برای روشن شدن مطلب لازم است به سوالات زیر پاسخ دهیم: 1. منظور از فرا روانشناسی چیست؟ 2. آیا در قرآن به تمامی علوم اشاره شده است؟! 3. قرآن به چه شکلی به مسئلهی فرا روانشناسی پرداخته است؟ پاسخ سوال اول: دانش (فرا روانشناسی) عبارت است از کسب اطلاع (و بدست آوردن معرفت و آگاهی) از یک امر یا شیی یا رویدادی بدون دخالت حواس عادی بشر.1 مثل سحر، چشم زخم، تله پاتی و هیپنوتیزم و... پاسخ سوال دوم: برخی بر این باورند که چون قرآن کتاب الهی و معجزهی جاوید پیامبر(ص) است لازم است به تمام موارد علوم اشاره نماید و حال آنکه چنین نیست. به عبارتی قرآن کتاب هدایت انسان است و ضرورتی ندارد که تمام مسائل علوم تجربی را با طول و تفصیل بیان کرده باشد.2 ولی در بیش از هزار آیه به مسائل علمی در راستای هدایت اشاره کرده است. پاسخ سوال سوم: با توجه به تعریف فرا روانشناسی که مربوط به ماوراء الطبیعه میباشد آیات فراوانی در این زمینه بدان اشاره شده که فهرست برخی از آنها عبارت است از: 1. سحر و جادو ? بقره / 102. 2. چشم زخم ? یوسف / 67. 3. روح ? اسراء / 85. 4. خواب ? صافات / 102 107. 5. اخبار غیبی ? آل عمران / 5 و بقره / 255. 6. امدادهای غیبی ? آل عمران / 123. 7. معجزات الهی ? مریم / 29 و 30. 8. حس ششم ? یوسف / 96. جمعبندی و نتیجه: دانش فرا روانشناسی از جمله دانشهایی است که بشر به صرف داشتن دانش تجربی، نمیتواند به ابعاد مختلف این دانش پی ببرد لذا اشکال و اتصال به منبع وحی الهی یعنی قرآن این زمینه را فراهم میکند تا این علم نوپا و ناشناخته را در کرانههای بینهایت، تبیین تعریف نماید. پاورقی: 1 . جهان غیب و غیب جهان، بهاء الدین خرمشاهی. 2 . درآمدی بر تفسیرعلمی قرآن، محمدعلی رضاییاصفهانی، ص 161. eporsesh.com
مقصود از فرا روانشناسی در قرآن چیست؟
برای روشن شدن مطلب لازم است به سوالات زیر پاسخ دهیم:
1. منظور از فرا روانشناسی چیست؟
2. آیا در قرآن به تمامی علوم اشاره شده است؟!
3. قرآن به چه شکلی به مسئلهی فرا روانشناسی پرداخته است؟
پاسخ سوال اول:
دانش (فرا روانشناسی) عبارت است از کسب اطلاع (و بدست آوردن معرفت و آگاهی) از یک امر یا شیی یا رویدادی بدون دخالت حواس عادی بشر.1
مثل سحر، چشم زخم، تله پاتی و هیپنوتیزم و...
پاسخ سوال دوم:
برخی بر این باورند که چون قرآن کتاب الهی و معجزهی جاوید پیامبر(ص) است لازم است به تمام موارد علوم اشاره نماید و حال آنکه چنین نیست. به عبارتی قرآن کتاب هدایت انسان است و ضرورتی ندارد که تمام مسائل علوم تجربی را با طول و تفصیل بیان کرده باشد.2 ولی در بیش از هزار آیه به مسائل علمی در راستای هدایت اشاره کرده است.
پاسخ سوال سوم:
با توجه به تعریف فرا روانشناسی که مربوط به ماوراء الطبیعه میباشد آیات فراوانی در این زمینه بدان اشاره شده که فهرست برخی از آنها عبارت است از:
1. سحر و جادو ? بقره / 102.
2. چشم زخم ? یوسف / 67.
3. روح ? اسراء / 85.
4. خواب ? صافات / 102 107.
5. اخبار غیبی ? آل عمران / 5 و بقره / 255.
6. امدادهای غیبی ? آل عمران / 123.
7. معجزات الهی ? مریم / 29 و 30.
8. حس ششم ? یوسف / 96.
جمعبندی و نتیجه:
دانش فرا روانشناسی از جمله دانشهایی است که بشر به صرف داشتن دانش تجربی، نمیتواند به ابعاد مختلف این دانش پی ببرد لذا اشکال و اتصال به منبع وحی الهی یعنی قرآن این زمینه را فراهم میکند تا این علم نوپا و ناشناخته را در کرانههای بینهایت، تبیین تعریف نماید.
پاورقی:
1 . جهان غیب و غیب جهان، بهاء الدین خرمشاهی.
2 . درآمدی بر تفسیرعلمی قرآن، محمدعلی رضاییاصفهانی، ص 161.
eporsesh.com
- [سایر] چرا هنگام ظهور امام زمان(عج) همه جا را ظلم و فساد فرا می گیرد؟ مقصود ازاین که ظلم و فساد جهان را فرا می گیرد چیست؟
- [سایر] مقصود از این توصیف (قرآن ذی الذکر) در قرآن چیست؟
- [سایر] مقصود از آداب باطنی قرائت قرآن چیست؟
- [سایر] مقصود از تفسیر به رأی چیست؟
- [سایر] گوش فرا دادن به تلاوت قرآن چه ثوابی دارد؟
- [سایر] ضرورت به وجود آمدن روانشناسی اسلامی و به طور کلی، علوم انسانی - اسلامی، چیست؟
- [سایر] مقصود از استفاده عقل برهانی در تفسیر قرآن چیست؟ مثالی بزنید.
- [سایر] مقصود از کتاب مکنون در قرآن مجید چیست؟
- [سایر] مقصود از تأویل در مورد متشابه در قرآن چیست؟
- [سایر] مقصود از تأویل قرآن در مقابل تنزیل چیست؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] باید از دادن قرآن به کافر خودداری کنند، و اگر قرآن در دست اوست در صورت امکان از او بگیرند ولی چنانچه مقصود از دادن قرآن و یا داشتن قرآن تحقیق و مطالعه در دین باشد و نیز انسان بداند که کافری که محکوم به نجاست است با دست تر قرآن را لمس نمی کند اشکالی ندارد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه بعد از فرا رسیدن مدت، مشتری نتواند پول را بپردازد باید او را مهلت داد.
- [آیت الله جوادی آملی] .در چهار سوره قرآن, آیه سجده هست: آیه 15 سوره (سجده), آیه 37 سوره (فصّلت), آیه 62 سوره (نجم) و آیه 19 سوره (علق). هر کس یکی از این چهار آیه را بخواند یا گوش فرا دهد، پس از تمام شدن آیه، فوراً باید سجده کند و اگر آن را فراموش کرده، هر وقت یادش آمد, باید سجده نماید.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] خاک نجسی که به واسطه باران گل شود و آب آن را فرا گیرد پاک می شود.
- [آیت الله بهجت] در خرید و فروش لازم نیست صیغه عربی بخوانند، مثلاً اگر فروشنده به فارسی بگوید: این مال را در عوض این پول فروختم، و مشتری بگوید: قبول کردم، معامله صحیح است. و بنابر اظهر لازم نیست ایجاب بر قبول مقدم باشد (مقصود از ایجاب، کلام فروشنده و مقصود از قبول، کلام خریدار است). و احتیاط مستحب آن است که به هر زبانی معامله میکنند، صحیح گفته شود و کاملاً بیانگر مقصود طرفین باشد.
- [آیت الله بهجت] کسی که سفر او حرام نیست و برای کار حرام هم سفر نمیکند، اگرچه در سفر، معصیتی انجام دهد، مثلاً نعوذباللّه غیبت کند یا شراب بخورد، باید نماز را شکسته بخواند. و اگر مقصود از سفر هم طاعت و هم معصیت باشد اگر هر دو قصد مستقل باشد باید نماز را تمام بخواند، ولی اگر مقصود اصلی طاعت است و معصیت مقصود فرعی و تبعی است، نماز را شکسته میخواند.
- [آیت الله اردبیلی] اگر اطمینان کند وقت نماز فرا رسیده و مشغول نماز شود و در بین نماز شک کند که وقت داخل شده یا نه، نماز او صحیح نیست؛ ولی اگر در بین نماز اطمینان داشته باشد که وقت فرا رسیده و شک کند که آنچه از نماز خوانده در وقت بوده یا نه، نماز او صحیح است.
- [آیت الله علوی گرگانی] مقصود از یک ماه، از ابتدای خون دیدن است تا سی روز، نه از اوّل ماه تا آخر ماه.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مقصود از یک ماه، از ابتدای خون دیدن است تا سی روز، نه از روز اول ماه تا آخر ماه.
- [آیت الله سبحانی] مقصود از یک ماه، از ابتدای خون دیدن است تا سی روز، نه از روز اول ماه تا آخر ماه.