امام صادق (ع) در بیان آیه (وَرَتِّلِ الْقُرْآنَ تَرْتیلا) فرمودند: حضرت علی (ع) چنین فرموده اند: ( بَیّنَهُ تَبْیاناً وَلا تَهُذّه هَذَّ الشِعر ولا تَنْثره نَثْرَ الرَمْل ولکن اَقْرِعُوا بِهِ قُلُوبِکُمْ الْقاسیة وَلا یَکُنْ هَمُّ احَدِکُمْ آخِرالسورة) (وسائل 4/856) [واضح کن قرآن خواندنت را ونه مثل شعر به سرعت بخوان و نه مثل شن و ریگ بیابان پراکنده بخوان، بطوری که فاصله زیاد شود، ولکن قلبهای سخت و با قساوت خود را با قرآن خواندن بکوبید و هرگز همّت شما رسیدن به آخر سوره نباشد (بلکه همیشه به دنبال کیفیت و اثر پذیری باشید، نه به دنبال کمیت و زیاد خوانی فقط] امام صادق (ع) فرمودند: (هُوَ اَنْ تَتَمَکَثْ فِیه وَ تَحْسُنَ بِهِ صَوْتِکَ) [(ترتیل)، مکث کردن و توقف در قرائت قرآن است، (که نه زیاد سریع خوانده شود، و نه بسیار کُند و آهسته ) واینکه نیکو کنی صوت خود را در خواندن قرآن.] eporsesh.com
معنای «ترتیل» طبق روایات چیست؟
امام صادق (ع) در بیان آیه (وَرَتِّلِ الْقُرْآنَ تَرْتیلا) فرمودند: حضرت علی (ع) چنین فرموده اند: ( بَیّنَهُ تَبْیاناً وَلا تَهُذّه هَذَّ الشِعر ولا تَنْثره نَثْرَ الرَمْل ولکن اَقْرِعُوا بِهِ قُلُوبِکُمْ الْقاسیة وَلا یَکُنْ هَمُّ احَدِکُمْ آخِرالسورة) (وسائل 4/856) [واضح کن قرآن خواندنت را ونه مثل شعر به سرعت بخوان و نه مثل شن و ریگ بیابان پراکنده بخوان، بطوری که فاصله زیاد شود، ولکن قلبهای سخت و با قساوت خود را با قرآن خواندن بکوبید و هرگز همّت شما رسیدن به آخر سوره نباشد (بلکه همیشه به دنبال کیفیت و اثر پذیری باشید، نه به دنبال کمیت و زیاد خوانی فقط]
امام صادق (ع) فرمودند: (هُوَ اَنْ تَتَمَکَثْ فِیه وَ تَحْسُنَ بِهِ صَوْتِکَ) [(ترتیل)، مکث کردن و توقف در قرائت قرآن است، (که نه زیاد سریع خوانده شود، و نه بسیار کُند و آهسته ) واینکه نیکو کنی صوت خود را در خواندن قرآن.]
eporsesh.com
- [سایر] در قرآن و روایات، واژه «جهل» در مقابل «عقل» است، یا در برابر «علم»؟
- [سایر] معنای صفات «کریم» و «اکرم» در لغت، قرآن و حدیث چیست؟
- [سایر] منظور از عناوین «حفاظ القرآن»، «حَمَلَة القرآن» و اصناف «قراء القرآن» چیست؟ آیا در روایات چنین چیزی هست؟
- [سایر] معنای کلمه «اختیال» که در روایات «مَنْ مَشَی فِی الْأَرْضِ اخْتِیالاً» آمده، چیست؟
- [سایر] معنای کلمه «اختیال» که در روایات «مَنْ مَشَی فِی الْأَرْضِ اخْتِیالاً» آمده، چیست؟
- [سایر] معنای کلمه «اختیال» که در روایات «مَنْ مَشَی فِی الْأَرْضِ اخْتِیالاً» آمده، چیست؟
- [سایر] آیا «کل یوم عاشورا و کل ارض کربلا» حدیث است؟
- [سایر] آیا حدیث معروف به «حدیث کساء» [آنچه در آخر مفاتیح الجنان آمده ] معتبر است؟
- [سایر] در حدیث ثقلین بعضی ها «کتاب الله و عترتی» می خوانند و برخی «کتاب الله و سنتی» کدامیک صحیح است؟ توضیح دهید.
- [سایر] منظور از «علم» در روایت «طلب العلم فریضةٌ علی کل مسلمٍ» چیست؟ آیا علم رایج دانشگاهی هم مصداق آن است؟
- [آیت الله خوئی] در روایات معتبره وارد است که نماز با جماعت بیست و پنج درجه افضل از نماز فرادا است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] برای زنها نماز خواندن در خانه بهتر است و در حدیث شریف از امام جعفر صادق علیهالسلام آمده است که: (خیر مساجد نساءکم البیوت).
- [آیت الله شبیری زنجانی] در روایات معتبره وارد شده است که ثواب نماز با جماعت بیست و پنج برابر نماز فرادی، یعنی نمازی که تنها خوانده شود، است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] نماز در حرم امامان(علیهم السلام) مستحب است، بلکه در حدیث آمده نماز در حرم مطهر حضرت امیرالمؤمنین(علیه السلام) برابر با دویست هزار نماز است.
- [آیت الله سیستانی] سلام کردن مستحب است . و در روایت است که سواره به پیاده ، و ایستاده به نشسته ، و کوچکتر به بزرگتر ، سلام کند .
- [آیت الله اردبیلی] (اِعتکاف) آن است که انسان به قصد عبادت کردن در مسجد بماند؛ بلکه اگر تنها با ماندن در مسجد نیز قصد عبادت کند، کافی است، هرچند عبادت دیگری انجام ندهد. اعتکاف عمل مستحبّی است که درباره آن بسیار سفارش شده است. روایت شده است که رسول خدا صلیاللهعلیهوآلهوسلم فرمودند: (اعتکاف ده روز در ماه رمضان معادل دو حجّ و دو عمره است)(1) و نیز روایت شده که خود آن حضرت دهه آخر ماه رمضان در مسجد اعتکاف میکردند(2).
- [آیت الله اردبیلی] قرض دادن از کارهای مستحبی است که در آیات قرآن و روایات درباره آن زیاد سفارش شده است. از پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوآلهوسلم روایت شده است که: (هر کس به برادر مسلمان خود قرض بدهد مال او زیاد میشود و ملائکه بر او رحمت میفرستند و اگر با بدهکار خود مدارا کند، بدون حساب و به سرعت از صراط میگذرد و کسی که برادر مسلمانش از او قرض بخواهد و ندهد، بهشت بر او حرام میشود.)(1)
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر بخواهد خبری را که نمیداند راست است یا دروغ، نقل کند، بنا بر احتیاط نباید به خداوند یا پیامبر صلی الله علیه و آله یا امام علیهالسلام نسبت دهد، بلکه باید مثلاً چنین بگوید: چنین روایت شده است.
- [آیت الله وحید خراسانی] مسافرت در ماه رمضان اشکال ندارد ولی مکروه است هر چند برای فرار از روزه نباشد مگر این که سفر به جهت ضرورتی باشد و یا به مقتضای بعضی از روایات برای حج یا عمره باشد
- [آیت الله مکارم شیرازی] یکی از مستحبات مؤکد این است که نماز را در اول وقت فضیلت آن بخوانند و در روایات راجع به آن بسیار سفارش شده است و هرچه به اول وقت فضیلت نزدیکتر باشد بهتر است.