این سخن درست مثل آن است که فرزندی به والدین خود بگوید : من به راهنمایی شما نیازی ندارم و می خواهم هر چیزی را خودم تجربه کنم تا بپذیرم . این سخن به ضرر فرزند است یا والدین ؟ معتقدین به وحی ، علم ، عقل و تجربه را کنار نمی زنند که وحی را به جای آن بنشانند ، بلکه آن را محدود می دانند و در کنار عقل و تجربه ، از وحی نیز بهره می جویند و بر شناخت خود از حقایق هستی می افزایند. کسانی که نسبت به وحی بی اعتنا هستند و فقط بر علم و عقل خود تکیه می کنند ، از شناخت بسیاری از امور هستی محروم مانده اند . آنها نسبت به سرنوشت خود پس از مرگ هیچ اطلاعی ندارند و از پایان این هستیِ با عظمت بی خبرند . در این هستی ، رازهای بسیاری هست که اگر کسی فقط با علم و تجربه محدود خود بخواهد زندگی کند ، از بسیاری از آنها محروم می ماند . راستی اگر سازنده کالایی ، به ما اطلاعاتی بدهد باید بگوییم ما به اطلاعات تو نیازی نداریم ، خودمان تجربه می کنیم و می فهمیم ؟ خالق هستی درباره هستی ، آینده ، اهداف و راه صحیح بهره گیری از آن ، اطلاعاتی از طریق بهترین افراد که پیامبران باشند ، در اختیار ما گذارده است . بی اعتنایی به پیام های الهی ، محروم کردن بشر از یک کانال به مراتب گسترده تر از کانال تجربه است و چه ظلمی بالاتر از اینکه بشر ، چشم و گوش خود را بر بخشی از دانستنی ها ببندد . منبع: پرسش های مهم پاسخ های کوتاه، حجت الاسلام محسن قرائتی
این سخن درست مثل آن است که فرزندی به والدین خود بگوید : من به راهنمایی شما نیازی ندارم و می خواهم هر چیزی را خودم تجربه کنم تا بپذیرم . این سخن به ضرر فرزند است یا والدین ؟
معتقدین به وحی ، علم ، عقل و تجربه را کنار نمی زنند که وحی را به جای آن بنشانند ، بلکه آن را محدود می دانند و در کنار عقل و تجربه ، از وحی نیز بهره می جویند و بر شناخت خود از حقایق هستی می افزایند.
کسانی که نسبت به وحی بی اعتنا هستند و فقط بر علم و عقل خود تکیه می کنند ، از شناخت بسیاری از امور هستی محروم مانده اند .
آنها نسبت به سرنوشت خود پس از مرگ هیچ اطلاعی ندارند و از پایان این هستیِ با عظمت بی خبرند . در این هستی ، رازهای بسیاری هست که اگر کسی فقط با علم و تجربه محدود خود بخواهد زندگی کند ، از بسیاری از آنها محروم می ماند .
راستی اگر سازنده کالایی ، به ما اطلاعاتی بدهد باید بگوییم ما به اطلاعات تو نیازی نداریم ، خودمان تجربه می کنیم و می فهمیم ؟
خالق هستی درباره هستی ، آینده ، اهداف و راه صحیح بهره گیری از آن ، اطلاعاتی از طریق بهترین افراد که پیامبران باشند ، در اختیار ما گذارده است . بی اعتنایی به پیام های الهی ، محروم کردن بشر از یک کانال به مراتب گسترده تر از کانال تجربه است و چه ظلمی بالاتر از اینکه بشر ، چشم و گوش خود را بر بخشی از دانستنی ها ببندد .
منبع: پرسش های مهم پاسخ های کوتاه، حجت الاسلام محسن قرائتی
- [سایر] با توجه به علم و عقل و تجربه چه نیازی به امام است ؟
- [سایر] رابطه عقل با وحی چیست؟
- [سایر] رابطه عقل و وحی چیست؟
- [سایر] مبدا نزول کلام وحی چیست؟
- [سایر] آیا با عقل می توانیم به وحی الهی بودن قرآن پی ببریم؟
- [سایر] چرا دین بر پایه وحی است؟ چرا عقل را ناقص معرفی می کنید؟
- [سایر] چرا باید علم منطق بخوانیم؟ چه نیازی داریم؟
- [سایر] آیا نمی شود گفت چون عقل بشر برای قانونگذاری کافی است لذا نیازی به تقنین الهی نیست؟
- [سایر] آیا معراج در نظر عقل و علم قابل اثبات است؟
- [سایر] شبهه: ائمه علیهم السّلام نزد کسی درس نخوانده اند و علم چندانی ندارند و وحی هم بر آنها نازل نمی شده است تا عالم به علم الهی شوند.
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر کسی لوازمی از درآمد سال مالی خریده است و استفاده نمود و پس از چند سال نیازی به آن نداشت؛ برای مثال : کسی کتاب هایی خریده بود و الآن نیازی به آن ندارد ; یا خانمی زیورآلات خرید، حالا که پیر شده است نیازی به زیور آلات ندارند، در این گونه موار د, اقوا آن است که خمس ندارند. وفات در بین سال خمسی
- [آیت الله مظاهری] مسافر میتواند در سفر روزه مستحبّی بگیرد و نیازی به قصدِ ده روز یا نذر هم ندارد.
- [آیت الله مظاهری] کسی که مشغول تحصیل علم است و اگر تحصیل نکند میتواند برای معاش خود کسب کند گرچه آن علم، علم دینی نباشد، میشود به او زکات داد.
- [آیت الله مظاهری] مستحب است دایهای که برای طفل میگیرند شیعه و مؤمن و دارای عقل و عفّت و صورت نیکو باشد.
- [آیت الله مظاهری] حجّ در تمام عمر یک مرتبه بر کسی که علاوه بر دارا بودن شرایط عامّه تکلیف )بلوغ، عقل، قدرت، علم( مستطیع هم باشد واجب میشود، و استطاعت به چند چیز حاصل میگردد: 1 - داشتن مخارج رفتن و برگشتن به حسب نیاز و شأن خود. 2 - داشتن مخارج کسانی که شرعاً یا عرفاً مخارج آنها بر او واجب است. 3 - داشتن مال یا کسبی که بعد از بازگشت بتواند به حسب حال و شأن خود زندگی کند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مستحب است دایهای که برای طفل میگیرند، دوازده امامی، و دارای عقل و عفت و صورت نیکو باشد، و مکروه است کم عقل یا غیر دوازده امامی یا بد صورت، یا بدخلق، یا زنازاده باشد، و نیز مکروه است دایهای بگیرند که شیرش از بچهای است که از زنا به دنیا آمده باشد.
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است دایه ای که برای طفل می گیرند دوازده امامی و دارای عقل و عفت و صورت نیکو باشد و مکروه است کم عقل یا بد صورت یا بد خلق یا زنا زاده باشد و نیز مکروه است دایه ای بگیرند که بچه ای که دارد از زنا بدنیا امده باشد
- [آیت الله نوری همدانی] مستحّب است دایه ای که برای طفل می گیرند ، دارای عقل و عفّت و صورت نیکو باشد و مکروه است کم عقل یا بد صورت ، یا بد خُلق ، یا زنازاده باشد و نیز مکروه است زنی را دایه بگیرند که شیرش از بچّه ای است که از زنا به دنیا آمده است . مسائل متفرقه شیر دادن :
- [آیت الله بروجردی] مستحب است دایهای که برای طفل میگیرند، دوازده امامی و دارای عقل و عفّت و صورت نیکو باشد و مکروه است کم عقل، یا غیر دوازده امامی، یا بد صورت، یا بد خلق، یا زنا زاده باشد و نیز مکروه است دایهای بگیرند که بچهای که دارد از زنا به دنیا آمده باشد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] در روایات آمده است دایه ای را باید برای طفل انتخاب کرد که دارای عقل و ایمان و عفت و صورت نیکو باشد و از گرفتن دایه کم عقل یا غیرمؤمنه یا بدصورت و کج خلق یا زنازاده خودداری شود و همچنین از انتخاب دایه ای که بچه او از زنا به دنیا آمده و شیرش شیر زنازاده است پرهیز شود.