آثار و فواید روحی، جسمی و اجتماعی فراوانی برای روزه شمرده شده است؛[1] مانند: 1. روزه روح انسان را تلطیف و اراده او را قوی و غریزه‌هایش را تعدیل می‌کند. 2. روزه برای برقراری مساوات میان فقیر و غنی است تا مردم با چشیدن طعم گرسنگی، به یاد فقیران و محرومان بیفتند و حق آنان را ادا کنند. 3. روزه اثر بهداشتی و درمانی فراوان دارد و باعث سلامتی و تندرستی جسم می‌گردد.[2] در همین راستا باید گفت: گرچه روایت «...صُومُوا تَصِحُّوا...» در منابع شیعی وجود نداشته و روایت‌شناسان اهل سنت نیز آن را روایتی ضعیف ارزیابی کرده‌اند، اما با توجه به روایات دیگری از این دست[3] ، و نیز با توجه به این‌که خدا عبادتی را وضع نمی‌کند که ضرری برای جسم داشته باشد، می‌توان آن‌را پذیرفت و برخی گزارش‌های پزشکی نیز نشانگر تأثیر مثبت روزه‌داری بر بدن بیشتر روزه‌داران است. [1] . ر. ک: «آثار تربیتی روزه»، سؤال 14859. [2] . ر. ک: مجلسی، محمد باقر، بحار الانوار، ج 59، ص 267، بیروت، موسسة الوفاء، 1404ق. [3] . «وَ نَظَّفْتَ الْجِسْمَ‏ مِنَ الْقَاذُورَات»؛‏ شیخ حرّ عاملی، وسائل الشیعة، ج ‏10، ص 166، قم، مؤسسه آل البیت(ع)، چاپ اول، 1409ق.
آثار و فواید روحی، جسمی و اجتماعی فراوانی برای روزه شمرده شده است؛[1] مانند:
1. روزه روح انسان را تلطیف و اراده او را قوی و غریزههایش را تعدیل میکند.
2. روزه برای برقراری مساوات میان فقیر و غنی است تا مردم با چشیدن طعم گرسنگی، به یاد فقیران و محرومان بیفتند و حق آنان را ادا کنند.
3. روزه اثر بهداشتی و درمانی فراوان دارد و باعث سلامتی و تندرستی جسم میگردد.[2]
در همین راستا باید گفت: گرچه روایت «...صُومُوا تَصِحُّوا...» در منابع شیعی وجود نداشته و روایتشناسان اهل سنت نیز آن را روایتی ضعیف ارزیابی کردهاند، اما با توجه به روایات دیگری از این دست[3] ، و نیز با توجه به اینکه خدا عبادتی را وضع نمیکند که ضرری برای جسم داشته باشد، میتوان آنرا پذیرفت و برخی گزارشهای پزشکی نیز نشانگر تأثیر مثبت روزهداری بر بدن بیشتر روزهداران است. [1] . ر. ک: «آثار تربیتی روزه»، سؤال 14859. [2] . ر. ک: مجلسی، محمد باقر، بحار الانوار، ج 59، ص 267، بیروت، موسسة الوفاء، 1404ق. [3] . «وَ نَظَّفْتَ الْجِسْمَ مِنَ الْقَاذُورَات»؛ شیخ حرّ عاملی، وسائل الشیعة، ج 10، ص 166، قم، مؤسسه آل البیت(ع)، چاپ اول، 1409ق.
- [سایر] لطفاً تأثیر و نقش حدیث بر فقه را بیان کنید؟
- [سایر] تأثیر تقوا و صفای نفس مربی در تربیت کودک تا چه حد است؟
- [سایر] والدین تا چه حد در افزایش اعتماد به نفس فرزند تأثیر دارند؟
- [سایر] تأثیر تقوا و صفای نفس مربی در تربیت کودک تا چه حد است؟
- [سایر] آگاهی از علم روانشناسی تا چه حد در تربیت کودک و نوجوان تأثیر دارد؟
- [سایر] باسلام و عرض خسته نباشید آیا این حدیث از امام باقر علیه السلام نقل شده است که دجال از بلخ ظهور میکند اگر آره، تا چه حد صحیح است و منبعی نیز برای صحت حدیث بیان کنید باتشکر
- [آیت الله مکارم شیرازی] با توجّه به این که در برخی از روایات آمده که: (شدّت تازیانه در حدّ شرب خمر، شدیدتر از حدّ قذف است.) و در برخی دیگر از روایات آمده که (تازیانه های حدّ قذف معمولی زده می شود.) لطفاً بفرمایید که شدّت تازیانه ها در حدّ شرب خمر چگونه باید باشد؟ آیا همانند حدّ زنا باید اشدّ ضرب باشد، یا از نظر شدّت بین حدّ زنا و حدّ قذف می باشد؟
- [سایر] سرّ تأکید روایات بر این که کارها را با راست انجام دهید و شروع کنید چیست؟ آیا امری اعتباری است یا تأثیر حقیقی و تکوینی دارد؟ و اگر تأثیر حقیقی و تکوینی دارد چه دلیلی بر این مدّعا هست؟
- [آیت الله سبحانی] آیا برای سلامتی امام زمان(علیه السلام) ماهیانه گوسفندی را قربانی و بین مستمندان تقسیم کنیم صحیح است؟
- [سایر] اهمیت و حد و مرز محبت از نگاه قرآن و روایات چیست؟
- [آیت الله بهجت] مسافر نمیتواند در سفر روزه بگیرد، مگر اینکه روزه گرفتن در سفر را نذر کرده باشد، که در این صورت روزه گرفتن صحیح است، و بنابراحتیاط واجب روزه مستحبی را در سفر به نیت رجاء باید گرفت، مگر در مدینه مشرفه که بنابر روایت، مسافر میتواند برای برآورده شدن حاجت سه روز روزه بگیرد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر روزه دار بعد از ظهر مسافرت نماید باید روزه خود را تمام کند و در صورتی که شب نیت سفر کرده باشد احتیاط مستحب آن است که قضای آن را به جا آورد. و اگر پیش از ظهر مسافرت کند، وقتی به حد ترخص برسد، یعنی به جایی برسد که دیوار شهر را نبیند و صدای اذان آن را نشنود باید نیت روزه نداشته باشد و اگر از شب، قصد سفر نکرده باشد، احتیاط مستحب اتمام روزه و قضای آن است. و اگر قبل از ظهر به وطن برگردد و مفطر به جا نیاورده باشد، به حد ترخص که رسید، باید نیت روزه نماید و روزه اش صحیح است.
- [آیت الله سبحانی] اگر روزه دار بعد از ظهر مسافرت نماید، باید روزه خود را تمام کند و اگر پیش از ظهر مسافرت کند، و پیش از ظهر به حد ترخّص برسد، یعنی به جائی برسد که دیوار شهر را نبیند و صدای اذان آن را نشنود، روزه او باطل می شود و اگر پیش از آن روزه را باطل کند، کفّاره بر او واجب است. و هر گاه پیش از ظهر از شهر خود حرکت کند ولی بعد از ظهر به حد ترخص برسد، روزه او صحیح است.
- [آیت الله بهجت] اگر مسافر نداند که روزه در سفر صحیح نیست و روزه بگیرد روزهاش صحیح است.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر روزه دار بعد از ظهر مسافرت نماید؛ باید روزه خود را تمام کند. و اگر پیش از ظهر مسافرت کند؛ وقتی به حد ترخص برسد؛ در صورتی که از شب نیت سفر داشته باشد؛ روزه اش باطل می شود و الا بنا بر احتیاط واجب روزه را تمام کند و بعدا قضا لازم نیست. واگر پیش از رسیدن به حد ترخص روزه را باطل کند کفاره بر او واجب است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه روزه دار بعد از ظهر مسافرت نماید باید روزه خود را تمام کند، اما اگر پیش از ظهر مسافرت نماید روزه اش باطل است، ولی قبل از آن که به حد ترخص برسد نمی تواند روزه را افطار کند و اگر پیش از آن افطار کند کفاره بر او واجب است (منظور از حد ترخص جایی است که صدای اذان شهر را نشنود، یا به جایی برسد که از نظر مردم شهر پنهان گردد).
- [آیت الله خوئی] اگر روزهدار بعد از ظهر مسافرت نماید، باید روز خود را تمام کند. و اگر پیش از ظهر مسافرت کند، وقتی به حد ترخص برسد، درصورتی که از شب نیت سفر داشته باشد روزهاش باطل میشود، والا بنابر احتیاط واجب روزه را تمام و بعداً قضا کند، و اگر پیش از رسیدن به حد ترخص روزه را باطل کند کفاره بر او واجب است.
- [آیت الله علوی گرگانی] مستحبّ است انسان در حال سلامتی، کفن وسدر وکافور خود را تهیّه کند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] مستحب است انسان در حال سلامتی، کفن و سدر و کافور خود را تهیه کند.
- [آیت الله مظاهری] مستحب است انسان در حال سلامتی، کفن و سدر و کافور خود راتهیه کند.