در پاسخ به پرسش شما دو نکته قابل توجه است : 1- 1-در این گونه موارد هدف قرآن بیان همه مصادیق و افراد نمی باشد بلکه قرآن تنها می خواهد برخی افراد و نمونه ها و مصادیق را برای درس آموزی به مخاطبانش و تفهیم مطلب و پیامش بیان کند و اگر منطور بیان همه مصادیق بود باید نام همه انبیا و بندگان شایسته و برجسته برده می شد که این کارهم موجب طولانی شدن آیات و زیاد شدن حجم قرآن می شد و هم با برنامه و روش و هدف تربیتی قرآن که اشاره به موضوع و ایجاز در بیان مطالب است ناسازگار بود . 2- در قرآن به طورفراوان دیده می شود که عنوانی کلی وفراگیر که در برگیرنده همه افراد و مصادیق این موضوع است جانشین ذکر همه افراد می شود و با این عنوان کلی و عام بدون جا گذاشتن نام فردی از مصادیق این عنوان و بدون مفصل کردن مطلب و صرف کردن وقت زیاد ،تک تک افراد نیز ذکر می شوند . در آیات مورد نظر نیز عنوان محسنین ، عنوانی عام و کلی است و بدون شک انبیا در راس این عنوان قرار دارند و از مصادیق قطعی و مسلم آن می باشند و هر چند نام همه آنها در اینجا برده نشده و عبارت انا کذلک نجزی المحسنین تنها درمورد برخی از آنان به کار رفته است ولی عنوان فراگیر محسنین شامل همه آنها می شود و در ضمن آن ،همه آنها را نام می برد . شبیه این مورد ، داستان حضرت یونس –ع- و نجات یافتن او از زندان تاریک شکم ماهی با لطف وعنایت خداوند است و در پایان آیه مربوطه آمده است : فاستجبنا له و نجیناه من الغم و کذلک ننجی المومنین ؛ تعبیر مومنین ، عام و کلی است و دلالت دارد که امداد الهی نسبت به بندگانش مخصوص حضرت یونس –ع- نمی باشد و شامل همه بندگان مومن الهی می باشد . (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 1/100105039)
در پاسخ به پرسش شما دو نکته قابل توجه است :
1-
1-در این گونه موارد هدف قرآن بیان همه مصادیق و افراد نمی باشد بلکه قرآن تنها می خواهد برخی افراد و نمونه ها و مصادیق را برای درس آموزی به مخاطبانش و تفهیم مطلب و پیامش بیان کند و اگر منطور بیان همه مصادیق بود باید نام همه انبیا و بندگان شایسته و برجسته برده می شد که این کارهم موجب طولانی شدن آیات و زیاد شدن حجم قرآن می شد و هم با برنامه و روش و هدف تربیتی قرآن که اشاره به موضوع و ایجاز در بیان مطالب است ناسازگار بود .
2- در قرآن به طورفراوان دیده می شود که عنوانی کلی وفراگیر که در برگیرنده همه افراد و مصادیق این موضوع است جانشین ذکر همه افراد می شود و با این عنوان کلی و عام بدون جا گذاشتن نام فردی از مصادیق این عنوان و بدون مفصل کردن مطلب و صرف کردن وقت زیاد ،تک تک افراد نیز ذکر می شوند . در آیات مورد نظر نیز عنوان محسنین ، عنوانی عام و کلی است و بدون شک انبیا در راس این عنوان قرار دارند و از مصادیق قطعی و مسلم آن می باشند و هر چند نام همه آنها در اینجا برده نشده و عبارت انا کذلک نجزی المحسنین تنها درمورد برخی از آنان به کار رفته است ولی عنوان فراگیر محسنین شامل همه آنها می شود و در ضمن آن ،همه آنها را نام می برد . شبیه این مورد ، داستان حضرت یونس –ع- و نجات یافتن او از زندان تاریک شکم ماهی با لطف وعنایت خداوند است و در پایان آیه مربوطه آمده است : فاستجبنا له و نجیناه من الغم و کذلک ننجی المومنین ؛ تعبیر مومنین ، عام و کلی است و دلالت دارد که امداد الهی نسبت به بندگانش مخصوص حضرت یونس –ع- نمی باشد و شامل همه بندگان مومن الهی می باشد . (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 1/100105039)
- [سایر] تفسیر ایات 6 سوره انشقاق ، 2 سوره ملک ، 35 سوره انبیاء ، 56 سوره بقره را بفرمایید؟
- [سایر] تفسیر آیات 285 و 286 سوره بقره را بفرمایید؟
- [سایر] مفسران شیعه در تفسیر آیات 23 تا 26 سوره نور چه گفتهاند؟
- [سایر] تفسیر آیه 48 سوره قصص را بفرمایید؟
- [سایر] تفسیر آیه 2 سوره فتح را بفرمایید؟
- [سایر] تفسیر آیات 37 و 38 احزاب را بفرمایید؟
- [سایر] تفسیر آیات 12 و 13 سوره مجادله چیست؟
- [سایر] تفسیر و معنای آیات 23 و 24 سوره حجر چیست؟
- [سایر] معنا و تفسیر آیات 19 و 20 سوره حجر چیست؟
- [سایر] تفسیر و معنای آیات 16 تا 18 سوره الحجر چیست؟
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است که بر بالین محتضر سوره مبارکه یس و صافات و احزاب و ایه الکرسی و ایه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه ایه اخر سوره بقره بلکه هر چه از قران ممکن است بخوانند
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است که بر بالین محتضر سوره مبارکه یس و صافات و احزاب و ایه الکرسی و ایه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه ایه اخر سوره بقره بلکه هر چه از قران ممکن است بخوانند
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] مستحب است برای راحت شدن محتضر؛ بر بالین او سوره مبارکه یس و صافات و احزاب و آیه الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه آیه آخر سوره بقره را بلکه هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله سیستانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر ، در بالین او سوره مبارکه یس ، و صافّات ، و احزاب ، و آیة الکرسی ، و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف ، و سه آیه آخر سوره بقره ، بلکه هر چه از قرآن ممکن است بخوانند .
- [آیت الله شبیری زنجانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سورههای مبارکه (یس) و (صافات) و (احزاب) و (آیة الکرسی) و دو آیه بعد آن تا (هُم فِیها خالِدون) و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه آیه آخر سوره بقره را بلکه هر چه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله اردبیلی] مستحب است برای راحت جان دادن محتضر، بر بالین او سورههای مبارکه یس، صافّات و احزاب و آیةالکرسی و آیه پنجاه و چهارم سوره اعراف و سه آیه آخر سوره بقره و بلکه هر چه از قرآن ممکن است را بخوانند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] آیههای: 15 سوره سجده و 37 سوره فصّلت و 62 سوره نجم و 19 سوره علق، آیات سجده واجب است که اگر انسان بخواند یا گوش دهد بعد از تمام شدن آن آیه باید فوراً سجده کند، هر چند هنگام خواندن یا گوش دادن به قرآن بودن آن توجّه نداشته باشد و اگر فراموش کرد هر وقت یادش آمد باید سجده کند و کسی که گوش نمیدهد ولی آیه را میشنود بنا بر احتیاط مستحب سجده کند.
- [آیت الله سبحانی] اگر در یک رکعت از نماز آیات، پنج مرتبه حمد و سوره بخواند و در رکعت دیگر یک حمد بخواند و سوره را پنج قسمت کند مانعی ندارد.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر در یک رکعت از نماز ایات پنج مرتبه حمد و سوره بخواند و در رکعت دیگر یک حمد بخواند و سوره را پنج قسمت کند مانعی ندارد
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر در یک رکعت از نماز آیات؛ پنج مرتبه حمد و سوره بخواند و در رکعت دیگر یک حمد بخواند و سوره را پنج قسمت کند مانعی ندارد.