"بسم اللّه..." ذکر شده در اثنای این سوره حکایت از متن نامه حضرت سلیمان به ملکه سبأ دارد که اولش با "بسم اللّه..." شروع شده، و نام سوره هیچ خصوصیتی در آمدن دو "بسم اللّه..." ندارد; مثلاً وقتی فردی کلام خودش را با سلام شروع کرد و در بین حرفهایش بگوید: "فلانی بعد از سلام چنین گفت"، این سلام دوم تکرار سلام اوّل آن فرد نیست; بلکه حکایت قول این شخص از گفتار شخص دیگر است. حضرت سلیمانغ نامهای بسیار کوتاه و پر محتوا نوشت و به هدهد داد و گفت: "این نامه مرا ببر و نزد آنها بیفکن"، وقتی نامه به دست ملکة سبأ رسید، آن را گشود و از مضمون آن آگاهی یافت، رو به سوی اطرافیانش کرد و گفت: "این نامه کریم و پرارزشی است" سپس به ذکر مضمون نامه پرداخت و گفت: "این نامه از سوی سلیمان است و محتوایش چنین است: "به نام خداوند بخشنده مهربان...". بنابراین، این نامه از جانب خداوند نبود، بلکه از جانب حضرت سلیمان بود و در آغازش "بسم اللّه..." شروع شده بود.(ر.ک: تفسیر نمونه، آیت اللّه مکارم شیرازی و دیگران، ج 15، ص 452453، دارالکتب الاسلامیة.) eporsesh.com
با توجه به اینکه سوره نمل دو "بسمالله..." دارد، آیا امکان داشت این سوره را با یک "بسمالله..." خواند؟
"بسم اللّه..." ذکر شده در اثنای این سوره حکایت از متن نامه حضرت سلیمان به ملکه سبأ دارد که اولش با "بسم اللّه..." شروع شده، و نام سوره هیچ خصوصیتی در آمدن دو "بسم اللّه..." ندارد; مثلاً وقتی فردی کلام خودش را با سلام شروع کرد و در بین حرفهایش بگوید: "فلانی بعد از سلام چنین گفت"، این سلام دوم تکرار سلام اوّل آن فرد نیست; بلکه حکایت قول این شخص از گفتار شخص دیگر است.
حضرت سلیمانغ نامهای بسیار کوتاه و پر محتوا نوشت و به هدهد داد و گفت: "این نامه مرا ببر و نزد آنها بیفکن"، وقتی نامه به دست ملکة سبأ رسید، آن را گشود و از مضمون آن آگاهی یافت، رو به سوی اطرافیانش کرد و گفت: "این نامه کریم و پرارزشی است" سپس به ذکر مضمون نامه پرداخت و گفت: "این نامه از سوی سلیمان است و محتوایش چنین است: "به نام خداوند بخشنده مهربان...".
بنابراین، این نامه از جانب خداوند نبود، بلکه از جانب حضرت سلیمان بود و در آغازش "بسم اللّه..." شروع شده بود.(ر.ک: تفسیر نمونه، آیت اللّه مکارم شیرازی و دیگران، ج 15، ص 452453، دارالکتب الاسلامیة.)
eporsesh.com
- [سایر] آیا اهل قبور با توجه به آیات ذیل می شنوند؟ سوره فاتر آیه 22 و سوره روم آیه 52 و سوره نمل آیه 80.
- [سایر] سوره نمل چه سوره ای است؟
- [سایر] مفهوم محتوای کلی سوره نمل چیست؟
- [سایر] سوره نمل و سوره نحل چه تفاوتی با هم دارند؟
- [سایر] معرفی اجمالی از سوره نمل ارایه نمایید.
- [سایر] لطفاً دلیل نزول سوره نمل را بنویسید؟
- [سایر] در مورد ایه 88 سوره نمل توضیح دهید؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا اگر "بسم الله الرحمن الرحیم" اول سوره را در نماز واجب به نیت سوره توحید عادت کرده باشیم بگوئیم و تصمیم داشته باشیم سوره ای جز سوره توحید بخوانیم و از روی فراموشی بدون این که توجه کنیم الان چه سوره ای قرار است خوانده شود "بسم الله الرحمن الرحیم" بگوئیم الف-آیا باید دوباره به نیت آن سوره "بسم الله الرحمن الرحیم" بگوئیم؟ آیا احتیاطاً مجاز به دوباره گفتن هستیم؟ در مورد نماز مستحبی چطور؟ اگر به سوره ای جز توحید و کافرون عادت داشته باشیم چطور؟ ب- آیا مجزی است در نماز واجب یا مستحبی از سوره توحید را به سوره کافرون عدول کرد؟
- [سایر] با توجه به آیه 85 سورة انبیأ داستان "ذوالکفل" چگونه بوده، بر چه قومی حکم میراند؟ سرانجامش چه شد؟ آیا روایتی در این باره وجود دارد؟
- [سایر] چرا کلمه "ملک"، در سوره حمد "مَالِک"، و در سورة ناس "مَلِک" تلفّظ میشود؟ کدام درستتر است چرا؟
- [آیت الله مظاهری] کسی که میداند اگر سوره را بخواند در رکوع به امام نمیرسد، سوره را نخواند ولی اگر خواند نمازش صحیح است.
- [امام خمینی] کسی که می داند اگر سوره را بخواند در رکوع به امام نمی رسد، باید سوره را نخواند، ولی اگر خواند نمازش صحیح است.
- [آیت الله نوری همدانی] کسی که میداند اگر سوره را بخواند در رکوع به امام نمی رسد ، باید سوره را نخواند ولی اگر خواند نمازش صحیح است .
- [آیت الله بهجت] در رکعت اول و دوم نمازهای واجب یومیه، انسان باید اول سوره حمد و بعد از آن بنابر احتیاط در صورتی که میداند یا میتواند یاد بگیرد، یک سوره تمام بخواند. و بنابر اظهر اگر سوره ضُحی را میخواند باید سوره (الم نشرح) را هم به دنبال آن بخواند و اگر سوره فیل را خواند سوره قریش را هم بخواند.
- [آیت الله سبحانی] کسی که می داند اگر سوره را بخواند در رکوع به امام نمی رسد، باید سوره را نخواند ولی اگر خواند و به رکوع امام نرسید نماز را به صورت فرادی تمام کند و دوباره بخواند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر مقداری از سوره را فراموش کند یا از روی ناچاری مثلاً به واسطه تنگی وقت یا جهت دیگر نشود آن را تمام کند می تواند آن سوره را رها کند و سوره دیگری بخواند اگرچه از نصف گذشته باشد یا سوره ای را که می خواند قل هوالله احد یا قل یا أیها الکافرون باشد.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر اشتباهاً ، مشغول خواندن سوره ای شود که سجدة واجب دارد ، چنانچه پیش از رسیدن به آیة سجده بفهمد ، باید آن سوره را رها کند و سورة دیگر بخواند و اگر بعد از خواندن آیة سجده بفهمد ، به همان سوره که خواند ، اکتفا نماید و بعد از نماز ، سجدة آن را به جا آورد .
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر وقت نماز تنگ باشد یا انسان ناچار شود که سوره را نخواند مثلا بترسد که اگر سوره را بخواند دزد یا درنده یا چیز دیگری به او صدمه بزند نباید سوره را بخواند و از مریض و کسی که در حاجتی عجله دارد سوره ساقط است و اگر خواند نباید به قصد جزییت نماز بخواند بلکه می تواند به قصد قرایت قران بخواند
- [آیت الله نوری همدانی] اگر مقداری از سوره را فراموش کند یا از روی ناچاری ، مثلاً به واسطة تنگی وقت یا جهت دیگر نشود آن را تمام نماید ، می تواند آن سوره را رها کند و سورة دیگر بخواند ، اگر چه از نصف گذشته باشد ، یا سوره ای را که می خواند ، قُل هُو اللهُ احدٌ یا قُل یا ایُها الکافرونَ باشد .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مستحب است در رکعت اول، پیش از خواندن حمد بگوید: "أعوُذُ بِاللهِ مِنَ الشَّیْطانِ الرَّجِیم" و در رکعت اول و دوم نماز ظهر و عصر "بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیم"را بلند بگوید و نیز مستحب است در تمام نمازها حمد و سوره را شمرده بخواند و در آخر هر آیه وقف کند، یعنی: آن را به آیه بعد نچسباند و در حال خواندن حمد و سوره بمعنای آیه توجه داشته باشد و اگر نماز را به جماعت می خواند بعد از تمام شدن حمد امام و اگر فرادی می خواند، بعد از آن که حمد خودش تمام شد، بگوید: "اَلْحَمْدُ للهِ رَبِّ الْعالَمِینَ"، و بعد از خواندن سوره توحید، یک، یا دو، یا سه مرتبه "کَذَلِکَ اللهُ رَبِّی" یا سه مرتبه "کَذَلِکَ اللهُ رَبُّنَا" بگوید، و بعد از خواندن سوره، کمی صبر کند، بعد تکبیر پیش از رکوع را بگوید، یا قنوت را بخواند.