امام معصوم(ع) علاوه بر هدایت تشریعی، عهدهدار هدایت باطنی (تکوینی) دیگران نیز میباشد.[1] علامه طباطبایی(ره) در تعریف امام میگوید: (امام کسی است که به واسطه امر ملکوتی- که همراه اوست- مردم را هدایت میکند. امامت بر حسب باطنی، نوع ولایتی است در اعمال مردم، که هدایت آن ایصال به مطلوب است به امر خداوند، نه مجرّد راهنمایی و نشان‌ دادن راه، که این در شأن نبّی و رسول است ...).[2] اما هدایت باطنی غیر معصوم(ع) نیز امکان دارد و آیات و روایات این موضوع را تأیید کرده است. الف. آیات 1. (و آنها که در راه ما [با خلوص نیّت] جهاد کنند، قطعاً به راههای خود، هدایتشان خواهیم کرد و خداوند با نیکوکاران است).[3] این آیه شریفه به خوبی نشانگر این مطلب است: کسانی که در راه خدا مجاهده و کوشش میکنند خداوند آنان را به سوی راههای هدایت رهنمون میسازد. 2. درباره اصحاب کهف خداوند میفرماید: (ما داستان آنان را بحق برای تو بازگو میکنیم آنها جوانانی بودند که به پروردگارشان ایمان آوردند، و ما بر هدایتشان افزودیم).[4] هدایت بعد از اصل ایمان، ملازم با رشد درجه ایمانی است که باعث میشود انسان به سوی هر چیزی که منتهی به خشنودی خدا است هدایت گردد،[5] همچنان که در آیه دیگری میخوانیم: (ای کسانی که ایمان آوردهاید! تقوای الهی پیشه کنید و به رسولش ایمان بیاورید تا دو سهم از رحمتش به شما ببخشد و برای شما نوری قرار دهد که با آن [در میان مردم و در مسیر زندگی خود] راه بروید و گناهان شما را ببخشد و خداوند غفور و رحیم است).[6] ب. روایات 1. از رسول خدا(ص) روایت شده است که خداوند فرمود: (...بندهام پیوسته با انجام خالصانه نوافل (اعمال مستحبی) به من نزدیک میشود تا اینکه دوستش میدارم، پس وقتی دوستش بدارم، گوش او میشوم که با آن میشنود و چشمش که با آن میبیند و دستش که با آن میگیرد و پایش که با آن راه میرود و اگر چیزی از من بخواهد، به او عنایت میکنم و اگر از من پناه جوید، پناهش میدهم).[7] 2. در حدیث قدسی خداوند میفرماید: (ای فرزند آدم! من در ایجاد هر چیز میگویم بوده باش پس موجود میشود. اطاعت من کن در آنچه تو را امر کردم تا تو را چنان قرار دهم که به چیزی بگویی بوده باش پس موجود شود).[8] این روایات نیز به صورت عام خطابش به همه بندگان است که هر کس اطاعت از دستورات الهی بنماید خداوند همه چیز این جهان را در اختیار او میگذارد و قدرت تصرّف در پدیدهها را پیدا میکند. گفتنی است؛ رسیدن به هدایت باطنی دارای درجاتی است که هر کس به فراخور استعداد و درجه ایمانی که دارد از آن بهره میبرد و برای همه افراد یکسان نیست.[9] پی نوشتها: [1]. ر.ک: islamquest.net/fa/archive/question/fa21317. [2]. طباطبایی، سید محمد حسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج 1، ص 272، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ پنجم، 1417ق. [3]. (وَ الَّذینَ جاهَدوا فینا لَنَهْدِیَنَّهُمْ سُبُلَنا وَ انَّ اللَّهَ لَمَعَ المُحْسِنینَ)؛ عنکبوت، 69. [4]. (نَحْنُ نَقُصُّ عَلَیْکَ نَبَأَهُمْ بِالْحَقِّ إِنَّهُمْ فِتْیَةٌ آمَنُوا بِرَبِّهِمْ وَ زِدْناهُمْ هُدی)؛ کهف، 13. [5]. المیزان فی تفسیر القرآن، ج 13، ص 348. [6]. حدید، 28. [7]. شعیری، محمد بن محمد، جامع الأخبار، ص 11، انتشارات رضی، قم، 1405ق. [8]. دیلمی، حسن بن محمد، ارشاد القلوب إلی الصواب، ج 1، ص 75، الشریف الرضی، قم، چاپ اول، 1412ق. [9]. (درجات ایمان)‌، islamquest.net/fa/archive/groups. منبع: www.islamquest.net
امام معصوم(ع) علاوه بر هدایت تشریعی، عهدهدار هدایت باطنی (تکوینی) دیگران نیز میباشد.[1] علامه طباطبایی(ره) در تعریف امام میگوید: (امام کسی است که به واسطه امر ملکوتی- که همراه اوست- مردم را هدایت میکند. امامت بر حسب باطنی، نوع ولایتی است در اعمال مردم، که هدایت آن ایصال به مطلوب است به امر خداوند، نه مجرّد راهنمایی و نشان دادن راه، که این در شأن نبّی و رسول است ...).[2]
اما هدایت باطنی غیر معصوم(ع) نیز امکان دارد و آیات و روایات این موضوع را تأیید کرده است.
الف. آیات
1. (و آنها که در راه ما [با خلوص نیّت] جهاد کنند، قطعاً به راههای خود، هدایتشان خواهیم کرد و خداوند با نیکوکاران است).[3] این آیه شریفه به خوبی نشانگر این مطلب است: کسانی که در راه خدا مجاهده و کوشش میکنند خداوند آنان را به سوی راههای هدایت رهنمون میسازد.
2. درباره اصحاب کهف خداوند میفرماید: (ما داستان آنان را بحق برای تو بازگو میکنیم آنها جوانانی بودند که به پروردگارشان ایمان آوردند، و ما بر هدایتشان افزودیم).[4] هدایت بعد از اصل ایمان، ملازم با رشد درجه ایمانی است که باعث میشود انسان به سوی هر چیزی که منتهی به خشنودی خدا است هدایت گردد،[5] همچنان که در آیه دیگری میخوانیم: (ای کسانی که ایمان آوردهاید! تقوای الهی پیشه کنید و به رسولش ایمان بیاورید تا دو سهم از رحمتش به شما ببخشد و برای شما نوری قرار دهد که با آن [در میان مردم و در مسیر زندگی خود] راه بروید و گناهان شما را ببخشد و خداوند غفور و رحیم است).[6]
ب. روایات
1. از رسول خدا(ص) روایت شده است که خداوند فرمود: (...بندهام پیوسته با انجام خالصانه نوافل (اعمال مستحبی) به من نزدیک میشود تا اینکه دوستش میدارم، پس وقتی دوستش بدارم، گوش او میشوم که با آن میشنود و چشمش که با آن میبیند و دستش که با آن میگیرد و پایش که با آن راه میرود و اگر چیزی از من بخواهد، به او عنایت میکنم و اگر از من پناه جوید، پناهش میدهم).[7]
2. در حدیث قدسی خداوند میفرماید: (ای فرزند آدم! من در ایجاد هر چیز میگویم بوده باش پس موجود میشود. اطاعت من کن در آنچه تو را امر کردم تا تو را چنان قرار دهم که به چیزی بگویی بوده باش پس موجود شود).[8]
این روایات نیز به صورت عام خطابش به همه بندگان است که هر کس اطاعت از دستورات الهی بنماید خداوند همه چیز این جهان را در اختیار او میگذارد و قدرت تصرّف در پدیدهها را پیدا میکند.
گفتنی است؛ رسیدن به هدایت باطنی دارای درجاتی است که هر کس به فراخور استعداد و درجه ایمانی که دارد از آن بهره میبرد و برای همه افراد یکسان نیست.[9]
پی نوشتها:
[1]. ر.ک: islamquest.net/fa/archive/question/fa21317.
[2]. طباطبایی، سید محمد حسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج 1، ص 272، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ پنجم، 1417ق.
[3]. (وَ الَّذینَ جاهَدوا فینا لَنَهْدِیَنَّهُمْ سُبُلَنا وَ انَّ اللَّهَ لَمَعَ المُحْسِنینَ)؛ عنکبوت، 69.
[4]. (نَحْنُ نَقُصُّ عَلَیْکَ نَبَأَهُمْ بِالْحَقِّ إِنَّهُمْ فِتْیَةٌ آمَنُوا بِرَبِّهِمْ وَ زِدْناهُمْ هُدی)؛ کهف، 13.
[5]. المیزان فی تفسیر القرآن، ج 13، ص 348.
[6]. حدید، 28.
[7]. شعیری، محمد بن محمد، جامع الأخبار، ص 11، انتشارات رضی، قم، 1405ق.
[8]. دیلمی، حسن بن محمد، ارشاد القلوب إلی الصواب، ج 1، ص 75، الشریف الرضی، قم، چاپ اول، 1412ق.
[9]. (درجات ایمان)، islamquest.net/fa/archive/groups.
منبع: www.islamquest.net
- [سایر] آیا میشود کسی به مقام هدایت باطنی برسد ولو اینکه امام معصوم نباشد؟
- [سایر] آیا مقام حضرت زهرا سلام الله علیها از امامان بالاتر است؟
- [سایر] آیا امامان(علیهم السلام)، قبل از رسیدن به امامتشان دارای مقام عصمت بوده اند؟
- [سایر] آیا امر هدایت در همه زمانها فقط از طریق ارسال پیامبران و نصب امامان معصوم امکان پذیر است؟
- [سایر] آیا مقام حضرت زهرا سلام الله علیها از امامان بالاتر است؟
- [سایر] آیا نمونه های در تاریخ هست که فقط با یک نگاه ائمه، هدایت باطنی شده باشند؟
- [سایر] چرا در اذهان مردم، وقتی اسم پیامبری به میان می آید این طور تلقی می شود که مقام پیامبران از امامان بالاتر است در صورتی که می دانیم از بعضی از پیامبران ترک اولی سرزده است ولی از امامان نه. در اصل بیان کنید که آیا مقام نبوت بالاتر است یا مقام امامت؟
- [سایر] با توجه به آیه (لا یکلف ا... نفسا الا وسعها) این فرضیه برای من مطرح می شود که اگر دو انسان متفاوت که قطعا شرایط متفاوتی هم دارند میزان بهره وریشان از شرایط خودشان یکسان باشد، این دو انسان هم تراز و هم مقام هستند. حال اگر این فرضیه صحیح باشد، می خواهم بدانم آیا امکان دارد انسانی به مقام امامان معصوم(ع) برسد؟
- [آیت الله بهجت] آیا می توان شهادت به عصمت و مقام حضرت زهرا علیهاالسّلام یا امامان دیگر علیهم السّلام را در اذان اضافه کرد؟
- [سایر] منظور از اینکه امامان یک به یک رجعت میکنند تا نوبت به امام عصر برسد چیست؟
- [آیت الله وحید خراسانی] نجس کردن حرم امامان علیهم السلام حرام است و اگر نجس شود چنانچه نجس ماندن ان بی احترامی باشد تطهیر ان واجب است بلکه احتیاط مستحب ان است که اگر بی احترامی هم نباشد ان را تطهیر کنند
- [آیت الله سیستانی] نجس کردن حرم امامان علیهمالسلام حرام است . و اگر یکی از آنها نجس شود ، چنانچه نجس ماندن آن بی احترامی باشد ، تطهیر آن واجب است ، بلکه احتیاط مستحب آن است که اگر بی احترامی هم نباشد آن را تطهیر کنند .
- [آیت الله علوی گرگانی] نجس کردن حرم امامان: حرام است و اگر یکی از آنها نجس شود، چنانچه نجس ماندن آن بیاحترامی باشد، تطهیر آن واجب است بلکه احتیاط مستحبّ آن است که اگر بیاحترامی هم نباشد آن را تطهیر کنند.
- [آیت الله بروجردی] نجس کردن حرم امامان) عَلَیْهمُالسَّلَام) حرام است و اگر یکی از آنها نجس شود، چنانچه نجس ماندن آن بیاحترامی باشد، تطهیر آن واجب است، بلکه احتیاط مستحب آن است که اگر بیاحترامی هم نباشد آن را تطهیر کنند.
- [آیت الله خوئی] نجس کردن حرم امامان (علیهمالسلام)، حرام است، و اگر یکی از آنها نجس شود، چنانچه نجس ماندن آن بیاحترامی باشد، تطهیر آن واجب است، بلکه احتیاط مستحب آن است که اگر بیاحترامی هم نباشد، آن را تطهیر کنند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر مسلمانی به یکی از دوازده امام دشنام دهد، یا با آنان دشمنی داشته باشد، نجس است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر مسلمانی به یکی از دوازده امام: دشنام دهد، یا با آنان دشمنی داشته باشد، نجس است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] پنج کار بر جنب حرام است: 1 مس خط قرآن یا اسم خدا و پیامبران و امامان بنابر احتیاط واجب، همانطور که در وضو گفته شد. 2 رفتن به مسجدالحرام و مسجد پیغمبر(صلی الله علیه وآله)، هرچند از یک در داخل و از در دیگر خارج شود. 3 توقف کردن در مساجد دیگر، اما اگر از یک در داخل و از در دیگر خارج شود، یا برای برداشتن چیزی برود مانعی ندارد و احتیاط واجب آن است که در حرم امامان هم توقف نکند. 4 داخل شدن در مسجد برای گذاشتن چیزی در آن. 5 خواندن یکی از آیات سجده، ولی خواندن غیر آیه سجده از سوره سجده مانعی ندارد.
- [آیت الله بروجردی] اگر مسلمانی به یکی از دوازده امام دشنام دهد، یا با آنان دشمنی داشته باشد، نجس است.
- [امام خمینی] اگر مسلمانی به یکی از دوازده امام دشنام دهد یا با آنان دشمنی داشته باشد، نجس است.