آیه 105 سوره انبیاء، چگونه بر ظهور امام زمان علیه السلام دلالت دارد؟
خداوند متعال می‌فرماید: (و لقد کتبنا فی الزبور من بعد الذکر ان الارض یرثها عبادی الصالحون؛ ما در زبور بعد از ذکر نوشتیم که بندگان صالح من وارث زمین خواهند شد.)(1) مقصود از (زبور) در آیه، زبور داوود و مراد از (ذکر)، تورات است. در زبور می‌خوانیم: (زیرا که شریران منقطع می‌شوند ولی متوکلان به خداوند وارث زمین خواهند شد، و حال اندک است که شریر نیست می‌شود، هر چند مکانش را استفسار نمایی ناپدید خواهد شد، اما متواضعان وارث زمین شده و از کثرت سلامتی متلذذ خواهند شد.)(2) و در آیه 29 از مزمور داوود آمده است: (صالحان وارث زمین خواهند شد و در آن تا ابد سکونت خواهند داشت.) مقصود از کلمه (الارض) در آیه فوق مطلق زمین دنیا و آخرت(بهشت) است؛ زیرا تخصیص ‌ آن به زمین دنیا بدون وجه است.(3) و مقصود از (عبادی الصالحون)، معنای عامی است که شامل هر زمان و مکان و هر قومی خواهد شد، و مصداق اکمل و اتم آن مطابق روایات زمانی است که حضرت مهدی علیه السلام ظهور کرده و زمین را پر از عدل و داد خواهد کرد. در آن زمان است که تمام کره زمین در اختیار بندگان صالح خداوند قرار خواهد گرفت. ابن کثیر می‌گوید: (خداوند در آیه شریفه بشارت می‌دهد بر بندگان صالح خود که در دنیا و آخرت آنان را سعادتمند کرده و آنان را وارث زمین و بهشت گرداند.)(4) آلوسی می گوید: (اگر بگوییم که این آیه مربوط به عصر مهدی و نزول عیسی است به اقوال دیگر احتیاجی نیست.)(5) و لذا در ذیل آیه روایاتی نقل شده که دلالت بر انطباق آیه بر عصر ظهور حضرت مهدی علیه السلام دارد. ثوبان از رسول خدا صلی الله علیه و آله نقل کرده که حضرت فرمودند: (خداوند برای من زمین را جمع نمود. پس من مشرق‌ها و مغرب‌‌های آن را مشاهده کردم و امت من زود است که به آن خواهند رسید.)(6) امام باقر علیه السلام نیز فرموده‌اند: (مقصود از (عبادی الصالحون)، اصحاب مهدی علیه السلام در آخرالزمان است.)(7) پی نوشتها: 1- سوره انبیاء، آیه 105. 2- مزمور، 37/9-11. 3- المیزان، ج 14، ص 493. 4- تفسیر ابن کثیر، ج 2، ص 524. 5- روح المعانی، ج 17، ص 95 6- روح المعانی، ج 17، ص 95. 7- مجمع البیان، ج 7، ص 66. منبع: موعود شناسی و پاسخ به شبهات، علی اصغر رضوانی، انتشارات مسجد مقدس جمکران
عنوان سوال:

آیه 105 سوره انبیاء، چگونه بر ظهور امام زمان علیه السلام دلالت دارد؟


پاسخ:

خداوند متعال می‌فرماید:
(و لقد کتبنا فی الزبور من بعد الذکر ان الارض یرثها عبادی الصالحون؛ ما در زبور بعد از ذکر نوشتیم که بندگان صالح من وارث زمین خواهند شد.)(1)

مقصود از (زبور) در آیه، زبور داوود و مراد از (ذکر)، تورات است. در زبور می‌خوانیم: (زیرا که شریران منقطع می‌شوند ولی متوکلان به خداوند وارث زمین خواهند شد، و حال اندک است که شریر نیست می‌شود، هر چند مکانش را استفسار نمایی ناپدید خواهد شد، اما متواضعان وارث زمین شده و از کثرت سلامتی متلذذ خواهند شد.)(2)
و در آیه 29 از مزمور داوود آمده است: (صالحان وارث زمین خواهند شد و در آن تا ابد سکونت خواهند داشت.)
مقصود از کلمه (الارض) در آیه فوق مطلق زمین دنیا و آخرت(بهشت) است؛ زیرا تخصیص ‌ آن به زمین دنیا بدون وجه است.(3)
و مقصود از (عبادی الصالحون)، معنای عامی است که شامل هر زمان و مکان و هر قومی خواهد شد، و مصداق اکمل و اتم آن مطابق روایات زمانی است که حضرت مهدی علیه السلام ظهور کرده و زمین را پر از عدل و داد خواهد کرد. در آن زمان است که تمام کره زمین در اختیار بندگان صالح خداوند قرار خواهد گرفت.
ابن کثیر می‌گوید: (خداوند در آیه شریفه بشارت می‌دهد بر بندگان صالح خود که در دنیا و آخرت آنان را سعادتمند کرده و آنان را وارث زمین و بهشت گرداند.)(4)
آلوسی می گوید: (اگر بگوییم که این آیه مربوط به عصر مهدی و نزول عیسی است به اقوال دیگر احتیاجی نیست.)(5)
و لذا در ذیل آیه روایاتی نقل شده که دلالت بر انطباق آیه بر عصر ظهور حضرت مهدی علیه السلام دارد.
ثوبان از رسول خدا صلی الله علیه و آله نقل کرده که حضرت فرمودند: (خداوند برای من زمین را جمع نمود. پس من مشرق‌ها و مغرب‌‌های آن را مشاهده کردم و امت من زود است که به آن خواهند رسید.)(6)
امام باقر علیه السلام نیز فرموده‌اند: (مقصود از (عبادی الصالحون)، اصحاب مهدی علیه السلام در آخرالزمان است.)(7)

پی نوشتها:
1- سوره انبیاء، آیه 105.
2- مزمور، 37/9-11.
3- المیزان، ج 14، ص 493.
4- تفسیر ابن کثیر، ج 2، ص 524.
5- روح المعانی، ج 17، ص 95
6- روح المعانی، ج 17، ص 95.
7- مجمع البیان، ج 7، ص 66.

منبع: موعود شناسی و پاسخ به شبهات، علی اصغر رضوانی، انتشارات مسجد مقدس جمکران





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین