قبل از هر سخنی باید گفت؛ برای هر تشبیه یا تفضیلی سه رکن وجود دارد. الف. مشبّهبه یا مفضّلبه ب. مشبّهمنه یا مفضّلمنه ج. مشبّه (وجه تشبیه) یا مفضّل (وجه تفضیل) این ارکان را در ضمن مثالی توضیح میدهیم. گفته شده (گناه دروغ گفتن از شراب خوردن بیشتر است).[1] در این مثال دروغ گفتن مفضّلبه و شراب خوردن مفضّلمنه و علتی که موجب این برتری شد را وجه تفضیل میگویند. آنچه در این اسناد مهم است و آنرا توجیه میکند وجه تفضیل است. نکات 1. در مورد روایت مطرح شده در پرسش، حد اقل یکی از علّتهای اینکه غیبت شدیدتر و سختتر از زنا است، در ادامه همین روایت بیان شده است. پیامبر بزرگ اسلام(ص) در سفارشی به ابوذر فرمود: بر حذر باش از غیبت؛ زیرا غیبت سخت‌تر از زنا است، چه آنکه شخص زنا میکند و توبه مینماید و خدا توبه او را میپذیرد، ولی غیبت کننده آمرزیده نمیشود تا آنکه کسی که غیبتش را نموده او را ببخشد.[2] بر این اساس، روایت در صدد بیان بزرگتر بودن گناه غیبت از زنا نیست، بلکه نظر به اینکه غیبت حق الناس است و برای بخشش آن از جانب خداوند نیاز به حلالیت از جانب غیبت شونده دارد، روایت بیان میدارد که خلاصی از گناه غیبت مشکلتر از پذیرفته شدن توبه در گناه زنا است. 2. در یک تقسیم بندی گناهان به دو بخش شخصی و اجتماعی تبدیل میشوند. اگر بتوانیم زنا را یک گناه شخصی و غیبت را گناهی اجتماعی به شمار آوریم، برتری گناه غیبت نسبت به گناه زنا روشن میشود؛ زیرا اگرچه گناه زنا به خودی خود بزرگ است، امّا در عین حال نسبت به غیبت یک گناه فردی محسوب میشود که به طور طبیعی شخص گناهکار باید پاسخگو باشد، امّا غیبت همواره شخصی نیست، چه بسا یک غیبت موجب فتنه و اختلاف بین خانواده، طائفه و یک محله و در نهایت موجب فتنه شود که (الْفِتْنَةُ أَشَدُّ مِنَ الْقَتْلِ)؛[3] فتنه از قتل شدیدتر است. پی نوشتها: [1]. (أَبِی جَعْفَرٍ (ع) قَالَ: إِنَّ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ جَعَلَ لِلشَّرِّ أَقْفَالًا وَ جَعَلَ مَفَاتِیحَ تِلْکَ الْأَقْفَالِ الشَّرَابَ وَ الْکَذِبُ شَرٌّ مِنَ الشَّرَابِ)، کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، محقق و مصحح: غفاری، علی اکبر، آخوندی، محمد، ج 2، ص 339، دار الکتب الإسلامیة، تهران، چاپ چهارم، 1407ق. [2]. حر عاملی، وسائل‌الشیعة، ج 12، ص 281، مؤسسه آل البیت علیهم‌السلام، قم، 1409ق. [3]. بقره، 187. منبع: www.islamquest.net
قبل از هر سخنی باید گفت؛ برای هر تشبیه یا تفضیلی سه رکن وجود دارد.
الف. مشبّهبه یا مفضّلبه
ب. مشبّهمنه یا مفضّلمنه
ج. مشبّه (وجه تشبیه) یا مفضّل (وجه تفضیل)
این ارکان را در ضمن مثالی توضیح میدهیم.
گفته شده (گناه دروغ گفتن از شراب خوردن بیشتر است).[1]
در این مثال دروغ گفتن مفضّلبه و شراب خوردن مفضّلمنه و علتی که موجب این برتری شد را وجه تفضیل میگویند.
آنچه در این اسناد مهم است و آنرا توجیه میکند وجه تفضیل است.
نکات
1. در مورد روایت مطرح شده در پرسش، حد اقل یکی از علّتهای اینکه غیبت شدیدتر و سختتر از زنا است، در ادامه همین روایت بیان شده است.
پیامبر بزرگ اسلام(ص) در سفارشی به ابوذر فرمود: بر حذر باش از غیبت؛ زیرا غیبت سختتر از زنا است، چه آنکه شخص زنا میکند و توبه مینماید و خدا توبه او را میپذیرد، ولی غیبت کننده آمرزیده نمیشود تا آنکه کسی که غیبتش را نموده او را ببخشد.[2]
بر این اساس، روایت در صدد بیان بزرگتر بودن گناه غیبت از زنا نیست، بلکه نظر به اینکه غیبت حق الناس است و برای بخشش آن از جانب خداوند نیاز به حلالیت از جانب غیبت شونده دارد، روایت بیان میدارد که خلاصی از گناه غیبت مشکلتر از پذیرفته شدن توبه در گناه زنا است.
2. در یک تقسیم بندی گناهان به دو بخش شخصی و اجتماعی تبدیل میشوند.
اگر بتوانیم زنا را یک گناه شخصی و غیبت را گناهی اجتماعی به شمار آوریم، برتری گناه غیبت نسبت به گناه زنا روشن میشود؛ زیرا اگرچه گناه زنا به خودی خود بزرگ است، امّا در عین حال نسبت به غیبت یک گناه فردی محسوب میشود که به طور طبیعی شخص گناهکار باید پاسخگو باشد، امّا غیبت همواره شخصی نیست، چه بسا یک غیبت موجب فتنه و اختلاف بین خانواده، طائفه و یک محله و در نهایت موجب فتنه شود که (الْفِتْنَةُ أَشَدُّ مِنَ الْقَتْلِ)؛[3] فتنه از قتل شدیدتر است.
پی نوشتها:
[1]. (أَبِی جَعْفَرٍ (ع) قَالَ: إِنَّ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ جَعَلَ لِلشَّرِّ أَقْفَالًا وَ جَعَلَ مَفَاتِیحَ تِلْکَ الْأَقْفَالِ الشَّرَابَ وَ الْکَذِبُ شَرٌّ مِنَ الشَّرَابِ)، کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، محقق و مصحح: غفاری، علی اکبر، آخوندی، محمد، ج 2، ص 339، دار الکتب الإسلامیة، تهران، چاپ چهارم، 1407ق.
[2]. حر عاملی، وسائلالشیعة، ج 12، ص 281، مؤسسه آل البیت علیهمالسلام، قم، 1409ق.
[3]. بقره، 187.
منبع: www.islamquest.net
- [سایر] چرا غیبت از زنا بدتر است؟
- [سایر] گناه زنا بیشتر است یا استمناء؟
- [سایر] گناه زنا بیشتر است یا خودارضایی ؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا ازدواج بعد از زنا سبب برطرف شدن گناه زنا خواهد شد؟
- [آیت الله بهجت] گناه زنا با دختر باکره بیشتر است یا زن شوهردار؟
- [سایر] آیا غیبت کردن پشت سر مرده گناه است؟
- [سایر] برای جبران گناه غیبت چه کاری انجام دهیم؟
- [سایر] غیبت چند نوع است؟ آیا غیبتی داریم که معصیت نباشد؟
- [سایر] آیا تنها علت غیبت و نبود آن حضرت بهخاطر گناهان شیعیان و دوستان آن حضرت است؟
- [آیت الله بهجت] آیا قطع رحم برای فرار از غیبت و گناه جایز است؟
- [آیت الله وحید خراسانی] غیبت و ان ذکر عیب مستور و پوشیده مومن در غیاب او است چه ان عیب را به گفتار بیان کند یا به رفتار بفهماند هرچند در اظهار عیب مومن قصد اهانت و هتک حیثیت نداشته باشد و اگر به قصد اهانت عیب مومن را اظهار نماید دو گناه مرتکب شده است و مرتکب غیبت باید توبه کند و بنابر احتیاط واجب از کسی که غیبت او را کرده حلیت بطلبد مگر ان که حلیت طلبیدن موجب مفسده ای شود و در مواردی غیبت جایز است متجاهر به فسق یعنی کسی که اشکارا و علنی گناه می کند که غیبت کردن از او در همان گناه جایز است غیبت کردن مظلوم از ظالمی که بر او ظلم کرده نسبت به ان ظلم در مورد مشورت که اظهار عیب به قصد نصیحت مشورت کننده در حدی که نصیحت محقق شود جایز است غیبت بدعت گذار در دین و کسی که موجب گمراهی مردم می شود غیبت برای اظهار فسق شاهد یعنی اگر کسی که شهادت می دهد فاسق است غیبت او به اظهار فسق او برای ان که به شهادت او حقی ضایع نشود جایز است غیبت کردن از شخصی برای دفع ضرر از جان یا عرض یا مال ان شخص غیبت کردن از گناهکار به قصد بازداشتن او از ان گناه در صورتی که به غیر ان بازداشتن او ممکن نباشد
- [آیت الله مظاهری] نمّامی و فتنهگری از گناهان کبیرهای است که قرآن آن را بالاتر از قتل دانسته است؛ خداوند در قرآن شریف میفرماید: (وَ الْفِتْنَةُ أَشَدُّ مِنَ الْقَتْلِ)[1] (و فتنه از قتل شدیدتر است.) (وَ الْفِتْنَةُ اکْبَرُ مِنَ الْقَتْلِ)[2] (و فتنه از قتل بزرگتر است.) و آن اقسامی دارد: الف) فتنهگری در دین خدا، نظیر افرادی که با گفتار یا کردار خود مردم را از دین و فضائل اخلاقی منحرف میکنند، و این صورت، گناه مفسد فی الارض را نیز دارد. ب) کسانی که با تهمت زدن و دروغپردازی مردم را به یکدیگر بدبین میکنند، و به رابطه و اخوّت اسلامی مسلمین ضربه میزنند، و این صورت گناه تهمت را نیز دارد. ج) کسانی که با سعایت و سخنچینی، غیبت کسی را که از او غیبت شده به او برسانند، و این قسم گناه غیبت را نیز دارد، زیرا عیب کسی را که غیبت نموده، نقل کرده است. د) کسانی که با نقل گفتاری یا کرداری مردم را به یکدیگر بدبین و دشمنی را میان آنان ایجاد میکنند، مثلاً ازدواج مجدد کسی را برای زنش بگویند یا تماس زنی را با نامحرم برای شوهرش بگویند، و این صورت از مصادیق همان فتنهگری است که در اسلام از آن منع شدید شده است.
- [آیت الله سیستانی] وجوب أمر به معروف و نهی از منکر ، بر هر مکلّف نسبت به خانواده و نزدیکان شدیدتر است ، بنابراین اگر کسی در خانواده و نزدیکان خود نسبت به واجبات دینی ، از قبیل نماز ، و روزه و خمس و . . . بی توجّهی و سبک شمردن احساس نماید ، و نسبت به ارتکاب محرّمات از قبیل غیبت ، و دروغ و . . . بی مبالاتی و بی باکی ببیند ، باید اهمّیّت بیشتری ، با مراعات مراتب سه گانه أمر به معروف و نهی از منکر جلو کارهای زشت آنها را بگیرد ، و آنها را با انجام کارهای خوب دعوت نماید . ولی نسبت به پدر و مادر احتیاط واجب است که با ملایمت و نرمی آنها را راهنمائی بکند و هیچوقت با خشونت با آنها روبرو نشود .
- [آیت الله اردبیلی] یکی از گناهان کبیره که وعده عذاب بر آن داده شده، (غیبت) است و معنای (غیبت) آن است که شخص، عیب برادر یا خواهر مؤمن خود را در غیاب =============================================================================== 1 وسائلالشیعة، چاپ آل البیت، باب 147 از (أبواب أحکامالعِشرة)،ح1 و 2 و 3،ج12،ص269 و 270. او بیان کند، بلکه چنانچه هر مطلبی را درباره او نقل کند که اگر در حضور او بیان میکرد ناراحت میشد، غیبت محسوب میشود.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر شخص با اهل معصیت، محشور باشد و بتواند به ترک معصیت، از معصیت آنها جلوگیری نماید، بهترین طریقه امر به معروف و نهی از منکر است، مثلاً اگر رفیق انسان بخواهد غیبت کند، انسان از استماع، معذرت بخواهد و بگوید من از خدا میترسم غیبت کنم، و اگر در بین تارکالصلاةها باشد، مراقب خواندن نماز باشد، یا بین روزهخورها مراقب روزه باشد تا آنها به همین خواندن نماز و گرفتن روزه، تشویق شوند و نماز بخوانند و روزه بگیرند، بهترین اقسام نهی از منکر و امر به معروف را انجام داده است.
- [آیت الله اردبیلی] بر مسلمانان لازم است روابط اجتماعی خود را از اموری همچون غیبت، تهمت، حسد، تکبّر، تجسّس، دروغ، تملّق، خدعه و مکر، رشوه، سوء ظن، فتنهانگیزی، خیانت، نفاق، استهزا، تضییع حقوق یکدیگر و ظلم و از هرگونه معصیت پاک گردانند.
- [آیت الله مظاهری] اگر کسی گناه صغیرهای نظیر نگاه شهوتآلود به نامحرم را سبک بشمارد و یا واجبی از واجبات را نظیر کمک به کسی که میبیند در مضیقه است و میتواند به او کمک کند، سبک بشمارد و به او کمک نکند و با بیاعتنایی از او بگذرد، همان گناه کوچک، کبیره میشود، و آن ترک واجب نظیر ترک خمس و زکات از گناهان کبیره میشود، و اگر- العیاذ بالله- آن استخفاف اعتقادی باشد نه عملی، اگر ملتزم به لوازم آن باشد، کفر است.
- [آیت الله مظاهری] غیبت- یعنی عیب کسی را در غیاب او به دیگران منتقل نمودن- از گناهان بزرگ است و قرآن شریف آن را به منزله خوردن گوشت مردار انسان دانسته است: (وَ لا یَغْتَبْ بَعْضُکُمْ بَعْضاً أَیُحِبُّ احَدُکُمْ انْ یَأْکُلَ لَحْمَ اخیهِ مَیْتاً فَکَرِهْتُموُه)[1] (و بعضی از شما، غیبت بعضی دیگر را نکند، آیا کسی از شما دوست دارد که گوشت برادر مردهاش را بخورد؟ (در حالی که) از آن کراهت دارید.) و فرقی نیست که آن عیب مستور و پوشیده باشد یا غیر مستور، و همچنین فرقی نیست کسی که غیبت او میشود راضی باشد یا نه، و همچنین فرقی نیست که غیبت با گفتار باشد و یا کردار نظیر اشاره و نوشتن و امثال اینها و همین مقدار که به عنوان تنقیص و ضربهزدن به شخصیّت کسی عیب او را در غیاب او به دیگری منتقل کند غیبت و از گناهان کبیره است و اگر کسی که غیبت او میشود راضی باشد که از او غیبت شده، علاوه بر اینکه غیبتکننده گناه نموده است، کسی که راضی به آن گناه بوده است نیز گناهکار است.
- [آیت الله مظاهری] اعانت بر اثم (یعنی کمک به گناه)، از گناهان بزرگ در اسلام است و اگر کمک در گناه کبیره نموده باشد، گناه او نیز کبیره است، و آن اقسامی دارد: الف) امر مؤثّر کند به گناهی یا نهی موثّر کند از واجبی؛ نظیر کسی که امر کند و اجیر کند و استقبال کند در کورتاژ، و پزشک آن عمل قبیح را انجام دهد، در این گناه بزرگ، پدر بچّه اگر آمر باشد و زن که حاضر به چنین عملی میشود با دکتری که مباشر این گناه است شریک میباشند، و همچنین است اگر شوهر نهی مؤثّر کند از حجاب همسرش. ب) تسبیب اسباب کند و دیگری بعد از فراهم شدن اسباب، گناه را انجام دهد؛ نظیر اینکه زنی را به خانهای میآورد و دیگری- العیاذ باللَّه- زنا میکند و یا کسی را در جایی نگاه میدارد تا واجبی از او فوت میشود، در این قسم نیز در گناه زنا و ترک واجب شریک میباشد. ج) کسی را در انجام گناه ترغیب و یا در ترک گناه تهدید کند، به طوری که ترغیب و تهدید او محرّک برای گناه نمودن دیگری میشود، نظیر ترغیب کسی بر زنا، به طوری که محرّک شهوت او باشد و یا تهدید کسی بر ترک قتل دیگری که آن تهدید محرّک او گردد، در این قسم هم نظیر اقسام قبلی، کسی که ترغیب یا تهدید نموده، شریک در گناه گناهکار است. د) تبلیغ در گناه و یا ترک واجب به حدّی که آن تبلیغ مؤثّر در بهجا آوردن گناه و یا ترک واجب شود، نظیر کسی که تبلیغ در بیحجابی زنها میکند و آن تبلیغ موجب این امر میشود، و یا تبلیغ برای ترک حجّ میکند و آن تبلیغ مؤثّر و موجب ترک آن واجب میگردد، این قسم نیز اعانت بر گناه، و مبلّغ شریک در گناه است. ه) تسبیب اسباب بعیده کند و قصد دارد که آن اسباب مؤثّر در گناه گنهکار شود؛ نظیر کسی که اسلحه میدهد به کسی و میداند که او اسلحه را برای قتل کسی میخواهد، و نظیر زنی که با بدحجابی یا بیحجابی به میان مردم میرود و میداند که موجب گناه دیگران میشود، این قسم نیز اعانت بر گناه و اعانتکننده شریک در گناه است، ولی اگر قصد نداشته باشد، گرچه اعانت بر گناه نیست، ولی در بسیاری از موارد شریک در گناه گناهکار است، نظیر زن بدحجاب یا بیحجاب که موجب فساد جوانها شود. صفحه 390
- [آیت الله اردبیلی] ازدواج موقّت از راههای مناسب جلوگیری از فحشا و انحرافات جنسی است و اولیاء دین به آن سفارش کردهاند. از حضرت امیرالمؤمنین علیهالسلام نقل شده است که: (اگر از ازدواج موقّت منع نشده بود، هیچ مؤمنی تن به زنا نمیداد و جز محروم از سعادت و نیکبختی، کسی زنا نمیکرد.)(1) بنابر این کسی که امکان ازدواج دائم را نداشته باشد و نتواند خود را از گناه بازدارد یا بترسد دچار فحشا گردد، باید با ازدواج موقّت خود را حفظ نماید.