"مُلک" در قرآن به معنای حکومت و ادارة امور است.(ر.ک: مفردات الفاظ قرآن، راغب اصفهانی، ص 493، دارالکتاب العربی، بیروت.) سوره ملک نیز از آن جا که با مسأله مهم مالکیت و حاکمیت خداوند و جاودانگی ذات پاک او آغاز میشود، به همین مناسبت این سوره را "مُلک" میگویند. چنان که خداوند در ابتدای سوره مذکور میفرماید: "تَبََرَکَ الَّذِی بِیَدِهِ الْمُلْکُ وَ هُوَ عَلَیَ کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ ; پر برکت و زوالناپذیر است کسی که حکومت جهان هستی به دست او است و بر همه چیز قادر است." مباحث زیادی در سوره ملک مطرح شده که به طور کلی و عمده بر سه محور دور میزند که عبارتند از: 1. بحثهایی درباره "مبدأ" و صفات خداوند و نظام شگفتانگیز خلقت به خصوص آفرینش آسمانها و ستارگان، آفرینش زمین و نعمتهای آن، آفرینش پرندگان، آبهای جاری، آفرینش گوش و چشم و ابزار شناخته شده است. 2. در بخش دیگری از سوره مذکور، درباره "معاد" و عذاب دوزخ، گفتگوهای مأموران عذاب با دوزخیان و... مطرح شده است. 3. در قسمت دیگری از آیات سوره مُلک به انذار و تهدید کافران و ظالمان و انواع عذابهای دنیا و آخرت اشاره شده است. پیامبر گرامیمیفرماید: "کسی که سورة "تبارک"[ملک] را بخواند چنان است که گویی شب قدر را احیا و زنده داشته است."(مستدرک الوسائل، محدث نوری، ج 4، ص 353، مؤسسه آل البیت، قم.) eporsesh.com
"مُلک" در قرآن به معنای حکومت و ادارة امور است.(ر.ک: مفردات الفاظ قرآن، راغب اصفهانی، ص 493، دارالکتاب العربی، بیروت.)
سوره ملک نیز از آن جا که با مسأله مهم مالکیت و حاکمیت خداوند و جاودانگی ذات پاک او آغاز میشود، به همین مناسبت این سوره را "مُلک" میگویند. چنان که خداوند در ابتدای سوره مذکور میفرماید: "تَبََرَکَ الَّذِی بِیَدِهِ الْمُلْکُ وَ هُوَ عَلَیَ کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ ; پر برکت و زوالناپذیر است کسی که حکومت جهان هستی به دست او است و بر همه چیز قادر است."
مباحث زیادی در سوره ملک مطرح شده که به طور کلی و عمده بر سه محور دور میزند که عبارتند از:
1. بحثهایی درباره "مبدأ" و صفات خداوند و نظام شگفتانگیز خلقت به خصوص آفرینش آسمانها و ستارگان، آفرینش زمین و نعمتهای آن، آفرینش پرندگان، آبهای جاری، آفرینش گوش و چشم و ابزار شناخته شده است.
2. در بخش دیگری از سوره مذکور، درباره "معاد" و عذاب دوزخ، گفتگوهای مأموران عذاب با دوزخیان و... مطرح شده است.
3. در قسمت دیگری از آیات سوره مُلک به انذار و تهدید کافران و ظالمان و انواع عذابهای دنیا و آخرت اشاره شده است.
پیامبر گرامیمیفرماید: "کسی که سورة "تبارک"[ملک] را بخواند چنان است که گویی شب قدر را احیا و زنده داشته است."(مستدرک الوسائل، محدث نوری، ج 4، ص 353، مؤسسه آل البیت، قم.)
eporsesh.com
- [سایر] چرا کلمه "ملک"، در سوره حمد "مَالِک"، و در سورة ناس "مَلِک" تلفّظ میشود؟ کدام درستتر است چرا؟
- [سایر] منظور از اصطلاح "تواتر قرائات" در قرآن چیست؟
- [سایر] نظر قرآن درباره نزول سوره "اسرأ" چیست؟
- [سایر] منظور از این که همه قرآن در "بسم اللّه الرحمن الرحیم" جمع است، چیست؟
- [سایر] مفهوم کلی سوره "دخان" چیست؟
- [سایر] مفهوم کلی سوره "فتح" چیست؟
- [سایر] محتوای کلی سوره "رعد" چیست؟
- [سایر] محتوای کلی سوره "شعراء" چیست؟
- [سایر] مفهوم کلی سوره "احزاب" چیست؟
- [سایر] منظور از آیه "یَدُ اللَّهِ فَوْقَ أَیْدِیهِم" چیست؟
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است که بر بالین محتضر سوره مبارکه یس و صافات و احزاب و ایه الکرسی و ایه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه ایه اخر سوره بقره بلکه هر چه از قران ممکن است بخوانند
- [آیت الله علوی گرگانی] مستحبّ است برای راحت شدن محتضر بر بالین او، سوره مبارکه یس والصافات واحزاب وآیْ الکرسی وآیه پنجاه وچهارم از سوره اعراف وسه آیه آخر سوره بقره بلکه هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است که بر بالین محتضر سوره مبارکه یس و صافات و احزاب و ایه الکرسی و ایه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه ایه اخر سوره بقره بلکه هر چه از قران ممکن است بخوانند
- [آیت الله نوری همدانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکة یس و الصافات و آیه الکرسی و آیه پنجاه و چهارم ازو سورة اعراف و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هر چه ازو قرآن ممکن بخوانند .
- [آیت الله مکارم شیرازی] در رکعت اوّل و دوم نمازهای واجب روزانه باید بعد از تکبیرة الاحرام سوره حمد را قرائت کند و بعد از آن بنابر احتیاط واجب یک سوره تمام از قرآن مجید را بخواندن. و باید توجّه داشت که سوره (فیل) و (ایلاف) یک سوره حساب می شود و همچنین سوره (والضّحی) و (الم نشرح).
- [آیت الله مکارم شیرازی] در رکعت اول و دوم نمازهای واجب روزانه باید بعد از تکبیرة الاحرام سوره حمد را قرائت کند و بعد از آن بنابر احتیاط واجب یک سوره تمام از قرآن مجید را و خواندن یک یا چند آیه کافی نیست. و باید توجه داشت که سوره (فیل) و (ایلاف) یک سوره حساب می شود و همچنین سوره (والضحی) و (الم نشرح).
- [آیت الله جوادی آملی] .در چهار سوره قرآن, آیه سجده هست: آیه 15 سوره (سجده), آیه 37 سوره (فصّلت), آیه 62 سوره (نجم) و آیه 19 سوره (علق). هر کس یکی از این چهار آیه را بخواند یا گوش فرا دهد، پس از تمام شدن آیه، فوراً باید سجده کند و اگر آن را فراموش کرده، هر وقت یادش آمد, باید سجده نماید.
- [آیت الله اردبیلی] پنج چیز بر جنب حرام است: اوّل: رساندن جایی از بدن به خط قرآن یا به اسم خدا و نیز بنابر احتیاط واجب، به اسامی مبارکه پیامبران و امامان علیهمالسلام و حضرت زهرا علیهاالسلام . دوم: رفتن در مسجدالحرام و مسجدالنبی صلیاللهعلیهوآلهوسلم ، اگرچه از یک در داخل و بدون توقف از در دیگر خارج شود. سوم: توقف در مساجد دیگر، ولی اگر از یک در داخل و از در دیگر بدون توقف خارج شود، مانعی ندارد و احتیاط واجب آن است که در حرم امامان علیهمالسلام نیز توقف نکند. چهارم: ورود به مسجد به قصد گذاشتن چیزی در آن و احتیاط واجب آن است که از گذاشتن چیزی در مسجد بدون وارد شدن به آن نیز اجتناب کند. پنجم: خواندن بعض یا تمام سورهای که سجده واجب دارد و آنها چهار سورهاند: 1 سوره (سجده) یعنی سوره سی و دوم قرآن (الم تنزیل)، 2 سوره (فصّلت) یعنی سوره چهل و یکم قرآن (حم سجده)، 3 سوره (نجم) یعنی سوره پنجاه و سوم قرآن (و النجم)، 4 سوره (علق) یعنی سوره نود و ششم قرآن (اقرء) و خواندن یک حرف از این چهار سوره نیز حرام است.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر وقت نماز تنگ باشد یا انسان ناچار شود که سوره را نخواند مثلا بترسد که اگر سوره را بخواند دزد یا درنده یا چیز دیگری به او صدمه بزند نباید سوره را بخواند و از مریض و کسی که در حاجتی عجله دارد سوره ساقط است و اگر خواند نباید به قصد جزییت نماز بخواند بلکه می تواند به قصد قرایت قران بخواند
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر اشتباها مشغول خواندن سوره ای شود که سجده واجب دارد چنانچه پیش از رسیدن به ایه سجده بفهمد باید ان سوره را رها کند و سوره دیگر بخواند و اگر بعد از خواندن ایه سجده بفهمد احتیاطا به سجده اشاره نموده و سوره را تمام کند و سوره دیگری هم به قصد قربت مطلقه یعنی اگر وظیفه اش سوره دیگری است این همان باشد وگرنه به عنوان قرایت قران باشد بخواند و بعد از نماز باید سجده ان را به جا اورد