پاسخ اجمالی: دوران فترت که به معنای فاصلۀ مبعوث شدن دو پیامبر است، با روایاتی که دلالت می کند هیچ گاه زمین از حجت خدا خالی نیست، منافاتی ندارد؛ زیرا کلمۀ حجت عمومیت دارد و شامل امامان معصوم و وصایای پیامبران نیز می شود، در متون اسلامی آمده است که زمین از حجّت خالی نمی‌ماند یا به صورت آشکار و معلوم، و یا بیمناک پنهان تا حجّت های خدا و دلایل روشنگر او باطل نشود. پاسخ تفصیلی: براساس روایات، زمین هرگز نمیتواند از حجت خدا خالی باشد؛ کمیل از یاران نزدیک امیر المومنین (ع) در روایتی می گوید: با حضرت به صحرا رفتیم آه سردی بر آورد و پس از سخنانی فرمود: زمین از حجّتی که با دلیل و برهانش برای خدا قیام کرده باشد، خالی نمی‌ماند، آن حجّت یا ظاهر معلوم است و یا ترسان و پنهان تا حجّت‌های خدا و دلیل های روشن‌اش باطل نشود.[1] در روایت مفصل دیگری آمده است: بعد از دنیا رفتن اسماعیل (فرزند امام صادق) عده ای از اصحاب حضرت که تصور می کردند امام بعد از ایشان اسماعیل است - در این باره به شک افتادند و فکر کردند بدون امام می مانند- خدمت امام صاذق (ع) رسیدند، حضرت این گونه به آنها پاسخ داد: "هیهات هیهات أبی الله و الله أن ینقطع هذا الأمر حتی ینقطع اللیل و النهار"؛ چنین نیست رشتۀ امامت بریده نشود تا روزگار سر آید.[2] شیخ صدوق نیز در کتاب کمال الدین روایاتی را نقل می کند که دلالت دارد بر این که زمین از حجت خدا از زمان خلقت آدم تا روز قیامت خالی نیست.[3] از این رو ضرورت دارد در هر زمان حجتی از خدا وجود داشته باشد تا قوام جهان آفرینش به او باشد، خواه مردم آن حجت را بشناسند و خواه به صورت ناشناس در زمین حضور داشته باشد. حال وجود حجت در زمان فترت میان حضرت عیسی (ع) تا زمان پیامبر، بر چند نحو قابل تصور است؛ 1. براساس اعتقاد ما مسلمانان، حضرت عیسی(ع) زنده بوده، و هرگز به صلیب کشیده نشده است؛ بنابر این خود حضرت عیسی تا ظهور پیامبر اسلام، حجت خدا بر روی زمین بوده است. 2. ایشان وصایایی نیز داشته اند که برخی از ایشان شناخته شده و برخی دیگر نیز ناشناخته هستند. حتی یک روایت، وصایایی را برای حضرت عیسی، ذکر کرده است. [4] پی نوشتها: [1] نعمانی، محمد بن ابراهیم، الغیبة، ص 136، مکتبة الصدوق، تهران، 1397ق. [2] همان، ج 2، ص 657. [3]ر.ک: کمال الدین، ج 1، باب 22،ص 212.( شیخ صدوق در ارتباط با این مسئله توضیحات مناسبی دارند که می توانید به آن مراجعه کنید.) [4] شیخ صدوق، کمال الدین، ج 1، باب 22،ص 212، دار الکتب الاسلامیة، قم، 1395 ق؛ البته برخی از محققان، بر این روایت اشکالاتی را وارد دانستهاند. منبع: www.islamquest.net
با توجه به این که زمین هیچ گاه نباید از حجت خدا خالی باشد، حد فاصل عروج حضرت عیسی (ع) تا بعثت رسول اکرم (ص) چه کسی حجت خدا در زمین بود؟
پاسخ اجمالی:
دوران فترت که به معنای فاصلۀ مبعوث شدن دو پیامبر است، با روایاتی که دلالت می کند هیچ گاه زمین از حجت خدا خالی نیست، منافاتی ندارد؛ زیرا کلمۀ حجت عمومیت دارد و شامل امامان معصوم و وصایای پیامبران نیز می شود، در متون اسلامی آمده است که زمین از حجّت خالی نمیماند یا به صورت آشکار و معلوم، و یا بیمناک پنهان تا حجّت های خدا و دلایل روشنگر او باطل نشود.
پاسخ تفصیلی:
براساس روایات، زمین هرگز نمیتواند از حجت خدا خالی باشد؛ کمیل از یاران نزدیک امیر المومنین (ع) در روایتی می گوید: با حضرت به صحرا رفتیم آه سردی بر آورد و پس از سخنانی فرمود: زمین از حجّتی که با دلیل و برهانش برای خدا قیام کرده باشد، خالی نمیماند، آن حجّت یا ظاهر معلوم است و یا ترسان و پنهان تا حجّتهای خدا و دلیل های روشناش باطل نشود.[1]
در روایت مفصل دیگری آمده است: بعد از دنیا رفتن اسماعیل (فرزند امام صادق) عده ای از اصحاب حضرت که تصور می کردند امام بعد از ایشان اسماعیل است - در این باره به شک افتادند و فکر کردند بدون امام می مانند- خدمت امام صاذق (ع) رسیدند، حضرت این گونه به آنها پاسخ داد: "هیهات هیهات أبی الله و الله أن ینقطع هذا الأمر حتی ینقطع اللیل و النهار"؛ چنین نیست رشتۀ امامت بریده نشود تا روزگار سر آید.[2]
شیخ صدوق نیز در کتاب کمال الدین روایاتی را نقل می کند که دلالت دارد بر این که زمین از حجت خدا از زمان خلقت آدم تا روز قیامت خالی نیست.[3] از این رو ضرورت دارد در هر زمان حجتی از خدا وجود داشته باشد تا قوام جهان آفرینش به او باشد، خواه مردم آن حجت را بشناسند و خواه به صورت ناشناس در زمین حضور داشته باشد.
حال وجود حجت در زمان فترت میان حضرت عیسی (ع) تا زمان پیامبر، بر چند نحو قابل تصور است؛
1. براساس اعتقاد ما مسلمانان، حضرت عیسی(ع) زنده بوده، و هرگز به صلیب کشیده نشده است؛ بنابر این خود حضرت عیسی تا ظهور پیامبر اسلام، حجت خدا بر روی زمین بوده است.
2. ایشان وصایایی نیز داشته اند که برخی از ایشان شناخته شده و برخی دیگر نیز ناشناخته هستند. حتی یک روایت، وصایایی را برای حضرت عیسی، ذکر کرده است. [4]
پی نوشتها:
[1] نعمانی، محمد بن ابراهیم، الغیبة، ص 136، مکتبة الصدوق، تهران، 1397ق.
[2] همان، ج 2، ص 657.
[3]ر.ک: کمال الدین، ج 1، باب 22،ص 212.( شیخ صدوق در ارتباط با این مسئله توضیحات مناسبی دارند که می توانید به آن مراجعه کنید.)
[4] شیخ صدوق، کمال الدین، ج 1، باب 22،ص 212، دار الکتب الاسلامیة، قم، 1395 ق؛ البته برخی از محققان، بر این روایت اشکالاتی را وارد دانستهاند.
منبع: www.islamquest.net
- [سایر] از زمان حضرت عیسی(ع) تا حضرت محمد(ص)، پیامبر نیامد پس زمین از حجت خدا خالی بوده است؟
- [سایر] بعد از عیسی و قبل از حضرت محمد(ص) چه کسی بر روی زمین حجت بود؟
- [سایر] ضرورت وجود انسان معصوم و حجت الهی در همه زمانها با استناد به دلایل متعدد عقلی و نقلی در امامت عامه است، در این صورت حد فاصل بین عروج حضرت عیسی(ع) تا بعثت پیامبر(ص) چه کسی حجت بر روی زمین بوده است؟
- [سایر] احادیثی از پیامبر اسلام(ص) و ائمه اطهار(ع) در مورد حضرت عیسی(ع) میخواهم؟
- [سایر] معراج حضرت رسول (ص) در سال چندم بعثت بود؟
- [سایر] چرا پیامبر اکرم(ص) را محور حجّت الهی دانستهاند؟
- [سایر] با سلام<br />با توجه به اینکه زمین هیچ وقت از حجت خداوند خالی نیست .سوال اینجانب اینست که بعد از حضرت عیسی (علیه السلام) تا مبعث نبی مکرم اسلام صلی الله علیه واله وسلم حجت خداوند در روی زمین چه کسی بوده است<br />با تشکر
- [سایر] با توجه به روایات زیر، معنای اختیال چیست؟ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ مُوسَی بْنِ الْمُتَوَکلِ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ یحْیی عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ أَحْمَدَ عَنْ مُوسَی بْنِ عُمَرَ عَنِ ابْنِ فَضَّالٍ عَمَّنْ حَدَّثَهُ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ (ع) قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ (ص) مَنْ مَشَی علی الْأَرْضِ اخْتِیالًا لَعَنَتْهُ الْأَرْضُ وَ مَنْ تَحْتَهَا وَ مَنْ فَوْقَهَا. عَنْ سَعْدٍ عَنْ أَحْمَدَ بْنِ مُحَمَّدٍ عَنْ أَبِیهِ رَفَعَهُ قَالَ قَالَ أَبُو جَعْفَرٍ(ع) قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ (ص) وَیلٌ لِمَنْ یخْتَالُ فِی الْأَرْضِ یعَانِدُ جَبَّارَ السَّمَاوَاتِ وَ الْأَرْضِ.
- [سایر] آیا پیامبر اکرم(ص) و حضرت علی(ع) در اذان و اقامه شان ذکر اشهد ان محمد رسول الله و اشهد ان علیا ولی الله را می گفتند؟
- [سایر] پیامبر اسلام (ص) قبل از بعثت دارای چه اعتقاداتی بوده است؟
- [آیت الله نوری همدانی] مستحب است بعد از تکبیره الاحرام بگوید : یا مُحسنُ قداتاکَ المسیءُ و قد امَرتَ المحسنَ ان یتجاوَز عنِ المسی ءِ انتَ المحسنُ و انا المُسی ءُ بحقّ محمّدٍ و آلِ محّمدٍ صل عَلی محّمدِ و ال محّمدِ و تجاوَز عن قبیحِ ما تعلمُ منّی .یعنی ای خدائی که به بندگان احسان می کنی بندة گنهکار به در خانة تو آمده و تو امر کرده ای که نییکوکار از گنهکار بگذرد ، تو نیکو کاری و من گناهکار بحقّ محّمدٍ و آل محّمدٍ صلی اللهُ علیه و آله و سّلم .رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیها یی که می دانی از من سر زده . بگذر .
- [امام خمینی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید: "یا محسن قد اتاک المسیی ء و قد امرت المحسن ان یتجاوز عن المسیی ء انت المحسن و انا المسیی ء بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوز عن قبیح ما تعلم منی"، یعنی ای خدایی که به بندگان احسان می کنی، بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کرده ای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد صلی الله علیه و آله و سلم رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که می دانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مستحب است قبل از تکبیرة الاحرام بگوید: یا مُحْسِنُ قَدْ اَتَاکَ الْمُسِیَیءُ وَقَد اَمَرْتَ الْمُحْسِنَ اَنْ یَتَجاوَزَ عَنِ الْمُسِییء أنْتَ الْمُحْسِنُ وَاَناَ المُسِیءُ بِحَقِّ مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد صَلِّ عَلَی مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد وَتَجاوَزْ عَنْ قَبیحِ ما تَعْلَمُ مِنِّی یعنی ای خدائی که به بندگان احسان می کنی بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کرده ای که نیکوکار از گنهکار بگذرد تو نیکوکاری و من گنهکار به حق محمد و آل محمد(صلی الله علیه وآله) رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدی هائی که می دانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله خوئی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید:" یا محسن قد اتاک المسییء و قد امرت المحسن ان یتجاوز عن المسیء انت المحسن و انا المسیء بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوز عن قبیح ما تعلم منی"، یعنی ای خدایی که به بندگان احسان میکنی بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کردهای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد صلی الله علیه و آله و سلم رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اشْهد انْ لا اله إلا الله وحْده لا شریک له: گواهی می دهم هیچ کس شایسته پرستش جز خداوند نیست، یگانه است و شریک ندارد. و اشْهد ان محمداً عبْده و رسوله: و گواهی می دهم محمد(صلی الله علیه وآله) بنده و فرستاده اوست. اللهم صل علی محمد و آل محمد: خداوندا! درود بفرست بر محمد(صلی الله علیه وآله) و اهل بیت او(علیهم السلام).
- [آیت الله شبیری زنجانی] مستحب است قبل از تکبیرة الاحرام بگوید: (یا مُحْسِنُ قَدْ أَتَاکَ المُسیءُ وقَدْ أَمَرْتَ المُحْسِنَ أَنْ یَتَجاوَزَ عَنِ المُسِیءِ، أَنْتَ المُحْسِنُ وأَنا المُسِیءُ، بحقِّ مُحمَّدٍ و آل محمّد صَلِّ علی مُحمَّدٍ و آلِ مُحمَّدٍ وتَجاوَزْ عَنْ قَبِیحِ ما تَعْلَمُ مِنّی) یعنی ای خدایی که به بندگان احسان میکنی بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کردهای که نیکوکار از گناهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سرزده بگذر.
- [آیت الله مکارم شیرازی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام به قصد رجاء این دعا را بخوانند: (یا محْسن قدْ اتاک الْمسیء و قدْ أمرْت الْمحْسن انْ یتجاوز عن الْمسیئ انت الْمحْسن و أنا الْمسیئ بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوزْ عنْ قبیح ما تعْلم منی. یعنی: (ای خدای نیکوکار! بنده گنهکارت به در خانه تو آمده است تو امر کرده ای که نکوکار از گنهکار بگذرد،تو نیکو کاری و من گنهکارم، به حق محمد و آل محمد رحمتت را بر محمد و آل محمد بفرست و از کارهای زشتی که می دانی از من سرزده بگذر!)
- [آیت الله سیستانی] خوب است قبل از تکبیرة الاحرام به قصد رجأ بگوید : (یا مُحْسِنُ قَدْ اَتاکَ المُسِیءُ ، وَقَدْ اَمَرْتَ الُمحْسِنَ اَنْ یَتَجاوَزَ عَنِ المُسِیءِ ، اَنْتَ الُمحْسِنُ وَاَنَا المُسِیءُ ، بِحَقّ مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ صَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحمَّدٍ ، وَتَجاوَزْ عَنْ قَبِیحِ ما تَعْلَمُ مِنّی) یعنی : ای خدائی که به بندگان احسان میکنی ، بنده گنهکار به درِ خانه تو آمده ، و تو امر کردهای که نیکوکار از گناهکار بگذرد ، تو نیکوکاری و من گناهکار ، بحق محمّد و آل محمّد ، رحمت خود را بر محمّد و آل محمّد بفرست ، و از بدیهائی که میدانی از من سر زده بگذر .
- [آیت الله علوی گرگانی] مستحبّ است بعد از تکبیرْ الاحرام بگوید: )یا مُحْسِنُ قَدْ أتاکَ المُسِئُ وَقَدْ أمَرْتَ المُحْسِنَ أنْ یَتَجاوَزَ عَنِ المُسِئ أنْتَ المُحْسِنُ وَأنَا المُسِئُ بِحَقِّ مُحَمَّدً وَآلِ مُحَمَّدً صَلِّ عَلَی مُحَمَّدً وَآلِ مُحَمَّدً وَتَجاوَز عَنْ قَبیحِ ماتَعْلَمُ مِنّی(، یعنیای خدایی که به بندگان احسان میکنی بنده گنهکار بدر خانه تو آمده وتو امر کردهای که نیکوکار از گناهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، بحقّ محمّد وآل محمّد رحمت خود را بر محمّد وآل محمّد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله بروجردی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید:(یا مُحْسِنُ قَدْ اَتَاکَ الْمُسِییءُ وَ قَد اَمَرْتَ الْمُحْسِنَ اَنْ یتَجاوَزَ عَنِ الْمُسِییء أنْتَ الْمُحْسِنُ وَ اَنا المُسِیءُ بِحَقِّ مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ تَجاوَز عَنْ قَبیحِ ما تَعْلَمُ مِنِّی)؛یعنی؛ ای خدایی که به بندگان احسان میکنی، بندهی گنهکار به در خانهی تو آمده و تو امر کردهای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گنهکار، به حق محمّد و آل محمّد / رحمت خود را بر محمّد و آل محمّد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سر زده بگذر.