منطق علمی است که به ما نحوه درست فکر کردن را می‌آموزد و ذهن را از خطای در فکر مصون می‌دارد. در هنگام فکر کردن، ذهن حرکتی در معلومات می‌کند و با چینش آنها به مطلوب دست می‌یابد. پس برای این‌که بخواهیم از خطای در فکر کردن مصون بمانیم، اولاً: باید از معلومات صحیح(معلوماتی که از نظر ماده و محتوا درست باشند) استفاده کنیم، ثانیاً: آن معلومات باید به صورت درست و صحیح چیده شوند. بخشی از منطق که در آن از چینش معلومات بحث می‌شود، «منطق صوری» و بخشی که از خود مواد و محتوای معلومات بحث می‌کند «منطق مادی» یا «صناعات خمس» نامیده می‌شود.[1] در مورد فرق بین تصور و تصدیق باید گفت: اصطلاح «تصور» و «تصدیق» در نظر اهل منطق مربوط به انواع علوم است؛ یعنی علم به معنای مصدری، دانستن و حصول صورتی از شیء در ذهن، دو گونه است: یا تصور است که به معنای حضور صورت شیء بدون حکم نزد عقل است، و یا تصدیق است که به معنای حضور صورت شیء نزد عقل همراه با حکم است.[2] [1] . برای آگاهی بیشتر، ر. ک: پاسخ 26405. [2] . ر. ک: پاسخ 67863.
1. در علم منطق فرق بین ماده فکر و صورت فکر چیست؟ 2. در علم منطق فرق بین تصدیقات و تصورات چیست؟
منطق علمی است که به ما نحوه درست فکر کردن را میآموزد و ذهن را از خطای در فکر مصون میدارد. در هنگام فکر کردن، ذهن حرکتی در معلومات میکند و با چینش آنها به مطلوب دست مییابد. پس برای اینکه بخواهیم از خطای در فکر کردن مصون بمانیم، اولاً: باید از معلومات صحیح(معلوماتی که از نظر ماده و محتوا درست باشند) استفاده کنیم، ثانیاً: آن معلومات باید به صورت درست و صحیح چیده شوند. بخشی از منطق که در آن از چینش معلومات بحث میشود، «منطق صوری» و بخشی که از خود مواد و محتوای معلومات بحث میکند «منطق مادی» یا «صناعات خمس» نامیده میشود.[1]
در مورد فرق بین تصور و تصدیق باید گفت: اصطلاح «تصور» و «تصدیق» در نظر اهل منطق مربوط به انواع علوم است؛ یعنی علم به معنای مصدری، دانستن و حصول صورتی از شیء در ذهن، دو گونه است: یا تصور است که به معنای حضور صورت شیء بدون حکم نزد عقل است، و یا تصدیق است که به معنای حضور صورت شیء نزد عقل همراه با حکم است.[2] [1] . برای آگاهی بیشتر، ر. ک: پاسخ 26405. [2] . ر. ک: پاسخ 67863.
- [سایر] چرا باید علم منطق را بیاموزیم؟
- [سایر] تفاوت تصور و تصدیق در علم نحو با تصور و تصدیق در علم منطق و علم بلاغت چیست؟
- [سایر] چرا باید علم منطق بخوانیم؟ چه نیازی داریم؟
- [سایر] معنای «تأدیبات صلاحیه» در لغت و علم منطق چیست؟
- [سایر] تفاوت تصور و تصدیق در علم نحو با تصور و تصدیق در علم منطق و علم بلاغت چیست؟ و اینکه عبارت(أ زیدٌ فی الدار أم عمروٌ) تصور است، یا تصدیق. (تصور و تصدیق نحوی یا منطقی یا بلاغی).
- [سایر] آیا ماده 78 قانون مدیریت خدمات کشوری ناقض بند 2 و آیین نامه اجرایی بند2 ماده 244 قانون مالیات های مستقیم 1380 می باشد .
- [سایر] 1. موضوع معرفت شناسی با موضوع فلسفه علم چه فرقی دارد ؟ 2.بین آن دو چه ارتباطی وجود دارد ؟عموم وخصوص مطلق من وجه؟ 3. اگر موضوع فلسفه علم با موضوع معرفت شناسی فرق داشته باشد پس چه کسی مسئله فلسفه علم را به عنوان موضوع مستقل یا علم مستقلی قرار داده است؟
- [سایر] معنای منطق تدوینی و منطق تکوینی چیست؟
- [سایر] فرق میان منطق جدید و منطق قدیم چیست؟
- [سایر] چه کسی علم منطق را بنا نهاد؟ آیا که می گویند ما را از به مغالطه افتادن می رهاند و یا صحیح فکر کردن را به ما می آموزد، مقصود همین مطالب کتب منطقی (مثل منطق مظفر) است؟ یعنی من راه دیگری ندارم که درست فکر کنم و به مغالطه در هر مورد نیفتم؟!
- [آیت الله اردبیلی] طلاق دارای دو قسم است: 1 طلاق بائن 2 طلاق رِجعی.
- [آیت الله بهجت] به دست آوردن فتوا ( یعنی دستور مجتهد ) چهار راه دارد: 1 شنیدن از خود مجتهد. 2 شنیدن از دو نفر عادل که فتوای مجتهد را نقل کنند. 3 شنیدن از کسی که مورد اطمینان و راستگوست، اگر اطمینان به کلام او دارد ، بنا بر احوط. 4 دیدن در رساله مجتهد، در صورتی که به درستی آن رساله اطمینان داشته باشد ، بنا بر احوط .
- [آیت الله مظاهری] اگر چیزی را بشنود و نداند که تهمت است یا نه، شنیدن آن حرام است و باید دفاع از کسی که آن چیز برای او گفته میشود بنماید، زیرا آن کلام یا تهمت است یا غیبت. [1]. نحل، 105. [2]. صف، 7. چاپ بعدی قبلی
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . غسل را چه واجب باشد و چه مستحب به دو قسم می شود انجام داد: 1. ترتیبی. 2. ارتماسی.
- [آیت الله علوی گرگانی] زکاْ شتر وگاو وگوسفندی که به مقدار نصاب برسد واجب است چه همه آنها نر باشند یا ماده، یا بعضی نر باشند وبعضی ماده.
- [آیت الله وحید خراسانی] زکات شتر و گاو و گوسفندی که به مقدار نصاب برسد واجب است چه همه انها نر باشند یا ماده یا بعضی نر باشند و بعضی ماده
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . زکات شتر و گاو و گوسفندی که به مقدار نصاب رسیده واجب است چه همه آنها نر باشند، یا ماده، یا بعضی نر باشند و بعضی ماده.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] زکات شتر و گاو و گوسفندی که بمقدار نصاب برسد واجب است چه همه آنها نر باشند یا ماده، یا بعضی نر باشند و بعضی ماده.
- [امام خمینی] زکات شتر و گاو و گوسفندی که به مقدار نصاب برسد واجب است، چه هم? آنها نر باشند یا ماده، یا بعضی نر باشند و بعضی ماده.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه گوسفند و گاو و شتر به مقدار نصاب برسد زکات آن واجب است خواه همه آنها نر باشد یا ماده یا بعضی نر و بعضی ماده.