در روایتی از پیامبر اکرم(ص) آمده است: (عبادت دارای هفتاد جزء است، و کسب حلال، برترین جزء آن بشمار میرود).[1] در اینگونه احادیث باید به چند نکته توجه کرد: 1. عبادت دارای معنای گستردهای است و آن عبارت است از: نهایت تعظیم و بندگی در برابر خدایی که او فقط شایسته آن است. بنابراین، هر عمل و تفکری که در مسیر بندگی و تعظیم الهی باشد، عبادت محسوب میشود؛ لذا میتوان بیش از هفتاد عمل را برشمرد که به نوعی، عبادت به شمار میآیند و نیازی به ذکر تک تک آنها نیست. 2. این اعداد؛ احتمالاً عدد واقعی نیستند، بلکه منظور، زیادی اعمال (از باب مثال برای کثرت در اجزای عبادت)[2] است که شأنیت این را دارند که داخل در گستره معنایی عبادت شوند. 3. این دسته از روایات؛ بیانگر مراتب عبادت[3] و اهمیّت و تشویق کسب روزی حلال نسبت به دیگر موارد است؛ زیرا آنچه در نظام اقتصادی اسلام، بیش از هر چیز اهمیت دارد حلال بودن کسب و کار است؛ یعنی به دست آوردن مال، از راهی که آزاد است و ممنوعیّت شرعی ندارد. به علاوه؛ تأثیر تربیتی تغذیه حلال در توفیق انجام اعمال و عبادات، بسیار زیاد است؛ لذا بر شخص مسلمان واجب است که در حدّ ضرورت و به قدر توان، کار کند و مخارج خود و خانوادهاش را تأمین سازد. اما شغل او باید مباح باشد و مالی را که صرف هزینههای زندگی خود میکند، حلال باشد. قرآن کریم از طرفی به کسب حلال امر میکند و از طرفی از ضدّ آن؛ یعنی حرامخواری و انجام کار نامشروع نهی میکند و آنرا پیروی از شیطان میخواند و میفرماید: (ای مردم! از آنچه در این زمین است (از انواع خوردنیها) حلال و پاکیزه بخورید و برخوردار شوید، و پیروی از گامهای شیطان نکنید، که او برای شما دشمنی آشکار است).[4] پی نوشتها: [1]. شیخ صدوق، ثواب الأعمال و عقاب الأعمال، ص 180، دار الشریف الرضی للنشر، قم، چاپ دوم، 1406ق. [2]. حسینی شیرازی، سید محمد، المال، أخذا و عطاء و صرفا، محقق و مصحح: صاحب، مهدی، ص 203، مؤسسة الوعی الاسلامی، دار العلوم، بیروت، چاپ اول، 1425ق. [3]. همان. [4]. (یا أَیُّهَا النَّاسُ کُلُوا مِمَّا فِی الْأَرْضِ حَلالاً طَیِّباً وَ لا تَتَّبِعُوا خُطُواتِ الشَّیْطانِ إِنَّهُ لَکُمْ عَدُوٌّ مُبینٌ)؛ بقره، 168. منبع: www.islamquest.net
معنای اینکه عبادت دارای 70 جزء است، و به دست آوردن روزی حلال دارای فضیلت بیشتری است، چیست؟
در روایتی از پیامبر اکرم(ص) آمده است: (عبادت دارای هفتاد جزء است، و کسب حلال، برترین جزء آن بشمار میرود).[1]
در اینگونه احادیث باید به چند نکته توجه کرد:
1. عبادت دارای معنای گستردهای است و آن عبارت است از: نهایت تعظیم و بندگی در برابر خدایی که او فقط شایسته آن است. بنابراین، هر عمل و تفکری که در مسیر بندگی و تعظیم الهی باشد، عبادت محسوب میشود؛ لذا میتوان بیش از هفتاد عمل را برشمرد که به نوعی، عبادت به شمار میآیند و نیازی به ذکر تک تک آنها نیست.
2. این اعداد؛ احتمالاً عدد واقعی نیستند، بلکه منظور، زیادی اعمال (از باب مثال برای کثرت در اجزای عبادت)[2] است که شأنیت این را دارند که داخل در گستره معنایی عبادت شوند.
3. این دسته از روایات؛ بیانگر مراتب عبادت[3] و اهمیّت و تشویق کسب روزی حلال نسبت به دیگر موارد است؛ زیرا آنچه در نظام اقتصادی اسلام، بیش از هر چیز اهمیت دارد حلال بودن کسب و کار است؛ یعنی به دست آوردن مال، از راهی که آزاد است و ممنوعیّت شرعی ندارد. به علاوه؛ تأثیر تربیتی تغذیه حلال در توفیق انجام اعمال و عبادات، بسیار زیاد است؛ لذا بر شخص مسلمان واجب است که در حدّ ضرورت و به قدر توان، کار کند و مخارج خود و خانوادهاش را تأمین سازد. اما شغل او باید مباح باشد و مالی را که صرف هزینههای زندگی خود میکند، حلال باشد. قرآن کریم از طرفی به کسب حلال امر میکند و از طرفی از ضدّ آن؛ یعنی حرامخواری و انجام کار نامشروع نهی میکند و آنرا پیروی از شیطان میخواند و میفرماید: (ای مردم! از آنچه در این زمین است (از انواع خوردنیها) حلال و پاکیزه بخورید و برخوردار شوید، و پیروی از گامهای شیطان نکنید، که او برای شما دشمنی آشکار است).[4]
پی نوشتها:
[1]. شیخ صدوق، ثواب الأعمال و عقاب الأعمال، ص 180، دار الشریف الرضی للنشر، قم، چاپ دوم، 1406ق.
[2]. حسینی شیرازی، سید محمد، المال، أخذا و عطاء و صرفا، محقق و مصحح: صاحب، مهدی، ص 203، مؤسسة الوعی الاسلامی، دار العلوم، بیروت، چاپ اول، 1425ق.
[3]. همان.
[4]. (یا أَیُّهَا النَّاسُ کُلُوا مِمَّا فِی الْأَرْضِ حَلالاً طَیِّباً وَ لا تَتَّبِعُوا خُطُواتِ الشَّیْطانِ إِنَّهُ لَکُمْ عَدُوٌّ مُبینٌ)؛ بقره، 168.
منبع: www.islamquest.net
- [سایر] سلام. معنای اینکه عبادت دارای 70 جزء است، و به دست آوردن روزی حلال از همه دارای فضیلت است، چیست؟ آیا میتوان اینها را شمرد؟
- [سایر] اگر خداوند معنوی است، به نظر میرسد انسان هم باید کار معنوی کند. پس چرا گفته میشود 69 جزء از 70 جزء عبادت، مربوط به کسب روزی حلال است؟ مگر روزی حلال از جنس ماده نیست؟
- [سایر] چرا قرآن کریم دارای جزء و حزب است؟ چرا دارای 30 جزء است؟
- [سایر] در مورد عبادت سؤالی دارم و آن اینکه میگویند: علما و بزرگان بیشتر وقت خود را به نماز و عبادت میگذرانند در حالی که بنده از ساعت 4:30 صبح تا 12 شب مشغول کار و کسب روزی حلال هستم (ان شاءالله) در حالی که میگویند: ارتباط این عزیزان با ائمه بسیار نزدیک است. اگر چنین است کسب و کار را رها کرده و وارد حوزه شویم. تکلیف انسانی که اینچنین سر در گم است چیست؟ اگر هم که 9 قسمت از عبادت کسب روزی حلال است پس در مورد علما و بزرگان چطور؟
- [آیت الله مظاهری] با توجه به استحباب انجام نمازهای یومیه در وقت فضیلت و با توجه به عدم آگاهی و یا عدم توانمندی بسیاری از مؤمنین از روش به دست آوردن وقت فضیلت نماز عصر و عشاء، خواهشمند است فاصله تقریبی زمان فضیلت نماز عصر با اذان ظهر و همچنین فاصله تقریبی زمان فضیلت نماز عشاء با اذان مغرب را به ساعت و دقیقه بیان فرمایید.
- [آیت الله خامنه ای] بعضی از اجزای حیوان حلال گوشت ذبح شده، شرعاً قابل خوردن نیست و باید از لاشه حیوان جدا گردد. اگر این اجزاء همراه با اجزاء حلال پخته شود بطوری که جداسازی آن ممکن نبوده و قابل تشخیص نباشد، آن غذا چه حکمی پیدا می کند؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] احتساب در آمد زنان شاغل دارای همسر، جزء درآمدهای خانوار، با توجه به اینکه شرعا مسئولیتی در قبال هزینه های زندگی ندارند، شرعا چه حکمی دارد؟
- [سایر] انسانها دارای اجزاء سلول و مولکول هستند و وقتی می میرد و دفنش می کنند گیاهان و درختان از آن تغذیه می نمایند و آنگاه میوه می دهند و همان عناصر بدن میت از طریق میوه وارد بدن انسانهای دیگر میشود با این حال در قیامت این مولکولها که محدود هم هستند جزء بدن کدام یک از انسانها می شوند؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا استخوان های کف دست و پا و قوزک زانو دیه دارد و جزء پا محسوب می شود، یا ارش تعلق می گیرد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا استخوان های کف دست و پا و قوزک زانو دیه دارد و جزء پا محسوب می شود، یا ارش تعلق می گیرد؟
- [آیت الله سبحانی] خرج هائی را که انسان برای به دست آوردن فایده می کند، مانند دلالی و باربری می تواند جزء مخارج سالیانه حساب نماید.
- [آیت الله مکارم شیرازی] مخارجی را که برای به دست آوردن فایده می کند، مانند خرج باربری و دلالی و غیر آن جزء مخارج کسب حساب می شود.
- [آیت الله بهجت] خرجهایی را که انسان برای بهدست آوردن فایده میکند، مانند دلالی و حمالی، میتواند جزء مخارج سالیانه حساب نماید.
- [آیت الله اردبیلی] اموالی که زن در مدّت زناشویی از راه تلاش و فعالیّت به دست آورده، جزء دارایی او میباشد و آنچه شوهر به او بخشیده، بنابر احتیاط واجب جزء دارایی زن شمرده میشود.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] خرجهائی را که انسان برای بدست آوردن فایده می کند مانند دلاّلی و حمّالی می تواند جزء مخارج سالیانه حساب نماید.
- [آیت الله سبحانی] اگر از حیوانی که زنده است قطعه ای جدا کننده خواه دنبه یا گوشت بوده باشد خوردن آن حرام است. اجزاء حرام حیوانات حلال گوشت
- [آیت الله نوری همدانی] خرجهائی را که انسان برای بدست آوردن فایده می کند و مانند دلّالی و حمّالی می تواند جزء مخارج سالیانه حساب نماید و نسبت به مقدار آن خمس واجب نیست .
- [آیت الله اردبیلی] اگر زمینی را بخرد و در آن زمین، گندم یا جو بکارد، پولی که برای خرید زمین داده، جزء مخارج حساب نمیشود، اما میتواند اجاره آن را به همان ترتیبی که گفته شد، جزء مخارج حساب نماید؛ ولی اگر زراعت را بخرد، پولی را که برای خرید آن داده میتواند جزء مخارج حساب نماید و از محصول کم کند؛ اما باید قیمت کاهی را که از آن به دست میآید، از پولی که برای خرید زراعت داده کسر نماید، مثلاً اگر زراعتی را پانصد تومان بخرد و قیمت کاه آن صد تومان باشد، فقط چهار صد تومان آن را میتواند جزء مخارج حساب نماید.
- [آیت الله مظاهری] اگر چیزی را که روح دارد از حیوان زنده جدا نمایند، مثلاً دنبه یا مقداری گوشت از گوسفند زنده ببرند نجس و حرام میباشد. اجزاء حرام حیوانات حلال گوشت:
- [آیت الله جوادی آملی] .لباس نمازگزار باید از اجزای حیوان حرام گوشت نباشد؛ خواه دارای خون جهنده باشد یا نه و خواه آن جزء دارای روح باشد, مانند گوشت و پوست یا نباشد , مانند پشم، مو، کرک، استخوان و ... و خواه در صورت تذکیهپذیری ذبح شده باشد یا نه و خواه به صورت لباس نمازگزار باشد یا همراه او; خواه زیاد باشد یا اندک مانند یک مو.