عبارت "ثانی عطفه" کنایه از روگرداندن از روی تکبّر است و در لغت، "ثانی" به معنای روی گرداندن و "عطف" به معنای پیچیدن است. خداوند متعال در این آیة شریف، در وصف مجادله کنندگانی که دربارة مبدأ و معاد، به جدال بی پایه و اساس میپردازند، میفرماید: "آنها با تکبّر و بی اعتنایی ]نسبت به سخنان الهی[ میخواهند مردم را از راه خدا گمراه سازند، و برای آنها در دنیا رسوایی است، و در قیامت عذاب سوزنده به آنها میچشانیم." شبیه این واژه، واژة "نآبجانبه" میباشد که در سورة اسرأ آمده است ; این واژه نیز کنایه از روی گرداندن از روی تبختر و تکبّر است. "نآ" در لغت به معنای دور شدن، و "جانب" به معنای کنار و پهلو میباشد: "وَ إِذَآ أَنْعَمْنَا عَلَی الاْ سًِنسََنِ أَعْرَضَ وَ نَ ئ‹َا بِجَانِبِهِی... ;(اسرأ،83) هنگامی که به انسان نعمت میبخشیم ]از حق[ روی میگرداند، و متکبّرانه دور میشود." (تفسیر نمونه، آیة الله مکارم شیرازی و دیگران، ج 14، ص 30 و ج 12، ص 244، نشر دارالکتب الاسلامیه ; مفردات الفاظ القرآن، راغب اصفهانی، ص 178 نشر دارالقلم.) eporsesh.com
عبارت "ثانی عطفه" کنایه از روگرداندن از روی تکبّر است و در لغت، "ثانی" به معنای روی گرداندن و "عطف" به معنای پیچیدن است. خداوند متعال در این آیة شریف، در وصف مجادله کنندگانی که دربارة مبدأ و معاد، به جدال بی پایه و اساس میپردازند، میفرماید: "آنها با تکبّر و بی اعتنایی ]نسبت به سخنان الهی[ میخواهند مردم را از راه خدا گمراه سازند، و برای آنها در دنیا رسوایی است، و در قیامت عذاب سوزنده به آنها میچشانیم."
شبیه این واژه، واژة "نآبجانبه" میباشد که در سورة اسرأ آمده است ; این واژه نیز کنایه از روی گرداندن از روی تبختر و تکبّر است. "نآ" در لغت به معنای دور شدن، و "جانب" به معنای کنار و پهلو میباشد: "وَ إِذَآ أَنْعَمْنَا عَلَی الاْ سًِنسََنِ أَعْرَضَ وَ نَ ئ‹َا بِجَانِبِهِی... ;(اسرأ،83) هنگامی که به انسان نعمت میبخشیم ]از حق[ روی میگرداند، و متکبّرانه دور میشود." (تفسیر نمونه، آیة الله مکارم شیرازی و دیگران، ج 14، ص 30 و ج 12، ص 244، نشر دارالکتب الاسلامیه ; مفردات الفاظ القرآن، راغب اصفهانی، ص 178 نشر دارالقلم.)
eporsesh.com
- [سایر] منظور از ثانی اثنین در آیه 40 سوره توبه کیست؟
- [سایر] منظور از آیه "یَدُ اللَّهِ فَوْقَ أَیْدِیهِم" چیست؟
- [سایر] منظور از "عبادت" در آیه "و ما خلقت الجن والانس الا لیعبدون" چیست؟
- [سایر] منظور از قول ثقیل در آیه \"إِنَّا سَنُلْقِی عَلَیْکَ قَوْلاً ثَقِیلاً\"، چیست؟
- [سایر] منظور از کتاب در آیه: \"إِذْ عَلَّمْتُکَ الْکِتَابَ وَالْحِکْمَةَ وَالتَّوْرَاةَ وَالإِنجِیلَ ......\"، چیست؟
- [سایر] چرا سوره بقره را "سیدسوره های قرآن" و آیةالکرسی را "سید آیه های قرآن" نامیده اند؟
- [سایر] منظور از سوره "نبأ" چیست و محتویات آن را توضیح دهید؟
- [سایر] منظور از سوره "مُلک" در قرآن چیست؟ لطفاً توضیح کامل دهید.
- [آیت الله مکارم شیرازی] به چه آیاتی از سوره بقره "آیه الکرسی" گفته می شود؟
- [سایر] منظور از سجده کردن نجم و شجر در آیه: "و النجم و الشجر یسجدان"، چیست؟
- [آیت الله جوادی آملی] .در چهار سوره قرآن, آیه سجده هست: آیه 15 سوره (سجده), آیه 37 سوره (فصّلت), آیه 62 سوره (نجم) و آیه 19 سوره (علق). هر کس یکی از این چهار آیه را بخواند یا گوش فرا دهد، پس از تمام شدن آیه، فوراً باید سجده کند و اگر آن را فراموش کرده، هر وقت یادش آمد, باید سجده نماید.
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است که بر بالین محتضر سوره مبارکه یس و صافات و احزاب و ایه الکرسی و ایه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه ایه اخر سوره بقره بلکه هر چه از قران ممکن است بخوانند
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است که بر بالین محتضر سوره مبارکه یس و صافات و احزاب و ایه الکرسی و ایه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه ایه اخر سوره بقره بلکه هر چه از قران ممکن است بخوانند
- [آیت الله نوری همدانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکة یس و الصافات و آیه الکرسی و آیه پنجاه و چهارم ازو سورة اعراف و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هر چه ازو قرآن ممکن بخوانند .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکه یس، و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف یعنی آیه اِنَّ رَبَّکُمُ اللهُ الَّذی خَلَقَ السَّماواتِ... و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در چهار سوره از قرآن مجید آیه سجده است (سوره های وَالنَّجم(53) اِقرَأْ(96) والم تنزیل(32) و حم سجده(41)) وهرگاه انسان آیه سجده را بخواند یا گوش کند باید فوراً به سجده رود، و اگر فراموش کرد هر زمان یادش آید سجده واجب است و اگر گوش ندهد بلکه آیه سجده به گوشش بخورد بنابر احتیاط واجب باید سجده کند.
- [آیت الله مظاهری] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکه یس و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هر چه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله سبحانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکه یس و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف (إنَّ ربَّکُمُ اللهُ الّذی خَلَقَ السموات و الارض) تا آخر، و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او، سوره مبارکه یس و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه آیه آخر سوره بقره، بلکه هر چه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] چنان که گفته شد در چهار سوره از قرآن مجید آیه سجده است(سوره (الم سجده) و (حم سجده) و (النجم) و (اقرء)) و هرگاه انسان آیه سجده را بخواند یا گوش کند باید فوراً به سجده رود و اگر فراموش کرد هر زمان یادش آید سجده واجب است و اگر گوش ندهد بلکه آیه سجده به گوشش بخورد، بنابر احتیاط واجب باید سجده کند.