"حسادت" امری است درونی که گاه آثار آن در عمل ظاهر میشود. در تعریف حسد گفتهاند: "حسد ]=رشک[ آرزوی زوال نعمت از دیگران است، خواه آن نعمت به حسود برسد یا نرسد"; بنابراین کار حسود یا ویرانگری است یا آرزوی ویران شدن بنیان نعمتهایی است که خداوند به دیگران داده است، خواه آن سرمایه و نعمت به او منتقل شود یا خیر.(ر.ک: اخلاق در قرآن، آیت اللّه مکارم شیرازی و دیگران، ج 2، ص 135136، مؤسسة الامام علی بن ابی طالب.) ولی "رقابت" در حیطة عمل تحقق میپذیرد و رقابت کننده نهایت سعیاش را دارد که بر دیگران پیشی گیرد. رقابت گاه با حسادت و یا غبطه همراه میشود; همچنین رقابت میتواند در عرصههای فکری، یا اقتصادی و یا سیاسی رخ دهد که بسته به شرایط مختلف میتواند پسندیده و یا ناپسند باشد. رقابتی که با حسادت همراه باشد و یا خاستگاه و منشأ پیدایش آن صفت رذیلة حسادت باشد، مذموم و در مقابل رقابتی که از "غبطه" ناشی شود پسندیده است. امام صادقفرمود: "ان المؤمن یَغْبُطُ و لا یَحْسُد و المنافق یحْسُدُ و لا یَغْبط;(اصول کافی، محمد بن یعقوب کلینی، ج 2، ص 307، حدیث، 27، دارالکتب الاسلامیة.) مؤمن غبطه میخورد ولی حسد نمیورزد; اما منافق حسد میورزد و غبطه نمیخورد." "غبطه" آن است که انسان آرزو کند نعمتی همانند دیگران و یا بیشتر از آنها داشته باشد، بی آن که آرزوی زوال نعمت کسی را داشته باشد.(ر.ک: اخلاق در قرآن، همان، ص 135136.) از دیدگاه قرآن "حسادت" میتواند خسارات و زیانهای فراوانی را به بار آورد و به کارهای ناپسند و حتی شرک پروردگار منجر شود قرآن نمونههایی از حسادت حسودان و عواقب آن را در آیات 2127 سورة مائده بازگو کرده است: "و داستان دو فرزند آدم را به حق بر آنها بخوان: هنگامی که هر کدام کاری برای تقرب ]به پروردگار[ انجام دادند; امااز یکی پذیرفته شد و از دیگری پذیرفته نشد ]برادری که عملش مردود شده بود به برادر دیگر[ گفت: به خدا سوگند تو را خواهم کشت! ]برادر دیگر[ گفت: من چه گناهی دارم ]زیرا[ خدا تنها از پرهیزگاران میپذیرد. اگر تو برای کشتن من دست دراز کنی، من هرگز به قتل تو دست نمیگشایم چون از پروردگار جهانیان میترسم نفس سرکش کم کم او را به کشتن برادرش ترغیب کرد ]سرانجام[ او را کشت و از زیانکاران شد."(ر.ک: تفسیر نمونه، آیتاللّه مکارم شیرازی و دیگران، ج 4، ص 349، دارالکتب الاسلامیة.) داستان به چاه انداختن حضرت یوسف نیز از نمونههای قرآنی است (یوسف، 4 و 5 و...) و نیز بنگرید: نسأ، 54; بقره، 109; فلق، 5; حشر، 10 و... رقابت و سبقت در امور خیر و کسب رضای پروردگار از مسائلی است که قرآن بارها بر آن تأکید کرده است. قرآن در آیه 148 سورة بقره میفرماید: "...در نیکیها و اعمال خیر بر یکدیگر سبقت جویید..." و نیز بنگرید: مائده، 48 و حدید، 21 و واقعه، 10 و... eporsesh.com
"حسادت" امری است درونی که گاه آثار آن در عمل ظاهر میشود. در تعریف حسد گفتهاند: "حسد ]=رشک[ آرزوی زوال نعمت از دیگران است، خواه آن نعمت به حسود برسد یا نرسد"; بنابراین کار حسود یا ویرانگری است یا آرزوی ویران شدن بنیان نعمتهایی است که خداوند به دیگران داده است، خواه آن سرمایه و نعمت به او منتقل شود یا خیر.(ر.ک: اخلاق در قرآن، آیت اللّه مکارم شیرازی و دیگران، ج 2، ص 135136، مؤسسة الامام علی بن ابی طالب.)
ولی "رقابت" در حیطة عمل تحقق میپذیرد و رقابت کننده نهایت سعیاش را دارد که بر دیگران پیشی گیرد. رقابت گاه با حسادت و یا غبطه همراه میشود; همچنین رقابت میتواند در عرصههای فکری، یا اقتصادی و یا سیاسی رخ دهد که بسته به شرایط مختلف میتواند پسندیده و یا ناپسند باشد.
رقابتی که با حسادت همراه باشد و یا خاستگاه و منشأ پیدایش آن صفت رذیلة حسادت باشد، مذموم و در مقابل رقابتی که از "غبطه" ناشی شود پسندیده است. امام صادقفرمود: "ان المؤمن یَغْبُطُ و لا یَحْسُد و المنافق یحْسُدُ و لا یَغْبط;(اصول کافی، محمد بن یعقوب کلینی، ج 2، ص 307، حدیث، 27، دارالکتب الاسلامیة.) مؤمن غبطه میخورد ولی حسد نمیورزد; اما منافق حسد میورزد و غبطه نمیخورد." "غبطه" آن است که انسان آرزو کند نعمتی همانند دیگران و یا بیشتر از آنها داشته باشد، بی آن که آرزوی زوال نعمت کسی را داشته باشد.(ر.ک: اخلاق در قرآن، همان، ص 135136.)
از دیدگاه قرآن "حسادت" میتواند خسارات و زیانهای فراوانی را به بار آورد و به کارهای ناپسند و حتی شرک پروردگار منجر شود قرآن نمونههایی از حسادت حسودان و عواقب آن را در آیات 2127 سورة مائده بازگو کرده است: "و داستان دو فرزند آدم را به حق بر آنها بخوان: هنگامی که هر کدام کاری برای تقرب ]به پروردگار[ انجام دادند; امااز یکی پذیرفته شد و از دیگری پذیرفته نشد ]برادری که عملش مردود شده بود به برادر دیگر[ گفت: به خدا سوگند تو را خواهم کشت! ]برادر دیگر[ گفت: من چه گناهی دارم ]زیرا[ خدا تنها از پرهیزگاران میپذیرد. اگر تو برای کشتن من دست دراز کنی، من هرگز به قتل تو دست نمیگشایم چون از پروردگار جهانیان میترسم نفس سرکش کم کم او را به کشتن برادرش ترغیب کرد ]سرانجام[ او را کشت و از زیانکاران شد."(ر.ک: تفسیر نمونه، آیتاللّه مکارم شیرازی و دیگران، ج 4، ص 349، دارالکتب الاسلامیة.)
داستان به چاه انداختن حضرت یوسف نیز از نمونههای قرآنی است (یوسف، 4 و 5 و...) و نیز بنگرید: نسأ، 54; بقره، 109; فلق، 5; حشر، 10 و...
رقابت و سبقت در امور خیر و کسب رضای پروردگار از مسائلی است که قرآن بارها بر آن تأکید کرده است. قرآن در آیه 148 سورة بقره میفرماید: "...در نیکیها و اعمال خیر بر یکدیگر سبقت جویید..." و نیز بنگرید: مائده، 48 و حدید، 21 و واقعه، 10 و...
eporsesh.com
- [سایر] نظر شما در مورد تشیّع که در اثر رقابت صفویه با دولت عثمانی در ایران جایگزین و گسترش یافت، چیست؟
- [سایر] در یک حکومت دینی و کشوری که می خواهد با اندیشه و زیر بنای قرآن و سنت حرکت کند، رقابت سیاسی برای خدمت کجا معنا می یابد؟
- [سایر] در یک حکومت دینی و کشوری که می خواهد با اندیشه و زیر بنای قرآن و سنت حرکت کند، رقابت سیاسی برای خدمت کجا معنا می یابد؟
- [سایر] چرا از دوران ابتدایی تا پایان دوران دانشگاه کلاسهای درس مختلط نمیباشد آیا به نظر شما این موجب رقابت بیشتر نمیشود؟
- [سایر] آیا در قرآن بین مؤمنین و مسلمین تفاوتی وجود داره؟
- [سایر] کلمه (نزّلنا) با (انزلنا) چه تفاوتی از نظر مفهوم دارند؟
- [سایر] از نظر اسلام جنگ و دفاع چه تفاوتی دارند؟
- [سایر] رقابت سیاسی در گفتمان حضرت امام(ره)؟
- [سایر] آزادی مورد نظر اسلام با آزادی غربی چه تفاوتی دارد؟
- [سایر] راه تهذیب نفس از حسادت و تفاوت حسادت و غبطه را بیان کنید؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر کسی که وصیّت کرده بمیرد وصیّ نمیتواند مسؤولیّت کار را بر عهده دیگری بگذارد و خود از مسؤولیّت کار کناره گیرد، ولی اگر بداند مقصود وصیّتکننده این نبوده که وصیّ شخصا مسؤول باشد، بلکه مقصودش فقط انجام امر وصیّت باشد، میتواند مسؤولیّت کار را به کسی واگذار نماید که به نظر وصیّت کننده با وصیّ تفاوتی ندارد.
- [آیت الله مظاهری] صفت حسادت که رذیله مهمّی است، گرچه معصیت است، ولی پروردگار عالم تا بر طبق آن عملی انجام نگیرد، مؤاخذه نمیکند، بنابراین در خصوص حسد نه سائر رذائل، معصیت و حرمت مربوط به اعمالی است که از آن سرچشمه میگیرد، و تا عملی بر طبق آن انجام نگیرد، بخشیده شده است و ضرر به عدالت هم نمیزند، و همچنین است سوء ظنّ به دیگران اگر صرف خطور در دل باشد و استقرار نداشته باشد، و نظیر خطور گناه که همین حکم را دارد. صفحه 374
- [آیت الله مکارم شیرازی] مسافری که قصد دارد ده روز در محلی بماند می تواند قصد کند در چند جا توقف کند به شرط این که فاصله آنها کم باشد (مثلاً یکی دو کیلومتر و یا بیشتر) بطوری که بگویند او مسافر نیست، همچنین هیچ تفاوتی میان شهرهای بزرگ و کوچک نیست یعنی (بلاد کبیره) و (صغیره) تفاوتی در احکام مسافر ندارد.
- [آیت الله سیستانی] در سپردهگذاری در مواردی که گذشت میان سپرده ثابت که مدتدار است و بانک ملزم نیست آن را دائماً در اختیار سپردهگذار قرار دهد و حساب جاری که بانک ملزم است آن را در اختیار سپردهگذار قرار دهد تفاوتی نیست.
- [آیت الله سیستانی] در آنچه گذشت تفاوتی نمیکند که حواله بر شخص بدهکار باشد و یا غیر آن، اوّلی مانند آن که نزد محالعلیه، حساب مالی داشته باشد، و دومی آن که چنین نباشد.
- [آیت الله اردبیلی] شرط مذکور مربوط به موردی است که هر دو نمازگزار بالغ باشند ولی در آن تفاوتی بین نماز واجب و مستحب نیست. البته برای کسانی که در مسجدالحرام نماز میخوانند مراعات این شرط لازم نیست.
- [امام خمینی] قوانین و مصوباتی که از مجالس قانونگذاری دولتهای جائر به امر عمال اجانب خَذَلَهم اللَّه تعالی بر خلاف صریح قرآن کریم و سنّت پیغمبر اسلام صلی الله علیه و آله و سلم میگذرد و گذشته است، از نظر اسلام لغو و از نظر قانون بیارزش است، و لازم است مسلمانها از امرکننده و رأیدهنده به هر طور ممکن است اعراض کنند، و با آنها معاشرت و معامله نکنند، و آنان مجرمند و عملکننده به رأی آنها معصیت کار و فاسق است.
- [آیت الله مظاهری] دادن قرآن به کافر مانعی ندارد مگر آنکه بیاحترامی به قرآن یا اسلام باشد.
- [آیت الله بروجردی] دادن قرآن به کافر حرام و گرفتن قرآن از او واجب است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] باید از دادن قرآن به کافر خودداری کنند، و اگر قرآن در دست اوست در صورت امکان از او بگیرند ولی چنانچه مقصود از دادن قرآن و یا داشتن قرآن تحقیق و مطالعه در دین باشد و نیز انسان بداند که کافری که محکوم به نجاست است با دست تر قرآن را لمس نمی کند اشکالی ندارد.