برخی معتقدند گاهی اوقات از یک نفر تعبیر جمع آورده میشود به جهت بزرگی و والا بودن جایگاه گوینده، (تبیان، ج 3، ص 562). برخی نیز به این نکته اشاره کردهاند، از آنجا که ذات خداوند متعال منزه از مباشرت در انجام کارهاست به همین جهت تمامی افعال خداوند توسط واسطههای در فیض مانند ملائکه انجام میشود. به همین جهت مواردی که جمع آورده میشود مجموع ذات خداوند که سبب اصلی است و واسطههای در انجام آن کار در نظر گرفته شده مثلاً در نزول قرآن واسطهها و عواملی که در نزول قرآن از عالم بالا بر قلب پیامبر(ص) همچون جبرئیل ملک حامل وحی دخیل هستند در نظر گرفته میشود و گفته میشود ما قرآن را نازل کردیم و یا در مواردی که مثلاً خداوند فرموده و ما ظلمونا ولکن کانوا انفسهم یظلمون؛ آنان به ما ظلم نکردند بلکه به خودشان ظلم کردند (بقره، آیه57). از آنجا که ظلم به اولیای خداوند ظلم به خداوند است خداوند اولیاء خودش را در نظر گرفته و به همین جهت جمع آورده. در کتاب اصول کافی در مورد آیه فلماء اسفونا انتقمنا منهم؛ هنگامی که ما را به خشم آوردند از آنها انتقام گرفتیم (زخرف، آیه 55). از امام صادق(ع) روایت کرده است که: خداوند عزوجل به مانند ما به خشم نمیآید ولکن برای خودش اولیای آفریده است که آنها به خشم میآیند یا خشنود میشوند پس خشم و خشنودی آنان را خشم و خشنودی خودش دانسته و به خودش نسبت داده است. در مورد آیه (و ماظلمونا) نیز روایاتی نزدیک به همین مضمون وارد شده است، (کافی، ج 1، ص 144 - برهان، ج 4، ص 150 و ج 1، ص 102). (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 1/100109538)
برخی معتقدند گاهی اوقات از یک نفر تعبیر جمع آورده میشود به جهت بزرگی و والا بودن جایگاه گوینده، (تبیان، ج 3، ص 562). برخی نیز به این نکته اشاره کردهاند، از آنجا که ذات خداوند متعال منزه از مباشرت در انجام کارهاست به همین جهت تمامی افعال خداوند توسط واسطههای در فیض مانند ملائکه انجام میشود. به همین جهت مواردی که جمع آورده میشود مجموع ذات خداوند که سبب اصلی است و واسطههای در انجام آن کار در نظر گرفته شده مثلاً در نزول قرآن واسطهها و عواملی که در نزول قرآن از عالم بالا بر قلب پیامبر(ص) همچون جبرئیل ملک حامل وحی دخیل هستند در نظر گرفته میشود و گفته میشود ما قرآن را نازل کردیم و یا در مواردی که مثلاً خداوند فرموده و ما ظلمونا ولکن کانوا انفسهم یظلمون؛ آنان به ما ظلم نکردند بلکه به خودشان ظلم کردند (بقره، آیه57). از آنجا که ظلم به اولیای خداوند ظلم به خداوند است خداوند اولیاء خودش را در نظر گرفته و به همین جهت جمع آورده. در کتاب اصول کافی در مورد آیه فلماء اسفونا انتقمنا منهم؛ هنگامی که ما را به خشم آوردند از آنها انتقام گرفتیم (زخرف، آیه 55). از امام صادق(ع) روایت کرده است که: خداوند عزوجل به مانند ما به خشم نمیآید ولکن برای خودش اولیای آفریده است که آنها به خشم میآیند یا خشنود میشوند پس خشم و خشنودی آنان را خشم و خشنودی خودش دانسته و به خودش نسبت داده است. در مورد آیه (و ماظلمونا) نیز روایاتی نزدیک به همین مضمون وارد شده است، (کافی، ج 1، ص 144 - برهان، ج 4، ص 150 و ج 1، ص 102).
(لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 1/100109538)
- [سایر] چرا ضمیر جمع برای خدا به کار رفته است؟
- [سایر] چرا ضمیر جمع برای خدا به کار رفته است؟
- [سایر] چرا در قرآن برای خدا ضمیر جمع آورده می شود؟
- [سایر] چرا برای خداوند ضمیر مذکر به کار رفته است؟
- [سایر] چرا برای خداوند ضمیر مذکر به کار رفته است؟
- [سایر] چرا برای خداوند ضمیر مذکر به کار رفته است؟
- [سایر] چرا خداوند با این که «احد» و «واحد» است در قرآن ضمیر جمع (ما) به خود نسبت می دهد؟
- [سایر] چرا قرآن که کلام الهی است، در ارتباط با خداوند، همیشه ضمیر متکلّم به کار نمی برد؟
- [سایر] چرا برای خداوند از ضمیر مذکر استفاده میشود؟ چرا ضمیری خاص برای خدا وجود ندارد؟
- [سایر] چرا خداوند در قرآن برای خودش از ضمیر مذکر استفاده کرده است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه روزه دار نسبت دروغ به خدا و پیغمبر(صلی الله علیه وآله) دهد یک کفاره کافی است و کفاره جمع لازم نیست.
- [امام خمینی] نذر آن است که انسان ملتزم شود که کار خیری را برای خدا به جا آورد، یا کاری را که نکردن آن بهتر است برای خدا ترک نماید.
- [آیت الله سیستانی] آخرین وقت نیت روزه ماه رمضان برای شخص ملتفت، هنگام اذان صبح است به این معنی که بنا بر احتیاط واجب باید هنگام صبح امساک او همراه با قصد روزه باشد هرچند در ضمیر ناخود آگاه.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر روزه دار دروغی را به خدا و پیغمبر صلی الله علیه و آله نسبت دهد بنابر احتیاط کفاره جمع که تفصیل آن در مسأله پیش گفته شد بر او لازم می شود.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر روزه دار دروغی را به خدا و پیغمبر صلی الله علیه واله وسلم و ایمه معصومین علیهم السلام عمدا نسبت دهد بنابر احتیاط کفاره جمع که تفصیل ان در مساله پیش گذشت بر او واجب می شود
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر روزه دار دروغی را به خدا و پیغمبر (ص) عمدا نسبت دهد؛ بنا بر احتیاط؛ کفاره جمع که تفصیل آن در مسأله پیش گفته شد بر او واجب می شود.
- [آیت الله اردبیلی] اگر روزهدار دروغی را به خدا و پیامبر صلیاللهعلیهوآلهوسلم و یا جانشینان آن حضرت علیهمالسلام نسبت دهد، بنابر احتیاط کفاره جمع، به تفصیلی که در مسأله پیش گفته شد، بر او واجب میشود.
- [آیت الله خوئی] اگر روزهدار دروغی را به خدا و پیغمبر (صلی الله علیه و آله و سلم) عمداً نسبت دهد، بنابر احتیاط کفارة جمع که تفصیل آن در مسأل پیش گفته شد بر او واجب میشود.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر روزه دار دروغی را به خدا وپیغمبر ( صلی الله علیه و آله وسلم ) نسبت دهد ، کفارة جمع که تفصیل آن در مساله پیش گفته شد بنابر احتیاط بر او واجب است .
- [امام خمینی] اگر روزه دار دروغی را به خدا و پیغمبر صلی الله علیه و آله و سلم نسبت دهد، کفاره جمع که تفصیل آن در مساله پیش گفته شد بنابر احتیاط بر او واجب می شود.