با توجه به آیه 85 سورة انبیأ داستان "ذوالکفل‌" چگونه بوده‌، بر چه قومی حکم می‌راند؟ سرانجامش چه شد؟ آیا روایتی در این باره وجود دارد؟
درباره "ذاالکفل‌" اقوال متفاوتی وجود دارد که این جا مجال بیان آن‌ها نیست‌; ولی مشهور آن است که "ذاالکفل‌" یکی از پیامبران الهی است‌; چنان که قرآن کریم نام او را در دردیف نام پیامبرانی همچون "اسماعیل‌" و "ادریس‌" (انبیأ، 85) ذکر کرده‌، و او را همچون پیامبران دیگر از "نیکان‌" (ص‌، 48) و "صابران‌" (انبیأ، 85) شمرده است‌.( المیزان‌، علامه طباطبایی‌، ج 17، ص 216، منشورات جماعة المدرسین / تفسیر نمونه‌، آیت اللّه مکارم شیزازی‌، ج 19، ص 311 313، دارالکتب الاسلامیة / جهت آگاهی بیشتر به اعلام القرآن‌، خزائلی‌، ص 332 335، انتشارات امیر کبیر و کتاب‌های قصص قرآن مانند: قصه‌های قرآن‌، محمد محمدی اشتهاردی‌، انتشارات نبوی‌; مراجعه فرمایید.) ولی در قرآن‌، در مورد دعوت و رسالت و قومی که وی به سویشان فرستاده شده‌، نه به طور خلاصه و نه مشروح‌، مطلبی‌، را بیان نفرموده است‌; مورخان براین عقیده‌اند که وی پسر ایوب است و نامش در اصل "شبر" بوده و خداوند پس از ایوب او را مبعوث فرموده در روایتی از امام جواد7 به این نکته اشاره شده است‌.(ر.ک‌: مجمع البیان‌، طبرسی‌; ج 7، ص 107، مؤسسة الأعلمی للمطبوعات / المیزان‌، علامه طباطبایی‌، همان‌.) در هر دو صورت وی از پیامبران بنی اسرائیل می‌باشد. داستان‌های متفاوتی برای این پیامبر ذکر کرده‌اند. از جمله در یکی از داستان ها آمده است‌، پیامبری که در سرزمین روم پادشاهی می‌کرد، قوم خویش را برای جنگ فراخوند. قوم او به بهانه این که سرزمین دشمن آلوده به وبا است‌. از جنگ خود داری کردند. و از شهر بیرون رفتند و به شهر ویرانه‌ای رسیدند. آنان پنداشتند که آن شهر برای ایشان مأمن خواهد شد و در آن شهر ساکن گردیدند; ولی همه به طاعون دچار آمدند و هلاک شدند. ذاالکفل (حزقیل‌) یا پیامبر دیگری از پیامبران بنی اسرائیل بدیشان گذشت و از خداوند خواست که آنان را از نو زندگانی بخشد.(ر.ک‌: اعلام قرآن‌، دکتر خزایلی‌، ص 332، امیر کبیر.) مورخان‌، در مورد سرانجام این پیامبر عظیم الشأن چیزی ننوشته‌اند در برخی کتاب ها آمده است‌: که ایشان در شام حکومت می‌کردند و مقبره او در (کفل حارس‌) اطراف نابلس قرار دارد.(قصص قرآن‌، یا تاریخ انبیأ، سیدهاشم رسولی محلاتی‌، ص 613، دفتر نشر فرهنگ اسلامی‌.) البته لغت نامه دهخدا پس از ذکر اقوال آمده است‌: "امروز ذوالکفل نام محلی است میان حلّه و بغداد نزدیک "برص‌" و بدانجا قبه‌ای است که گویند قبر ذوالکفل است‌"(ر.ک‌: لغت نامه دهخدا، مدخل "ذوالکفل‌".) eporsesh.com
عنوان سوال:

با توجه به آیه 85 سورة انبیأ داستان "ذوالکفل‌" چگونه بوده‌، بر چه قومی حکم می‌راند؟ سرانجامش چه شد؟ آیا روایتی در این باره وجود دارد؟


پاسخ:

درباره "ذاالکفل‌" اقوال متفاوتی وجود دارد که این جا مجال بیان آن‌ها نیست‌; ولی مشهور آن است که "ذاالکفل‌" یکی از پیامبران الهی است‌; چنان که قرآن کریم نام او را در دردیف نام پیامبرانی همچون "اسماعیل‌" و "ادریس‌" (انبیأ، 85) ذکر کرده‌، و او را همچون پیامبران دیگر از "نیکان‌" (ص‌، 48) و "صابران‌" (انبیأ، 85) شمرده است‌.( المیزان‌، علامه طباطبایی‌، ج 17، ص 216، منشورات جماعة المدرسین / تفسیر نمونه‌، آیت اللّه مکارم شیزازی‌، ج 19، ص 311 313، دارالکتب الاسلامیة / جهت آگاهی بیشتر به اعلام القرآن‌، خزائلی‌، ص 332 335، انتشارات امیر کبیر و کتاب‌های قصص قرآن مانند: قصه‌های قرآن‌، محمد محمدی اشتهاردی‌، انتشارات نبوی‌; مراجعه فرمایید.)
ولی در قرآن‌، در مورد دعوت و رسالت و قومی که وی به سویشان فرستاده شده‌، نه به طور خلاصه و نه مشروح‌، مطلبی‌، را بیان نفرموده است‌; مورخان براین عقیده‌اند که وی پسر ایوب است و نامش در اصل "شبر" بوده و خداوند پس از ایوب او را مبعوث فرموده در روایتی از امام جواد7 به این نکته اشاره شده است‌.(ر.ک‌: مجمع البیان‌، طبرسی‌; ج 7، ص 107، مؤسسة الأعلمی للمطبوعات / المیزان‌، علامه طباطبایی‌، همان‌.) در هر دو صورت وی از پیامبران بنی اسرائیل می‌باشد. داستان‌های متفاوتی برای این پیامبر ذکر کرده‌اند. از جمله در یکی از داستان ها آمده است‌، پیامبری که در سرزمین روم پادشاهی می‌کرد، قوم خویش را برای جنگ فراخوند. قوم او به بهانه این که سرزمین دشمن آلوده به وبا است‌. از جنگ خود داری کردند. و از شهر بیرون رفتند و به شهر ویرانه‌ای رسیدند. آنان پنداشتند که آن شهر برای ایشان مأمن خواهد شد و در آن شهر ساکن گردیدند; ولی همه به طاعون دچار آمدند و هلاک شدند. ذاالکفل (حزقیل‌) یا پیامبر دیگری از پیامبران بنی اسرائیل بدیشان گذشت و از خداوند خواست که آنان را از نو زندگانی بخشد.(ر.ک‌: اعلام قرآن‌، دکتر خزایلی‌، ص 332، امیر کبیر.) مورخان‌، در مورد سرانجام این پیامبر عظیم الشأن چیزی ننوشته‌اند در برخی کتاب ها آمده است‌: که ایشان در شام حکومت می‌کردند و مقبره او در (کفل حارس‌) اطراف نابلس قرار دارد.(قصص قرآن‌، یا تاریخ انبیأ، سیدهاشم رسولی محلاتی‌، ص 613، دفتر نشر فرهنگ اسلامی‌.) البته لغت نامه دهخدا پس از ذکر اقوال آمده است‌: "امروز ذوالکفل نام محلی است میان حلّه و بغداد نزدیک "برص‌" و بدانجا قبه‌ای است که گویند قبر ذوالکفل است‌"(ر.ک‌: لغت نامه دهخدا، مدخل "ذوالکفل‌".)
eporsesh.com





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین