بر اساس صریح آیات قرآن در بسیاری از موارد - نه تمام آنها - بخشی از اجر و پاداش نیک انسان‌های مؤمن در همین دنیا داده می‌شود. به عنوان نمونه؛ در داستان حضرت یوسف(ع) آمده است، خداوند در برابر صبر و توکل یوسف در چاه، فروشش به عنوان برده، تحمل زندان در برابر تهمت و ...، حکومت بر سرزمین مصر را به عنوان پاداش دنیوی به وی کرامت فرمود: «وَ کَذلِکَ مَکَّنَّا لِیُوسُفَ فِی الْأَرْضِ یَتَبَوَّأُ مِنْها حَیْثُ یَشاءُ نُصیبُ بِرَحْمَتِنا مَنْ نَشاءُ وَ لا نُضیعُ أَجْرَ الْمُحْسِنین».[1] این یک سنت تغییر ناپذیر الهی است که هر کس در راه او گام بردارد، مورد لطف و مرحمت قرار می‌گیرد، و هر کس را که بخواهد عزت می‌دهد. مسلّم است که خواست خداوند معیارها و ضابطه‏‌هایی دارد؛ کسانی را از این موهبت برخوردار می‌کند که ایمان و تقوا داشته باشند. البته با اینکه چنین کسانی در دنیا پاداش داده می‌شود، ولی پاداشی که خدا در آخرت به آنان خواهد داد، بسی بهتر و سودمندتر است. طبق این سنت الهی، یوسف که از همان کودکی دارای ایمان و تقوا بود و شایستگی برخورداری از لطف الهی را داشت، از قعر چاه به قصر شاه رسید و علی‌رغم بدخواهی برادران حسود، به مقام و منزلتی رسید که آنان تصورش را هم نمی‌کردند.[2] [1] . یوسف، 56. [2] . ‏جعفری، یعقوب، کوثر، ج ‏5، ص 410، قم، هجرت، چاپ اول، 1376ش.
آیا کارهای خوبی وجود دارد که در این دنیا اجرش داده شود، یا همه کارهای نیک و خوب پاداشش در آخرت داده میشود. لطفاً با ذکر مثال بیان کنید.
بر اساس صریح آیات قرآن در بسیاری از موارد - نه تمام آنها - بخشی از اجر و پاداش نیک انسانهای مؤمن در همین دنیا داده میشود. به عنوان نمونه؛ در داستان حضرت یوسف(ع) آمده است، خداوند در برابر صبر و توکل یوسف در چاه، فروشش به عنوان برده، تحمل زندان در برابر تهمت و ...، حکومت بر سرزمین مصر را به عنوان پاداش دنیوی به وی کرامت فرمود: «وَ کَذلِکَ مَکَّنَّا لِیُوسُفَ فِی الْأَرْضِ یَتَبَوَّأُ مِنْها حَیْثُ یَشاءُ نُصیبُ بِرَحْمَتِنا مَنْ نَشاءُ وَ لا نُضیعُ أَجْرَ الْمُحْسِنین».[1]
این یک سنت تغییر ناپذیر الهی است که هر کس در راه او گام بردارد، مورد لطف و مرحمت قرار میگیرد، و هر کس را که بخواهد عزت میدهد. مسلّم است که خواست خداوند معیارها و ضابطههایی دارد؛ کسانی را از این موهبت برخوردار میکند که ایمان و تقوا داشته باشند. البته با اینکه چنین کسانی در دنیا پاداش داده میشود، ولی پاداشی که خدا در آخرت به آنان خواهد داد، بسی بهتر و سودمندتر است.
طبق این سنت الهی، یوسف که از همان کودکی دارای ایمان و تقوا بود و شایستگی برخورداری از لطف الهی را داشت، از قعر چاه به قصر شاه رسید و علیرغم بدخواهی برادران حسود، به مقام و منزلتی رسید که آنان تصورش را هم نمیکردند.[2] [1] . یوسف، 56. [2] . جعفری، یعقوب، کوثر، ج 5، ص 410، قم، هجرت، چاپ اول، 1376ش.
- [سایر] در قرآن چند دنیا و چند آخرت ذکر شده است؟
- [سایر] این که می گویند در دعاهایتان خیر دنیا و آخرت را بخواهید (بیشتر آخرت) چه دعایی انجام دهیم که خیر دنیا و آخرت شامل حال ما شود؟ اگر امکان دارد چند مورد ذکر شود. با تشکر
- [سایر] چگونه مردم را به کارهای نیک دعوت کنیم؟
- [سایر] چگونه مردم را به کارهای نیک دعوت کنیم ؟
- [سایر] تفاوتهای دنیا و آخرت چیست؟
- [سایر] با وجود شرط بودن بلوغ برای تکلیف شرعی، حکم کارهای نیک و بد کودکان چیست؟
- [سایر] بهترین غذای دنیا و آخرت چیست؟
- [سایر] چگونه می توان دین و دنیا یا دنیا و آخرت را با هم داشت؟
- [سایر] واژه دنیا و آخرت چند بار در قرآن آمده است؟
- [سایر] فلسفه ی وجود عالم برزخ (عالم میان دنیا و آخرت) چیست؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر وصیّ بعضی از مصارف وصیّت را فراموش کند باید تحقیق کند تا حدّ امکان موارد آن را بیابد و در صورت عدم امکان، باید آن مقدار را به مصرف خیرات و کارهای نیک برساند.
- [آیت الله مظاهری] خدمت به پدر و مادر مخصوصاً پدر و مادری که تقصیر در حقّ اولاد نمودهاند، از افضل اعمال و ثواب آن از هر عبادتی بالاتر است و موجب خیر دنیا و آخرت است.
- [آیت الله وحید خراسانی] هشتم از مبطلات نماز بنابر احتیاط واجب ان است که برای کار دنیا عمدا گریه کند مگر این که جاهل قاصر باشد و اگر از ترس خدا یا برای اخرت گریه کند از بهترین اعمال است
- [آیت الله فاضل لنکرانی] کسی که وصیت می کند باید عاقل و بالغ و مختار باشد ولی بچّه ای که به سن ده سالگی رسیده اگر وصیت به کارهای نیک در رابطه با خویشاوندان نسبی خودش بنماید نافذ است و نیز وصیت سفیه در اموالش نافذ نیست.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر بعد از رکوع یا سجود شک کند که کارهای واجب آن، مانند ذکر وآرام بودن بدن را انجام داده یا نه، باید به شک خود اعتنا نکند.
- [آیت الله سیستانی] اگر بعد از رکوع یا سجود شک کند که کارهای واجب آن مانند ذکر وآرام بودن بدن را انجام داده یا نه ، باید به شک خود اعتنا نکند .
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر بعد از رکوع یا سجود شک کند که کارهای واجب آن (مانند ذکر و آرام بودن بدن) را انجام داده یا نه، به شک خود اعتنا نمیکند.
- [آیت الله مظاهری] اگر کسی دوست داشته باشد که واجبی از واجبات بیارزش یا متروک شود و یا حرامی از محرّمات با ارزش و یا جایی در جامعه باز کند، گرچه در این امر قبیح خود عامل نباشد و تبلیغ نیز برای آن نکند، از نظر قرآن شریف کیفر بزرگی در دنیا و عذاب بزرگی در آخرت دارد، مثلاً کسی که دوست دارد در جامعه اسلامی، چادر جای خود را به بدحجابی و قرضالحسنه جای خود را به قرض ربوی بدهد، و قطعاً اگر توبه نکند، عذاب دردناکی در دنیا و آخرت به سراغ او خواهد آمد.
- [آیت الله جوادی آملی] .در امور مباح , مانند هدیه و کادو دادن یا سفرهای تفریحی، هزینه ها باید مطابق شأن مکلف باشد ; برای مثال, اگر کسی قصد سفر تفریحی دارد و همتاهای او با ماشین یا به هتل های معمولی می روند، اگر او با هواپیما؛ یا به هتل های گران قیمت برود، مطابق شأن او نیست، پس باید هزینه های اضافی را محاسبه نماید و خمس آن را بپردازد؛ ولی در سفرهای مستحب و زیارتی هرچند تکرار شود یا در کارهای خیر، هر مقدار بخواهد به امور خیریه کمک کند , اسراف نیست , زیرا در امور آخرت , شأن دنیایی افراد ملاحظه نمیشود. البته اسراف در هیچ مورد روا نیست.
- [آیت الله اردبیلی] هرگاه انسان کسی را وصیّ کند و بگوید که: (اگر آن فرد از دنیا رفت، فلانی وصی باشد)، بعد از آن که وصیّ اوّل مُرد، وصیّ دوم باید کارهای میّت را انجام دهد.