قرآن مجید در آیات متعددّی بطور صریح بیان میفرماید که احباط و تکفیر وجود دارد و اعمال شایسته بر ناشایست و بالعکس، تأثیر گذار است، که به چند نمونه از آن آیات اشاره میشود الف – درباره تکفیر خداوند متعال در سوره هود، آیه 14 چنین میفرماید ( وَ اَقِمِ الصَّلوةَ طَرَفیِ النَّهارِ وَ زُلَفاََ مِنَ اللیلِ اِنَّ الْحَسَناتِ یُذْهِبْنَ السَّیئاتِ ذلِکَ ذِکْری لِلذّاکِرینَ ) [ در دو طرف روز و اوایل شب، نماز را برپادار؛ زیرا حسنات، سیّئات [ و آثار آنها ] را از بین میبرند؛ این تذکّری است برای کسانی که اهل تذکّرند]. ب قرآن مجید در سوره مائده، آیه 5 ، درباره احباط نیز این گونه میفرماید ( وَ مَنْ یکْفُرْ بِالاِیمانِ فَقَدْ حَبِطَ عَمَلُهُ وَ هُوَ فَی الاخِرَةِ منَ الْخاسِرینَ ) [ کسی که آنچه را باید به آن ایمان بیاورد، انکار کند، اعمال او تباه میگردد و در سرای دیگر از زیانکاران خواهد بود.] (تفسیر نمونه جلد 2، صفحات 69 ،70، 72) بنابراین، اصل مسئله احباط و تکفیر در آیات قرآن به طور روشن بیان شده است، ولی جزئیات آن که چه گناهانی سبب حبط اعمال و چه عباداتی سبب تکفیر گناهان میشود باید از روایات استفاده گردد. eporsesh.com
قرآن مجید در آیات متعددّی بطور صریح بیان میفرماید که احباط و تکفیر وجود دارد و اعمال شایسته بر ناشایست و بالعکس، تأثیر گذار است، که به چند نمونه از آن آیات اشاره میشود
الف – درباره تکفیر خداوند متعال در سوره هود، آیه 14 چنین میفرماید ( وَ اَقِمِ
الصَّلوةَ طَرَفیِ النَّهارِ وَ زُلَفاََ مِنَ اللیلِ اِنَّ الْحَسَناتِ یُذْهِبْنَ السَّیئاتِ ذلِکَ ذِکْری لِلذّاکِرینَ ) [ در دو طرف روز و اوایل شب، نماز را برپادار؛ زیرا حسنات، سیّئات [ و آثار آنها ] را از بین میبرند؛ این تذکّری است برای کسانی که اهل تذکّرند].
ب قرآن مجید در سوره مائده، آیه 5 ، درباره احباط نیز این گونه میفرماید ( وَ مَنْ یکْفُرْ بِالاِیمانِ فَقَدْ حَبِطَ عَمَلُهُ وَ هُوَ فَی الاخِرَةِ منَ الْخاسِرینَ ) [ کسی که آنچه را باید به آن ایمان بیاورد، انکار کند، اعمال او تباه میگردد و در سرای دیگر از زیانکاران خواهد بود.] (تفسیر نمونه جلد 2، صفحات 69 ،70، 72)
بنابراین، اصل مسئله احباط و تکفیر در آیات قرآن به طور روشن بیان شده است، ولی جزئیات آن که چه گناهانی سبب حبط اعمال و چه عباداتی سبب تکفیر گناهان میشود باید از روایات استفاده گردد.
eporsesh.com
- [سایر] آغاز کننده تکفیر چه کسانی بودند؟چه آثاری در مورد تکفیر نوشته شده است؟
- [سایر] سلام علیکم. لعن کردن و تکفیر دیگران در صورتی که به ناحق باشد چه آثاری در انسان دارد و چه حکمی از جهت شرعی دارد؟
- [آیت الله سیستانی] یکی از شرایط تکفیر منکر شدن یکی از ضروریات دینی مثل نماز می باشد اگر فرد مسلمانی نماز نخواند و بالغ و آگاه هم باشد حکم آن چیست؟
- [سایر] برگشت فعلیت به قوه محال است. با توجه به این امر و با توجه به بحث (تبدل جوهری) مساله سقوط از کمالات در مورد برخی از بزرگان و همچنین حبط اعمال و یا تکفیر سیئات را توضِیح دهید.
- [آیت الله علوی گرگانی] بعضی از مادحین و ذاکرین ائمه ابیات و اذکاری را میگویند که به ظاهر شرک است مانند لا اله الاّ زهرا، اگر فلک سنگم زند من حسین اللهیم آیا اینها موجب تکفیر است؟
- [سایر] مضمون آیه صلوات از دیدگاه مفسّران شیعه و سنی چگونه است؟
- [سایر] دیدگاه اسلام و قرآن درباره حقانیت ادیان و پلورالیسم دینی چیست؟ آیا اسلام پیروان دیگر ادیان را اهل دوزخ میداند؟
- [سایر] دیدگاه شیعه درباره رؤیت خدا همراه با بررسی دیدگاه اهل سنت چیست؟
- [سایر] دیدگاه شیعه در باره رؤیت خدا همراه با بررسی دیدگاه اهل سنت چیست؟
- [سایر] دیدگاه شیعه درباره رؤیت خدا همراه با بررسی دیدگاه اهل سنت چیست؟
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر موقع تخلّی طرف جلوی بدن کسی رو به قبله یا پشت به قبله باشد عورت را از قبله بگرداند کفایت نمیکند و اگر جلوی بدن او رو به قبله یا پشت به قبله نباشد احتیاط واجب آن است که عورت را رو به قبله یا پشت به قبله ننماید.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر هنگام تخلّی جلوی بدن کسی رو به قبله یا پشت به قبله باشد و عورت خود را از قبله بگرداند، کفایت نمیکند و اگر جلوی بدن او رو به قبله یا پشت به قبله نباشد، احتیاط واجب آن است که عورت را رو به قبله یا پشت به قبله ننماید.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر موقع تخلّی طرف جلوی بدن رو به قبله یا پشت به قبله باشد ولی عورت را از قبله بگرداند کفایت نمی کند، و گر جلوی بدن رو به قبله یا پشت به قبله نباشد، احتیاط واجب آن است که عورت را رو به قبله یا پشت به قبله ننماید.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر موقع تخلی طرف جلوی بدن کسی رو به قبله یا پشت به قبله باشد و عورت را از قبله بگرداند کفایت نمی کند. و اگر جلوی بدن او رو به قبله یا پشت به قبله نباشد احتیاط واجب آن است که عورت را رو به قبله یا پشت به قبله ننماید.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر موقع تخلی طرف جلوی بدن کسی رو به قبله یا پشت به قبله باشد و عورت خود را از قبله بگرداند کفایت نمی کند و اگر جلوی بدن او رو به قبله یا پشت به قبله نباشد احتیاط واجب ان است که عورت را رو به قبله یا پشت به قبله ننماید
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر موقع تخلی طرف جلوی بدن کسی رو به قبله یا پشت به قبله باشد و عورت خود را از قبله بگرداند؛ کفایت نمی کند؛ اگر جلوی بدن او رو به قبله یا پشت به قبله نباشد؛ احتیاط واجب آن است که عورت را رو به قبله یا پشت به قبله ننماید.
- [آیت الله بروجردی] اگر موقع تخلّی طرف جلوی بدن کسی رو به قبله یا پشت به قبله باشد و عورت را از قبله بگرداند کفایت نمیکند و اگر جلوی بدن او رو به قبله یا پشت به قبله نباشد، احتیاط واجب آن است که عورت را رو به قبله یا پشت به قبله ننماید.
- [آیت الله خوئی] اگر موقع تخلی طرف جلوی بدن کسی رو به قبله یا پشت به قبله باشد، و عورت را از قبله بگرداند کفایت نمیکند، و اگر جلوی بدن او رو به قبله یا پشت به قبله نباشد، احتیاط واجب آن است که عورت را رو به قبله یا پشت به قبله ننماید.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر موقع تخلی طرف جلوی بدن کسی رو به قبله یا پشت به قبله باشد و عورت خود را از قبله بگرداند کفایت نمی کند و اگر جلوی بدن او رو به قبله یا پشت به قبله نباشد احتیاط واجب ان است که عورت را رو به قبله یا پشت به قبله ننماید
- [آیت الله سبحانی] اگر موقع تخلی، طرف جلوی بدن کسی، رو به قبله یا پشت به قبله باشد و عورت را از قبله بگرداند کفایت نمی کند، و اگر جلوی بدن او رو به قبله یا پشت به قبله نباشد، احتیاط واجب آن است که عورت را رو به قبله یا پشت به قبله ننماید.