مسبّحات ستّ کدامند؟
در قرآن کریم، شش سوره با (سبَّح) یا (یُسبَّح) آغاز می‌شود، که آنها را (مسبّحات ستّ) می‌گویند. این سوره‌ها عبارت است از: جمعه، تغابن، صفّ، حدید، حشْر و اعلی. علامه مولی محمد تقی مجلسی(رضوان الله علیه) سوره (اسراء) را نیز جزو سُوَر مسبّحات آورده است که (روضة المتقین13/142) می‌شود مسبّحات سَبعْ، یعنی هفت سوره‌ای که با تسبیح شروع می‌شود، حال یا به صورت فعل ماضی یا مضارع و یا مصدر. آنچه نوعاً نقل کرده‌اند همان مسبحات ستّ است که رسول اکرم(ص) هر شب آنها را قبل از خوابیدن تلاوت می‌کردند (بحار89/312) و شایسته است انسان سالک شبها همه هفت سوره را تلاوت کند تا تسبیح و تنزیه خداوند در او تجلی کرده و چنین انسانی را مظهر تسبیح خود کند و او را از عالم طبیعت برهاند. سوره (اسراء) با تسبیح شروع می‌شود و به تعبیر علامه طباطبایی(رحمة الله) در بسیاری از بخشهای آن تسبیح حق ذکر شده (المیزان13/5) و پایان سوره گرچه تحمید و تکبیر است اما در حقیقت تسبیحی است در کسوت تحمید: (وقل الحَمد لِله الذی لَم یَتخذ ولداً ولم یَکن لَه شَریک فی المُلک ولَم یَکن لَه وَلیّ من الذُل و کَبّره تکبیراً) اسراء/111. محتوای این آیه تسبیح است، زیرا خدا را از اتّخاذ ولد و داشتن شریک و ذلّت و امثال آن منزه می‌داند و این تسبیح در کسوت تحمید و تکبیر است. تکبیر نیز مصداق تسبیح است، زیرا معنای تکبیر آن است که خداوند، برزگتر از آن است که به خوبی شناخته یا وصف شود. بنابر این قسمت مهم محتوای این سوره تسبیح خدای سبحان است. eporsesh.com
عنوان سوال:

مسبّحات ستّ کدامند؟


پاسخ:

در قرآن کریم، شش سوره با (سبَّح) یا (یُسبَّح) آغاز می‌شود، که آنها را (مسبّحات ستّ) می‌گویند. این سوره‌ها عبارت است از: جمعه، تغابن، صفّ، حدید، حشْر و اعلی. علامه مولی محمد تقی مجلسی(رضوان الله علیه) سوره (اسراء) را نیز جزو سُوَر مسبّحات آورده است که (روضة المتقین13/142) می‌شود مسبّحات سَبعْ، یعنی هفت سوره‌ای که با تسبیح شروع می‌شود، حال یا به صورت فعل ماضی یا مضارع و یا مصدر. آنچه نوعاً نقل کرده‌اند همان مسبحات ستّ است که رسول اکرم(ص) هر شب آنها را قبل از خوابیدن تلاوت می‌کردند (بحار89/312) و شایسته است انسان سالک شبها همه هفت سوره را تلاوت کند تا تسبیح و تنزیه خداوند در او تجلی کرده و چنین انسانی را مظهر تسبیح خود کند و او را از عالم طبیعت برهاند.
سوره (اسراء) با تسبیح شروع می‌شود و به تعبیر علامه طباطبایی(رحمة الله) در بسیاری از بخشهای آن تسبیح حق ذکر شده (المیزان13/5) و پایان سوره گرچه تحمید و تکبیر است اما در حقیقت تسبیحی است در کسوت تحمید: (وقل الحَمد لِله الذی لَم یَتخذ ولداً ولم یَکن لَه شَریک فی المُلک ولَم یَکن لَه وَلیّ من الذُل و کَبّره تکبیراً) اسراء/111. محتوای این آیه تسبیح است، زیرا خدا را از اتّخاذ ولد و داشتن شریک و ذلّت و امثال آن منزه می‌داند و این تسبیح در کسوت تحمید و تکبیر است. تکبیر نیز مصداق تسبیح است، زیرا معنای تکبیر آن است که خداوند، برزگتر از آن است که به خوبی شناخته یا وصف شود. بنابر این قسمت مهم محتوای این سوره تسبیح خدای سبحان است.
eporsesh.com





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین