گرچه کتابهای آسمانی در مسائل اصولی مثل توحید، نبوت و... با یکدیگر مشترکند و قرآن کریم نیز کتابهای پیامبران پیشین را تصدیق میکند و میفرماید: "این کتاب ]قرآن[ را به حق بر تو فرو فرستادیم; در حالی که کتابهای پیشین را تصدیق میکند..."(مائده،48) ولی نسخههای اصلی تورات و انجیل بر اثر حوادث وعواملی که در جای خود مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است دستخوش تحریف و تغییر قرار گرفت و تورات و انجیلی که امروزه در اختیار یهودیان و مسیحیان قرار دارد. نسخههای تحریف شده و تغییر یافته است. برخی تفاوتهای داستانهای قرآن کریم با داستانهای کتابهای عهد عتیق و عهد جدید عبارتند از: 1. تمام آیات قرآن کریم از جمله داستانهای آن دارای اعجاز هستند و معجزة جاویدان پیامبر اکرممیباشد و تاکنون هیچ کس نتوانسته حتی سورهای یا داستانی بیاورد که به پای آیات و داستانهای قرآن برسد، و دیگران نیز اگر داستانهای جذابی را خلق کردهاند، بی تردید از قرآن کریم نمونهبرداری و الگوپذیری کردهاند، ولی داستان کتابهای عهد عتیق و جدید نه تنهادارای اعجاز نیستند، بلکه آمیخته با خرافات است. 2. داستانهای قرآن بر اساس واقعیات شکل گرفته و از نظر پیامرسانی آموزشی و عبرت آموزی در اوج است. "...مَا کَانَ حَدِیثًا یُفْتَرَیَ وَلََکِن تَصْدِیقَ الَّذِی بَیْنَ یَدَیْهِ وَ تَفْصِیلَ کُلِّ شَیْءٍ;(یوسف،111)... اینها داستان دروغین نبود، بلکه ]وحی آسمانی است، و[ هماهنگ است با آن چه پیشروی او ]از کتب آسمانی پیشین[ قرار دارد و شرح هر چیزی ]که پایه سعادت انسان است[، و هدایت و رحمتی است برای گروهی که ایمان میآورند!." ولی کتابهای تورات و انجیل کنونی از واقعیت به دور هستند و آمیخته با تهمتها و مسائل غیر واقعی دربارة پیامبران میباشد.(برای آگاهی بیشتر ر.ک: تفسیر نمونه، آیت اللّه مکارم شیرازی و دیگران، ج 1، ص 189210; ج 6، ص 364379; ج 9، ص 294، دارالکتب الاسلامیة.) 3. داستانهای قرآن با عقل و منطق تمام انسانها هماهنگ و متناسب است و هدف آنها مبارزه با جهل و نادانی، شرک و نفاق و تشویق به استفاده و بهره گرفتن از فکر و اندیشه و دعوت به فراگیری علم و... میباشد، ولی داستان کتابهای تورات و انجیل کنونی از چنین ویژگیهایی برخوردار نیستند. 4. در داستانهای قرآن همواره بر توحید و یگانگی خداوند متعال تأکید میشود، ولی در کتب عهد عتیق و جدید برای خداوند شریک قائل میشوند و قائل به پدر، پسر و روحالقدوس میباشند! 5. در کتابهای تورات و انجیل به خداوند متعال نسبت جسم داده شده، در حالی که در داستانهای قرآن کریم هرگونه جسمیت از خداوند متعال نفی شده است; "و هنگامی که موسی به میعادگاه ما آمد، و پروردگارش با او سخن گفت، عرض کرد: "پروردگارا! خودت را به من نشان ده، تا تو را ببینم!" گفت: "هرگز مرا نخواهی دید!..."(اعراف،143)(ر.ک: قرآن و آخرین پیامبر، آیت اللّه مکارم شیرازی و دیگران، ص 127132، تهران، دارالکتب الاسلامیة.) بنابراین، داستانهای قرآن کریم، دارای پیامهای آموزشی مثبت، عبرتآموزی، مبتنی بر واقعیات، هماهنگ با اصول اعتقادی و خدامحوری، تکریم و عظمت شخصیت پیامبران الهی، ارائه الگوهای مناسب، بیان سنتهای الهی و... میباشد; ولی کتابهای عهد عتیق (تورات) وعهد جدید (انجیل) از چنین ویژگیهایی برخوردار نیستند.(برای آگاهی بیشتر ر.ک: نگاهی به قصه و نکات تربیتی آن در قرآن، سید سعید مهدوی، ص 22310، انتشارات دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم.) eporsesh.com
بین داستانهای قرآن و داستانهای کتاب عهد عتیق (تورات) یا عهد جدید (انجیل) از لحاظ هدف و محتوا چه تفاوتی وجود دارد؟
گرچه کتابهای آسمانی در مسائل اصولی مثل توحید، نبوت و... با یکدیگر مشترکند و قرآن کریم نیز کتابهای پیامبران پیشین را تصدیق میکند و میفرماید: "این کتاب ]قرآن[ را به حق بر تو فرو فرستادیم; در حالی که کتابهای پیشین را تصدیق میکند..."(مائده،48) ولی نسخههای اصلی تورات و انجیل بر اثر حوادث وعواملی که در جای خود مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است دستخوش تحریف و تغییر قرار گرفت و تورات و انجیلی که امروزه در اختیار یهودیان و مسیحیان قرار دارد. نسخههای تحریف شده و تغییر یافته است.
برخی تفاوتهای داستانهای قرآن کریم با داستانهای کتابهای عهد عتیق و عهد جدید عبارتند از:
1. تمام آیات قرآن کریم از جمله داستانهای آن دارای اعجاز هستند و معجزة جاویدان پیامبر اکرممیباشد و تاکنون هیچ کس نتوانسته حتی سورهای یا داستانی بیاورد که به پای آیات و داستانهای قرآن برسد، و دیگران نیز اگر داستانهای جذابی را خلق کردهاند، بی تردید از قرآن کریم نمونهبرداری و الگوپذیری کردهاند، ولی داستان کتابهای عهد عتیق و جدید نه تنهادارای اعجاز نیستند، بلکه آمیخته با خرافات است.
2. داستانهای قرآن بر اساس واقعیات شکل گرفته و از نظر پیامرسانی آموزشی و عبرت آموزی در اوج است.
"...مَا کَانَ حَدِیثًا یُفْتَرَیَ وَلََکِن تَصْدِیقَ الَّذِی بَیْنَ یَدَیْهِ وَ تَفْصِیلَ کُلِّ شَیْءٍ;(یوسف،111)... اینها داستان دروغین نبود، بلکه ]وحی آسمانی است، و[ هماهنگ است با آن چه پیشروی او ]از کتب آسمانی پیشین[ قرار دارد و شرح هر چیزی ]که پایه سعادت انسان است[، و هدایت و رحمتی است برای گروهی که ایمان میآورند!."
ولی کتابهای تورات و انجیل کنونی از واقعیت به دور هستند و آمیخته با تهمتها و مسائل غیر واقعی دربارة پیامبران میباشد.(برای آگاهی بیشتر ر.ک: تفسیر نمونه، آیت اللّه مکارم شیرازی و دیگران، ج 1، ص 189210; ج 6، ص 364379; ج 9، ص 294، دارالکتب الاسلامیة.)
3. داستانهای قرآن با عقل و منطق تمام انسانها هماهنگ و متناسب است و هدف آنها مبارزه با جهل و نادانی، شرک و نفاق و تشویق به استفاده و بهره گرفتن از فکر و اندیشه و دعوت به فراگیری علم و... میباشد، ولی داستان کتابهای تورات و انجیل کنونی از چنین ویژگیهایی برخوردار نیستند.
4. در داستانهای قرآن همواره بر توحید و یگانگی خداوند متعال تأکید میشود، ولی در کتب عهد عتیق و جدید برای خداوند شریک قائل میشوند و قائل به پدر، پسر و روحالقدوس میباشند!
5. در کتابهای تورات و انجیل به خداوند متعال نسبت جسم داده شده، در حالی که در داستانهای قرآن کریم هرگونه جسمیت از خداوند متعال نفی شده است; "و هنگامی که موسی به میعادگاه ما آمد، و پروردگارش با او سخن گفت، عرض کرد: "پروردگارا! خودت را به من نشان ده، تا تو را ببینم!" گفت: "هرگز مرا نخواهی دید!..."(اعراف،143)(ر.ک: قرآن و آخرین پیامبر، آیت اللّه مکارم شیرازی و دیگران، ص 127132، تهران، دارالکتب الاسلامیة.)
بنابراین، داستانهای قرآن کریم، دارای پیامهای آموزشی مثبت، عبرتآموزی، مبتنی بر واقعیات، هماهنگ با اصول اعتقادی و خدامحوری، تکریم و عظمت شخصیت پیامبران الهی، ارائه الگوهای مناسب، بیان سنتهای الهی و... میباشد; ولی کتابهای عهد عتیق (تورات) وعهد جدید (انجیل) از چنین ویژگیهایی برخوردار نیستند.(برای آگاهی بیشتر ر.ک: نگاهی به قصه و نکات تربیتی آن در قرآن، سید سعید مهدوی، ص 22310، انتشارات دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم.)
eporsesh.com
- [سایر] نظر محققان اسلامی در مورد تعارض بین برخی کلمات عهد عتیق و قرآن در مورد کشته شدن یا زنده بودن مسیح (ع) چیست؟
- [سایر] چرا برخی از آیات و داستانهای قرآن مانند داستان حضرت موسیغ بسیار تکرار شده است؟
- [سایر] آیا دعای عهد، از لحاظ سند و متن قابل تأیید است؟
- [آیت الله سبحانی] در صورتی که کتابی پرفروش باشد، آیا ناشران یا مؤلفان دیگر می توانند کتابی مشابه آن کتاب با همان اسم و محتوا چاپ کنند؟
- [سایر] دین، شرع، مذهب چه تفاوتی به لحاظ لغت و اصطلاح دارند؟
- [سایر] چند سؤال در مورد رو خوانی، روان خوانی، فصیح خوانی و تجوید دارم، اگر لطف کنید خیلی سریع به سؤالاتم جواب دهید، سپاسگزارم. 1. سرفصل ها و موضوعات مورد انتظار برای ارزیابی سطح تجوید مقدماتی قرآن کریم با رعایت ترتیب و توالی منطقی مطالب، شامل چه مباحثی است؟ (عناوین سر فصل ها و موضوعات و مختصری از محتوا و هدف هر یک ذکر شود.) سطح تجوید متوسط: 2. معیارها، ملاک ها و شاخص های ارزیابی قرائت قرآن کریم در سطح تجوید متوسط چیست؟ 1. سرفصل ها و موضوعات مورد انتظار برای ارزیابی سطح تجوید عالی قرآن کریم با رعایت ترتیب و توالی منطقی مطالب، شامل چه مباحثی است؟ (عناوین سر فصل ها و موضوعات و مختصری از محتوا و هدف هر یک ذکر شود.) 2. معیارها، ملاک ها و شاخص های ارزیابی قرائت قرآن کریم در سطح تجوید عالی چیست؟
- [سایر] در عهد عتیق و هم چنین بابیل عبرانی آمده که خدا با یعقوب کشتی گرفت و با جزئیات تمام این رویارویی و جنگ! خدا پیامبرش توضیح داده می شود. از این رو یعقوب اسرائیل خوانده می شود یعنی در برابر خدا در جنگ با خدا (اسرا: در جنگ رو در رو) و (ائیل: خدا) . حال همین لقب در قرآن نیز به حضرت یعقوب تعلق می گیرد! آیا قرآن چنین رویارویی و جنگی را تایید می کند که یعقوب چنین لقبی می دهد؟!
- [سایر] هدف از تلاوت قرآن چیست؟
- [سایر] رقابت با حسادت از نظر قرآن چه تفاوتی دارد؟
- [سایر] آیا در قرآن بین مؤمنین و مسلمین تفاوتی وجود داره؟
- [آیت الله سیستانی] انسان نمیتواند از سهم سبیل اللّه قرآن یا کتاب دینی ، یا کتاب دعا بخرد و وقف نماید ، مگر آنکه مصلحت عامه اقتضای این کار را داشته و از حاکم شرع بنابر احتیاط لازم اجازه بگیرد .
- [آیت الله اردبیلی] انسان میتواند از مال زکات، قرآن، کتاب دینی یا کتاب دعا بخرد و وقف نماید، اگرچه بر اولاد خود و بر کسانی وقف کند که خرج آنان بر او واجب است، مشروط بر آن که مصلحت دینی برای عموم مردم داشته باشد و نیز میتواند تولیت وقف را برای خود یا اولاد خود قرار دهد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . انسان می تواند از زکات، قرآن یا کتاب دینی یا کتاب دعا بخرد و وقف نماید، اگر چه بر اولاد خود و بر کسانی وقف کند که خرج آنان بر او واجب است و نیز می تواند تولیت وقف را برای خود یا اولاد خود قرار دهد.
- [آیت الله بروجردی] انسان میتواند از زکات، قرآن یا کتاب دینی یا کتاب دعا بخرد و وقف نماید، اگر چه بر اولاد خود و بر کسانی وقف کند که خرج آنان بر او واجب است و نیز میتواند تولیت وقف را برای خود یا اولاد خود قرار دهد.
- [آیت الله خوئی] انسان میتواند از زکات قرآن یا کتاب دینی یا کتاب دعا بخرد و وقف نماید، اگرچه بر اولاد خود و بر کسانی وقف کند که خرج آنان بر او واجب است. و نیز میتواند تولیت وقف را برای خود یا اولاد خود قرار دهد.
- [امام خمینی] انسان می تواند از زکات قرآن یا کتاب دینی یا کتاب دعا بخرد و وقف نماید، اگر چه بر اولاد خود و بر کسانی وقف کند که خرج آنان بر او واجب است. و نیز می تواند تولیت وقف را برای خود یا اولاد خود قرار دهد.
- [آیت الله بروجردی] برای شش چیز وضو گرفتن لازم است:اوّل:برای نمازهای واجب غیر از نماز میت.دوم:برای سجده و تشهّد فراموش شده، اگر بین آنها و نماز حدثی از او سر زده، مثلاً بول کرده باشد و احتیاط واجب آن است که برای سجده سهو هم وضو بگیرد.سوم:برای طواف واجب خانهی کعبه.چهارم:اگر نذر یا عهد کرده یا قسم خورده باشد که وضو بگیرد.پنجم:اگر نذر کرده باشد که جایی از بدن خود را به خط قرآن برساند.ششم:برای آب کشیدن قرآنی که نجس شده، یا بیرون آوردن آن از مستراح و مانند آن، در صورتی که مجبور باشد دست یا جای دیگر بدن خود را به خط قرآن برساند، ولی چنانچه معطّل شدن به مقدار وضو بیاحترامی به قرآن است، باید بدون این که وضو بگیرد، قرآن را از مستراح و مانند آن بیرون آورد، یا اگر نجس شده آب بکشد.
- [آیت الله خوئی] برای شش چیز وضو گرفتن واجب است: (اول): برای نمازهای واجب غیر از نماز میت. و در نمازهای مستحب وضو شرط صحت است. (دوم): برای سجده و تشهد فراموش شده، اگر بین آنها و نماز حدثی از او سر زده مثلًا بول کرده باشد، ولی برای سجدة سهو واجب نیست وضو بگیرد. (سوم): برای طواف واجب خانة کعبه. (چهارم): اگر نذر یا عهد کرده یا قسم خورده باشد که وضو بگیرد. (پنجم): اگر نذر کرده باشد که جائی از بدن خود را به خط قرآن برساند. (ششم): برای آب کشیدن قرآنی که نجس شده، یا برای بیرون آوردن آن از مستراح و مانند آن، در صورتی که مجبور باشد دست یا جای دیگر بدن خود را به خط قرآن برساند، ولی چنانچه معطل شدن به مقدار وضو بیاحترامی به قرآن باشد باید بدون این که وضو بگیرد، قرآن را از مستراح و مانند آن بیرون آورد، یا اگر نجس شده آب بکشد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . قرآن خواندن در سجده مکروه است. و نیز مکروه است برای بر طرف کردن گرد و غبار، جای سجده را فوت کند. و اگر در اثر فوت کردن دو حرف از دهان بیرون آید، نماز باطل است، و غیر از اینها مکروهات دیگری هم در کتاب های مفصل گفته شده است.
- [آیت الله اردبیلی] دادن قرآن به دست کفار و اهل کتاب به امید هدایت آنان و به منظور مطالعه و بررسی و درک آیات آن، در صورتی که در معرض نجس شدن و هتک و اهانت نباشد و واقعا بخواهند از آن استفاده کنند، مانعی ندارد.