در نخستین آیه خبر از شکست رومیان می دهد، می گوید (رومیان مغلوب شدند) (غُلِبَتِ الرُّومُ) سپس از محل این حادثه سخن به میان می آورد، می گوید (این شکست در سرزمین نزدیکی واقع است) (فی اَدْنَی الْاَرْضیِ) و منظور از آن همان اراضی شام است (منطقه ای میان بُصْری و اَذْرُعات) که قلمرو روم شرقی بود، و منطقه نزدیکی نسبت به ساکنان جزیره عربستان محسوب می شد. این جنگ به گفته مورخان امروز، در دوران (خسرو پرویز) واقع شد و یک دوران جنگ طولانی میان ایرانیان و رومیان بود که در حدود سنه 617 میلادی دو سردار معروف ایرانی به نام (شهر بُراز) و (شاهین)، به قلمرو روم شرقی حمله کردند و به آنها شکست سختی دادند و منطقه شامات و مصر و آسیای صغیر را مورد تاخت و تاز قرار دادند، امپراطوری روم شرقی را که گرفتار شکست سختی شده بود تا آستانه انقراض پیش بردند و به این ترتیب ایرانیان تمام متصرفات آسیایی او را به ضمیمه مصر تسخیر کردند، و این واقعه در حدود سال هفتم بعثت پیامبر (ص) در مکه اتفاق افتاد. مشرکان مکه و دشمنان اسلام، از این ماجرا خوشحال شدند. مشرکان مکه این حادثه را به فال نیک گرفتند و دلیل بر حقانیت آیین شرک شمردند و گفتند ایرانیان مجوسیند و مشرک (دوگانه پرست) اما رومیان مسیحی اند و اهل کتاب، همان گونه که ایرانیان بر رومیان غلبه کردند، پیروزی نهایی نیز از آن ما مشرکان است. طومار زندگی محمد (ص) به زودی پیچیده خواهد شد و آیین ما پیروز می شود. گرچه این گونه نتیجه گیریها و فال زدنها هیچ پایه منطقی نداشت، ولی در جو آن محیط، برای تبلیغ در میان مردم نادان بی اثر نبود، لذا امر بر مسلمانان گران آمد. قرآن در تعقیب آیه فوق می افزاید ولی بدانید این غلبه، زمان زیادی به طول نمی انجامد (و آنها بعد از مغلوب شدن به زودی غلبه خواهند کرد) (وَهُمْ مِنْ بَعْدِ غَلَبِهِمْ سَیَغْلِبُونَ سپس انگشت روی جزئیات گذاشته می افزاید چند سالی بیشتر به طول نخواهد انجامید، همه کارها از آن خدا است، چه قبل و چه بعد (چه قبل از این شکست و چه بعد از آن پیروزی) و در آن روز مؤمنان خوشحال خواهند شد (فی بِضْعِ سِنینَ لِلّهِ الْاَمْرُ مِنْ قَبْلُ وَمُنْ بَعْدُ وَیَوْمَئِذٍ یَفْرَحُ الْمُؤْمِنُون اما این خوشحالی تنها بر اساس فال نیک، نسبت به غلبه اسلام بر شرک نیست بلکه شادی آنها (به سبب یاری پروردگار (و پیروزی بر گروهی از دشمنان در محیط خود) خداوند هر کس را بخواهد پیروز می کند و او قدرتمند و مهربان است (بِنَصْرِ اللهِ یَنْصُرُ مَنْ یَشاءُ وَهُوَ الْعَزیزُ الرَّحیمْ) سپس برای تأکید بیشتر و برطرف ساختن هر گوه شک و تردید می فرماید این وعده الهی است و خداوند هرگز از وعده اش تخلف نمی کند هر چند بیشتر مردم نمی دانند (وَعَدَ اللهِ لا یَخْلِفُ وَعْدَهُ وَلکنَّ أَکثَرَ النّاس لا یعْلَمُونَ) این پیشگویی عجیب که با ذکر جزئیات همراه است، آن هم یک پیشگویی در یک مسأله مهم نظامی و سیاسی چگونه ممکن است بدون آگاهی از اسرار غیب انجام گیرد. از یک سو خبر از اصل پیروزی می دهد، آن هم درباره رومیان شکست خورده ای که تا سر حد انقراض پیش رفته اند و بخش مهمی از کشور خویش را از دست داده اند و امیدی نیست که به این آسانی قد علم کنند، از سوی دیگر تصریح می کند این امر در چند سال به وقوع خواهد پیوست. و اضافه میکند مقارن پیروزی دیگری برای مسلمانان بر کفار است. و از همه اینها گذشته تأکید مؤکد دارد که این وعده الهی قطعی است و خدا از وعده خود تخلف نمی کند. eporsesh.com
در نخستین آیه خبر از شکست رومیان می دهد، می گوید (رومیان مغلوب شدند) (غُلِبَتِ الرُّومُ)
سپس از محل این حادثه سخن به میان می آورد، می گوید (این شکست در سرزمین نزدیکی واقع است) (فی اَدْنَی الْاَرْضیِ) و منظور از آن همان اراضی شام است (منطقه ای میان بُصْری و اَذْرُعات) که قلمرو روم شرقی بود، و منطقه نزدیکی نسبت به ساکنان جزیره عربستان محسوب می شد.
این جنگ به گفته مورخان امروز، در دوران (خسرو پرویز) واقع شد و یک دوران جنگ طولانی میان ایرانیان و رومیان بود که در حدود سنه 617 میلادی دو سردار معروف ایرانی به نام (شهر بُراز) و (شاهین)، به قلمرو روم شرقی حمله کردند و به آنها شکست سختی دادند و منطقه شامات و مصر و آسیای صغیر را مورد تاخت و تاز قرار دادند، امپراطوری روم شرقی را که گرفتار شکست سختی شده بود تا آستانه انقراض پیش بردند و به این ترتیب ایرانیان تمام متصرفات آسیایی او را به ضمیمه مصر تسخیر کردند، و این واقعه در حدود سال هفتم بعثت پیامبر (ص) در مکه اتفاق افتاد.
مشرکان مکه و دشمنان اسلام، از این ماجرا خوشحال شدند. مشرکان مکه این حادثه را به فال نیک گرفتند و دلیل بر حقانیت آیین شرک شمردند و گفتند ایرانیان مجوسیند و مشرک (دوگانه پرست) اما رومیان مسیحی اند و اهل کتاب، همان گونه که ایرانیان بر رومیان غلبه کردند، پیروزی نهایی نیز از آن ما مشرکان است. طومار زندگی محمد (ص) به زودی پیچیده خواهد شد و آیین ما پیروز می شود.
گرچه این گونه نتیجه گیریها و فال زدنها هیچ پایه منطقی نداشت، ولی در جو آن محیط، برای تبلیغ در میان مردم نادان بی اثر نبود، لذا امر بر مسلمانان گران آمد.
قرآن در تعقیب آیه فوق می افزاید ولی بدانید این غلبه، زمان زیادی به طول نمی انجامد (و آنها بعد از مغلوب شدن به زودی غلبه خواهند کرد) (وَهُمْ مِنْ بَعْدِ غَلَبِهِمْ سَیَغْلِبُونَ
سپس انگشت روی جزئیات گذاشته می افزاید چند سالی بیشتر به طول نخواهد انجامید، همه کارها از آن خدا است، چه قبل و چه بعد (چه قبل از این شکست و چه بعد از آن پیروزی) و در آن روز مؤمنان خوشحال خواهند شد (فی بِضْعِ سِنینَ لِلّهِ الْاَمْرُ مِنْ قَبْلُ وَمُنْ بَعْدُ وَیَوْمَئِذٍ یَفْرَحُ الْمُؤْمِنُون
اما این خوشحالی تنها بر اساس فال نیک، نسبت به غلبه اسلام بر شرک نیست بلکه شادی آنها (به سبب یاری پروردگار (و پیروزی بر گروهی از دشمنان در محیط خود) خداوند هر کس را بخواهد پیروز می کند و او قدرتمند و مهربان است (بِنَصْرِ اللهِ یَنْصُرُ مَنْ یَشاءُ وَهُوَ الْعَزیزُ الرَّحیمْ)
سپس برای تأکید بیشتر و برطرف ساختن هر گوه شک و تردید می فرماید این وعده الهی است و خداوند هرگز از وعده اش تخلف نمی کند هر چند بیشتر مردم نمی دانند (وَعَدَ اللهِ لا یَخْلِفُ وَعْدَهُ وَلکنَّ أَکثَرَ النّاس لا یعْلَمُونَ)
این پیشگویی عجیب که با ذکر جزئیات همراه است، آن هم یک پیشگویی در یک مسأله مهم نظامی و سیاسی چگونه ممکن است بدون آگاهی از اسرار غیب انجام گیرد.
از یک سو خبر از اصل پیروزی می دهد، آن هم درباره رومیان شکست خورده ای که تا سر حد انقراض پیش رفته اند و بخش مهمی از کشور خویش را از دست داده اند و امیدی نیست که به این آسانی قد علم کنند، از سوی دیگر تصریح می کند این امر در چند سال به وقوع خواهد پیوست.
و اضافه میکند مقارن پیروزی دیگری برای مسلمانان بر کفار است.
و از همه اینها گذشته تأکید مؤکد دارد که این وعده الهی قطعی است و خدا از وعده خود تخلف نمی کند.
eporsesh.com
- [سایر] تفسیر ایات 6 سوره انشقاق ، 2 سوره ملک ، 35 سوره انبیاء ، 56 سوره بقره را بفرمایید؟
- [سایر] آیا اهل قبور با توجه به آیات ذیل می شنوند؟ سوره فاتر آیه 22 و سوره روم آیه 52 و سوره نمل آیه 80.
- [سایر] آیات اعجاز قرآن در مورد اخبار غیبی چه می باشد؟
- [سایر] آیات 1 تا 4 سوره بینه را تفسیر کنید؟
- [سایر] آیات 1 و 2 سوره یاسین را تفسیر کنید؟
- [سایر] در قرآن کریم سوره 56 آیه 7 آمده است که در روز قیامت مردم سه دسته میشوند، اما در سوره 90 آیات 18-19 و سوره 99 آیات 6-7 تنها دو گروه را بر میشمرد. این چگونه جمع میشود؟
- [سایر] تفسیر آیات 5 و 6 سوره انسان چیست؟ و این آیات کدام صفتها را به اهل بیت(ع) نسبت داده است؟ و مراد از (ابرار) در آیه 5 سوره انسان چیست؟
- [سایر] در قرآن میخوانیم: (کلام خدا در درستی و عدالت کامل است، هیچ کسی نیست که بتواند کلام خدا را عوض کند) (سوره 6 آیه 115)، و (سوره 6 آیه 34) و (سوره 10 آیه 64). اما چرا بعداً الله یا محمد تصمیم میگیرد که بعضی از آیات را با آیات (بهتر) عوض کند؟ (سوره 2 آیه 106 و سوره 16 آیه 101)؛ و این البته به خاطر نادانی افراد نیست که خدا را مجبور به این کار کرده باشند.
- [سایر] تفسیر آیه 60 سوره روم چیست؟
- [سایر] معرفی اجمالی از سوره روم ارایه نمایید.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] نماز آیات که دستور آن بعدا گفته خواهد شد به واسطه چهار چیز واجب می شود: اول - گرفتن خورشید. دوم - گرفتن ماه اگرچه مقدار کمی از آنها گرفته شود و کسی هم از آن نترسد. سوم - زلزله اگرچه کسی هم نترسد. چهارم - رعد و برق و بادهای سیاه و سرخ و مانند اینها از آیات آسمانی در صورتی که بیشتر مردم بترسند. و اما در حوادث زمینی مانند فرورفتن آب دریا و افتادن کوه که موجب ترس اکثر مردم شود بنا بر احتیاط نماز آیات خوانده شود؛ ولی بعید نیست که در حوادث زمینی که زلزله نباشد نماز آیات واجب نباشد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] سوره هایی که سجده واجب دارد چهار سوره است: 1 سوره سجده (سوره 32) آیه 15. 2 سوره فصلت (سوره 41) آیه 37. 3 سوره نجم (سوره 53) آیه 62. 4 سوره علق(سوره 96) آیه 19.
- [آیت الله مکارم شیرازی] نمازهای واجب شش نماز است: 1 نمازهای یومیه، 2 نماز طواف واجب خانه خدا، 3 نماز آیات، 4 نماز میت، 5 نماز قضای پدر و مادر که بر پسر بزرگتربه شرحی که می آید واجب است، 6 نماز نافله ای که به واسطه نذر و عهد و قسم واجب شده است.
- [آیت الله مظاهری] نماز خواندن در دوازده جا مکروه است: 1 - حمام. 2 - زمین نمکزار. 3 - مقابل انسان. 4 - مقابل دری که باز است. 5 - جاده، خیابان و کوچه. 6 - مقابل آتش و چراغ. 7 - آشپزخانه. 8 - مقابل چاه و چالهای که محلّ بول باشد. 9 - مقابل عکس و مجسمه چیزی که روح دارد، مگر آنکه روی آن پرده بکشند. 10 - اطاقی که جُنُب در آن باشد. 11 - جایی که عکس در آنجا باشد گرچه روبروی نمازگزار نباشد. 12 - قبرستان.
- [آیت الله سبحانی] اگر در یک رکعت از نماز آیات، پنج مرتبه حمد و سوره بخواند و در رکعت دیگر یک حمد بخواند و سوره را پنج قسمت کند مانعی ندارد.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر در یک رکعت از نماز ایات پنج مرتبه حمد و سوره بخواند و در رکعت دیگر یک حمد بخواند و سوره را پنج قسمت کند مانعی ندارد
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر در یک رکعت از نماز آیات؛ پنج مرتبه حمد و سوره بخواند و در رکعت دیگر یک حمد بخواند و سوره را پنج قسمت کند مانعی ندارد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر در یک رکعت از نماز آیات، پنج مرتبه حمد و سوره بخواند و در رکعت دیگر یک حمد بخواند و سوره را پنج قسمت کند، مانعی ندارد.
- [آیت الله بهجت] اگر در یک رکعت از نماز آیات، پنج مرتبه حمد و سوره بخواند و در رکعت دیگر یک حمد بخواند و سوره را پنج قسمت کند، مانعی ندارد.
- [آیت الله مظاهری] اگر در یک رکعت از نماز آیات، پنج مرتبه حمد و سوره بخواند و در رکعت دیگر یک حمد بخواند و سوره را پنج قسمت کند مانعی ندارد.