آشنایی با زوایای روحی کودکان و نوجوانان از طریق علم روان‌شناسی برای والدین لازم است؛ البته نه بدین معنا که در این علم متخصص شوند. آشنایی اجمالی با شاخه‌های عمومی روان‌شناسی (صنعتی، جنایی، قضایی، تبلیغ و...) و آشنایی بیشتر با شاخه‌های مربوط به کودک و نوجوان(بالینی، یادگیری، شخصیت، فیزیولوژیک)و آشنایی تفصیلی با روان‌شناسی رشد که نیازها و رفتارهای کودک در سنین مختلف و نوع برخورد مناسب با او را بررسی می‌کند، سبب توفیق افزون‌تر والدین در تربیت کودک و نوجوان خواهد شد. پدر و مادر آگاه از علم روان‌شناسی، می‌دانند که رفتارهای نابهنجار فرزندشان، در موارد بسیاری ریشه‌ی روحی - روانی دارد؛ بدین جهت در مواجهه با این گونه رفتارها، در پی ریشه می‌روند تا با اصلاح ریشه، رفتار نیز اصلاح شود. به خانواده‌های عزیز توصیه می‌شود وقتی را برای مطالعه‌ی کتاب‌های روان‌شناسی و تربیتی اختصاص دهند؛ از همایش‌ها و برنامه‌های رسانه‌ای(صدا و سیما)بهره ببرند و در صورت نیاز از آرا و کمک‌های مشاوران آگاه، متدین و دلسوز استفاده کنند. در موارد بسیاری، عدم آگاهی از زوایای روحی - روانی کودک یا نوجوان، لطمه‌های جبران ناپذیری به آنان وارد می‌سازد. پدری مشاهده می‌کند که فرزندش ناخن می‌جود و برای از بین بردن این اختلال رفتاری یا عادت عصبی او را کتک می‌زند. با توجه به این که ناخن جویدن، ریشه‌ی روحی - روانی دارد و به جهت فشارهای روحی(اختلاف والدین، فرزند جدید، آزار برادر یا خواهر بزرگ‌تر و..) ایجاد شده است، تنبیه بدنی، فشار روحی او را تشدید می‌کند و اگر از ترس پدر، در حضور او ناخن نجود، به طور قطع در غیاب او تشدید خواهد شد. پدری برای از بین بردن اختلال رفتاری ناخن جویدن فرزند خود، از تطمیع(اعطای مبلغی پول به ازای هر روز ناخن نجویدن)استفاده می‌کند. در این شیوه نیز چون ریشه‌یابی نشده و پدر ریشه را اصلاح نکرده است، فشارهای روحی به شکلی دیگر(برای مثال، شب ادراری)خود را نشان می‌دهد. منبع: کتاب نسیم مهر(1)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)
آشنایی با زوایای روحی کودکان و نوجوانان از طریق علم روانشناسی برای والدین لازم است؛ البته نه بدین معنا که در این علم متخصص شوند. آشنایی اجمالی با شاخههای عمومی روانشناسی (صنعتی، جنایی، قضایی، تبلیغ و...) و آشنایی بیشتر با شاخههای مربوط به کودک و نوجوان(بالینی، یادگیری، شخصیت، فیزیولوژیک)و آشنایی تفصیلی با روانشناسی رشد که نیازها و رفتارهای کودک در سنین مختلف و نوع برخورد مناسب با او را بررسی میکند، سبب توفیق افزونتر والدین در تربیت کودک و نوجوان خواهد شد.
پدر و مادر آگاه از علم روانشناسی، میدانند که رفتارهای نابهنجار فرزندشان، در موارد بسیاری ریشهی روحی - روانی دارد؛ بدین جهت در مواجهه با این گونه رفتارها، در پی ریشه میروند تا با اصلاح ریشه، رفتار نیز اصلاح شود.
به خانوادههای عزیز توصیه میشود وقتی را برای مطالعهی کتابهای روانشناسی و تربیتی اختصاص دهند؛ از همایشها و برنامههای رسانهای(صدا و سیما)بهره ببرند و در صورت نیاز از آرا و کمکهای مشاوران آگاه، متدین و دلسوز استفاده کنند.
در موارد بسیاری، عدم آگاهی از زوایای روحی - روانی کودک یا نوجوان، لطمههای جبران ناپذیری به آنان وارد میسازد. پدری مشاهده میکند که فرزندش ناخن میجود و برای از بین بردن این اختلال رفتاری یا عادت عصبی او را کتک میزند. با توجه به این که ناخن جویدن، ریشهی روحی - روانی دارد و به جهت فشارهای روحی(اختلاف والدین، فرزند جدید، آزار برادر یا خواهر بزرگتر و..) ایجاد شده است، تنبیه بدنی، فشار روحی او را تشدید میکند و اگر از ترس پدر، در حضور او ناخن نجود، به طور قطع در غیاب او تشدید خواهد شد.
پدری برای از بین بردن اختلال رفتاری ناخن جویدن فرزند خود، از تطمیع(اعطای مبلغی پول به ازای هر روز ناخن نجویدن)استفاده میکند. در این شیوه نیز چون ریشهیابی نشده و پدر ریشه را اصلاح نکرده است، فشارهای روحی به شکلی دیگر(برای مثال، شب ادراری)خود را نشان میدهد.
منبع: کتاب نسیم مهر(1)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)
- [سایر] تأثیر تقوا و صفای نفس مربی در تربیت کودک تا چه حد است؟
- [سایر] تأثیر تقوا و صفای نفس مربی در تربیت کودک تا چه حد است؟
- [سایر] چند کودک و نوجوان در کاروان امام حسین(ع) و در کاروان اسرا حضور داشتند؟
- [سایر] والدین چگونه مراقب تربیت کودک باشند؟
- [سایر] راهکارهایی برای تربیت کودک خجالتی بیان کنید.
- [سایر] برای تربیت کودک بد زبان چه کنیم؟
- [سایر] تأثیر دین بر تربیت اجتماعی کودکان چیست؟
- [سایر] تأثیر بدزبانی در تربیت فرزندان چیست؟
- [سایر] روشهای ایجاد هماهنگی در تربیت کودک را بیان نمائید؟
- [سایر] رابطه بین اشتغال مادر و پدر و تربیت کودک چیست؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر پدر یا مادر صلاحیّت نگهداری و تربیت کودک را نداشته و موجب فساد اخلاق و سوء تربیت دینی یا عدم سلامت جسمی فرزند شوند، حقّ حضانت از آنها ساقط میشود و در این صورت حقّ حضانت به ترتیب به افرادی که در مسأله 2997 گفته شد منتقل میشود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] کسی که به جهت عدم آگاهی از مسأله شرعی، نجس بودن چیزی را نداند، بلکه در آن شک یا غفلت یا علم به خلاف داشته باشد؛ مانند کسیست که نداند نماز خواندن در لباس یا بدن نجس باطل است که حکم آن در مسأله قبل گذشت.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر بدعتی در اسلام واقع شود ، مثل منکراتی که دولتهای جائر انجام می دهند به اسم دین مبین اسلام ، واجب است خصوصاً بر علماء اسلام اظهار حق وانکار باطل ، واگر سکوت علماء اعلام موجب هتک مقام علم وموجب اسائة ظنّ به علماء اسلام شود واجب است اظهار حق به هر نحوی که ممکن است اگر چه بدانند تأثیر نمی کند .
- [امام خمینی] اگر بدعتی در اسلام واقع شود مثل منکراتی که دولتها اجرا میکنند به اسم دین مبین اسلام، واجب است خصوصاً بر علمای اسلام اظهار حق و انکار باطل، و اگر سکوت علمای اعلام موجب هتک مقام علم و موجب اسائه ظن به علمای اسلام شود واجب است اظهار حق به هر نحوی که ممکن است اگر چه بدانند تأثیر نمیکند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه بدعتی در اسلام واقع شود (مانند منکراتی که دولتهای ناصالح به نام اسلام انجام می دهند) بر همه، مخصوصاً علمای دین واجب است حق را اظهار و باطل را انکار کنند و اگر سکوت علمای دین موجب هتک مقام علم، یا سوء ظن به علمای اسلام شود، اظهار حق به هر نحوی که ممکن باشد واجب است، هرچند بدانند تاثیر نمی کند.
- [آیت الله اردبیلی] اگر بدعتی در اسلام واقع شود، اظهار حق و انکار باطل واجب است و این وجوب، نسبت به عالمان شدیدتر است و اگر سکوت علمای اعلام موجب هتک مقام علم و موجب سوء ظن به علمای اسلام شود، اظهار حق به هر نحوی که ممکن باشد واجب است، اگرچه بدانند تأثیر نمیکند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر بدعتی در اسلام واقع شود مثل منکراتی که دولت های جائر انجام می دهند به اسم دین مبین اسلام، واجب است خصوصاً بر علماء اسلام اظهار حق و انکار باطل، و اگر سکوت علماء اعلام موجب هتک مقام علم و موجب اسائه ظن به علماء اسلام شود واجب است اظهار حق به هر نحوی که ممکن است اگر چه بدانند تأثیر نمی کند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] در معامله بیع شرط که مثلاً خانه صدهزار تومانی را با علم و آگاهی به پنجاه هزار تومان می فروشند و قرار می گذارند اگر فروشنده در موعد مقرر پول را بدهد می تواند معامله را فسخ کند، معامله اشکالی ندارد، به شرط این که طرفین واقعاً قصد خرید و فروش داشته باشند و اگر در موعد مقرر پول را ندهد جنس از آن خریدار خواهد بود.
- [آیت الله اردبیلی] مجتهد و اعلم را از سه راه میتوان شناخت: اوّل: خود انسان اطمینان کند، مثل آن که از اهل علم باشد و بتواند مجتهد و اعلم را تشخیص دهد و یا از خبر دادن شخص مورد اعتماد و آگاهی، به اعلم بودن او اطمینان یابد. دوم:دو نفر عالم عادل که میتوانند مجتهد اعلم را تشخیص دهند، مجتهد یا اعلم بودن کسی را تصدیق کنند، به شرط آن که دو نفر عالم عادل دیگر با گفته آنان مخالفت ننمایند. سوم: عدّهای از اهل علم که میتوانند مجتهد و اعلم را تشخیص دهند و از گفته آنان اطمینان پیدا میشود، مجتهد یا اعلم بودن کسی را تصدیق کنند .
- [آیت الله سبحانی] در معامله بیع شرط که مثلاً خانه صد هزار تومانی را با علم و آگاهی به پنجاه هزار تومان می فروشند و قرار می گذارند اگر فروشنده در موعد مقرّر پول را بدهد می تواند معامله را فسخ کند، معامله اشکالی ندارد، به شرط این که طرفین واقعاً قصد خرید و فروش داشته باشند و اگر در موعد مقرر پول را ندهد جنس از آن خریدار خواهد بود.