در مورد این‌که خوابیدن و بیدار شدن نمونه‌ای گویاست که مردن و زنده شدن نیز تا حدودی بدان شباهت دارد، در قرآن آمده است: «خداوند ارواح را به هنگام مرگ قبض می‌کند، و ارواحی را که نمرده‌‏اند نیز به هنگام خواب می‌گیرد، سپس ارواح کسانی که فرمان مرگشان را صادر کرده نگه‌می‌دارد و ارواح دیگری را (که باید زنده بمانند) بازمی‌گرداند تا سرآمدی معیّن در این امر نشانه‌‏های روشنی است برای کسانی که اندیشه می‌کنند».[1] از امام علی و امام باقر(ع) نیز نقل شده است: بعضی از نصایح لقمان به پسرش این بود: ... ای پسرم اگر در باره مرگ تردید داری، خواب را از نفس خود بران، می‌بینی که هرگز نمی‌توانی خواب را از خود دور کنی و اگر از بعث و نشور در تردیدی، بیدار شدن از خواب را به میل خود کنار بگذار و همیشه در خواب باش! می‌بینی که هرگز نخواهی توانست، پس می‌فهمی که اختیار تو به دست دیگری است، و همانا خواب مانند مرگ است و بیداری بعد از خواب مانند بعث و زنده شدن پس از مرگ است.[2] [1] . «الله یَتَوَفَّی الْأَنْفُسَ حینَ مَوْتِها وَ الَّتی‏ لَمْ تَمُتْ فی‏ مَنامِها فَیُمْسِکُ الَّتی‏ قَضی‏ عَلَیْهَا الْمَوْتَ وَ یُرْسِلُ الْأُخْری‏ إِلی‏ أَجَلٍ مُسَمًّی إِنَّ فی‏ ذلِکَ لَآیاتٍ لِقَوْمٍ یَتَفَکَّرُونَ»؛ زمر، 42. [2] . «قال کان فیما وعظ به لقمان(ع) ابنه أن قال یا بنی إن تک فی شک من الموت فارفع عن نفسک النوم و لن تستطیع ذلک و إن کنت فی شک من البعث فادفع عن نفسک‏ الانتباه و لن تستطیع ذلک فإنک إذا فکرت علمت أن نفسک بید غیرک و إنما النوم بمنزلة الموت و إنما الیقظة بعد النوم بمنزلة البعث بعد الموت»؛ راوندی، قطب الدین، سعید بن هبة الله‏، قصص الأنبیاء(ع) محقق، مصحح، عرفانیان یزدی، غلامرضا، ص 191، مشهد، مرکز پژوهش‌های اسلامی‏، چاپ اول، 1409ق‏؛ «و قال أمیر المؤمنین(ع) کان فیما وعظ به لقمان ابنه أن قال له یا بنی ... و إنما النوم بمنزلة الموت و إنما الیقظة بعد النوم بمنزلة البعث بعد الموت»؛ جزایری، النور المبین فی قصص الأنبیاء و المرسلین، ص 327 و 328، قم، کتابخانه آیت الله مرعشی‏، چاپ اول، 1404ق‏.
در مورد اینکه خوابیدن و بیدار شدن نمونهای گویاست که مردن و زنده شدن نیز تا حدودی بدان شباهت دارد، در قرآن آمده است: «خداوند ارواح را به هنگام مرگ قبض میکند، و ارواحی را که نمردهاند نیز به هنگام خواب میگیرد، سپس ارواح کسانی که فرمان مرگشان را صادر کرده نگهمیدارد و ارواح دیگری را (که باید زنده بمانند) بازمیگرداند تا سرآمدی معیّن در این امر نشانههای روشنی است برای کسانی که اندیشه میکنند».[1]
از امام علی و امام باقر(ع) نیز نقل شده است: بعضی از نصایح لقمان به پسرش این بود: ... ای پسرم اگر در باره مرگ تردید داری، خواب را از نفس خود بران، میبینی که هرگز نمیتوانی خواب را از خود دور کنی و اگر از بعث و نشور در تردیدی، بیدار شدن از خواب را به میل خود کنار بگذار و همیشه در خواب باش! میبینی که هرگز نخواهی توانست، پس میفهمی که اختیار تو به دست دیگری است، و همانا خواب مانند مرگ است و بیداری بعد از خواب مانند بعث و زنده شدن پس از مرگ است.[2] [1] . «الله یَتَوَفَّی الْأَنْفُسَ حینَ مَوْتِها وَ الَّتی لَمْ تَمُتْ فی مَنامِها فَیُمْسِکُ الَّتی قَضی عَلَیْهَا الْمَوْتَ وَ یُرْسِلُ الْأُخْری إِلی أَجَلٍ مُسَمًّی إِنَّ فی ذلِکَ لَآیاتٍ لِقَوْمٍ یَتَفَکَّرُونَ»؛ زمر، 42. [2] . «قال کان فیما وعظ به لقمان(ع) ابنه أن قال یا بنی إن تک فی شک من الموت فارفع عن نفسک النوم و لن تستطیع ذلک و إن کنت فی شک من البعث فادفع عن نفسک الانتباه و لن تستطیع ذلک فإنک إذا فکرت علمت أن نفسک بید غیرک و إنما النوم بمنزلة الموت و إنما الیقظة بعد النوم بمنزلة البعث بعد الموت»؛ راوندی، قطب الدین، سعید بن هبة الله، قصص الأنبیاء(ع) محقق، مصحح، عرفانیان یزدی، غلامرضا، ص 191، مشهد، مرکز پژوهشهای اسلامی، چاپ اول، 1409ق؛ «و قال أمیر المؤمنین(ع) کان فیما وعظ به لقمان ابنه أن قال له یا بنی ... و إنما النوم بمنزلة الموت و إنما الیقظة بعد النوم بمنزلة البعث بعد الموت»؛ جزایری، النور المبین فی قصص الأنبیاء و المرسلین، ص 327 و 328، قم، کتابخانه آیت الله مرعشی، چاپ اول، 1404ق.
- [سایر] چند نمونه از روایات اهل سنت درباره حضرت مهدی (عج) را ذکر کنید.
- [سایر] چند نمونه از احادیث جعلی که در کتب روایی شیعه وارد شده را بنویسید؟
- [سایر] لطفاً چند نمونه از احادیث متواتر شیعی که دلالت بر نصب ائمه به امامت می کند و اسامی ائمه در آن احادیث باشد برای بنده ذکر کنید.
- [سایر] لطفاً چند نمونه از احادیث متواتر شیعی که دلالت بر نصب ائمه به امامت می کند و اسامی ائمه در آن احادیث باشد را ذکر کنید.
- [آیت الله بهجت] اگر پس از سر بریدن حیوان معلوم شود 4 رگ او بریده نشده، ولی زنده است؟ آیا بریدن بقیه رگ ها قبل از مردن حیوان چه حکمی دارد؟
- [سایر] چند نمونه از احادیث جعلی ابوهریره را که شناخت ساختگی بودن آن برای عموم خوانندگان آسان باشد، با ذکر منبع معتبر بنویسید؟
- [سایر] سند و توضیح این حدیث: امام صادق فرمود: سه چیز موجب استراحت مؤمن است... و سوم دختری را که با مردن یا عروس کردنش از خانه خارج کند.
- [سایر] در آیه 11 سوره غافر می خوانیم: خدایا ما را دو بار میراندی و دو بار زنده کردی! چرا دو بار مردن؟! مگر به هنگام قیامت هرکس که زنده است نمی میرد؟ مرده ها هم که مرده اند و بعد همه زنده می شویم!
- [سایر] نمونه هایی از رحمت و رافت رسول الله ص را به بیان تاریخ نه روایات بیان کنید(کتابهایی که نقل کردید کافی صحیح مسلم بحارالانوار روایی است نه تاریخی
- [سایر] آیا خوابیدن، به قصد اینکه که موجب احتلام شود (مثل خوابیدن روی شکم-پوشیدن لباس خیلی تنگ و . . .) اشکال دارد؟
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر انسان وصیّت کند که چیزی به کسی بدهند در صورتی آنکس آن چیز را مالک میشود که بعد از مردن وصیّت کننده یا در زمان زنده بودن او وصیّت را قبول کند.
- [آیت الله بروجردی] اگر انسان وصیت کند که چیزی به کسی بدهند، در صورتی زائد آن کس آن چیز را مالک میشود که بعد از مردن وصیت کننده آن را قبول کند و اگر در زمان زنده بودن او قبول نماید مالک نمیشود.
- [آیت الله خوئی] اگر در مسألهای فتوای مجتهدی را یاد گرفته، و بعد از مردن او در همان مسأله بر حسب وظیفهاش از مجتهد زنده تقلید نماید، دوباره نمیتواند آن را مطابق فتوای مجتهدی که از دنیا رفته است انجام دهد.
- [آیت الله بروجردی] اگر مجتهدی که انسان از او تقلید میکند، از دنیا برود باید از مجتهد زنده تقلید کرد، ولی کسی که در مسألهای به فتوای مجتهدی عمل کرده، اگر بعد از مردن آن مجتهد در آن مسأله به فتوای مجتهد زنده رفتار نکرده باشد، میتواند در آن مسأله به فتوای مجتهدی که از دنیا رفته باقی باشد، اگر چه احتیاط مستحب آن است که به فتوای مجتهد زنده رفتار نماید.
- [آیت الله بهجت] شخص مفقودالاثری که زنده بودنش معلوم نیست و وارث هم دارد مالش را کنار میگذارند و بنابر اظهر تا مدت چهار سال وضعیت او را پیگیری میکنند، سپس مالش را بین ورثه تقسیم میکنند، ولی اگر بعداً زنده بودن او معلوم شد آن تقسیم مال از بین میرود و تمام مال به خود او برمیگردد، و احتیاط مستحب آن است که منتظر بمانند تا وقتی که علم عادی یا اطمینانی به مردن او پیدا شود.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر در مسأله ای فتوای مجتهدی را یاد گرفته و بعد از مردن او در همان مسأله بر حسب وظیفه اش از مجتهد زنده تقلید نماید؛ دوباره نمی تواند آن را مطابق فتوای مجتهدی که از دنیا رفته است انجام دهد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر انسان وصیت کند که چیزی از اموالش مال کسی باشد؛ در صورتی که آن کس آن وصیت را قبول کند اگرچه قبولش در زمان زنده بودن موصی باشد؛ آن چیز را بعد از مردن موصی مالک می شود؛ بلکه ظاهر این است که قبول اصلا معتبر نباشد و فقط رد مانع است.
- [آیت الله خوئی] اگر انسان وصیت کند که چیزی از اموالش مال کسی باشد در صورتی که آن وصیت را قبول کند، اگرچه قبولش در زمان زنده بودن موصی باشد آن چیز را بعد از مردن موصی مالک میشود بلکه ظاهر این است که قبول اصلًا معتبر نباشد و فقط ردّ مانع است.
- [امام خمینی] تقلید میّت ابتداءً جایز نیست، ولی بقاء بر تقلید میّت اشکال ندارد و باید بقاء بر تقلید میّت به فتوای مجتهد زنده باشد و کسی که در بعضی از مسائل به فتوای مجتهدی عمل کرده، بعد از مردن آن مجتهد میتواند در همه مسائل از او تقلید کند.
- [آیت الله اردبیلی] هرگاه نذر کند مال معیّنی را در راه خاصّی مصرف کند و قبل از انجام آن از دنیا برود، بنابر احتیاط واجب وصیّ او باید آن مال را به مصرف تعیین شده برساند، ولی اگر نذر کند که تا زنده است خود او در هر سال مقدار معیّنی از مال را در راه معینّی مصرف کند، پس از مردن او ادامه آن واجب نیست.