در روایات شیعی به این موضوع اشاره‌ای نشده است، اما «ازرقی»(متوفای 250ق) در کتاب «أخبار مکة و ما جاء فیها من الآثار» - که احتمالاً قدیمی‌ترین کتاب در دسترسی است که ویژه اخبار مکه نگاشته شده است- در باب «ما جاء فی ذکر بناء قریش الکعبة فی الجاهلیة» روایاتی را نقل کرده است که: در کعبه تصویرها و تمثال‌هایی وجود داشت؛ از جمله تمثال حضرت عیسی(ع) و مادرش حضرت مریم(س) که عیسی در دامن مادر نشسته بود.[1] وضع کعبه بدین صورت بود تا این‌که سرانجام رسول خدا(ص) در سال فتح مکه؛ یعنی سال هشتم هجری، به مکه وارد گردیدند و دستور دادند که کلیه بت‌های موجود در کعبه منهدم گردد. رسول خدا(ص) هنگامی که به درون کعبه وارد شدند، پس از دیدن عکس‌ها، دستور دادند آن عکس‌ها را محو کنند. مگر تصویر حضرت عیسی(ع) و مادرش حضرت مریم(س) که دست گذاشتند و فرمودند اینها را پاک نکنید و تصاویرشان در کعبه باقی ماند. تا این‌که در دوران خلافت عمر بن خطاب از بین رفت‏.[2] در یکی از این روایات چنین آمده است: زنی از غسان به هنگام حج اعراب به مکه آمد وقتی تصویر مریم را در کعبه دید گفت: پدر و مادرم فدای تو باد، به درستی که تو عرب هستی، لذا رسول خدا(ص) به محو تمامی تصاویر امر کردند، مگر تصاویر حضرت مریم(س) و حضرت عیسی(ع).[3] ممکن است گفته شود که چرا تماثیل حضرت عیسی(ع) و مریم(س) در کعبه آویزان بوده با این‌که کعبه در آن زمان جایگاه بت‌ها شده بود؟ در پاسخ باید گفت: از جمله علت‌هایی که اعراب جاهلی بت‌ها را در کعبه قرار می‌دادند، این بود که بت‌ها را به عنوان شفیعان خود می‌دانستند تا به درگاه الهی برای آنها شفاعت کنند و در واقع، بت‌ها الهه‌هایی برای آنان و واسطه‌هایی بین خدا و مردم بودند. با این منطق و استدلال، بعید نیست که تمثال حضرت عیسی و مریم نیز در کعبه بوده باشند؛ زیرا شاید مسیحیان آن سرزمین نیز با استدلالی مشابه می‌خواستند به وسیله آن تمثال‌ها به خدا برسند و این نوع استدلال هم با منطق اعراب جاهلی منافاتی نداشت تا مانع آنان شوند. به هر حال بر فرض پذیرش این نقل تاریخی مشخص می‌شود که کعبه نزد مسیحیان - دست کم برای عده‌ای که با حجاز در ارتباط بودند - دارای ارج و منزلتی رفیع بوده است. [1] . ازرقی، محمد بن عبد الله، أخبار مکة و ما جاء فیها من الآثار، محقق، ملحس، رشدی صالح‏، ج ‏1، ص 167، بیروت، دار الأندلس، چاپ اول، 1416ق. [2] . همان، ص 168 – 169. [3] . همان، ص 169.
سلام علیکم. گفته می شود پیامبر در هنگام فتح مکه داخل کعبه را که از تصاویر پاک می فرمودند به تصویر حضرت عیسی ع و حضرت مریم که رسیدند دست گذاشتند و فرمودند اینها را پاک نکنید این مطلب صحت دارد؟
در روایات شیعی به این موضوع اشارهای نشده است، اما «ازرقی»(متوفای 250ق) در کتاب «أخبار مکة و ما جاء فیها من الآثار» - که احتمالاً قدیمیترین کتاب در دسترسی است که ویژه اخبار مکه نگاشته شده است- در باب «ما جاء فی ذکر بناء قریش الکعبة فی الجاهلیة» روایاتی را نقل کرده است که: در کعبه تصویرها و تمثالهایی وجود داشت؛ از جمله تمثال حضرت عیسی(ع) و مادرش حضرت مریم(س) که عیسی در دامن مادر نشسته بود.[1] وضع کعبه بدین صورت بود تا اینکه سرانجام رسول خدا(ص) در سال فتح مکه؛ یعنی سال هشتم هجری، به مکه وارد گردیدند و دستور دادند که کلیه بتهای موجود در کعبه منهدم گردد. رسول خدا(ص) هنگامی که به درون کعبه وارد شدند، پس از دیدن عکسها، دستور دادند آن عکسها را محو کنند. مگر تصویر حضرت عیسی(ع) و مادرش حضرت مریم(س) که دست گذاشتند و فرمودند اینها را پاک نکنید و تصاویرشان در کعبه باقی ماند. تا اینکه در دوران خلافت عمر بن خطاب از بین رفت.[2]
در یکی از این روایات چنین آمده است: زنی از غسان به هنگام حج اعراب به مکه آمد وقتی تصویر مریم را در کعبه دید گفت: پدر و مادرم فدای تو باد، به درستی که تو عرب هستی، لذا رسول خدا(ص) به محو تمامی تصاویر امر کردند، مگر تصاویر حضرت مریم(س) و حضرت عیسی(ع).[3]
ممکن است گفته شود که چرا تماثیل حضرت عیسی(ع) و مریم(س) در کعبه آویزان بوده با اینکه کعبه در آن زمان جایگاه بتها شده بود؟
در پاسخ باید گفت: از جمله علتهایی که اعراب جاهلی بتها را در کعبه قرار میدادند، این بود که بتها را به عنوان شفیعان خود میدانستند تا به درگاه الهی برای آنها شفاعت کنند و در واقع، بتها الهههایی برای آنان و واسطههایی بین خدا و مردم بودند. با این منطق و استدلال، بعید نیست که تمثال حضرت عیسی و مریم نیز در کعبه بوده باشند؛ زیرا شاید مسیحیان آن سرزمین نیز با استدلالی مشابه میخواستند به وسیله آن تمثالها به خدا برسند و این نوع استدلال هم با منطق اعراب جاهلی منافاتی نداشت تا مانع آنان شوند. به هر حال بر فرض پذیرش این نقل تاریخی مشخص میشود که کعبه نزد مسیحیان - دست کم برای عدهای که با حجاز در ارتباط بودند - دارای ارج و منزلتی رفیع بوده است. [1] . ازرقی، محمد بن عبد الله، أخبار مکة و ما جاء فیها من الآثار، محقق، ملحس، رشدی صالح، ج 1، ص 167، بیروت، دار الأندلس، چاپ اول، 1416ق. [2] . همان، ص 168 – 169. [3] . همان، ص 169.
- [سایر] نظر اسلام رو درمورد ازدواج حضرت عیسی (ع) با مریم مجدلیه چیست؟
- [سایر] چرا قرآن در آیه 28 سوره مریم، از قول مردم زمان عیسی، مریم مقدس را خواهر هارون معرفی نموده است؟ در یکی از تفاسیر خواندم که هارون، مرد پاک و صالحی بود؛ آنچنان که در میان بنیاسرائیل ضرب المثل شده بود که هر که را میخواستند پاک معرفی کنند، او را خواهر یا برادر هارون معرفی میکردند و افراد نیک را به پیامبران و صالحان نسبت میدادند. اما از آیه چنین برداشت میشود که مردم، مریم را سرزنش کردند و کار بدی به او نسبت دادند. پس نمیشود که هم او را بدکاره بدانند و هم معتقد به پاکی او باشند. برخی اسلام ستیزان به این آیه استناد کرده و معتقدند که محمّد، مریم مادر عیسی را با مریم خواهر موسی و هارون اشتباهی گرفته است.
- [سایر] با توجه به اینکه خداوند خود فرموده از کارهایی که سوء ظن مردم را برمیانگیزد پرهیز کنید! چرا در تولد حضرت عیسی(ع) کاری شد که همه نسبت به حضرت مریم(س) سوء ظن پیدا کردند؟
- [سایر] لطفاً به طور کامل و با جزئیات بفرمایید که "حنیفیان" چه کسانی هستند؟ چرا که این مطلب در قرآن ذکر شده است. آن جا که می فرماید: (ما کانَ إِبْراهیمُ یَهُودِیًّا وَ لا نَصْرانِیًّا وَ لکِنْ کانَ حَنیفاً مُسْلِماً) (آل عمران، 67)، ابراهیم یک حنیف بود. علی الظاهر این مطلب بیانگر آن است که حضرت محمد(ص) هم یک حنیف بودند. چرا حضرت محمد (ص) از دین و کتاب عیسی (فرزند حضرت مریم) که کتاب مقدس را به ارمغان آوردند، پیروی نکردند؟
- [سایر] ماجرای حضرت ابراهیم(ع) در سوره مریم بهطور مشخصی با سوره انبیاء متفاوت است، در حالیکه در سوره انبیاء، ابراهیم پیامبر با مردمش بهطور جدّی مقابله میکند و حتی بتهای آنها را میشکند! در سوره مریم وقتی ابراهیم به دلیل صحبت کردن علیه بتها توسط پدرش به سنگسار شدن تهدید میشود سکوت میکند و نه تنها مقابلهای نمیکند، بلکه گویا منطقه را نیز ترک میکند؛ چرا این گونه عمل کرد؟ و آیا ابراهیم بتها را نابود کرد؟
- [سایر] سلام، در مقالهای خواندم که در بنی اسرائیل هفت زن به پیامبری رسیدند؛ به عنوان مثال ساره همسر حضرت ابراهیم (ع) را پیامبر معرفی کرده است. آیا این موضوع صحت دارد؟ آیا اصولا پیامبر زن بوده است؟
- [سایر] سلام طبق تفسیر قران آیت الله مکارم حضرت یحیی دستور داشتند که ازدواج نکنند علت آن چیست؟ آیا این درست است که حضرت عیسی با مریم مجدلیه ازدواج کرده و فرزندی به نام سارا داشته اند؟ با تشکر
- [سایر] در روایات زیادی اینطور آمده که حضرت زهرا (سلام الله علیها) از عادت ماهیانه زنان پاک بودند و حیض نمیدیدند. با توجّه به این مطلب، آیا یعنی تولّد فرزندان ایشان خارق عادت بوده، مانند خلقت حضرت مسیح در رحم حضرت مریم که معجزه بوده؟
- [سایر] چرا فرشته ای که برای بشارت دادن تولد حضرت عیسی(ع) به نزد حضرت مریم(س) آمد به شکل مرد جوان وزیبایی بود؟ آیا این امر باعث به وجود آمدن این انحراف بین مسیحیان شده است که حضرت عیسی(ع) فرزند خداست؟ لطفا توضیح دهید. و در آخر این انحراف چه تأثیری در جامعه مسیحیت گذاشته است؟ در قوانین اجتماعی و فردی، اخلاق، سیاست و غیره؟
- [سایر] در ماجرای تولد علی(ع) در کعبه اولاً: راوی این ماجرا چه کسی بود؟ بنده شنیدم که یزید نامی بوده که مشرک بوده و مشرک هم مرده است. آیا درست است؟یا که خیر کسان دیگری هم این ماجرا را دیده و روایت کرده اند؟ دیگر اینکه چرا حضرت ابوطالب در جریان غیبت همسرش پیگیر ماجرا نشده و سکوت کرده و نپرسیده که فاطمه بنت اسد سه روز است که کجا رفته؟ و نیز چرا با وجود حدوث این معجزه در کعبه ایی که پر از بت بوده، مشرکان از این ماجرا استفاده ابزاری نکردند و آن را دلیل بر حقانیت بتها ندانستند؟ و نیز چرا عام الفیل و نجات کعبه و آن معجزه الهی پرنده گان ابابیل در یادها ماند ولی این معجزه دیگر یعنی شکافتن دیوار کعبه و تولد نوزادی در آن و حتی صحبت کردن علی (ع) در نوزادی که مشابه ماجرای حضرت مریم است را فقط شیعیان نقل می کنند و آن هم به صورت مبهم؟ پیرو این مسئله چه شد که فاطمه بنت اسد و علی (ع) در شهر مکه(مانند عیسی و مریم) قدیس نشدند؟ در آخر اینکه چرا خود علی (ع) به این ماجرا افتخار نکرده؟