عبارت "اعوذ بالله من الشیطان الرجیم" از آیههای قرآن نیست. اما در قرآن توصیه شده است بیش از شروع به تلاوت قرآن، این عبارت را به زبان بگوییم و از شرّ شیطان به خداوند پناه ببریم. "فَإِذَا قَرَأْتَ الْقُرْءَانَ فَاسْتَعِذْ بِاللَّهِ مِنَ الشَّیْطََنِ الرَّجِیمِ; (نحل، 98) این آیه شیوة استفاده کردن از قرآن مجید و چگونگی تلاوت آن را بیان میکند، زیرا برای بهره بردن از قرآن پر بار بودن محتوای آن کافی نیست; بلکه موانع فهم قرآن باید از وجود ما و از محیط فکر و جان ما برچیده شود تا به آن محتوای پربار دست یابیم. در این آیه "استعاذه" طلب پناه است و معنا این است که وقتی قرآن میخوانی از خدای متعال بخواه مادامی که مشغول خواندن هستی از اغوای شیطان رجیم پناهت دهد، پس استعاذهای که در این آیه بدان امر شده حال و وظیفه قلب و نفس قاری قرآن است; او مأمور شده مادامی که مشغول تلاوت است این حقیقت، معنی استعاذه به خدا را در دل خود بیابد، نه این که صرفاً در ابتدای قرائت به زبان بگوید: "اعوذ بالله من الشیطان الرجیم" و این استعاذه زبانی تنها مقدمهای برای ایجاد کردن آن حالت نفسانی مطلوب است.(ر.ک: تفسیر المیزان، علامه طباطبایی;، ج 12، ص 494، جامعه مدرسین.) اما "بسم اللّه الرحمن الرحیم" طبق عقیدة ما شیعیان و برخی از اهل سنت جزء آیات قرآن مجید است، منتها در سورة "حمد" یک آیة مستقل است و در سورههای دیگر جزء آیة اوّل هر سوره به شمار میآید. eporsesh.com
آیا "اعوذ بالله من الشیطان الرجیم" و "بسم اللّه الرحمن الرحیم" از آیههای قرآن مجیدند؟
عبارت "اعوذ بالله من الشیطان الرجیم" از آیههای قرآن نیست. اما در قرآن توصیه شده است بیش از شروع به تلاوت قرآن، این عبارت را به زبان بگوییم و از شرّ شیطان به خداوند پناه ببریم.
"فَإِذَا قَرَأْتَ الْقُرْءَانَ فَاسْتَعِذْ بِاللَّهِ مِنَ الشَّیْطََنِ الرَّجِیمِ; (نحل، 98) این آیه شیوة استفاده کردن از قرآن مجید و چگونگی تلاوت آن را بیان میکند، زیرا برای بهره بردن از قرآن پر بار بودن محتوای آن کافی نیست; بلکه موانع فهم قرآن باید از وجود ما و از محیط فکر و جان ما برچیده شود تا به آن محتوای پربار دست یابیم.
در این آیه "استعاذه" طلب پناه است و معنا این است که وقتی قرآن میخوانی از خدای متعال بخواه مادامی که مشغول خواندن هستی از اغوای شیطان رجیم پناهت دهد، پس استعاذهای که در این آیه بدان امر شده حال و وظیفه قلب و نفس قاری قرآن است; او مأمور شده مادامی که مشغول تلاوت است این حقیقت، معنی استعاذه به خدا را در دل خود بیابد، نه این که صرفاً در ابتدای قرائت به زبان بگوید: "اعوذ بالله من الشیطان الرجیم" و این استعاذه زبانی تنها مقدمهای برای ایجاد کردن آن حالت نفسانی مطلوب است.(ر.ک: تفسیر المیزان، علامه طباطبایی;، ج 12، ص 494، جامعه مدرسین.)
اما "بسم اللّه الرحمن الرحیم" طبق عقیدة ما شیعیان و برخی از اهل سنت جزء آیات قرآن مجید است، منتها در سورة "حمد" یک آیة مستقل است و در سورههای دیگر جزء آیة اوّل هر سوره به شمار میآید.
eporsesh.com
- [سایر] منظور از این که همه قرآن در "بسم اللّه الرحمن الرحیم" جمع است، چیست؟
- [سایر] در کدام سوره ی قرآن آمده است که اعوذ بالله من الشیطان الرجیم را باید قبل از بسم الله الرحمن الرحیم گفت؟
- [سایر] چرا "بسم الله الرحمن الرحیم" آن یک آیه مستقل محسوب میشود؟
- [سایر] قرآن کریم چند "بسم اللّه الرحمن الرحیم" دارد؟ گاهی گفته میشود 114 و گاهی گفته میشود 115، کدام صحیح است؟
- [سایر] در نماز اگر بخواهیم آیه الکرسی یا آیاتی را که در آغاز قرآن نیست که با (بسم الله الرّحمن الرّحیم)، شروع شود بخوانیم آیا میتوانیم بهجای آن فقط در آغاز (اعوذ بالله من الشیطان الرجیم) بگوئیم؟ مستحب است ... واجب است ... یا مباح؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا اگر "بسم الله الرحمن الرحیم" اول سوره را در نماز واجب به نیت سوره توحید عادت کرده باشیم بگوئیم و تصمیم داشته باشیم سوره ای جز سوره توحید بخوانیم و از روی فراموشی بدون این که توجه کنیم الان چه سوره ای قرار است خوانده شود "بسم الله الرحمن الرحیم" بگوئیم الف-آیا باید دوباره به نیت آن سوره "بسم الله الرحمن الرحیم" بگوئیم؟ آیا احتیاطاً مجاز به دوباره گفتن هستیم؟ در مورد نماز مستحبی چطور؟ اگر به سوره ای جز توحید و کافرون عادت داشته باشیم چطور؟ ب- آیا مجزی است در نماز واجب یا مستحبی از سوره توحید را به سوره کافرون عدول کرد؟
- [سایر] دیدگاه مفسران درباره جزء آیات قرآن بودن بسم الله الرّحمن الرّحیم چیست؟
- [سایر] باء بسم الله را تفسیر نمایید؟
- [سایر] بسم الله در قرآن چه جایگاهی دارد؟
- [سایر] تفسیر (بسم الله الرّحمن الرّحیم) را با توجه به سخنان گهربار معصومان(ع) بیان کنید.
- [آیت الله بهجت] دستور سجده سهو این است که بعد از سلام نماز فورا نیت سجده سهو کند و پیشانی را به چیزی که سجده بر آن صحیح است بگذارد و بنا بر احتیاط واجب به نحو مأثور بگوید : ( بسم اللّه و بِاللّه و صَلَّی اللّه عَلی محمّدٍ و آلِ محمّد ) یا ( بسم اللّه و باللّه اللّهمَّ صَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ ) ، ولی بهتر است بگوید : ( بسم اللّه و باللّه السّلامُ عَلَیکَ اَیُّهَا النَّبِیُّ و رَحْمَةُ اللّه وَ بَرَکاتُه ) ، بعد باید بنشیند و دوباره به سجده رود و یکی از ذکرهایی را که گفته شد بگوید و بنا بر اظهر وقتی سر از سجده برداشت تشهد بخواند سپس سلام بدهد .
- [آیت الله سبحانی] دستور سجده سهو این است که بعد از سلام نماز فوراً نیّت سجده سهو کند و پیشانی را به چیزی که سجده بر آن صحیح است بگذارد و بگوید: (بِسْمِ اللهِ و باللهِ وَ صَلَّی اللهُ عَلی مُحَمَّد وَ آلهِ یا بِسْمِ الله وَ بِاللهِ اَللَّهُمَّ صَلّ عَلی مُحَمَّد وَ آلِ مُحَمَّد) ولی بهتر است بگوید (بِسْمِ اللهِ وَ بِاللهِ اَلسَّلامُ عَلَیکَ اَیُّهَا النَّبِیُّ وَ رَحْمَة الله وَ بَرَکاتُه)، بعد باید بنشیند و دوباره به سجده رود و یکی از ذکرهائی را که گفته شد بگوید و بنشیند و بعد از خواندن تشهد سلام دهد. قضای سجده و تشهد فراموش شده
- [امام خمینی] دستور سجده سهو این است که بعد از سلام نماز فورا نیت سجده سهو کند و پیشانی را به چیزی که سجده بر آن صحیح است بگذارد و بگوید: (بسم الله و بالله و صلی الله علی محمد و آله ) یا (بسم الله و بالله اللهم صلی علی محمد و آل محمد) ولی بهتر است بگوید (بسم الله و بالله السلام علیک ایها النبی و رحمة الله و برکاته ) بعد باید بنشیند و دوباره به سجده رود و یکی از ذکرهایی را که که گفته شد بگوید و بنشیند و بعد از خواندن تشهد سلام دهد.
- [آیت الله بروجردی] دستور سجدهی سهو اینست که بعد از سلامِ نماز، فوراً نیت سجدهی سهو کند و پیشانی را به چیزی که سجده بر آن صحیح است بگذارد و بگوید:(بِسْمِ اللهِ وَ بِاللهِ وَ صَلَّی اللهُ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ) یا (بِسْمِ اللهِ وَ بِاللهِاَللّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ)ولی بهتر است بگوید:(بِسْمِ اللهِ وَ بِاللهِ اَلسَّلامُ عَلَیکَ اَیهَا النَّبی وَ رَحمَةُ اللهِ وَ بَرَکاتُهُ)بعد باید بنشیند و دوباره به سجده رود و یکی از ذکرهایی را که گفته شد بگوید و بنشیند و بعد از خواندن تشهّد سلام دهد.قضای سجده و تشهّد فراموش شده
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر در رکعت سوم و چهارم حمد بخواند، بنا بر احتیاط باید (بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحیم) را آهسته بخواند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر انسان بخواهد الله اکبر را به چیزی که بعد از آن می خواند مثلاً به بِسْمِ "اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ" بچسباند باید "راء" اکبر را با پیش بخواند.
- [آیت الله سبحانی] اگر انسان بخواهد (الله اکبر) را به چیزی که بعد از آن می خواند مثلا به (بسم الله الرحمن الرحیم) بچسباند، باید (ر) اکبر را پیش بدهد.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر انسان بخواهد (اللهُ اکبر) را به چیزی که بعد از آن می خواند مثلاً به بسم الله الرحمن الرحیم ) بچسباند باید (ر) اکبر را با پیش بخواند .
- [آیت الله بروجردی] اگر انسان بخواهد (اَللهُ اَکبَرُ) را به چیزی که بعد از آن میخواند مثلاً به بسم الله الرحمن الرّحیم بچسباند، باید (ر) اکبر را پیش [ضمه] بدهد.
- [امام خمینی] اگر انسان بخواهد "الله اکبر" را به چیزی که بعد از آن می خواند مثلا به"بسم الله الرحمن الرحیم" بچسباند، باید ر اکبر را پیش بدهد.