 421، ص 550، قم، هجرت، چاپ اول، 1414ق. [2] . ر.ک: خوئی، ابراهیم بن حسن، الدره النجفیه، ص 389، بی‌جا، بی‌نا، بی‌تا؛ آقا جمال خوانساری، محمد، شرح بر غرر الحکم و درر الکلم، ج 4، ص 586، دانشگاه تهران، چاپ چهارم، 1366ش. [3] . نهج البلاغه، خطبه 83، ص 111. [4] . مکارم شیرازی، ناصر، پیام امام امیر المؤمنین(ع)، ج ‏15، ص 398، تهران، دار الکتب الاسلامیه، چاپ اول، 1386ش.
مقصود از این حدیث چیست: (کَفاکَ مِنْ عَقْلِکَ ما اوْضَحَ لَکَ سُبُلَ غَیِّکَ مِنْ رُشْدِکَ)؟
امام علی(ع) درباره کاربرد عقل میفرماید: «از عقلت آن اندازه تو را بس که راههای گمراهیت را از رستگاریت برای تو روشن کند».[1]
درباره معنا و توضیح این حدیث به چند نکته اشاره میشود:
1. نیاز انسان به عقل، این است که بتواند با آن، حق و باطل را از هم تشخیص دهد. و در کسب فضایل و معنویت از آن بهره ببرد،[2] چنانکه آنحضرت در جای دیگر میفرماید: «ای بندگان خدا! تقوای الهی پیشه کنید، تقوای خردمندی که اندیشه و تفکر دلش را مشغول کرده است».[3]
2. در مورد عقل مراحل بالاتری نیز وجود دارد که انسان به وسیله آن دقایق معانی و مسائل عمیق علمی را درک میکند و میتواند نوآوریها و ابتکارات فراوانی در علوم مختلف از خود به یادگار بگذارد. این مرحله از عقل، بسیار خوب است و مهم و تاثیرگذار ولی برای نجات انسان کافی نیست. امام(ع) در این گفتار حکیمانهاش انگشت روی آن شاخه از عقل گذاشته که مایه نجات انسان در دنیا و آخرت است و هدف اصلی از آفرینش عقل همان میباشد.[4] [1] . سید رضی، محمد بن حسین، نهج البلاغه، محقق، صبحی صالح، حکمت 421، ص 550، قم، هجرت، چاپ اول، 1414ق. [2] . ر.ک: خوئی، ابراهیم بن حسن، الدره النجفیه، ص 389، بیجا، بینا، بیتا؛ آقا جمال خوانساری، محمد، شرح بر غرر الحکم و درر الکلم، ج 4، ص 586، دانشگاه تهران، چاپ چهارم، 1366ش. [3] . نهج البلاغه، خطبه 83، ص 111. [4] . مکارم شیرازی، ناصر، پیام امام امیر المؤمنین(ع)، ج 15، ص 398، تهران، دار الکتب الاسلامیه، چاپ اول، 1386ش.
- [سایر] مقصود از حدیث (العزّ مع الیأس) چیست؟
- [سایر] مقصود از روایات مطلق در باب انتظار فرج چیست؟
- [سایر] ارتباط میان آیه (مَنِ اتَّبَعَ رِضْوانَهُ سُبُلَ السَّلام) با خصلت بینهایتطلبی و تنوّعطلبی انسان چیست؟
- [سایر] مقصود از این حدیث چیست: (البکاء من الرحمة و الصراخ من الشیطان)؟
- [سایر] آیا جمله (حب علی حسنة لا تضر معها سیئة)، حدیث است؟ مقصود از آن چیست؟
- [سایر] آیا (علی مع القرآن و القرآن مع علی) حدیث است؟ مقصود از آن چیست؟
- [سایر] مقصود از حدیث «البکاء من الرحمة و الصراخ من الشیطان» چیست؟
- [سایر] این حدیث قدسی (یا بنی آدم إِنَّمَا أبعدنا إِبْلِیس لِأَجلِک لِأَنَّهُ لم یسْجد لَک فالعجب مِنْک کَیفَ صالحته و هجرتنا) در کدام مرجع روایی یافت میشود؟
- [سایر] مقصود از برخی روایات که میگویند گناهانی؛ مانند دروغ گفتن، غیبت، و ... روزه را باطل میکند، چیست؟
- [آیت الله سبحانی] در برخی از روایات گفته شده است که سقوط خیار مجلس ضرری به بیع الخیار نمی زند مقصود چیست؟
- [آیت الله بهجت] کسی که سفر او حرام نیست و برای کار حرام هم سفر نمیکند، اگرچه در سفر، معصیتی انجام دهد، مثلاً نعوذباللّه غیبت کند یا شراب بخورد، باید نماز را شکسته بخواند. و اگر مقصود از سفر هم طاعت و هم معصیت باشد اگر هر دو قصد مستقل باشد باید نماز را تمام بخواند، ولی اگر مقصود اصلی طاعت است و معصیت مقصود فرعی و تبعی است، نماز را شکسته میخواند.
- [آیت الله وحید خراسانی] مقصود از یک ماه گذشتن سی روز از ابتدای خون دیدن است نه از روز اول ماه تا اخر ماه
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] مقصود از یک ماه؛ از ابتدای خون دیدن است تا سی روز؛ نه از روز اول ماه تا آخر ماه.
- [آیت الله نوری همدانی] مقصود از یک ماه ، ابتدای خون دیدن است تا سی روز ، نه از روز اول ماه تا آخر ماه .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مقصود از یک ماه، از ابتدای خون دیدن است تا سی روز نه از اول ماه تا آخر ماه.
- [آیت الله خوئی] مقصود از یک ماه، گذشتن سی روز از ابتدای خون دیدن است نه از روز اول ماه تا آخر ماه.
- [امام خمینی] مقصود از یک ماه، از ابتدای خون دیدن است تا سی روز، نه از روز اول ماه تا آخر ماه.
- [آیت الله اردبیلی] در امر به معروف و نهی از منکر، قصد قربت معتبر نیست، بلکه مقصود اقامه واجب و جلوگیری از حرام است.
- [آیت الله مظاهری] در امر به معروف و نهی از منکر قصد قربت معتبر نیست، بلکه مقصود اقامه واجب و جلوگیری از حرام است.
- [آیت الله نوری همدانی] برای امر به معروف ونهی از منکر مراتبی است ، وجایز نیست با احتمال حاصل شدن مقصود از مرتبة پائین، به مراتب دیگر عمل شود .