چرا بعضی از سوره‌های قرآن‌، مثل حمد، نام‌های بسیاری دارند؟
با توجه به روایات فراوان از پیامبر اکرم(ص) معلوم می‌شود که بسیاری از اسامی سوره‌های قرآن را پیامبر اکرم(ص) نام‌گذاری کرده‌اند. مطابق برخی از این روایات‌، پیامبر اکرم(ص) برای تمییز سوره‌ها از یک‌دیگر، آن‌ها را توصیف می‌کردند و وقتی آیه‌ای نازل می‌شد، پیامبر می‌فرمود: آن را در سوره‌ای بگذارید که داستان فلان چیز (مثلاً قصّة گاو بنی‌اسرائیل‌) در آن بیان شده است‌. سپس‌، این توصیف‌ها، خلاصه شده تبدیل به اسم گردید. برای هر سوره می‌توان ویژگی‌هایی در نظر گرفت‌. این ویژگی‌ها، شامل کلمات خاص‌، کلمات ابتدایی سوره‌، اِشتمال سوره بر داستان‌ها و قضایای تاریخی‌، اسامی افراد و اماکن‌، و هم‌چنین توصیف‌ها و خواصی است که طبق روایات نبوی وارد شده است‌. مسلمانان در طول زمان‌، با استفاده از موارد فوق به خصوص آخرین مورد به نام‌گذاری سوره‌ها پرداخته‌اند; در واقع بیش‌تر این نام‌ها، توصیف سوره‌ها هستند، هم‌چنان‌که اسامی متعدد برای خداوند چنین است‌. سورة حمد نیز، چون یکی از گرامی‌ترین و مهم‌ترین سوره‌های قرآنی است‌، توصیف‌های متعددی از آن شده است‌، که این وصف‌ها، به اسم تبدیل گردیده‌اند. اسم "حمد" به خاطر شروع سوره با حمد و ثنای خدا و اسم "فاتحة‌الکتاب‌"، به دلیل این‌که اولین سوره‌ای است که به‌طور کامل نازل گردیده است‌; "اُم‌ُّالکتاب‌" (اُم‌ّ = مقصد و محل بازگشت‌) به این دلیل که تمام اهداف و اغراض قرآنی در این سوره کوچک فراهم شده است و "سبع المثانی‌" به این علت که سورة حمد، هفت آیه دارد، به این نام آمده است و لفظ "مثانی‌" نیز اسم‌ِ عام‌ِ سوره‌های کوچک قرآن می‌باشد و یا به جهت آن‌که در هر نماز دو بار خوانده می‌شود به آن مثانی می‌گویند و همین‌طور بقیه اسامی سورة حمد.(ر.ک‌: علوم القرآن عند المفسرین‌، مرکز فرهنگ و معارف قرآن‌، ج 1، ص 329 331; تاریخ قرآن کریم‌، محمدباقر حجتی‌، دفتر نشر فرهنگ اسلامی‌، ص 98; تاریخ قرآن‌، محمدهادی معرفت‌، ص 77 79، انتشارات سمت‌.) eporsesh.com
عنوان سوال:

چرا بعضی از سوره‌های قرآن‌، مثل حمد، نام‌های بسیاری دارند؟


پاسخ:

با توجه به روایات فراوان از پیامبر اکرم(ص) معلوم می‌شود که بسیاری از اسامی سوره‌های قرآن را پیامبر اکرم(ص) نام‌گذاری کرده‌اند.
مطابق برخی از این روایات‌، پیامبر اکرم(ص) برای تمییز سوره‌ها از یک‌دیگر، آن‌ها را توصیف می‌کردند و وقتی آیه‌ای نازل می‌شد، پیامبر می‌فرمود: آن را در سوره‌ای بگذارید که داستان فلان چیز (مثلاً قصّة گاو بنی‌اسرائیل‌) در آن بیان شده است‌. سپس‌، این توصیف‌ها، خلاصه شده تبدیل به اسم گردید.
برای هر سوره می‌توان ویژگی‌هایی در نظر گرفت‌. این ویژگی‌ها، شامل کلمات خاص‌، کلمات ابتدایی سوره‌، اِشتمال سوره بر داستان‌ها و قضایای تاریخی‌، اسامی افراد و اماکن‌، و هم‌چنین توصیف‌ها و خواصی است که طبق روایات نبوی وارد شده است‌. مسلمانان در طول زمان‌، با استفاده از موارد فوق به خصوص آخرین مورد به نام‌گذاری سوره‌ها پرداخته‌اند; در واقع بیش‌تر این نام‌ها، توصیف سوره‌ها هستند، هم‌چنان‌که اسامی متعدد برای خداوند چنین است‌.
سورة حمد نیز، چون یکی از گرامی‌ترین و مهم‌ترین سوره‌های قرآنی است‌، توصیف‌های متعددی از آن شده است‌، که این وصف‌ها، به اسم تبدیل گردیده‌اند. اسم "حمد" به خاطر شروع سوره با حمد و ثنای خدا و اسم "فاتحة‌الکتاب‌"، به دلیل این‌که اولین سوره‌ای است که به‌طور کامل نازل گردیده است‌; "اُم‌ُّالکتاب‌" (اُم‌ّ = مقصد و محل بازگشت‌) به این دلیل که تمام اهداف و اغراض قرآنی در این سوره کوچک فراهم شده است و "سبع المثانی‌" به این علت که سورة حمد، هفت آیه دارد، به این نام آمده است و لفظ "مثانی‌" نیز اسم‌ِ عام‌ِ سوره‌های کوچک قرآن می‌باشد و یا به جهت آن‌که در هر نماز دو بار خوانده می‌شود به آن مثانی می‌گویند و همین‌طور بقیه اسامی سورة حمد.(ر.ک‌: علوم القرآن عند المفسرین‌، مرکز فرهنگ و معارف قرآن‌، ج 1، ص 329 331; تاریخ قرآن کریم‌، محمدباقر حجتی‌، دفتر نشر فرهنگ اسلامی‌، ص 98; تاریخ قرآن‌، محمدهادی معرفت‌، ص 77 79، انتشارات سمت‌.)
eporsesh.com





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین