در قرآن کریم، شش سوره با (سبَّح) یا (یُسبَّح) آغاز می‌شود، که آنها را (مسبّحات ستّ) می‌گویند. این سوره‌ها عبارت است از: جمعه، تغابن، صفّ، حدید، حشْر و اعلی. علامه مولی محمد تقی مجلسی(رضوان الله علیه) سوره (اسراء) را نیز جزو سُوَر مسبّحات آورده است که (روضة المتقین13/142) می‌شود مسبّحات سَبعْ، یعنی هفت سوره‌ای که با تسبیح شروع می‌شود، حال یا به صورت فعل ماضی یا مضارع و یا مصدر. آنچه نوعاً نقل کرده‌اند همان مسبحات ستّ است که رسول اکرم(ص) هر شب آنها را قبل از خوابیدن تلاوت می‌کردند (بحار89/312) و شایسته است انسان سالک شبها همه هفت سوره را تلاوت کند تا تسبیح و تنزیه خداوند در او تجلی کرده و چنین انسانی را مظهر تسبیح خود کند و او را از عالم طبیعت برهاند. سوره (اسراء) با تسبیح شروع می‌شود و به تعبیر علامه طباطبایی(رحمة الله) در بسیاری از بخشهای آن تسبیح حق ذکر شده (المیزان13/5) و پایان سوره گرچه تحمید و تکبیر است اما در حقیقت تسبیحی است در کسوت تحمید: (وقل الحَمد لِله الذی لَم یَتخذ ولداً ولم یَکن لَه شَریک فی المُلک ولَم یَکن لَه وَلیّ من الذُل و کَبّره تکبیراً) اسراء/111. محتوای این آیه تسبیح است، زیرا خدا را از اتّخاذ ولد و داشتن شریک و ذلّت و امثال آن منزه می‌داند و این تسبیح در کسوت تحمید و تکبیر است. تکبیر نیز مصداق تسبیح است، زیرا معنای تکبیر آن است که خداوند، برزگتر از آن است که به خوبی شناخته یا وصف شود. بنابر این قسمت مهم محتوای این سوره تسبیح خدای سبحان است. eporsesh.com
مسبّحات ستّ کدامند؟
در قرآن کریم، شش سوره با (سبَّح) یا (یُسبَّح) آغاز میشود، که آنها را (مسبّحات ستّ) میگویند. این سورهها عبارت است از: جمعه، تغابن، صفّ، حدید، حشْر و اعلی. علامه مولی محمد تقی مجلسی(رضوان الله علیه) سوره (اسراء) را نیز جزو سُوَر مسبّحات آورده است که (روضة المتقین13/142) میشود مسبّحات سَبعْ، یعنی هفت سورهای که با تسبیح شروع میشود، حال یا به صورت فعل ماضی یا مضارع و یا مصدر. آنچه نوعاً نقل کردهاند همان مسبحات ستّ است که رسول اکرم(ص) هر شب آنها را قبل از خوابیدن تلاوت میکردند (بحار89/312) و شایسته است انسان سالک شبها همه هفت سوره را تلاوت کند تا تسبیح و تنزیه خداوند در او تجلی کرده و چنین انسانی را مظهر تسبیح خود کند و او را از عالم طبیعت برهاند.
سوره (اسراء) با تسبیح شروع میشود و به تعبیر علامه طباطبایی(رحمة الله) در بسیاری از بخشهای آن تسبیح حق ذکر شده (المیزان13/5) و پایان سوره گرچه تحمید و تکبیر است اما در حقیقت تسبیحی است در کسوت تحمید: (وقل الحَمد لِله الذی لَم یَتخذ ولداً ولم یَکن لَه شَریک فی المُلک ولَم یَکن لَه وَلیّ من الذُل و کَبّره تکبیراً) اسراء/111. محتوای این آیه تسبیح است، زیرا خدا را از اتّخاذ ولد و داشتن شریک و ذلّت و امثال آن منزه میداند و این تسبیح در کسوت تحمید و تکبیر است. تکبیر نیز مصداق تسبیح است، زیرا معنای تکبیر آن است که خداوند، برزگتر از آن است که به خوبی شناخته یا وصف شود. بنابر این قسمت مهم محتوای این سوره تسبیح خدای سبحان است.
eporsesh.com
- [سایر] چرا سوره هائی نظیر اسراء، حدید، صف، اعلی، و تغابن را مسبحات می گویند؟
- [سایر] آفات دین کدامند؟
- [سایر] اقسام نکاح کدامند؟
- [سایر] بزرگترین فرایض کدامند؟
- [سایر] آفات دین کدامند؟
- [سایر] نشانه های ظهور کدامند؟
- [سایر] موارد جواز غیبت کدامند؟
- [سایر] سوره های قرینتین کدامند؟
- [سایر] ویژگی های علم انبیاء کدامند؟
- [سایر] اصول سیاسی دعوت انبیاء کدامند؟
- [آیت الله علوی گرگانی] وقتی انسان وارد مسجد میشود، مستحبّ است دو رکعت نماز به قصد تحیّت واحترام مسجد بخواند و اگر نماز واجب یا مستحب دیگری هم بخواند کافی ا ست.
- [آیت الله نوری همدانی] هر گاه بداند نماز امام باطل ا ست مثلاً بداند امام وضو ندارد ، اگر چه خود امام ماتفت نباشد ، نمی تواند به او اقتدا کند .
- [امام خمینی] اگر شک کند که صدای امام را می شنود یا نه، یا صدایی بشنود و نداند صدای امام ست یا صدای کس دیگر، می تواند حمد و سوره بخواند.
- [آیت الله جوادی آملی] .فقیه جامع الشرای ط که ولیّ مسلمین ا ست، از جهت ولا یی و حکومتی می تواند در صورت مصلحت، پرداخت خمس را عفو کند و یا آن را تخفیف بدهد.
- [امام خمینی] کسی که می داند یک نماز چهار رکعتی نخوانده و نمی داند نماز ظهر است یا عصر ست یا عشا، اگر یک نماز چهار رکعتی بخواند به نیت قضای نمازی که نخوانده کافی است.
- [آیت الله جوادی آملی] .در توزیع سهم سادات (خمس ) میان اَ یتام , مساکین و ابنالسبیل, لازم نی ست به تمام افراد از آنان بپرازند, بلکه اگر به بعضی از افراد آن ها پرداخت شود کافی است , همچنین لازم نیست سهم سادات (خمس) را به هر سه گروه (ایتام، مساکین و ابن السبیل) بپرازند، بلکه اگر به یکی از آن سه گروه داده شود, کافی است. شروط موارد مصرف
- [آیت الله بروجردی] اگر معدنی را که در ملک دیگری ست بیرون آورد، آنچه از آن به دست میآید مال صاحب ملک است و چون صاحب ملک برای بیرون آوردن آن خرجی نکرده، باید خمس تمام آنچه را که از معدن بیرون آمده بدهد.
- [آیت الله بروجردی] اگر از جنسی که قیمتش دو برابر قیمت معمولی آن است مثلاً از گندمی که قیمت آن دو برابر قیمت گندم معمولی ست نصف صاع (که معنای آن در مسأله پیش گفته شد) بدهد کافی نیست و اگر آن را به قصد قیمت فطره هم بدهد اشکال دارد.
- [آیت الله بروجردی] اگر پدر یا جد پدری طفل خود را که در محل دیگری ست و نمیداند زنده است یا مرده، برای محرم شدن به عقد کسی در آورد، بر حسب ظاهر محرم بودن حاصل میشود و چنانچه بعداً معلوم شود که در موقع عقد آن دختر زنده نبوده، عقد باطل است و کسانی که به واسطهی عقد ظاهراً محرم شده بودند، نامحرمند.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر طواف نساء را در ست بجا نیاورد یا فراموش کند ، چنانچه بعد از چند روز یادش بیاید و از بین راه برگردد و بجا آورد صحیح است . ودر صورت فراموشی چنانچه برگشتن برای او مشّقت و زحمت است می تواند نائب بگیرد و تا هنگامی که بوسیله خود یا نائب او طواف نساء انجام نشده است ، زن بر او حرام است .