در جواب این سوال به چند نکته توجه کنید : 1 ) درچنین آیاتی ، قرآن در صدد بیان بهشت برین است . هم چنین آنچه مایه شادی و لذت انسان می شود .2 ) یکی از عواملی که برای انسان مایه وجد و نشاطاست و غم و اندوه را از انسان می زداید، مناظر دلکش و زیبای جریان آب است که هم دیدنش برای چشم نشاط آور است و هم صدای دلنشین آب ،گوش را می نوازد .3 ) نعمت های بهشت محدود به باغ و بستان و آب روان نیست ؛ بلکه به فرموده قرآن : ( ( فیها ما تشتهی الانفس و تلذالاعین ؛ در آنجا هرچه نفوس تمایل کند و هر آنچه که چشم ها را شوق دیدن آن باشد فراهم است ) ) ، ( زخرف ، آیه 71 ) . ولی از جمله آنها - که تقریباً جنبه عمومی دارد وهمگان از آن لذت می برند - باغ و بستان هایی است که از زیر درخت های آن و یا از زیر خود باغ ها ( مانند باغ های کوهستانی ) ، آب جاری می شود .بدین ترتیب می بینیم که قرآن مجید در بسیاری از موارد - که از بهشت برین سخن به میان می آورد - از نهرهای جاری آن به صورت مخصوص یاد می کند .دربرخی موارد هم ( سوره محمد ، آیه 15 ) به تفصیل انواع نهرهایی که دربهشت وجود دارد، می پردازد .برای آگاهی بیشتر ر . ک : المنار ، ج 1 ، ص 232 ( ذیل آیه 25 سوره بقره ) تفسیر کبیر فخر رازی ، ج 2 ، ص 128 ( ذیل آیه مذکور ) eporsesh.com
چرا بیشتر جاهایی که در قرآن نام جنات برده شده بعد از آن کلمه تجری من تحت الانهار ذکر شده است؟
در جواب این سوال به چند نکته توجه کنید : 1 ) درچنین آیاتی ، قرآن در صدد بیان بهشت برین است . هم چنین آنچه مایه شادی و لذت انسان می شود .2 ) یکی از عواملی که برای انسان مایه وجد و نشاطاست و غم و اندوه را از انسان می زداید، مناظر دلکش و زیبای جریان آب است که هم دیدنش برای چشم نشاط آور است و هم صدای دلنشین آب ،گوش را می نوازد .3 ) نعمت های بهشت محدود به باغ و بستان و آب روان نیست ؛ بلکه به فرموده قرآن : ( ( فیها ما تشتهی الانفس و تلذالاعین ؛ در آنجا هرچه نفوس تمایل کند و هر آنچه که چشم ها را شوق دیدن آن باشد فراهم است ) ) ، ( زخرف ، آیه 71 ) . ولی از جمله آنها - که تقریباً جنبه عمومی دارد وهمگان از آن لذت می برند - باغ و بستان هایی است که از زیر درخت های آن و یا از زیر خود باغ ها ( مانند باغ های کوهستانی ) ، آب جاری می شود .بدین ترتیب می بینیم که قرآن مجید در بسیاری از موارد - که از بهشت برین سخن به میان می آورد - از نهرهای جاری آن به صورت مخصوص یاد می کند .دربرخی موارد هم ( سوره محمد ، آیه 15 ) به تفصیل انواع نهرهایی که دربهشت وجود دارد، می پردازد .برای آگاهی بیشتر ر . ک : المنار ، ج 1 ، ص 232 ( ذیل آیه 25 سوره بقره ) تفسیر کبیر فخر رازی ، ج 2 ، ص 128 ( ذیل آیه مذکور )
eporsesh.com
- [سایر] با سلام؛ در قرآن کریم در وصف بهشت آمده است: (جنّات تجری من تحتها الانهار). لطفاً بیان فرمایید چگونه در زیر باغهای بهشتی نهرها جاری است؟
- [سایر] کلمه (لباس) چند بار در قرآن ذکر شده و با چه مفاهیمی؟
- [سایر] کلمه اشراق به چه معنا و مفهومی است.چند بار در قرآن تکرار شده است.در کدام سوره و آیه قرآن ذکر شده است .تفسیر این آیه چیست. ارتباط این آیه که کلمه اشراق دارد با آیات قبل و بعد آن چیست؟
- [سایر] در مقابل بعضی از آیات قرآن، کلمه سجده مندوبه آمده، در صورت امکان منظور از این سجده را ذکر کنید و ذکر مربوط به آن را بنویسید؟
- [سایر] (نَجَس)(به فتح جیم) با (نَجِس)(به کسر جیم) چه فرقی دارد؟ چرا در قرآن برای مشرکان کلمه (نجِس) بهکار برده شده است؟
- [آیت الله سبحانی] آیا خرید و فروش قرآن و کتب ادعیه جایز است، با توجه به این که در برخی قرآن ها کلمه ی (قیمت) ذکر شده است؟
- [سایر] به چه دلیل قرآن تعدادی از پیامبران را نام برده و سایر انبیاء را ذکر نفرموده؟ و آیا این دلیل بر ترجیح آنها بر دیگران نیست؟
- [سایر] با توجه به ریشه عربی و معنای دقیق کلمه "ابتغی" آیا این کلمه برای یک نفر به کار برده میشود؟
- [سایر] کلمه قرآن چند بار در قرآن آمده است؟
- [سایر] تفسیر و معنای کلمه عزم در قرآن چیست؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر کلمه ای را بقصد ذکر بگوید، مثلاً بقصد ذکر بگوید: "اَللهُ اَکْبَر"و در موقع گفتن آن، صدا را بلند کند که چیزی را به دیگری بفهماند، اشکال ندارد، بلکه چنان چه برای این که چیزی را به کسی بفهماند، به قصد ذکر آن را بگوید، نماز باطل نمی شود.
- [امام خمینی] اگر کلمه ای را به قصد ذکر بگوید، مثلا به قصد ذکر بگوید: (الله اکبر) ودر موقع گفتن آن، صدا را بلند کند که چیزی را به دیگری بفهماند اشکال ندارد ولی چنانچه به قصد این که چیزی به کسی بفهماند بگوید اگرچه قصد ذکر هم داشته باشد نماز باطل می شود.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر کلمه ای را به قصد ذکر بگوید مثلاً به قصد ذکر بگوید: (الله اکبر) ولی در موقع گفتن آن، صدا را بلند کند که چیزی را به دیگری بفهماند اشکال ندارد ولی چنانچه به قصد اینکه چیزی را به کسی بفهماند آن را بگوید اگرچه قصد ذکر هم داشته باشد نماز باطل می شود.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر زیر و زبر کلمه ای را نداند؛ یا نداند مثلا کلمه ای به س است یا به ص؛ باید یاد بگیرد و چنانچه دو جور یا بیشتر بخواند مثل آنکه در اهدنا الصراط المستقیم مستقیم را یک مرتبه با سین و یک مرتبه با صاد بخواند؛ نمازش باطل است؛ ولی اگر آن کلمه ای را که دو جور خوانده از اذکار باشد و غلط خواندنش از ذکر بودن خارجش نکند؛ نمازش صحیح است.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر نداند مثلا کلمه ای به س است یا به ص باید یاد بگیرد و چنانچه دو جور یا بیشتر بخواند در صورتی که قصد جزییت داشته باشد به انچه که صحیح است و به غیر ان هم عرفا ذکر غلط یا قران غلط گفته شود مثل ان که در اهدنا الصراط المستقیم مستقیم را یک مرتبه با س و یک مرتبه با ص بخواند نمازش صحیح است و در صورتی که کلام ادمی گفته شود نمازش باطل است و همچنین است اگر مثلا زیر و زبر کلمه ای را نداند ولی اگر در اخر کلمه ای باشد که وقف بر ان جایز است و همیشه وقف کند یا وصل به سکون نماید یاد گرفتن حرکت اخر ان کلمه واجب نیست و نمازش صحیح است
- [آیت الله نوری همدانی] اگر کلمه ای را به قصد ذکر بگوید : (اللهُ اکبرُ ) و در موقع گفتن آن ، صدا را بلند کند که چیزی را به دیگری بفهماند اشکال ندارد ، ولی چنانچه به قصد اینکه چیزی به کسی بفهماند بگوید ، اگر چه قصد ذکر هم نداشته باشد ، نماز باطل می شود .
- [آیت الله سیستانی] اگر کلمهای را به قصد ذکر بگوید ، مثلاً به قصد ذکر بگوید (اللّه اکبر) و در موقع گفتن آن ، صدا را بلند کند که چیزی را به دیگری بفهماند ، اشکال ندارد . وهمچنین اگر کلمهای را به قصد ذکر بگوید هر چند بداند که این کار سبب میشود که کسی متوجه مطلبی شود ، اشکال ندارد . ولی اگر اصلاً قصد ذکر نکند ، یا قصد هر دو امر را بکند به نحوی که لفظ را هر دو معنی به کار برده باشد ، نمازش باطل میشود . واما اگر قصد ذکر کند و انگیزهاش در گفتن ذکر متوجه کردن غیر باشد ، نمازش صحیح است .
- [آیت الله مکارم شیرازی] قرآن خواندن در سجده مکروه است، همچنین فوت کردن محل سجده برای برطرف کردن گرد و غبار و اگر در اثر فوت کردن عمداً کلمه دو حرفی از دهان بیرون آید نماز اشکال دارد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر زیر و زبر کلمهای را نداند یا مثلاً نداند کلمهای به (س) است یا به (ص)، باید یاد بگیرد و چنانچه دو جور یا بیشتر بخواند؛ مثل آن که در (اهْدنا الصِّراطَ المُسْتَقیم) کلمه مستقیم را یک بار با سین و یک بار با صاد بخواند، نمازش باطل است، مگر کلمه به هر دو نحو عربی صحیح باشد و یکی از آنها را به قصد ذکر بگوید.
- [آیت الله شبیری زنجانی] برای سجده واجب قرآن اگر با شرایطی که در مسأله قبل گفته شد سجده کند کافیست هر چند ذکر نگوید و گفتن ذکر مستحب است و بهتر آن است که این ذکر را بگوید: (سَجَدْتُ لکَ تعبُّداً وَ رِقّاً، لا مُسْتَکْبِراً عن عِبادَتِکَ ولا مُسْتَنْکِفاً ولا مُتَعَظِّماً، بل أَنَا عَبْدٌ ذَلیلٌ خائِفٌ مُسْتَجِیر). تشهد