چرا قرآن که کلام الهی است، در ارتباط با خداوند، همیشه ضمیر متکلّم به کار نمی برد؟
اینکه قرآن کلام خدا است منافات ندارد که خداوند در بسیاری از موارد مانند شخص غایب سخن بگوید و مثلا صفات و افعال خویش را با بکار بردن اسم ظاهر با ضمیر غائب تبیین و تشریح فرماید. و لازم نیست که همواره ضمیر متکلّم به کار ببرید که: من چنین و چنان هستم. اساساً، اقتضای فصاحت و بلاغت رعایت تنوع گویی در اداء مطالب است. و صنایع ادبی به همین منظور پدید آمده است. مهمتر این که: چه بسیار، به کار بردن ضمیر غائب یا اسم ظاهر نسبت به ضمیر متکلّم، از پیام رسانی بیشتری برخوردار باشد. مثلا در موردی ممکن است لفظ جلاله (الله) انگیزه بیشتری در مخاطب نسبت به ضمیر متکلّم (انا) ایجاد کند. همان گونه که عکس آن نیز صادق است. eporsesh.com
عنوان سوال:

چرا قرآن که کلام الهی است، در ارتباط با خداوند، همیشه ضمیر متکلّم به کار نمی برد؟


پاسخ:

اینکه قرآن کلام خدا است منافات ندارد که خداوند در بسیاری از موارد مانند شخص غایب سخن بگوید و مثلا صفات و افعال خویش را با بکار بردن اسم ظاهر با ضمیر غائب تبیین و تشریح فرماید. و لازم نیست که همواره ضمیر متکلّم به کار ببرید که: من چنین و چنان هستم.
اساساً، اقتضای فصاحت و بلاغت رعایت تنوع گویی در اداء مطالب است. و صنایع ادبی به همین منظور پدید آمده است.
مهمتر این که: چه بسیار، به کار بردن ضمیر غائب یا اسم ظاهر نسبت به ضمیر متکلّم، از پیام رسانی بیشتری برخوردار باشد. مثلا در موردی ممکن است لفظ جلاله (الله) انگیزه بیشتری در مخاطب نسبت به ضمیر متکلّم (انا) ایجاد کند. همان گونه که عکس آن نیز صادق است.
eporsesh.com





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین