درباره‌ی تفسیر «بسم الله الرّحمن الرّحیم» به چند نمونه از سخنان ائمه اطهار(ع) اشاره می‌شود. 1. حضرت امام صادق(ع): «در ابتدای هر کار کوچک یا بزرگی بگوئید‏ بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ؛‏ یعنی یاری می‌جویم بر این کار به خدایی که تنها عبادت او حق و درست است، نه عبادت غیر او، آنکه فریادرسِ فریادخواهان است و پذیرا و جوابگوی کسانی است که او را می‌خوانند. رحمان و بخشاینده است؛ چون؛ با توسعه‌ی رزق و روزی، بر ما، رحمت می‌آورد، و رحیم؛ یعنی مهربان در دین و دنیا و آخرت ما است که دین را بر ما آسان و سبک قرار داده است، و او بر ما- با جدایی ما از دشمنانش- رحمت آورد».[1] همچنین آن‌حضرت فرمود: «باء، بهاء و روشنی خدا، سین، سناء و رفعت خداست و میم، مجد و بزرگواری خداست و اللَّه، معبود هر چیزی است، رحمان، مهربان است به تمام خلقش، رحیم، مهربان به خصوص مؤمنان است».[2] 2. حضرت امام رضا(ع): «گفتن «بسم اللّه الرحمن الرحیم»؛ یعنی نشان می‌‏نهم بر خودم به نشانی از نشانه‌های خدا و این نشان، همان عبادت و بندگی است».[3] [1] . شیخ صدوق، التوحید، محقق و مصحح: حسینی، هاشم،‏ ص 232، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ اول، 1398ق. [2] . کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، محقق و مصحح: غفاری، علی اکبر، آخوندی، محمد، ج 1، ص 114، دار الکتب الإسلامیة، تهران، چاپ چهارم، 1407ق. [3] . شیخ صدوق، معانی الأخبار، محقق و مصحح: غفاری، علی اکبر، ص 3، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ اول، 1403ق.
تفسیر (بسم الله الرّحمن الرّحیم) را با توجه به سخنان گهربار معصومان(ع) بیان کنید.
دربارهی تفسیر «بسم الله الرّحمن الرّحیم» به چند نمونه از سخنان ائمه اطهار(ع) اشاره میشود. 1. حضرت امام صادق(ع): «در ابتدای هر کار کوچک یا بزرگی بگوئید بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ؛ یعنی یاری میجویم بر این کار به خدایی که تنها عبادت او حق و درست است، نه عبادت غیر او، آنکه فریادرسِ فریادخواهان است و پذیرا و جوابگوی کسانی است که او را میخوانند. رحمان و بخشاینده است؛ چون؛ با توسعهی رزق و روزی، بر ما، رحمت میآورد، و رحیم؛ یعنی مهربان در دین و دنیا و آخرت ما است که دین را بر ما آسان و سبک قرار داده است، و او بر ما- با جدایی ما از دشمنانش- رحمت آورد».[1] همچنین آنحضرت فرمود: «باء، بهاء و روشنی خدا، سین، سناء و رفعت خداست و میم، مجد و بزرگواری خداست و اللَّه، معبود هر چیزی است، رحمان، مهربان است به تمام خلقش، رحیم، مهربان به خصوص مؤمنان است».[2] 2. حضرت امام رضا(ع): «گفتن «بسم اللّه الرحمن الرحیم»؛ یعنی نشان مینهم بر خودم به نشانی از نشانههای خدا و این نشان، همان عبادت و بندگی است».[3] [1] . شیخ صدوق، التوحید، محقق و مصحح: حسینی، هاشم، ص 232، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ اول، 1398ق. [2] . کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، محقق و مصحح: غفاری، علی اکبر، آخوندی، محمد، ج 1، ص 114، دار الکتب الإسلامیة، تهران، چاپ چهارم، 1407ق. [3] . شیخ صدوق، معانی الأخبار، محقق و مصحح: غفاری، علی اکبر، ص 3، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ اول، 1403ق.
- [سایر] تفسیر «بسم الله الرّحمن الرّحیم» را با توجه به سخنان گهربار معصومان(ع) بیان کنید.
- [سایر] باء بسم الله را تفسیر نمایید؟
- [سایر] دیدگاه مفسران درباره جزء آیات قرآن بودن بسم الله الرّحمن الرّحیم چیست؟
- [سایر] بسم الله الرحمن الرحیم؛ آیا گفتن این قبیل جملات که اجرت با امام زمان (عج) یا امام حسین(ع) اشکال ندارد؟ با توجه به اینکه خداوند اجر میدهد!
- [سایر] بسم الله در قرآن چه جایگاهی دارد؟
- [آیت الله نوری همدانی] آیا در تسمیه، دانستن معنای آن لازم است؟ بر فرض جایز بودن تسمیه به غیر عربی، اگر تسمیه را مثلاً به زبان انگلیسی حفظ کرده باشد بدون توجه به معنای آن، آیا صحیح است؟
- [سایر] چرا در میان سوره های قرآن سوره توبه «بسم اللّه الرحمن الرحیم» ندارد؟
- [سایر] درباره وجه تسمیه قرآن مجید توضیحاتی ارائه بفرمایید؟
- [سایر] بسم الله الرحمن الرحیم چند حرف است؟
- [آیت الله نوری همدانی] آیا تسمیه اشخاص لال که قدرت بر ادای درست تسمیه ندارند صحیح است؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر انسان بخواهد الله اکبر را به چیزی که بعد از آن می خواند مثلاً به بِسْمِ "اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ" بچسباند باید "راء" اکبر را با پیش بخواند.
- [آیت الله سبحانی] اگر انسان بخواهد (الله اکبر) را به چیزی که بعد از آن می خواند مثلا به (بسم الله الرحمن الرحیم) بچسباند، باید (ر) اکبر را پیش بدهد.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر انسان بخواهد (اللهُ اکبر) را به چیزی که بعد از آن می خواند مثلاً به بسم الله الرحمن الرحیم ) بچسباند باید (ر) اکبر را با پیش بخواند .
- [آیت الله بروجردی] اگر انسان بخواهد (اَللهُ اَکبَرُ) را به چیزی که بعد از آن میخواند مثلاً به بسم الله الرحمن الرّحیم بچسباند، باید (ر) اکبر را پیش [ضمه] بدهد.
- [امام خمینی] اگر انسان بخواهد "الله اکبر" را به چیزی که بعد از آن می خواند مثلا به"بسم الله الرحمن الرحیم" بچسباند، باید ر اکبر را پیش بدهد.
- [آیت الله مظاهری] اگر در رکعت سوّم و چهارم حمد بخواند باید بسم اللَّه آن را هم آهسته بگوید.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر انسان بخواهد (الله اکبر) را به چیزی که بعد از آن می خواند مثلاً به بسم الله الرحمن الرّحیم بچسباند بهتر است حرف (ر) اکبر را ضمه بدهد. هر چند احتیاط مستحب است که در نماز واجب متصل نکند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] نمازگزار میتواند (اللَّه اکبر) را به چیزی که بعد از آن میخواند؛ مثلاً به (بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ) بچسباند و در این صورت بنا بر احتیاط مستحب (ر) اکبر را پیش بدهد.
- [آیت الله وحید خراسانی] احتیاط مستحب ان است که الله اکبر را به چیزی که بعد ان می خواند مثلا به بسم الله الرحمن الرحیم نچسباند و اگر خواست وصل کند باید راء اکبر را پیش یعنی ضمه بدهد
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر انسان بخواهد اللّه اکبر را به چیزی که بعد از آن می خواند؛ مثلا به بسم اللّه الرحمن الرحیم بچسباند؛ بهتر است (راء) اکبر را پیش بدهد؛ ولی احتیاط مستحب آن است که در نماز واجب نچسباند.