دین مبین اسلام، برای نماز اهمیت ویژه‌ای قائل شده است، و این نکته از آیات و روایات بی‌شماری استفاده می‌شود. در آیات بسیاری به مسئله نماز پرداخته شده است. دسته از آیات به تشریع نماز تصریح کرده است؛ مانند: (فاقیمواالصلوْ ان الصلوْ کانت علی المؤمنین کتاباً موقوتاً){1} نماز را به پا دارید، زیرا بر مؤمنان نماز به عنوان وظیفه ثابت شده است. برخی آیات به تمجید نمازگزاران و تأکید بر رستگاری آنان پرداخته، مانند: (قد افلح المؤمنین الذین هم فی صلوتهم خاشعون){2} مؤمنان همانا رستگار شدند، آنان که در نماز خویش فروتن و خاشع‌اند. در برخی آیات به فلسفه نماز اشاره شده، مانند: (اقم الصلوْ لذکری){3} نماز را برای یاد کردن من بپا دارید. و نیز آیاتی که برای مزمت کردن کسانی که نسبت به نماز دچار غفلت شده‌اند نازل شده است: (فویل للمصلین الذین هم عن صلاتهم ساهون){4} پس وای بر نمازگزاران آنانکه از نماز خویش غفلت کنند. دسته‌ای از آیات، به وقت نماز اشاره کرده که در برخی، به وقت یک نماز (ظهر) (حافظوا علی الصلواْ و الصلوْ الوسطی{5}) (بر نمازها و نماز میانه) مواظبت کنید، و در برخی آیات دیگر به وقت سه نماز (صبح، مغرب، عشأ) اشاره نشده است: (و اقم الصلوْ طرفی النهار و زلفاً من الیل ان الحسنات یذهبن السیئات ذلک ذکر للذاکرین){6} در دو طرف روز، و اوایل شب، نماز را برپا دارید، چرا که حسنات، سیئات (و آثار آن را) از بین می‌برد، این تذکری است برای آنان که اهل تذکرند، و در برخی آیات به پنج نماز اشاره شده است: (اقم اصلوْ للولوک الشمس الی غسق اللیل و قرآن الفجر){7} به پای دار نماز را از بازگشتگان خورشید تا تاریکی شب و خواندنی بامداد بپا دار. از میان آیات وارد درباره وقت نماز، فقیهان از آیه مذکور، دلیل بر اقامه نماز در اول وقت است.{8} ایشان در وجوب نماز اول وقت به نحو موسع، فرموده است: افضل، تقدیم در اول وقت است و در این فتوا به آیه اقم الصلوْ لدلوک الشمس{9} استناد کرده و امر شارع را در این آیه شریفه، مقتضی وجوب نزد شیعه و دلیل بر فوری بودن آن دانسته است.{10} از امام صادق(ع) در تفسیر آیه (فویل للمصلین، الذین هم عن صلاتهم ساهون){11} آمده می‌فرماید: (تأخیر الصلاْ عن اول وقتها لغیر عذر) مردا از بی‌اعتنایی به نماز، تأخیر از اول وقت بدون عذر است.{12} پس می‌توان گفت از این دو آیه استفاده اول وقت شده است، گرچه احادیث و سیره پیامبر(ص) و ائمه(ع) بر اقامه نماز در اول وقت به عنوان فضیلت بوده است و این سیره همه عالمان و مؤمنان است. پی نوشتها: [1]. سوره نسأ، آیه 103. [2]. سوره مؤمنون، آیه 2-1. [3]. سوره طه، آیه 14. [4]. سوره ماعون، آیه 5و4. [5]. سوره بقره، آیه 238. [6]. سوره هود، آیه 114. [7]. سوره اسرأ، آیه 78. [8]. کتاب الحلّاف، شیخ طوسی، ج 1، ص 292. [9]. سوره اسرأ، آیه 78. [10]. همان. [11]. سوره ماعون، آیه 5-4. [12]. بحارالانوار، ج 83، ص 6. eporsesh.com
دین مبین اسلام، برای نماز اهمیت ویژهای قائل شده است، و این نکته از آیات و روایات بیشماری استفاده میشود. در آیات بسیاری به مسئله نماز پرداخته شده است. دسته از آیات به تشریع نماز تصریح کرده است؛ مانند: (فاقیمواالصلوْ ان الصلوْ کانت علی المؤمنین کتاباً موقوتاً){1} نماز را به پا دارید، زیرا بر مؤمنان نماز به عنوان وظیفه ثابت شده است.
برخی آیات به تمجید نمازگزاران و تأکید بر رستگاری آنان پرداخته، مانند: (قد افلح المؤمنین الذین هم فی صلوتهم خاشعون){2} مؤمنان همانا رستگار شدند، آنان که در نماز خویش فروتن و خاشعاند.
در برخی آیات به فلسفه نماز اشاره شده، مانند: (اقم الصلوْ لذکری){3} نماز را برای یاد کردن من بپا دارید. و نیز آیاتی که برای مزمت کردن کسانی که نسبت به نماز دچار غفلت شدهاند نازل شده است: (فویل للمصلین الذین هم عن صلاتهم ساهون){4} پس وای بر نمازگزاران آنانکه از نماز خویش غفلت کنند.
دستهای از آیات، به وقت نماز اشاره کرده که در برخی، به وقت یک نماز (ظهر) (حافظوا علی الصلواْ و الصلوْ الوسطی{5}) (بر نمازها و نماز میانه) مواظبت کنید، و در برخی آیات دیگر به وقت سه نماز (صبح، مغرب، عشأ) اشاره نشده است: (و اقم الصلوْ طرفی النهار و زلفاً من الیل ان الحسنات یذهبن السیئات ذلک ذکر للذاکرین){6} در دو طرف روز، و اوایل شب، نماز را برپا دارید، چرا که حسنات، سیئات (و آثار آن را) از بین میبرد، این تذکری است برای آنان که اهل تذکرند، و در برخی آیات به پنج نماز اشاره شده است: (اقم اصلوْ للولوک الشمس الی غسق اللیل و قرآن الفجر){7} به پای دار نماز را از بازگشتگان خورشید تا تاریکی شب و خواندنی بامداد بپا دار.
از میان آیات وارد درباره وقت نماز، فقیهان از آیه مذکور، دلیل بر اقامه نماز در اول وقت است.{8} ایشان در وجوب نماز اول وقت به نحو موسع، فرموده است: افضل، تقدیم در اول وقت است و در این فتوا به آیه اقم الصلوْ لدلوک الشمس{9} استناد کرده و امر شارع را در این آیه شریفه، مقتضی وجوب نزد شیعه و دلیل بر فوری بودن آن دانسته است.{10}
از امام صادق(ع) در تفسیر آیه (فویل للمصلین، الذین هم عن صلاتهم ساهون){11} آمده میفرماید: (تأخیر الصلاْ عن اول وقتها لغیر عذر) مردا از بیاعتنایی به نماز، تأخیر از اول وقت بدون عذر است.{12}
پس میتوان گفت از این دو آیه استفاده اول وقت شده است، گرچه احادیث و سیره پیامبر(ص) و ائمه(ع) بر اقامه نماز در اول وقت به عنوان فضیلت بوده است و این سیره همه عالمان و مؤمنان است.
پی نوشتها:
[1]. سوره نسأ، آیه 103.
[2]. سوره مؤمنون، آیه 2-1.
[3]. سوره طه، آیه 14.
[4]. سوره ماعون، آیه 5و4.
[5]. سوره بقره، آیه 238.
[6]. سوره هود، آیه 114.
[7]. سوره اسرأ، آیه 78.
[8]. کتاب الحلّاف، شیخ طوسی، ج 1، ص 292.
[9]. سوره اسرأ، آیه 78.
[10]. همان.
[11]. سوره ماعون، آیه 5-4.
[12]. بحارالانوار، ج 83، ص 6.
eporsesh.com
- [سایر] 1. آخرین سورهای که بر پیغمبر نازل شد، کدام سوره بود؟ 2. آیا اولین سورهای که بر پیغمبر نازل شد علق است؟ 3. آیا سورهای هست که نصفش نازل شود و مابقی آن در 20 سال بعد نازل شده باشد؟
- [سایر] شناخت آیهای چه نوع شناختی است؟
- [سایر] آیا درباره نظافت و پاکیزگی آیهای وجود دارد؟
- [سایر] چرا در قرآن کریم درباره برف هیچ آیهای وجود ندارد؟
- [سایر] آیا آیهای در قرآن درباره وصیت کردن وجود دارد؟
- [سایر] حقیقت وحی چیست؟ آیا بین وحی نازل شده بر حضرت محمد و وحی نازل شده بر پیامبران دیگر فرقی هست؟
- [سایر] چرا قرآن عربی نازل شده است؟
- [سایر] چرا قرآن به عربی نازل شده است؟
- [سایر] با سلام. آیا در قرآن شأن نزول آیهای در باره طلحه و زبیر وجود دارد؟
- [سایر] چه آیهای از قرآن برای کودکان ناسازگار آمده که آنها با یکدیگر مهربان شوند وآرام گیرند؟
- [آیت الله سیستانی] اگر زن در استحاضه کثیره یا متوسطه بخواهد پیش از وقت نماز آیهای را که سجده واجب دارد بخواند ، یا مسجد برود بنابر احتیاط مستحب باید غسل نماید ، و همچنین است اگر شوهرش بخواهد با او نزدیکی کند .
- [آیت الله سیستانی] خواندن قرآن در نماز غیر از چهار آیهای که سجده واجب دارد ، و دعا کردن در نماز اشکال ندارد . ولی احتیاط مستحب آن است که به غیر عربی دعا نکند . (و حکم چهار آیهای که سجده واجب دارد در احکام قرائت مسأله (970) گفته شد) .
- [آیت الله شبیری زنجانی] خواندن قرآن در نماز، غیر از چهار آیهای که سجده واجب دارد و در مسأله 361 و 1102 گفته شد و نیز دعا کردن در نماز اشکال ندارد، ولی احتیاط مستحب آن است که به غیر عربی دعا نکند.
- [آیت الله خوئی] خواندن قرآن در نماز، غیر از چهار آیهای که سجدة واجب دارد و در احکام جنابت صفحه (49) گفته شد و نیز دعا کردن در نماز اشکال ندارد. ولی احتیاط مستحب آن است که به غیر عربی دعا نکند. توضیح المسائل 153 مبطلات نماز ..... ص : 152
- [آیت الله سبحانی] نماز ظهر و عصر هرکدام وقت مخصوص و مشترکی دارند، وقت مخصوص نماز ظهر از اول ظهر است تا وقتی که از ظهر به اندازه خواندن نماز ظهر بگذرد; و وقت مخصوص نماز عصر موقعی است که به اندازه خواندن نماز عصر، وقت به مغرب مانده باشد، که اگر کسی تا این موقع نماز ظهر را نخواند، نماز ظهر او قضا شده و باید نماز عصر را بخواند و ما بین وقت مخصوص نماز ظهر و وقت مخصوص نماز عصر، وقت مشترک نماز ظهر و نماز عصر است، و اگر کسی در وقت مختص ظهر، نماز عصر و در وقت مختص عصر نماز ظهر بخواند، نماز او در هر دو مورد باطل است.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر انسان ملتفت نباشد که باید با ثابت شدن دخول وقت مشغول نماز شود چنانچه بعد از نماز بفهمد که تمام نماز را در وقت خوانده نماز او صحیح است و اگر بفهمد نماز را پیش از وقت خوانده یا نفهمد که در وقت خوانده یا پیش از وقت یا بعد از نماز بفهمد که در بین نماز وقت داخل شده نمازش باطل است
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر دو مرد عادل به داخل شدن وقت خبر دهند، یا انسان یقین کند که وقت نماز شده ومشغول نماز شود و در بین نماز بفهمد که هنوز وقت داخل نشده، نماز او باطل است و همچنین است اگر بعد از نماز بفهمد که تمام نماز را پیش از وقت خوانده، ولی اگر در بین نماز بفهمد وقت داخلشده، یا بعد از نماز بفهمد که در بین نماز وقت داخل شده، نماز او صحیح است.
- [آیت الله مظاهری] اگر یک نفر ثقه به داخل شدن وقت خبر دهد، یا انسان اطمینان پیدا کند که وقت نماز شده و مشغول نماز شود و در بین نماز بفهمد که هنوز وقت داخل نشده نماز او باطل است و همچنین است اگر بعد از نماز بفهمد که تمام نماز را پیش از وقت خوانده، ولی اگر در بین نماز بفهمد وقت داخل شده یا بعد از نماز بفهمد که در بین نماز وقت داخل شده نماز او صحیح است.
- [آیت الله سبحانی] اگر یک مرد عادل به داخل شدن وقت خبر دهد، یا انسان یقین کند که وقت نماز شده و مشغول نماز شود و در بین نماز بفهمد که هنوز وقت داخل نشده، نماز او باطل است. و همچنین است اگر بعد از نماز بفهمد که تمام نماز را پیش از وقت خوانده، ولی اگر در بین نماز بفهمد وقت داخل شده، یا بعد از نماز بفهمد که در بین نماز وقت داخل شده، نماز او صحیح است.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر دو یا یک مرد عادل به داخل شدن وقت خبر دهند ، یا انسان یقین کند که وقت نماز شده و مشغول نماز شود و در بین نماز بفهمد که هنوز وقت داخل نشده ، نماز او باطل است . و همچنین است اگر بعد از نماز بفهمد که تمام نماز را پیش از وقت خوانده ، ولی اگر در بین نماز بفهمد وقت داخل شده ، یا بعد از نماز بفهمد که در بین نماز وقت داخل شده ، نماز او صحیح است .