معرّفی الگو و اسوه[1] در قرآن کریم، اختصاص به نمونههای خوب ندارد، بلکه‌ افراد بدعاقبت و منحرف را با ویژگیهایی که دارند، نیز معرّفی میکند تا عبرتی برای مردم باشند، و به دوری از آنها یا هدایتشان دستور میدهد. به طور کلّی؛ قرآن غضبشدگان و کسانی را که مورد قهر الهی هستند، قارونها، فرعونها، منافقان، طاغوتها، متجاوزان و ظالمان بیان کرده و الگوهای منحرف را هوا پرستان، مشرکان و کسانی که حکومت نااهلان را میپذیرند و به سراغ غیر خدا میروند و نافرمانی الهی دارند، معرّفی کرده است.[2] در اینجا به عنوان نمونه چند مورد معرفی میشود: الف. غضبشدگان و گمراهان: (راه کسانی که آنان را مشمول نعمت خود ساختی نه کسانی که بر آنان غضب کردهای و نه گمراهان)؛[3] این آیه راه مستقیم و درست را، راه کسانی معرّفی میکند که مورد نعمت الهی واقع شدهاند و عبارتاند از: پیامبران، صدّیقین، شهدا و صالحان.[4] اما از آن سو، ما را از خطر کجروی و قرار گرفتن در خطوط انحرافی باز میدارد. و با گفتن آن در نمازها از خداوند میخواهیم ما را در مسیر غضب‌شدگان و گمراهان قرار ندهد. پس، لازم است بشریّت در مسیر تکامل معنوی خویش، کسانی که مورد غضب الهی قرار گرفته و جزو گمراهان هستند، پیشوا و مقتدای خود قرار ندهد. ب. خیانتکاران: همسر لوط و نوح، به ‌رغم حضورشان در کنار پیامبران الهی، نمونههای قابل تأمّل در کفر و خیانت هستند؛[5] چنانکه در قرآن کریم میخوانیم: (خداوند برای کسانی که کافر شدهاند به همسر نوح و همسر لوط مثَل زده است، آن دو تحت سرپرستی دو بنده از بندگان صالح ما بودند، ولی به آن دو خیانت کردند و ارتباط با این دو (پیامبر) سودی به حالشان (در برابر عذاب الهی) نداشت...).[6] ج. آیاتی که (لاتطع)، (لاتطیعوا) و (لاتتّبع) در آن آمده، الگوهای منفی را معرّفی میفرماید؛[7] مانند: 1. کافران و منافقان: (وَ لا تُطِعِ الْکافِرینَ وَ الْمُنافِقین)؛[8] و از کافران و منافقان اطاعت مکن! 2. اسراف کاران: (وَ لا تُطیعُوا أَمْرَ الْمُسْرِفین)؛[9] و فرمان اسراف کاران را پیروی نکنید! 3. فسادکنندگان: (وَ لا تَتَّبِعْ سَبیلَ الْمُفْسِدین)؛[10] و از روش مفسدان، پیروی منما! پی نوشت: [1]. (الگو) در لغت؛ یعنی نمونه، نمونه و شکل چیزی که از کاغذ یا مقوا بریده باشند، مثل الگوی لباس که خیاط از روی آن پارچه را میبُرد. و واژه (اسوه) به معنای مقتدا، پیشوا، پیشرو. و آنچه که به آن کسی را تسلّی دهند، است. عمید، حسن، فرهنگ فارسی، ص 129 و 166، انتشارات راه رشد، چاپ اول، 1389ش. [2]. قرائتی، محسن، پرسش و پاسخهای قرآنی، ص 19، مرکز فرهنگی درسهایی ‌از قرآن، تهران، چاپ دوم، 1389ش. [3]. فاتحه، 7. [4].http://www.islamquest.net/fa/archive/question/fa21952؛ http://www.islamquest.net/fa/archive/question/fa16179 [5]. هاشمی رفسنجانی، اکبر، محققان مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ص 368، بوستان کتاب، قم، چاپ دوم، 1385ش. [6]. تحریم، 10. [7]. پرسش و پاسخهای قرآنی، ص 19. [8]. احزاب، 48. [9]. شعراء، 151. [10]. اعراف، 142. منبع:islamquest.net
از نظر قرآن کریم الگوهای منفی کداماند؟
معرّفی الگو و اسوه[1] در قرآن کریم، اختصاص به نمونههای خوب ندارد، بلکه افراد بدعاقبت و منحرف را با ویژگیهایی که دارند، نیز معرّفی میکند تا عبرتی برای مردم باشند، و به دوری از آنها یا هدایتشان دستور میدهد.
به طور کلّی؛ قرآن غضبشدگان و کسانی را که مورد قهر الهی هستند، قارونها، فرعونها، منافقان، طاغوتها، متجاوزان و ظالمان بیان کرده و الگوهای منحرف را هوا پرستان، مشرکان و کسانی که حکومت نااهلان را میپذیرند و به سراغ غیر خدا میروند و نافرمانی الهی دارند، معرّفی کرده است.[2]
در اینجا به عنوان نمونه چند مورد معرفی میشود:
الف. غضبشدگان و گمراهان: (راه کسانی که آنان را مشمول نعمت خود ساختی نه کسانی که بر آنان غضب کردهای و نه گمراهان)؛[3] این آیه راه مستقیم و درست را، راه کسانی معرّفی میکند که مورد نعمت الهی واقع شدهاند و عبارتاند از: پیامبران، صدّیقین، شهدا و صالحان.[4] اما از آن سو، ما را از خطر کجروی و قرار گرفتن در خطوط انحرافی باز میدارد. و با گفتن آن در نمازها از خداوند میخواهیم ما را در مسیر غضبشدگان و گمراهان قرار ندهد. پس، لازم است بشریّت در مسیر تکامل معنوی خویش، کسانی که مورد غضب الهی قرار گرفته و جزو گمراهان هستند، پیشوا و مقتدای خود قرار ندهد.
ب. خیانتکاران: همسر لوط و نوح، به رغم حضورشان در کنار پیامبران الهی، نمونههای قابل تأمّل در کفر و خیانت هستند؛[5] چنانکه در قرآن کریم میخوانیم: (خداوند برای کسانی که کافر شدهاند به همسر نوح و همسر لوط مثَل زده است، آن دو تحت سرپرستی دو بنده از بندگان صالح ما بودند، ولی به آن دو خیانت کردند و ارتباط با این دو (پیامبر) سودی به حالشان (در برابر عذاب الهی) نداشت...).[6]
ج. آیاتی که (لاتطع)، (لاتطیعوا) و (لاتتّبع) در آن آمده، الگوهای منفی را معرّفی میفرماید؛[7] مانند:
1. کافران و منافقان: (وَ لا تُطِعِ الْکافِرینَ وَ الْمُنافِقین)؛[8] و از کافران و منافقان اطاعت مکن!
2. اسراف کاران: (وَ لا تُطیعُوا أَمْرَ الْمُسْرِفین)؛[9] و فرمان اسراف کاران را پیروی نکنید!
3. فسادکنندگان: (وَ لا تَتَّبِعْ سَبیلَ الْمُفْسِدین)؛[10] و از روش مفسدان، پیروی منما!
پی نوشت:
[1]. (الگو) در لغت؛ یعنی نمونه، نمونه و شکل چیزی که از کاغذ یا مقوا بریده باشند، مثل الگوی لباس که خیاط از روی آن پارچه را میبُرد. و واژه (اسوه) به معنای مقتدا، پیشوا، پیشرو. و آنچه که به آن کسی را تسلّی دهند، است. عمید، حسن، فرهنگ فارسی، ص 129 و 166، انتشارات راه رشد، چاپ اول، 1389ش.
[2]. قرائتی، محسن، پرسش و پاسخهای قرآنی، ص 19، مرکز فرهنگی درسهایی از قرآن، تهران، چاپ دوم، 1389ش.
[3]. فاتحه، 7.
[4].http://www.islamquest.net/fa/archive/question/fa21952؛ http://www.islamquest.net/fa/archive/question/fa16179
[5]. هاشمی رفسنجانی، اکبر، محققان مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ص 368، بوستان کتاب، قم، چاپ دوم، 1385ش.
[6]. تحریم، 10.
[7]. پرسش و پاسخهای قرآنی، ص 19.
[8]. احزاب، 48.
[9]. شعراء، 151.
[10]. اعراف، 142.
منبع:islamquest.net
- [سایر] از نظر قرآن کریم الگوهای منفی کداماند؟ لطفا آیات مربوط را هم در پاسخ بنویسید.
- [سایر] داستان الگوهای منفی و مثبت در قرآن را بیان کنید.
- [سایر] آیات تطهیر در قرآن کریم کداماند؟
- [سایر] انواع اصلاح در قرآن کریم کداماند؟
- [سایر] داستان الگوهای منفی و مثبت در قرآن را بیان کنید.
- [سایر] به چند اثر مثبت و منفی تفسیر علمی قرآن کریم اشاره بفرمایید؟
- [سایر] صحت قرآن کریم از نظر دلایل عقلی چه بوده است؟
- [سایر] تکامل تاریخ از نظر قرآن کریم چگونه است؟
- [سایر] از نظر قرآن کریم راه تحصیل هدایت چیست؟
- [سایر] نظر امام خمینی (ره) در رابطه با مراتب وحی و تفسیر قرآن کریم چیست؟ توضیح دهید؟
- [امام خمینی] جایز نیست برای طلاب علوم دینیه دخول در مدارس که بعض معممین و ائمه جماعت از طرف دولت جائر و یا با اشاره دولت تصدی نمودهاند چه برنامه تحصیلی از طرف دولت جائر باشد یا از طرف این نحو متصدیان که عمّال دولت جائر هستند، زیرا در این امور نقشه محو آثار اسلام و احکام قرآن کریم کشیده شده است.
- [آیت الله اردبیلی] صدقه دادن که یک اقدام خالصانه و صادقانه میباشد، مورد سفارش قرآن کریم و احادیث فراوان قرار گرفته و موجب خیر و برکت در زندگی، دفع بلا و مرگهای ناگهانی و شفای بیماران میشود و همان طور که پیامبر اسلام صلیاللهعلیهوآلهوسلم فرموده: (کلّ معروف صدقه)(1) یعنی هر کار خیر و پسندیدهای، صدقه محسوب میشود و اقداماتی که موجب هدایت گمراهان، حمایت نیازمندان و عمران و آبادانی مادی و معنوی جامعه گردد، ماندگارتر و مفیدتر میباشد.
- [آیت الله مظاهری] دادن قرآن به کافر مانعی ندارد مگر آنکه بیاحترامی به قرآن یا اسلام باشد.
- [آیت الله بروجردی] دادن قرآن به کافر حرام و گرفتن قرآن از او واجب است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] باید از دادن قرآن به کافر خودداری کنند، و اگر قرآن در دست اوست در صورت امکان از او بگیرند ولی چنانچه مقصود از دادن قرآن و یا داشتن قرآن تحقیق و مطالعه در دین باشد و نیز انسان بداند که کافری که محکوم به نجاست است با دست تر قرآن را لمس نمی کند اشکالی ندارد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر جلد قرآن نجس شود در صورتی که بیاحترامی به قرآن باشد، باید آن را آب بکشند.
- [آیت الله مظاهری] اگر جلد قرآن نجس شود در صورتی که بیاحترامی به قرآن باشد باید آن را آب بکشند.
- [آیت الله سبحانی] اگر جلد قرآن نجس شود در صورتی که بی احترامی به قرآن باشد، باید آن را آب بکشند.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر جلد قران نجس شود در صورتی که بی احترامی به قران باشد باید ان را اب بکشند
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر جلد قرآن نجس شود؛ در صورتی که بی احترامی به قرآن باشد؛ باید آن را آب بکشند.