معنای تسبیح و حمد چیست؟
در پاسخ به مطالب توجه نمایید : 1- تسبیح عبارت است از تنزیه قولی خداوند از هر نقص و عیب. تسبیح موجودات عالم، به معنای حقیقی آن است؛ نه به معنای مجازی آن؛ یعنی، دلالت وجود معلول بر علت و کمال علت. گرچه این تسبیح حقیقی اشیا یا الفاظ و لغات و اموات نیست. توضیح: در معنای تسبیح سه امر وجود دارد که بدون تحقق هر یک معنای حقیقی تسبیح حاصل نمی‌شود: 1- نفی هر نقصی از خداوند، 2- علم و شعور تسبیح گوینده، 3- قولی بودن تسبیح. نسبت به تحقق امر اول در موجودات عالم بحثی نیست. هر مخلوقی در این عالم با زبان فقر و احتیاج خود، خبر از خالق سبحان می‌دهد و این همان معنای تسبیح تکوینی است (تسبیح تکوینی در مقابل تسبیح به معنای حقیقی است و بدین معنا است که هر مخلوقی در این جهان به عنوان این که معلول است، خبر از خالق و علت خود می‌دهد و از آن جا که موجود ناقص و نیازمندی است، خبر از کمال و بی‌نیازی علت خود می‌دهد. اما این خبر دادن آگاهانه و از روی شعور نیست؛ بلکه عقل انسان آن را ادراک می‌کند. این معنای تسبیح، از آن جا که دو امر آگاهانه و قولی بودن را ندارد، معنای مجازی تسبیح به شمار می‌آید). تسبیح موجودات عالم، تسبیح حقیقی می‌باشد، نه تسبیح مجازی که به معنای زبان حال و دلالت عقلی وامثال آن است، (المیزان، ج 13، ص 117). شاهد قرآنی این مطلب این است که قرآن پس از ذکر تسبیح موجودات، می‌فرماید: شما تسبیح آنها را نمی‌فهیمد،( المیزان، ج 13، ص 119 ؛ ان مِنْ شَیْ‌ءٍ إِلاَّ یُسَبِّحُ بِحَمْدِهِ وَ لکِنْ لا تَفْقَهُونَ تَسْبِیحَهُمْ‌ ؛ و هیچ چیز نیست مگر این که در حال ستایش تسبیح او می‌گوید ولی شما تسبیح آنها را نمی‌یابید(اسرا، آیه 44) . اگر مراد از تسبیح موجودات، معنای مجازی آن بود که برای همگان قابل فهم است؛ پس معلوم می‌شود مراد از تسبیح همان معنای حقیقی آن است. علاوه بر قرآن، روایات نیز دلالت بر همین معنا دارند که می‌توانید به المیزان (ج 13، ص 129، ذیل آیه 44 (سوره اسری)) رجوع کنید. 2- برای تزیین و تجمیل و زیبا سازی هر چیز ابتدا باید آن را از آلودگی ها پاک و پیراسته نمود و سپس به تزیین آن پرداخت . تسبیح خداوند به طور طبیعی بر حمد خداوند مقدم است زیرا تسبیح تنزیه خداوند از هر نوع نقصان و نا پاکی و محدودیت است و جنبه تخلیه و زدودن و پیراستن دارد و پس از تسبیح و منزه کردن و تخلیه از نقصان و نا پاکی و کاستی و محدودیت نوبت به تجلیه و آراستن می رسد . به تعبیر دیر اول باید خداوند را از آن چه لایق ساحت و شان متعالی او نیست منزه نمود و سپس او را با ذکر اوصاف جمال و کمال ستود و مدح نمود . به همین دلیل است که دعا ها و مناجات های معصومین –ع- معمولا با تسبیح و تنزیه خدواند آغاز می شود و سپس به حمد و ستایش و ثنای خداوند ادامه می یابد . (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 3/100116650)
عنوان سوال:

معنای تسبیح و حمد چیست؟


پاسخ:

در پاسخ به مطالب توجه نمایید :
1- تسبیح عبارت است از تنزیه قولی خداوند از هر نقص و عیب. تسبیح موجودات عالم، به معنای حقیقی آن است؛ نه به معنای مجازی آن؛ یعنی، دلالت وجود معلول بر علت و کمال علت. گرچه این تسبیح حقیقی اشیا یا الفاظ و لغات و اموات نیست. توضیح: در معنای تسبیح سه امر وجود دارد که بدون تحقق هر یک معنای حقیقی تسبیح حاصل نمی‌شود: 1- نفی هر نقصی از خداوند، 2- علم و شعور تسبیح گوینده، 3- قولی بودن تسبیح. نسبت به تحقق امر اول در موجودات عالم بحثی نیست. هر مخلوقی در این عالم با زبان فقر و احتیاج خود، خبر از خالق سبحان می‌دهد و این همان معنای تسبیح تکوینی است (تسبیح تکوینی در مقابل تسبیح به معنای حقیقی است و بدین معنا است که هر مخلوقی در این جهان به عنوان این که معلول است، خبر از خالق و علت خود می‌دهد و از آن جا که موجود ناقص و نیازمندی است، خبر از کمال و بی‌نیازی علت خود می‌دهد. اما این خبر دادن آگاهانه و از روی شعور نیست؛ بلکه عقل انسان آن را ادراک می‌کند. این معنای تسبیح، از آن جا که دو امر آگاهانه و قولی بودن را ندارد، معنای مجازی تسبیح به شمار می‌آید).
تسبیح موجودات عالم، تسبیح حقیقی می‌باشد، نه تسبیح مجازی که به معنای زبان حال و دلالت عقلی وامثال آن است، (المیزان، ج 13، ص 117). شاهد قرآنی این مطلب این است که قرآن پس از ذکر تسبیح موجودات، می‌فرماید: شما تسبیح آنها را نمی‌فهیمد،( المیزان، ج 13، ص 119 ؛ ان مِنْ شَیْ‌ءٍ إِلاَّ یُسَبِّحُ بِحَمْدِهِ وَ لکِنْ لا تَفْقَهُونَ تَسْبِیحَهُمْ‌ ؛ و هیچ چیز نیست مگر این که در حال ستایش تسبیح او می‌گوید ولی شما تسبیح آنها را نمی‌یابید(اسرا، آیه 44) . اگر مراد از تسبیح موجودات، معنای مجازی آن بود که برای همگان قابل فهم است؛ پس معلوم می‌شود مراد از تسبیح همان معنای حقیقی آن است. علاوه بر قرآن، روایات نیز دلالت بر همین معنا دارند که می‌توانید به المیزان (ج 13، ص 129، ذیل آیه 44 (سوره اسری)) رجوع کنید.
2- برای تزیین و تجمیل و زیبا سازی هر چیز ابتدا باید آن را از آلودگی ها پاک و پیراسته نمود و سپس به تزیین آن پرداخت . تسبیح خداوند به طور طبیعی بر حمد خداوند مقدم است زیرا تسبیح تنزیه خداوند از هر نوع نقصان و نا پاکی و محدودیت است و جنبه تخلیه و زدودن و پیراستن دارد و پس از تسبیح و منزه کردن و تخلیه از نقصان و نا پاکی و کاستی و محدودیت نوبت به تجلیه و آراستن می رسد . به تعبیر دیر اول باید خداوند را از آن چه لایق ساحت و شان متعالی او نیست منزه نمود و سپس او را با ذکر اوصاف جمال و کمال ستود و مدح نمود . به همین دلیل است که دعا ها و مناجات های معصومین –ع- معمولا با تسبیح و تنزیه خدواند آغاز می شود و سپس به حمد و ستایش و ثنای خداوند ادامه می یابد . (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 3/100116650)





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین