منظور از "ثانی عطفه‌"، در آیة نُه سورة حج چیست ; لطفاً توضیح دهید.
عبارت "ثانی عطفه‌" کنایه از روگرداندن از روی تکبّر است و در لغت‌، "ثانی‌" به معنای روی گرداندن و "عطف‌" به معنای پیچیدن است‌. خداوند متعال در این آیة شریف‌، در وصف مجادله کنندگانی که دربارة مبدأ و معاد، به جدال بی پایه و اساس می‌پردازند، می‌فرماید: "آن‌ها با تکبّر و بی اعتنایی ]نسبت به سخنان الهی‌[ می‌خواهند مردم را از راه خدا گمراه سازند، و برای آن‌ها در دنیا رسوایی است‌، و در قیامت عذاب سوزنده به آن‌ها می‌چشانیم‌." شبیه این واژه‌، واژة "نآبجانبه‌" می‌باشد که در سورة اسرأ آمده است ; این واژه نیز کنایه از روی گرداندن از روی تبختر و تکبّر است‌. "نآ" در لغت به معنای دور شدن‌، و "جانب‌" به معنای کنار و پهلو می‌باشد: "وَ إِذَآ أَنْعَمْنَا عَلَی الاْ سًِنسََن‌ِ أَعْرَض‌َ وَ نَ ئ‹َا بِجَانِبِه‌ِی‌... ;(اسرأ،83) هنگامی که به انسان نعمت می‌بخشیم ]از حق‌[ روی می‌گرداند، و متکبّرانه دور می‌شود." (تفسیر نمونه‌، آیة الله مکارم شیرازی و دیگران‌، ج 14، ص 30 و ج 12، ص 244، نشر دارالکتب الاسلامیه ; مفردات الفاظ القرآن‌، راغب اصفهانی‌، ص 178 نشر دارالقلم‌.) eporsesh.com
عنوان سوال:

منظور از "ثانی عطفه‌"، در آیة نُه سورة حج چیست ; لطفاً توضیح دهید.


پاسخ:

عبارت "ثانی عطفه‌" کنایه از روگرداندن از روی تکبّر است و در لغت‌، "ثانی‌" به معنای روی گرداندن و "عطف‌" به معنای پیچیدن است‌. خداوند متعال در این آیة شریف‌، در وصف مجادله کنندگانی که دربارة مبدأ و معاد، به جدال بی پایه و اساس می‌پردازند، می‌فرماید: "آن‌ها با تکبّر و بی اعتنایی ]نسبت به سخنان الهی‌[ می‌خواهند مردم را از راه خدا گمراه سازند، و برای آن‌ها در دنیا رسوایی است‌، و در قیامت عذاب سوزنده به آن‌ها می‌چشانیم‌."
شبیه این واژه‌، واژة "نآبجانبه‌" می‌باشد که در سورة اسرأ آمده است ; این واژه نیز کنایه از روی گرداندن از روی تبختر و تکبّر است‌. "نآ" در لغت به معنای دور شدن‌، و "جانب‌" به معنای کنار و پهلو می‌باشد: "وَ إِذَآ أَنْعَمْنَا عَلَی الاْ سًِنسََن‌ِ أَعْرَض‌َ وَ نَ ئ‹َا بِجَانِبِه‌ِی‌... ;(اسرأ،83) هنگامی که به انسان نعمت می‌بخشیم ]از حق‌[ روی می‌گرداند، و متکبّرانه دور می‌شود." (تفسیر نمونه‌، آیة الله مکارم شیرازی و دیگران‌، ج 14، ص 30 و ج 12، ص 244، نشر دارالکتب الاسلامیه ; مفردات الفاظ القرآن‌، راغب اصفهانی‌، ص 178 نشر دارالقلم‌.)
eporsesh.com





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین