قرآن کریم، کتاب هدایت و انسانساز و محتوی برنامه سعادتبخش انسان است. از این روی استفاده و بهرهگیری از آن برای همه کسانی که میخواهند سعادتمند شوند، امری واجب و ضروری است. قرائت قرآن و مطالعه مفاهیم و معانی بلند آن و بکارگیری و عمل بر طبق آن در راه بهرهبرداری ازاین کتاب آسمانی، کمک شایانی است. در این زمینه میتوان از کتبی که به تبیین و توضیح معارف قرآنی پرداختهاند، بهره جست. بیانات اهلبیت: نیز در حقیقت معارف قرآن است که بر زبان آنها جاری میشد، که اطاعت از آنها و بکارگیری وانجام فرمایشها و دستورهای آنان، در حقیقت اطاعت از خدا و بکارگیری معارف قرآن است. برای این که موفقیت زودتر حاصل شود، باید معارف قرآن را از خود قرآن و اهلبیت: فرا گرفت و به آنها عمل کرد. برای مأنوس شدن قرآن، داشتن برنامهای منظم و روزانه برای قرائت قرآن و حتیالامکان تکلّم قرآنی مفید میباشد. و برای فهمیدن قرآن علاوه بر فراگیری علوم مقدماتی، باید از تفاسیری که درباره قرآن نوشته شده مدد جست. البته از خود قرآن مجید هم میشود سیری برای فهم قرآن به دست آورد: "و لقد یسّرناالقرءان للذّکر فهل من مدّکر" (قمر، 17) که اشاره میفرماید قرآن برای پندآموزی، آسان شده است منتها باید "پند گیرنده"ای باشد. بعد از این که پندگیرنده یافت شد باید دانست قرآن کتابی است که "لایمسّه إلاّ المطهّرون" (واقعه، 79) جز پاک شدگان بر آن دست نزنند (و بهرهای نمیتوانند بگیرند) و پس از آن نوبت به ترتیل قرآن میرسد "و رتّل القرءان ترتیلا" (مزمل، 4) و سپس نوبت به تدبر در قرآن میرسد: " ئگفلا یتدبّرون القرءان ئگم علیَ قلوب ئگقفالها" (محمّد، 24) و تقوای الهی مرحله بعدی این سیر است "اتقوا الله و یعلّمکم الله" (بقره، 282) که تدبر در قرآن و عمل به آن انسان را به تقوای الهی میرساند و این تقوا باعث میشود که ابواب علوم از طرف خداوند متعال به سوی انسان گشوده شود و... . علاوه بر مطالب یاد شده، برای بهرهمند شدن از این کتاب آسمانی میتوان با استفاده از بیانات پیامبراکرم و امامان معصوم: و تزکیه روح و نفس و نیز با درخواست از خدای متعال و شرکت در محافل و مجالس قرائت و تفسیر قرآن با آن ارتباط حاصل نمود. تاکنون کتابهای فراوانی با موضوع قرآنی به زبان عربی و فارسی تألیف شده که میتواند در دید و علاقه انسان نسبت به قرآن تأثیر مثبت بگذارد. برخی کتابهایی که شما میتوانید از آنها استفاده کنید عبارت است از: 1. اصول کافی، تألیف مرحوم کلینی، جلد 2، باب فضلالقرآن، این کتاب به فارسی ترجمه شده است؛ 2. فضائل قرآن و عترت (برگزیده از کتاب عینالحیاه علامه مجلسی)، به تحقیق و پاورقی آقای ولی فاطمی، انتشارات انصاری؛ 3. ثواب قرائت سورههای قرآن، تألیف رضا بزاز بنایی، مؤسسه انتشارات حضرت معصومه؛ 4. قرآن در آیینه بزرگان، تألیف سیدمصطفی علوی، انتشارات بحرالعلوم؛ 5. جلوههای قرآن، نردبانی به سوی عالم انوار، تألیف عبدالجواد غرویان، انتشارات نبوغ؛ 6. سرگذشتهای تلخ و شیرین قرآن، تألیف و گردآوری آقای غلامرضا نیشابوری (4 جلد)، انتشارات سیدجمالالدین اسدآبادی. eporsesh.com
عمده استفادههایی که از قرآن کریم به صورت عملی میتوانیم ببریم را بیان فرمایید.
قرآن کریم، کتاب هدایت و انسانساز و محتوی برنامه سعادتبخش انسان است. از این روی استفاده و بهرهگیری از آن برای همه کسانی که میخواهند سعادتمند شوند، امری واجب و ضروری است. قرائت قرآن و مطالعه مفاهیم و معانی بلند آن و بکارگیری و عمل بر طبق آن در راه بهرهبرداری ازاین کتاب آسمانی، کمک شایانی است. در این زمینه میتوان از کتبی که به تبیین و توضیح معارف قرآنی پرداختهاند، بهره جست. بیانات اهلبیت: نیز در حقیقت معارف قرآن است که بر زبان آنها جاری میشد، که اطاعت از آنها و بکارگیری وانجام فرمایشها و دستورهای آنان، در حقیقت اطاعت از خدا و بکارگیری معارف قرآن است. برای این که موفقیت زودتر حاصل شود، باید معارف قرآن را از خود قرآن و اهلبیت: فرا گرفت و به آنها عمل کرد.
برای مأنوس شدن قرآن، داشتن برنامهای منظم و روزانه برای قرائت قرآن و حتیالامکان تکلّم قرآنی مفید میباشد. و برای فهمیدن قرآن علاوه بر فراگیری علوم مقدماتی، باید از تفاسیری که درباره قرآن نوشته شده مدد جست.
البته از خود قرآن مجید هم میشود سیری برای فهم قرآن به دست آورد: "و لقد یسّرناالقرءان للذّکر فهل من مدّکر" (قمر، 17) که اشاره میفرماید قرآن برای پندآموزی، آسان شده است منتها باید "پند گیرنده"ای باشد. بعد از این که پندگیرنده یافت شد باید دانست قرآن کتابی است که "لایمسّه إلاّ المطهّرون" (واقعه، 79) جز پاک شدگان بر آن دست نزنند (و بهرهای نمیتوانند بگیرند) و پس از آن نوبت به ترتیل قرآن میرسد "و رتّل القرءان ترتیلا" (مزمل، 4) و سپس نوبت به تدبر در قرآن میرسد: " ئگفلا یتدبّرون القرءان ئگم علیَ قلوب ئگقفالها" (محمّد، 24) و تقوای الهی مرحله بعدی این سیر است "اتقوا الله و یعلّمکم الله" (بقره، 282) که تدبر در قرآن و عمل به آن انسان را به تقوای الهی میرساند و این تقوا باعث میشود که ابواب علوم از طرف خداوند متعال به سوی انسان گشوده شود و... .
علاوه بر مطالب یاد شده، برای بهرهمند شدن از این کتاب آسمانی میتوان با استفاده از بیانات پیامبراکرم و امامان معصوم: و تزکیه روح و نفس و نیز با درخواست از خدای متعال و شرکت در محافل و مجالس قرائت و تفسیر قرآن با آن ارتباط حاصل نمود.
تاکنون کتابهای فراوانی با موضوع قرآنی به زبان عربی و فارسی تألیف شده که میتواند در دید و علاقه انسان نسبت به قرآن تأثیر مثبت بگذارد. برخی کتابهایی که شما میتوانید از آنها استفاده کنید عبارت است از:
1. اصول کافی، تألیف مرحوم کلینی، جلد 2، باب فضلالقرآن، این کتاب به فارسی ترجمه شده است؛
2. فضائل قرآن و عترت (برگزیده از کتاب عینالحیاه علامه مجلسی)، به تحقیق و پاورقی آقای ولی فاطمی، انتشارات انصاری؛
3. ثواب قرائت سورههای قرآن، تألیف رضا بزاز بنایی، مؤسسه انتشارات حضرت معصومه؛
4. قرآن در آیینه بزرگان، تألیف سیدمصطفی علوی، انتشارات بحرالعلوم؛
5. جلوههای قرآن، نردبانی به سوی عالم انوار، تألیف عبدالجواد غرویان، انتشارات نبوغ؛
6. سرگذشتهای تلخ و شیرین قرآن، تألیف و گردآوری آقای غلامرضا نیشابوری (4 جلد)، انتشارات سیدجمالالدین اسدآبادی.
eporsesh.com
- [سایر] فهم قرآن روش ها و شرایط خاص خود را دارد، عمده ترین روش های شناخت قرآن کریم کدام اند؟
- [سایر] چگونه میتوانیم با استفاده از نقاشیهای کودکان به احساسات و هیجانات آنان پی ببریم؟
- [آیت الله علوی گرگانی] با توجّه به اهمیّت آبروی مؤمن در اسلام که از احترام خانه خدا بالاتر است آیا میتوانیم برای ارتکاب به جرمی آبروی مؤمن را ببریم؟
- [آیت الله خامنه ای] احتراماً معروض می دارد جهت اشاعه فرهنگ ناب قرآن کریم و اسلام عزیز قرار است نسخه ای از قرآن کریم به ترجمه ارمنی تهیه و در اختیار غیر مسلمانان قرار گیرد لذا خواهشمندم حکم شرعی این عمل را بیان فرمایید.
- [سایر] از چه راههای عملی و کارشناسی شده میتوانیم جوانان را به امر ازدواج تشویق کنیم؟
- [آیت الله مظاهری] جواب : قرآن کریم راه کار عملی تعیین نموده است: (وَ اعْبُدْ رَبَّکَ حَتَّی یَأْتِیَکَ الْیَقین).
- [سایر] در چه موقعی باید به قرآن پناه ببریم؟
- [سایر] چرا زبان قرآن عربی است؟ آیا خودمان میتوانیم قرآن را تفسیر کنیم؟
- [سایر] با سلام وعرض ادب لطفاً جهت آموزش مفاهیم قرآن کریم وروش تدبر در آیات شریف آن کتاب ،سی دی ویا کلاس و.... معرفی فرمائید. با تشکر
- [سایر] با سلام؛ در قرآن کریم در وصف بهشت آمده است: (جنّات تجری من تحتها الانهار). لطفاً بیان فرمایید چگونه در زیر باغهای بهشتی نهرها جاری است؟
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر چیزی را که اضافه میگیرد غیر از جنسی باشد که میفروشد، مثلاً یک من گندم به یک من گندم ویک قران پول بفروشد باز هم ربا وحرام است بلکه اگر چیزی زیادتر نگیرد ولی شرط کند که خریدار عملی برای او انجام دهد، ربا وحرام میباشد.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر چیزی را که اضافه می گیرد غیر از جنسی باشد که می فروشد مثلا یک من گندم به یک من گندم و یک قران پول بفروشد باز هم ربا و حرام و معامله باطل است بلکه اگر چیزی زیادتر نگیرد ولی شرط کند که خریدار عملی برای او انجام دهد باز هم ربا و حرام و معامله باطل است
- [آیت الله نوری همدانی] اگر چیزی را که اضافه می گیرد غیر از جنسی باشد که می فروشد ، مثلاً یک من گندم به یک من گندم و یک قران پول بفروشد باز هم ربا و حرام است بلکه اگر چیز زیادتر نگیرد ولی شرط کند که خریدار عملی برای او انجام دهد ربا و حرام می باشد .
- [آیت الله اردبیلی] اگر مستحاضه قلیله بخواهد عملی غیر از نماز را که شرط آن داشتن وضو است، انجام دهد (مثلاً بخواهد جایی از بدن خود را به خط قرآن برساند) باید وضو بگیرد و بنابر احتیاط واجب وضویی که برای نماز گرفته کافی نیست.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر چیزی را که اضافه میگیرد غیر از جنسی باشد که میفروشد، مثلاً یک من گندم به یک من گندم و یک قران پول بفروشد، باز هم ربا و حرام است، بلکه اگر چیزی زیادتر نگیرد ولی شرط کند که خریدار عملی برای او انجام دهد، باز هم ربا و حرام میباشد.
- [آیت الله بروجردی] اگر چیزی را که اضافه میگیرد غیر از جنسی باشد که میفروشد، مثلاً یک مَن گندم به یک مَن گندم و یک قَران پول بفروشد، باز هم ربا و حرام است، بلکه اگر چیزی زیادتر نگیرد ولی شرط کند که خریدار عملی برای او انجام دهد، ربا و حرام میباشد.
- [آیت الله خوئی] اگر چیزی را که اضافه میگیرند غیر از جنسی باشد که میفروشد، مثلًا یک من گندم به یک من گندم و یک قران پول بفروشد باز هم ربا و حرام است، بلکه اگر چیزی زیادتر نگیرد ولی شرط کند که خریدار عملی برای او انجام دهد، ربا و حرام میباشد.
- [امام خمینی] قوانین و مصوباتی که از مجالس قانونگذاری دولتهای جائر به امر عمال اجانب خَذَلَهم اللَّه تعالی بر خلاف صریح قرآن کریم و سنّت پیغمبر اسلام صلی الله علیه و آله و سلم میگذرد و گذشته است، از نظر اسلام لغو و از نظر قانون بیارزش است، و لازم است مسلمانها از امرکننده و رأیدهنده به هر طور ممکن است اعراض کنند، و با آنها معاشرت و معامله نکنند، و آنان مجرمند و عملکننده به رأی آنها معصیت کار و فاسق است.
- [آیت الله اردبیلی] صدقه دادن که یک اقدام خالصانه و صادقانه میباشد، مورد سفارش قرآن کریم و احادیث فراوان قرار گرفته و موجب خیر و برکت در زندگی، دفع بلا و مرگهای ناگهانی و شفای بیماران میشود و همان طور که پیامبر اسلام صلیاللهعلیهوآلهوسلم فرموده: (کلّ معروف صدقه)(1) یعنی هر کار خیر و پسندیدهای، صدقه محسوب میشود و اقداماتی که موجب هدایت گمراهان، حمایت نیازمندان و عمران و آبادانی مادی و معنوی جامعه گردد، ماندگارتر و مفیدتر میباشد.
- [آیت الله اردبیلی] مستحب است انسان برای نماز میّت، زیارت اهل قبور، رفتن به مسجد و حرم امامان علیهمالسلام ، همراه داشتن قرآن و خواندن و نوشتن و لمس حاشیه آن و برای خوابیدن، وضو بگیرد و نیز مستحب است کسی که وضو دارد، دوباره وضو بگیرد و اگر برای یکی از این اعمال وضو بگیرد، میتواند هر عملی را که انجام دادن آن احتیاج به وضو دارد بجا آورد، مثلاً میتواند با آن وضو نماز بخواند.