در سوره فلق، به پیامبر گرامی اسلام، دستور داده شده که از هر شرّی به خدای تعالی پناه ببرد، و از میان شرور، به سه شرّ اشاره شده است: شرّ شب، شرّ ساحران و شرّ حسودان. امّا منظور از آیه سه این سوره "به خدا از شرّ شب پناه میبرم، وقتی که با ظلمتش فرا میرسد." چیست؟ باید توجه داشت که خود شب، و تاریکی آن شرّی ندارد و اگر آیه شرّ را بدان نسبت داده به این خاطر است که تاریکی شب به فرد شرور کمک میکند که بهتر و با اطمینان بیشتری شرّ خود را عملی کرده، ضربه بزند; و از طرفی، اگر انسان، شب مورد حملة فردی قرار گیرد، قدرت دفاعی کمتری دارد. و اصولاً، پس از آن که قرآن دستور میدهد که از شرِّ مخلوقات باید به خدا پناه برد، سه شرّ را به طور خصوصی بیان میفرماید و اهتمام بیشتری برای آنها قائل است; به همین خاطر است که این سه نوع شرّ، در حال غفلت، به انسان حمله میکنند و به طور معمول انسان، از این سه شرّ غافل است.(ترجمه تفسیر المیزان، علامه طباطبایی (ره)، ج 20، ص 898، بنیاد فکری علامه.) بنا بر این اساس، شب و تاریکی آن، شرّ نیست; به خصوص که برخی مفسران، غاسق را به معنای شب نگرفتهاند، بلکه گفتهاند که معنای آن عام است: "از شرّ هر موجود مزاحمی هنگامی که وارد شود."(تفسیر نمونه، آیت اللّه مکارم شیرازی و دیگران، ج 27، ص 460، دارالکتب الاسلامیة.) eporsesh.com
در سوره فلق، به پیامبر گرامی اسلام، دستور داده شده که از هر شرّی به خدای تعالی پناه ببرد، و از میان شرور، به سه شرّ اشاره شده است: شرّ شب، شرّ ساحران و شرّ حسودان. امّا منظور از آیه سه این سوره "به خدا از شرّ شب پناه میبرم، وقتی که با ظلمتش فرا میرسد." چیست؟ باید توجه داشت که خود شب، و تاریکی آن شرّی ندارد و اگر آیه شرّ را بدان نسبت داده به این خاطر است که تاریکی شب به فرد شرور کمک میکند که بهتر و با اطمینان بیشتری شرّ خود را عملی کرده، ضربه بزند; و از طرفی، اگر انسان، شب مورد حملة فردی قرار گیرد، قدرت دفاعی کمتری دارد. و اصولاً، پس از آن که قرآن دستور میدهد که از شرِّ مخلوقات باید به خدا پناه برد، سه شرّ را به طور خصوصی بیان میفرماید و اهتمام بیشتری برای آنها قائل است; به همین خاطر است که این سه نوع شرّ، در حال غفلت، به انسان حمله میکنند و به طور معمول انسان، از این سه شرّ غافل است.(ترجمه تفسیر المیزان، علامه طباطبایی (ره)، ج 20، ص 898، بنیاد فکری علامه.) بنا بر این اساس، شب و تاریکی آن، شرّ نیست; به خصوص که برخی مفسران، غاسق را به معنای شب نگرفتهاند، بلکه گفتهاند که معنای آن عام است: "از شرّ هر موجود مزاحمی هنگامی که وارد شود."(تفسیر نمونه، آیت اللّه مکارم شیرازی و دیگران، ج 27، ص 460، دارالکتب الاسلامیة.)
eporsesh.com
- [سایر] در آیه 32 سروة نسا منظور خداوند از برترینها چیست؟ و در قسمت دوم آیه میفرماید: مردان نصیبی دارند و زنان نیز نصیبی، منظور چیست؟
- [سایر] منظور از آیه "یَدُ اللَّهِ فَوْقَ أَیْدِیهِم" چیست؟
- [سایر] کدام سورة قرآن کریم است که به پیامبر گرامی اسلامدستور میدهد از شرّ حسودان به خدا پناه ببرد؟ منظور از آن چیست؟ توضیح دهید.
- [سایر] منظور از "عبادت" در آیه "و ما خلقت الجن والانس الا لیعبدون" چیست؟
- [سایر] منظور از اصطلاح "تواتر قرائات" در قرآن چیست؟
- [سایر] منظور از محکم و مفصّل بودن قرآن چیست؟
- [آیت الله مظاهری] آیا سیاست جزء دین است؟ منظور از سیاست چیست؟
- [سایر] معنای دقیق آیه 41، سوره مبارکه حجر چیست؟ آیا در این آیه خداوند متعال نیت شیطان را تحسین میکند؟
- [سایر] آیه کریمه «من شر النفاثات فی العقدو من شرحاً اذا حسد» را توضیح دهید؟
- [سایر] منظور از سوره "مُلک" در قرآن چیست؟ لطفاً توضیح کامل دهید.
- [آیت الله مکارم شیرازی] سوره هایی که سجده واجب دارد چهار سوره است: 1 سوره سجده (سوره 32) آیه 15. 2 سوره فصلت (سوره 41) آیه 37. 3 سوره نجم (سوره 53) آیه 62. 4 سوره علق(سوره 96) آیه 19.
- [آیت الله سیستانی] در نماز آیات ممکن است انسان بعد از نیت و تکبیر و خواندن حمد، آیههای یک سوره را پنج قسمت کند، و یک آیه یا بیشتر از آن را بخواند بلکه کمتر از یک آیه را نیز میتواند بخواند ولی باید بنا بر احتیاط جمله تامّه باشد، و از اوّل سوره شروع کند و به گفتن (بسم الله) اکتفا نکند، و سپس به رکوع رود و سر بردارد، و بدون اینکه حمد بخواند، قسمت دوّم از همان سوره را بخواند و به رکوع رود، و همینطور تا پیش از رکوع پنجم سوره را تمام نماید؛ مثلاً در سوره فلق، اوّل (بِسْمِ الله الرَّحَمنِ الرَّحِیمِ * قُلْ اَعُوذُ بِرَبِّ الفَلَقِ) بگوید و به رکوع رود، بعد بایستد و بگوید: (مِنْ شَرِّ ما خَلَقَ) دوباره به رکوع رود، و بعد از رکوع بایستد و بگوید: (وَمِنْ شَرِّ غاسِقٍ اِذا وَقَبَ) باز به رکوع رود و بایستد و بگوید: (وَمِنْ شَرِّ النَّفّاثاتِ فِی العُقَدِ) و برود به رکوع باز هم سر بردارد و بگوید: (وَمِنْ شَرِّ حاسِدٍ اِذا حَسَدَ) و بعد از آن به رکوع پنجم رود و بعد از سر برداشتن، دو سجده کند، و رکعت دوّم را هم مثل رکعت اوّل بجا آورد، و بعد از سجده دوّم تشهّد بخواند و نماز را سلام دهد. و نیز جایز است که به کمتر از پنج قسمت تقسیم نماید، لکن هر وقت سوره را تمام کرد لازم است حمد را قبل از رکوع بعدی بخواند.
- [آیت الله بهجت] در هریک از چهار سوره: (سجده) (سوره32)، (فصّلت) (سوره?1)، (نجم) (سوره?3)، (علق) (سوره9?)، یک آیه سجده است که اگر انسان بخواند یا به آن گوش دهد، بعد از تمام شدن آن آیه، باید فوراً سجده کند؛ و اگر فراموش کرد هر وقت یادش آمد باید سجده نماید.
- [آیت الله اردبیلی] کسی که اعتکاف میکند، باید در روز از انجام آنچه روزه را باطل میکند بپرهیزد؛ همچنین امور زیر در شب باشد یا روز موجب باطل شدن اعتکاف میشود: 1 جماع. 2 بنابر احتیاط واجب اِستمناء؛ چه به شکل حرام آن یا در اثر نگاه یا لمس همسر باشد. 3 اِستشمام بوی خوش. 4 خرید و فروش، مگر آن که ضرورتی در بین باشد، بلکه احتیاط واجب آن است که در غیر حالت ضرورت، اعمال تجاری دیگر (غیر از خرید و فروش) را نیز انجام ندهد. 5 مجادله و بحث به منظور برتری و خودنمایی؛ در امور دینی باشد یا دنیایی.
- [آیت الله بهجت] چند چیز بر جنب مکروه است: 1 و 2 خوردن و آشامیدن؛ ولی اگر وضو بگیرد مکروه نیست؛ و اگر دست و صورت را بشوید و مضمضه و استنشاق کند کراهت کمتر میشود. 3 خواندن بیشتر از هفت آیه تا هفتاد آیه از سورههایی که سجده واجب ندارد، بنابر احوط؛ ولی بیشتر از هفتاد آیه کراهت شدیدتری دارد. 4 رساندن جایی از بدن به جلد و حاشیه و بین خطهای قرآن. 5 همراه داشتن قرآن. 6 خوابیدن ولی اگر وضو بگیرد یا بهواسطه اینکه نمیتواند غسل کند بدل از غسل، تیمم کند خوابیدن او مکروه نیست. 7 خضاب کردن به حنا و مانند آن.
- [آیت الله مکارم شیرازی] در روایات از چند چیز در موقع آشامیدن آب نهی شده است: 1 زیاد آشامیدن. 2 آشامیدن آب بعد از غذای چرب 3 ایستاده نوشیدن در شب 4 نوشیدن آب بادست چپ 5 نوشیدن از جای شکسته کوزه یا طرفی که دسته آن است.
- [آیت الله مظاهری] مستحب است در شب اوّل قبر، دو رکعت نماز وحشت برای میّت بخوانند و دستور آن این است که در رکعت اوّل بعد از حمد یک مرتبه آیة الکرسی و در رکعت دوّم بعد از حمد ده مرتبه سوره قدر بخوانند.
- [آیت الله مظاهری] سه چیز بر جنب حرام است: اوّل: رساندن جایی از بدن به خط قرآن یا به اسم خدا و اسم پیغمبران و امامان و حضرت زهراعلیهم السلام. دوّم: گذاشتن چیزی یا توقف در مساجد و حرم ائمّه طاهرینعلیهم السلام، ولی اگر از یک در مسجد یا حرم داخل شود و از در دیگر خارج شود مانعی ندارد مگر مسجدالحرام و مسجد پیغمبراکرمصلی الله علیه وآله وسلم، ولی توقف در جاهایی که مربوط بهمسجد است ولی مسجد نیست و توقف در صحنها و رواقهای پیامبران و ائمه علیهم السلام و حرمهای امامزادهها مانعی ندارد. سوّم: خواندن هر یک از آیاتی که سجده واجب دارد و آن آیات در چهار سوره است: 1 - آیه پانزده، سورة سجده 2 - آیه سی و هفت، سورة فصّلت. 3 - آیه شصت و دو، سورة النّجم. 4 - آیه نوزده، سورة علق.
- [آیت الله مکارم شیرازی] شایسته است به امید ثواب از امور زیر بپرهیزند: 1 اگر در صفهای جماعت جا باشد نمازگزار تنها نایستد. 2 مأموم ذکرهای نماز را طوری نگوید که امام بشنود. 3 مسافری که نماز ظهر و عصر و عشا را شکسته می خواند برای کسانی که مسافر نیستند امامت نکند، همچنین کسی که مسافر است به شخص حاضر اقتدا نکند (البته منظور از کراهت در اینجا کمتر بودن ثواب است وگرنه نماز جماعت در هر صورت ثواب دارد).
- [آیت الله مکارم شیرازی] شایسته است جنب چند چیز را ترک کند: 1 و 2 خوردن و آشامیدن، ولی اگر وضو بگیرد مکروه نیست. 3 خواندن بیشتر از هفت آیه از قرآن، حتی از سوره هایی که سجده واجب ندارد. 4 تماس بدن با جلد وحاشیه و فاصله سطور قرآن مجید و همراه داشتن آن. 5 خوابیدن بدون وضو. 6 رنگ کردن موها به حنا و مانند آن. 7 مالیدن روغن و انواع کرم ها به بدن. 8 جماع کردن بعد از محتلم شدن.