نکته‌ای که در ابتدا باید گفت این است که آنچه قابل نسخ است شریعت و قانون است، نه تمام کتاب آسمانی و دین. [دین معنایی عمومی‌تر از شریعت دارد. شریعت نسخ می‌شود، ولی دین قابل نسخ نیست.‏] بنابر این، اگر شریعت‌های خاصه را به دین نسبت می‌دهیم و می‌گوییم همه این شریعت‌‏ها دین خدا است، با این‌که دین یکی است، ولی شریعت‌‏ها یکدیگر را نسخ می‌کنند، نظیر نسبت دادن احکام جزئی در اسلام، به اصل دین است، با این‌که این احکام بعضی ناسخ و بعضی منسوخ‌اند. با این حال می‌گوییم فلان حکم از احکام دین اسلام بوده و نسخ شده و یا فلان حکم از احکام دین اسلام است. بنابر این باید گفت: خدای سبحان بندگان خود را جز به یک دین متعبد نکرده، و آن یک دین عبارت است از تسلیم او شدن، منتها برای رسیدن بندگان به این هدف، راه‌های مختلفی قرار داده، و سنت‌‏های متنوعی باب کرده؛ چون هر امتی مقدار معینی استعداد داشته و آن سنت‌‏ها و شریعت‌‏ها عبارت از شریعت نوح، ابراهیم، موسی، عیسی و محمد(ص) است. همان‌گونه که می‌بینیم چه بسا اتفاق افتاده که در یک شریعت بعضی از احکام به وسیله بعضی دیگر نسخ شده است؛ برای این‌که مصلحت حکم منسوخ مدتش سر آمده، و زمان برای مصلحت حکم ناسخ فرا رسیده است.[1] این مسئله را در قالب مثالی به پایان می‌بریم. مردم دنیا مانند دانش آموزان و دانشجویان مدرسه و دانشگاه هستند که به مقتضای سن، عقل و کلاسشان، استاد و کتاب در اختیار آنان گذاشته می‌شود؛ لذا هیچ وقت کتاب‌های کلاس‌های ابتدایی به دانش آموزان مقطع بالاتر و دانشگاه‌ها یا کتاب‌های مقطع دبیرستان و دانشگاه را به کلاس‌های ابتدایی نمی‌دهند. بنابر این نسخ به معنای بی‌فایده بودن موارد قبلی نیست، بلکه به معنای حکم جدید با توجه به تغییر شرایط است که در خود قرآن نیز وجود دارد که برخی آیات آن ناسخ و برخی منسوخ هستند: «هیچ آیه‌‏ای را منسوخ یا ترک نمی‌کنیم، مگر آن‌که بهتر از آن، یا همانند آن‌را می‌آوریم. آیا نمی‌دانی که خدا بر هر کاری توانا است».[2] [1] . طباطبائی، سید محمد حسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ترجمه، موسوی همدانی، سید محمد باقر، ج ‏5، ص 574 و 575، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ پنجم، 1374ش. [2] . «ما نَنْسَخْ مِنْ آیَةٍ أَوْ نُنْسِها نَأْتِ بِخَیْرٍ مِنْها أَوْ مِثْلِها أَ لَمْ تَعْلَمْ أَنَّ اللَّهَ عَلی‏ کُلِّ شَیْ‏ءٍ قَدیر». بقره، 106.
نکتهای که در ابتدا باید گفت این است که آنچه قابل نسخ است شریعت و قانون است، نه تمام کتاب آسمانی و دین. [دین معنایی عمومیتر از شریعت دارد. شریعت نسخ میشود، ولی دین قابل نسخ نیست.]
بنابر این، اگر شریعتهای خاصه را به دین نسبت میدهیم و میگوییم همه این شریعتها دین خدا است، با اینکه دین یکی است، ولی شریعتها یکدیگر را نسخ میکنند، نظیر نسبت دادن احکام جزئی در اسلام، به اصل دین است، با اینکه این احکام بعضی ناسخ و بعضی منسوخاند. با این حال میگوییم فلان حکم از احکام دین اسلام بوده و نسخ شده و یا فلان حکم از احکام دین اسلام است. بنابر این باید گفت: خدای سبحان بندگان خود را جز به یک دین متعبد نکرده، و آن یک دین عبارت است از تسلیم او شدن، منتها برای رسیدن بندگان به این هدف، راههای مختلفی قرار داده، و سنتهای متنوعی باب کرده؛ چون هر امتی مقدار معینی استعداد داشته و آن سنتها و شریعتها عبارت از شریعت نوح، ابراهیم، موسی، عیسی و محمد(ص) است. همانگونه که میبینیم چه بسا اتفاق افتاده که در یک شریعت بعضی از احکام به وسیله بعضی دیگر نسخ شده است؛ برای اینکه مصلحت حکم منسوخ مدتش سر آمده، و زمان برای مصلحت حکم ناسخ فرا رسیده است.[1]
این مسئله را در قالب مثالی به پایان میبریم. مردم دنیا مانند دانش آموزان و دانشجویان مدرسه و دانشگاه هستند که به مقتضای سن، عقل و کلاسشان، استاد و کتاب در اختیار آنان گذاشته میشود؛ لذا هیچ وقت کتابهای کلاسهای ابتدایی به دانش آموزان مقطع بالاتر و دانشگاهها یا کتابهای مقطع دبیرستان و دانشگاه را به کلاسهای ابتدایی نمیدهند.
بنابر این نسخ به معنای بیفایده بودن موارد قبلی نیست، بلکه به معنای حکم جدید با توجه به تغییر شرایط است که در خود قرآن نیز وجود دارد که برخی آیات آن ناسخ و برخی منسوخ هستند: «هیچ آیهای را منسوخ یا ترک نمیکنیم، مگر آنکه بهتر از آن، یا همانند آنرا میآوریم. آیا نمیدانی که خدا بر هر کاری توانا است».[2] [1] . طباطبائی، سید محمد حسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ترجمه، موسوی همدانی، سید محمد باقر، ج 5، ص 574 و 575، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ پنجم، 1374ش. [2] . «ما نَنْسَخْ مِنْ آیَةٍ أَوْ نُنْسِها نَأْتِ بِخَیْرٍ مِنْها أَوْ مِثْلِها أَ لَمْ تَعْلَمْ أَنَّ اللَّهَ عَلی کُلِّ شَیْءٍ قَدیر». بقره، 106.
- [سایر] نظر حضرت آیت الله خویی(ره) را درباره تعداد آیات ناسخ و منسوخ مرقوم فرمایید.
- [سایر] ناسخ و منسوخ را با مثال شرح دهید.
- [سایر] نسخ و فلسفه آن چیست؟
- [سایر] در مورد نسخ توضیح دهید؟
- [سایر] چگونه ممکن است حکمی از احکام الهی نسخ شود (علت نسخ)؟
- [سایر] فرق بین تحویل، تبدیل و نسخ آیه چیست؟
- [سایر] آیا حکم ازدواج موقت نسخ شده است؟
- [سایر] آیا نسخ قرآن به سنّت جایز است؟
- [سایر] آیا نسخ قرآن به سنّت جایز است؟
- [سایر] در کدام آیات نسخ واقع شده است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] کافر یعنی کسی که خدا، یا پیامبر اسلام(صلی الله علیه وآله) را قبول ندارد، یا برای خدا شریکی قرار می دهد بنابر احتیاط نجس است، هرچند به یکی از ادیان آسمانی، مانند آیین یهود و نصاری ایمان داشته باشد.
- [آیت الله علوی گرگانی] غیر از روزههایی که گفته شد، روزههای حرام دیگری هم هست که در کتابهای مفصّل گفته شده است.
- [آیت الله اردبیلی] غیر از روزههایی که گفته شد، روزههای حرام دیگری نیز وجود دارند که در کتابهای مفصّل عنوان شدهاند.
- [آیت الله بروجردی] غیر از روزههایی که گفته شد، روزههای حرام دیگری هم هست که در کتابهای مفصّل گفته شده است.
- [آیت الله بروجردی] اگر پسر به کتابهای علمی دینی احتیاج داشته باشد، پدر میتواند برای خریدن آنها به او زکات بدهد.
- [آیت الله بهجت] موقعی که انسان خوابش میآید و نیز موقع خودداری کردن از بول و غائط، نماز خواندن مکروه است. و غیر از اینها مکروهات دیگری هم در کتابهای مفصّل ذکر شده است.
- [آیت الله اردبیلی] مستحب است پیش از نماز عید غسل کنند و دعاهایی را که پیش از نماز و بعد از آن در کتابهای دعا ذکر شده، به امید ثواب بخوانند.
- [آیت الله بهجت] دیه قتل شبه عمد و قتل خطا هر یک صد شتر است، ولی سن شترها در هر کدام مختلف است که توضیح آن در کتابهای مفصل داده شده است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . کسی که زنش را طلاق رجعی داده، حرام است او را از خانهای که موقع طلاق در آن خانه بوده بیرون کند، ولی در بعضی از مواقع که در کتابهای مفصل گفته شده، و از جمله آنها فحاشی و رفت و آمد با اجانب است، بیرونکردن او اشکال ندارد، و نیز حرام است زن برای کارهای غیر لازم از آن خانه بیرون برود.
- [آیت الله بروجردی] موقعی که انسان خوابش میآید و نیز موقع خود داری کردن از بول و غائط، مکروه است نماز بخواند و همچنین پوشیدن جوراب تنگ که پا را فشار دهد در نماز مکروه میباشد و غیر از اینها مکروهات دیگری هم در کتابهای مفصل گفته شده است.