چرا برای خداوند از ضمیر مذکر استفاده می‌شود؟ چرا ضمیری خاص برای خدا وجود ندارد؟
خداوند نه مرد است و نه زن. او فوق امور طبیعی و مادیات است و به طور کلی در مورد امور فوق طبیعی (مجردات) زن و مرد بوده معنا ندارد. امّا این که چرا برای خدا از ضمیر مذکر استفاده می‌شود، مربوط به ادبیات عرب است. در ادبیات فارسی ضمیر مذکر و مؤنّث نداریم، ولی در عربی داریم. در ادبیات فارسی ضمیر مثنی نداریم، امّا در ادبیات عرب داریم. این از ویژگی‌های ادبیات عرب است. حال چرا ضمیری ویژه برای خدا وضع نکرده‌اند، می‌گوییم: اگر بنا باشد برای اموری که نه زن هستند و نه مرد، ضمیری وضع گردد، مشکلات عدیده‌ای در تکلّم پیدا می‌شود، آن گاه دیگر زبان عربی، زبانی فصیح و روان نمی‌باشد. می‌بایست برای خداوند ضمیری ویژه، برای فرشتگان ضمیری دیگر، همین طور برای هر چیز غیر مادی، حتی امور مادی (که زن و مرد در آنان نیست) می‌بایست برای همه ضمیری ویژه در نظر گرفت. در این صورت تعلیم و تعلّم و تکلّم زبان عربی مشکل و دشوار می‌شد. با توجه به مطالب فوق این نکته را نیز متذکر می‌شویم که اصولاً ضمایر مذکر تنها برای جنس مذکر یا مردان در کلام و ادبیات عرب استفاده نمی‌شود، بلکه استفاده از ضمایر یا صیغه مذکر متعدد است که تنها یک مورد آن برای جنس مذکر (مردان) استفاده می‌شود. گاهی با توجه به لفظ، ضمیر مذکر می‌آید، در حالی که شاید جنس مؤنث باشد، هم چنین در مورد خداوند و برخی از مجردات که زن و مرد در آن‌ها معنا ندارد. در مورد خداوند با توجه به لفظ اللَّه و بعضی از معیارهای دیگر است که ربطی به جنس مذکّر و مؤنّث ندارد. eporsesh.com
عنوان سوال:

چرا برای خداوند از ضمیر مذکر استفاده می‌شود؟ چرا ضمیری خاص برای خدا وجود ندارد؟


پاسخ:

خداوند نه مرد است و نه زن. او فوق امور طبیعی و مادیات است و به طور کلی در مورد امور فوق طبیعی (مجردات) زن و مرد بوده معنا ندارد. امّا این که چرا برای خدا از ضمیر مذکر استفاده می‌شود، مربوط به ادبیات عرب است. در ادبیات فارسی ضمیر مذکر و مؤنّث نداریم، ولی در عربی داریم. در ادبیات فارسی ضمیر مثنی نداریم، امّا در ادبیات عرب داریم. این از ویژگی‌های ادبیات عرب است. حال چرا ضمیری ویژه برای خدا وضع نکرده‌اند، می‌گوییم: اگر بنا باشد برای اموری که نه زن هستند و نه مرد، ضمیری وضع گردد، مشکلات عدیده‌ای در تکلّم پیدا می‌شود، آن گاه دیگر زبان عربی، زبانی فصیح و روان نمی‌باشد. می‌بایست برای خداوند ضمیری ویژه، برای فرشتگان ضمیری دیگر، همین طور برای هر چیز غیر مادی، حتی امور مادی (که زن و مرد در آنان نیست) می‌بایست برای همه ضمیری ویژه در نظر گرفت.
در این صورت تعلیم و تعلّم و تکلّم زبان عربی مشکل و دشوار می‌شد.
با توجه به مطالب فوق این نکته را نیز متذکر می‌شویم که اصولاً ضمایر مذکر تنها برای جنس مذکر یا مردان در کلام و ادبیات عرب استفاده نمی‌شود، بلکه استفاده از ضمایر یا صیغه مذکر متعدد است که تنها یک مورد آن برای جنس مذکر (مردان) استفاده می‌شود. گاهی با توجه به لفظ، ضمیر مذکر می‌آید، در حالی که شاید جنس مؤنث باشد، هم چنین در مورد خداوند و برخی از مجردات که زن و مرد در آن‌ها معنا ندارد. در مورد خداوند با توجه به لفظ اللَّه و بعضی از معیارهای دیگر است که ربطی به جنس مذکّر و مؤنّث ندارد.
eporsesh.com





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین