شرح پرسش: (سوره 26 آیه 192-195-196) میگوید این (قرآن) وحی است، از طرف خداوند... به زبان عربی و این (قرآن) در نوشتههای (پیامبران) قبلی نیز وجود دارد. حال با دانستن اینکه انجیل و تورات به زبان عبری و یونانی نوشته شده است. چطور یک کتاب عربی میتواند در آن کتابهای غیر عربی آمده باشد؟ علاوه بر این اگر این قرآن در آن کتابها گنجانده شده است، همین (سوره 26 آیه 192-195-196) نیز باید در آن کتابها باشد، بنابر این آن کتابها نیز باید در کتابهای قبلی همین سوره را داشته باشند و همینگونه به یک حلقه بینهایت و تسلسل میرسیم؟ پاسخ: پیرامون ضمیر (ه) در کلمۀ (إنّه) در آیۀ شریفۀ (وَ إِنَّهُ لَفِی زُبُرِ الْأَوَّلِینَ[1]) احتمالاتی وجود دارد که به آن اشاره میکنیم. 1. شاید منظور، اخباری است که پیش از این آیه،[2] سخن از آن به میان آمده است. 2. احتمال دارد مراد از ضمیر، صفت قرآن باشد. یعنی اصل قرآن در دیگر کتابهای آسمانی توصیف شده است. 3. محتمل است که منظور حضرت محمد(ص) باشد. یعنی نام حضرتشان را می توان در نسخه های تحریف نشده آن کتب یافت. 4. شاید هم مراد انواع تخویف و ترساندن باشد. تمام این احتمالاتی که بیان شد در آیات پیشین ذکر شدهاند.[3] با این وجود – حتی اگر ضمیر را به خود قرآن بازگردانیم - هر خردمندی با مشاهده این آیه به سادگی به این درک خواهد رسید که مراد از وجود قرآن در کتابهای گذشته نه بدان معنا است که تمام آیات قرآن با همین زبان و همین الفاظ و ذکر جزئیاتی چون جنگ بدر و حنین در کتابهای قدیمی نیز وجود دارد، بلکه معنایش یا یکی از احتمالاتی است که در متن بالا به آن اشاره شده است و یا آنکه کلیات آموزههای دینی که در قرآن وجود دارد را در دیگر کتب آسمانی نیز می توان یافت. علاوه بر این، آنکه گفته شده تسلسل لازم میآید باید گفت بر فرض پذیرش آن، هیچ تسلسلی لازم نمیآید، بلکه این حلقه با رسیدن به اولین کتاب آسمانی نازل شده پایان مییابد. پی نوشتها: [1]. شعراء، 196. [2]. شعراء، 192 - 195. [3]. فخر الدین رازی، مفاتیح الغیب، ج‌24، ص 533، دار احیاء التراث العربی، چاپ سوم، بیروت، 1420ق. منبع: www.islamquest.net
در یکی از آیات قرآن آمده است این قرآن در کتابهای آسمانی قبلی نیز وجود دارد، آیا چنین چیزی امکان پذیر است؟
شرح پرسش:
(سوره 26 آیه 192-195-196) میگوید این (قرآن) وحی است، از طرف خداوند... به زبان عربی و این (قرآن) در نوشتههای (پیامبران) قبلی نیز وجود دارد. حال با دانستن اینکه انجیل و تورات به زبان عبری و یونانی نوشته شده است. چطور یک کتاب عربی میتواند در آن کتابهای غیر عربی آمده باشد؟ علاوه بر این اگر این قرآن در آن کتابها گنجانده شده است، همین (سوره 26 آیه 192-195-196) نیز باید در آن کتابها باشد، بنابر این آن کتابها نیز باید در کتابهای قبلی همین سوره را داشته باشند و همینگونه به یک حلقه بینهایت و تسلسل میرسیم؟
پاسخ:
پیرامون ضمیر (ه) در کلمۀ (إنّه) در آیۀ شریفۀ (وَ إِنَّهُ لَفِی زُبُرِ الْأَوَّلِینَ[1]) احتمالاتی وجود دارد که به آن اشاره میکنیم.
1. شاید منظور، اخباری است که پیش از این آیه،[2] سخن از آن به میان آمده است.
2. احتمال دارد مراد از ضمیر، صفت قرآن باشد. یعنی اصل قرآن در دیگر کتابهای آسمانی توصیف شده است.
3. محتمل است که منظور حضرت محمد(ص) باشد. یعنی نام حضرتشان را می توان در نسخه های تحریف نشده آن کتب یافت.
4. شاید هم مراد انواع تخویف و ترساندن باشد.
تمام این احتمالاتی که بیان شد در آیات پیشین ذکر شدهاند.[3]
با این وجود – حتی اگر ضمیر را به خود قرآن بازگردانیم - هر خردمندی با مشاهده این آیه به سادگی به این درک خواهد رسید که مراد از وجود قرآن در کتابهای گذشته نه بدان معنا است که تمام آیات قرآن با همین زبان و همین الفاظ و ذکر جزئیاتی چون جنگ بدر و حنین در کتابهای قدیمی نیز وجود دارد، بلکه معنایش یا یکی از احتمالاتی است که در متن بالا به آن اشاره شده است و یا آنکه کلیات آموزههای دینی که در قرآن وجود دارد را در دیگر کتب آسمانی نیز می توان یافت.
علاوه بر این، آنکه گفته شده تسلسل لازم میآید باید گفت بر فرض پذیرش آن، هیچ تسلسلی لازم نمیآید، بلکه این حلقه با رسیدن به اولین کتاب آسمانی نازل شده پایان مییابد.
پی نوشتها:
[1]. شعراء، 196.
[2]. شعراء، 192 - 195.
[3]. فخر الدین رازی، مفاتیح الغیب، ج24، ص 533، دار احیاء التراث العربی، چاپ سوم، بیروت، 1420ق.
منبع: www.islamquest.net
- [سایر] نگاه قرآن به کتابهای آسمانی پیشین چگونه است؟
- [سایر] چرا کتابهای آسمانی به جز قرآن تحریف شدهاند؟ مگر همه آنها از سوی خداوند نازل نشدهاند؟
- [سایر] در قرآن از چه کتابهای آسمانی دیگر نام برده شده است؟
- [سایر] آیا تقویت نور چشم با قرآن امکان پذیر است؟
- [سایر] چرا خداوند کتابهای آسمانی دیگر را منسوخ کرد؟
- [سایر] چرا مسأله طول عمر امام زمان (عج) در کتابهای آسمانی پیشین نیامده است؟
- [سایر] آیا بر اساس قرآن، تعیین جنسیت فرزندانی که در شکم مادران میباشند، امکان پذیر نیست؟
- [سایر] آیا امکان دارد آیات امید بخش قرآن را شرح دهید؟
- [سایر] آیا در آیات قرآن و دستورات الهی امکان نسخ وجود دارد؟
- [سایر] آیا ارتباط با عالم ارواح امکان پذیر است؟
- [آیت الله بهجت] احتیاط واجب آن است که از دادن قرآن به کافر خودداری کنند و اگر قرآن در دست اوست در صورت امکان از او بگیرند.
- [آیت الله سیستانی] نماز آیات که دستور آن بعداً گفته خواهد شد به واسطه سه مورد واجب میشود: اوّل: کسوف (خورشید گرفتگی). دوّم: خسوف (ماه گرفتگی). و در این دو مورد هر چند مقدار گرفتگی کم باشد و کسی هم از آن نترسد نماز آیات واجب است. سوّم: زلزله بنا بر احتیاط واجب اگرچه کسی هم نترسد. و اما در رعد و برق، و بادهای سیاه و سرخ، و مانند اینها از آیات آسمانی در صورتی که بیشتر مردم بترسند، و همچنین در حوادث زمینی مانند فرو رفتن زمین، و افتادن کوه که موجب ترس اکثر مردم شود بنا بر احتیاط مستحب نماز آیات ترک نشود.
- [امام خمینی] احتیاط واجب آن است که از دادن قرآن به کافر خودداری کنند و اگر قرآن دست اوست در صورت امکان از او بگیرند.
- [آیت الله اردبیلی] احتیاط واجب آن است که از دادن قرآن به کافر خودداری کنند و اگر قرآن در دست اوست، در صورت امکان از او بگیرند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] نماز آیات در چهار صورت واجب می شوداول و دوم گرفتن خورشید و ماه هرچند مقدار کمی از آنها بگیرد، خواه کسی بترسد یا نه. سوم زلزله، خواه کسی بترسد یا نه. چهارم صاعقه و بادهای سیاه و سرخ و هرگونه حوادث خوفناک آسمانی در صورتی که بیشتر مردم بترسند، بلکه برای حوادث خوفناک زمینی نیز اگر موجب وحشت بیشتر مردم شود احتیاط واجب آن است که نماز آیات بخوانند.
- [آیت الله بهجت] نماز آیات که دستور آن بعداً گفته خواهد شد بهواسطه چهار چیز واجب میشود: 1و2 گرفتن خورشید و گرفتن ماه، اگرچه مقدار کمی از آنها گرفته شود و کسی هم از آن نترسد؛ 3 زلزله، اگرچه کسی هم نترسد؛ 4 رعد و برق، بادهای سیاه و سرخ و صیحه ترسناک و مانند اینها از چیزهایی که از آیات آسمانی و زمینی بوده و موجب ترس بیشتر مردم میشود، بنابر اظهر.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] نماز آیات که دستور آن بعدا گفته خواهد شد به واسطه چهار چیز واجب می شود: اول - گرفتن خورشید. دوم - گرفتن ماه اگرچه مقدار کمی از آنها گرفته شود و کسی هم از آن نترسد. سوم - زلزله اگرچه کسی هم نترسد. چهارم - رعد و برق و بادهای سیاه و سرخ و مانند اینها از آیات آسمانی در صورتی که بیشتر مردم بترسند. و اما در حوادث زمینی مانند فرورفتن آب دریا و افتادن کوه که موجب ترس اکثر مردم شود بنا بر احتیاط نماز آیات خوانده شود؛ ولی بعید نیست که در حوادث زمینی که زلزله نباشد نماز آیات واجب نباشد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] جواب سلام را باید به قصد جواب بگوید، نه به قصد قرائت بعضی از آیات قرآن و مانند آن.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . نماز آیات که دستور آن بعدا گفته خواهد شد، به واسطه چهار چیز واجب می شود: اول و دوم گرفتن ماه و خورشید اگر چه مقدار کمی از آنها گرفته شود و کسی هم از آن نترسد. سوم زلزله اگر چه کسی هم نترسد. چهارم رعد و برق و بادهای سیاه و سرخ و مانند اینها، از آیات آسمانی در صورتی که بیشتر مردم بترسند، و در حوادث زمینی نیز که موجب ترس بیشتر مردم می شود، احتیاط واجب خواندن نماز است.
- [آیت الله وحید خراسانی] نماز ایات که دستور ان خواهد امد به واسطه چهار چیز واجب می شود اول گرفتن خورشید دوم گرفتن ماه اگر چه مقدار کمی از انها گرفته شود و کسی هم از ان نترسد سوم زلزله اگر چه کسی هم نترسد چهارم رعد و برق و بادهای سیاه و سرخ و مانند اینها از ایات اسمانی در صورتی که بیشتر مردم از انها بترسند و اما در حوادث زمینی مانند فرو رفتن اب دریا و افتادن کوه که موجب ترس اکثر مردم شود احتیاط مستحب خواندن نماز ایات است