بهترین راه برای قرائت همراه با ادراک و فهم قرآن این است که انسان همراه با قرائت سور قرآنی، معانی ‌آن را در ذهن و نظر قرار دهد، و با هر آیهٔ در درون و نهاد خود گفتگو نماید، در آیهٔ عذاب از خداوند طلب ‌مغفرت و در آیهٔ رحمت از خدای سبحان طلب گذشت کند و بشیر بودن و نذیر بودن خداوند در آیات را ‌مشاهده نماید و از هر مطلبی که قرآن افاده مینماید نکتهٔ علمی مربوط به آن را برداشت نماید.‌ در هنگام تلاوت قرآن با زبان، کلمات از راه گوش به سمع انسان میرسد که معنای آن نیز باید به دل و ‌جان نفوذ کند و اگر دل بسته باشد، معنا به آن نفوذ نمینماید، قرآن کریم در این مورد میفرماید: (أفلا ‌یَتَدبّرونَ القرآن أم علی قلوبٍ اقفالها)(1) آیا در قرآن تدبر نمیکنند یا بر دلها قفلهایی نهاده شده است؟ ‌و در آیهٔ دیگر میفرماید: (کلاّ بل رانَ علی قلوبهم ما کانوا یکسبون)(2) یعنی؛ بر قلبهای آنها با آنچه ‌کسب کردهاند زنگار نشسته است.‌ گناه، غفلت و علائق به دنیا، دل را قفل میکند و میبندد و معارف قرآنی در این قلبها نفوذ نمیکند و ‌انسان باید از راه باز کردن دل و زدودن (رین) و (چرک) از آن، زمینهٔ نفوذ معنا را به جان خود فراهم آورد. چون ‌این زمینه فراهم شود تلاوت آیات قرآن موجب لذّت میشود. فرد با ورود به هر آیهای اگر مشتمل بر خیرات، ‌معرفت، علم و مانند آن باشد، مضمون آن را مسألت میکند و اگر ناظر به عذاب و مانند آن باشد نجات از آن ‌را از خداوند طلب مینماید.‌ ‌(1) سورهٔ محمّد، آیهٔ 24.‌ ‌(2) سورهٔ مطففین، آیهٔ 14.‌ ( آیةالله جوادی آملی )
بهترین راه قرائت و فهم قرآن کریم چیست؟
بهترین راه برای قرائت همراه با ادراک و فهم قرآن این است که انسان همراه با قرائت سور قرآنی، معانی آن را در ذهن و نظر قرار دهد، و با هر آیهٔ در درون و نهاد خود گفتگو نماید، در آیهٔ عذاب از خداوند طلب مغفرت و در آیهٔ رحمت از خدای سبحان طلب گذشت کند و بشیر بودن و نذیر بودن خداوند در آیات را مشاهده نماید و از هر مطلبی که قرآن افاده مینماید نکتهٔ علمی مربوط به آن را برداشت نماید.
در هنگام تلاوت قرآن با زبان، کلمات از راه گوش به سمع انسان میرسد که معنای آن نیز باید به دل و جان نفوذ کند و اگر دل بسته باشد، معنا به آن نفوذ نمینماید، قرآن کریم در این مورد میفرماید: (أفلا یَتَدبّرونَ القرآن أم علی قلوبٍ اقفالها)(1) آیا در قرآن تدبر نمیکنند یا بر دلها قفلهایی نهاده شده است؟ و در آیهٔ دیگر میفرماید: (کلاّ بل رانَ علی قلوبهم ما کانوا یکسبون)(2) یعنی؛ بر قلبهای آنها با آنچه کسب کردهاند زنگار نشسته است.
گناه، غفلت و علائق به دنیا، دل را قفل میکند و میبندد و معارف قرآنی در این قلبها نفوذ نمیکند و انسان باید از راه باز کردن دل و زدودن (رین) و (چرک) از آن، زمینهٔ نفوذ معنا را به جان خود فراهم آورد. چون این زمینه فراهم شود تلاوت آیات قرآن موجب لذّت میشود. فرد با ورود به هر آیهای اگر مشتمل بر خیرات، معرفت، علم و مانند آن باشد، مضمون آن را مسألت میکند و اگر ناظر به عذاب و مانند آن باشد نجات از آن را از خداوند طلب مینماید.
(1) سورهٔ محمّد، آیهٔ 24.
(2) سورهٔ مطففین، آیهٔ 14.
( آیةالله جوادی آملی )
- [سایر] آیا فهم و تفسیر قرآن کریم برای غیر معصومین(علیهم السلام) ممکن است یا خیر؟ دلایل منکران امکان فهم قرآن کریم و رد آن ها را بیان کنید؟
- [سایر] آیا فهم و عمل به قرآن کریم واجب است؟
- [سایر] آیا فهم و عمل به قرآن کریم واجب است ؟ درکدام بخش از دین اسلام مشخص شده ؟ وتوضیح برای تاکید بیشتر برعمل به قرآن کریم . باتشکر
- [سایر] فهم قرآن روش ها و شرایط خاص خود را دارد، عمده ترین روش های شناخت قرآن کریم کدام اند؟
- [سایر] قرائت و تفسیر قرآن کریم چه خاصیتی دارد؟ آیاخواندن قرآن برنامه انسان را منظم می کند؟
- [سایر] آیا تمام آیات قرآن دارای شأن نزول است یا نه؟ و جایگاه شأن نزول در فهم قرآن کریم به چه میزان است؟
- [سایر] شاخصه و بُعد اعجاز قرآن کریم برای عوام و آنانی که از مسایل علمی و فنی آگاهی ندارند، چیست؟ بُعد همه کَس فهم قرآن را نام ببرید؟
- [سایر] آیا زبان قرآن کریم همان زبان عرف عقلاست که بتوان با استفاده از قواعد فهم کلام عقلا به مراد خداوند رسید؟
- [آیت الله خامنه ای] کسی که همیشه در وضویش شک میکند، چگونه میتواند به مسجد برود و نماز بخواند و به قرائت قرآن کریم و زیارت معصومین(علیهمالسلام) بپردازد؟
- [سایر] ابزارهای فهم و تفسیر فردی قرآن چیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] جواب سلام را باید به قصد جواب بگوید، نه به قصد قرائت بعضی از آیات قرآن و مانند آن.
- [آیت الله اردبیلی] خواندن قرآن در نماز به قصد قرائت قرآن، غیر از چهار سورهای که سجده واجب دارند و در احکام جنابت گفته شد، اشکال ندارد و همچنین دعا کردن در نماز جایز است، اگرچه به فارسی یا زبان دیگر باشد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر مأموم بعد از حمد امام، نیت فرادی کند، لازم نیست حمد را بخواند، ولی اگر پیش از تمام شدن حمد نیت فرادی کند، باید مقداری را که امام نخوانده، بخواند و احتیاط مستحب آن است که قبل از آن، قسمتی را هم که امام خوانده به نیت مردّد بین قرائت واجب نماز یا قرائت قرآن بخواند.
- [آیت الله اردبیلی] نمازگزار باید جواب سلام را به قصد جواب بگوید نه به قصد قرائت قرآن، ولی گفتن جواب سلام به قصد دعا به معنای طلب سلامت از خدا برای گوینده سلام، اشکال ندارد.
- [آیت الله اردبیلی] مستحب است زن حائض در وقت نماز خود را از خون پاک نماید و پنبه و دستمال را عوض کند و وضو بگیرد و اگر نمیتواند وضو بگیرد، به امید درک ثواب تیمّم نماید و در جای نماز خویش رو به قبله بنشیند و مشغول قرائت قرآن، ذکر، دعا و صلوات شود، اگرچه در غیر این اوقات، خواندن قرآن بر حائض مکروه است.
- [آیت الله نوری همدانی] مستحب است در نماز عید فطر و قربان قرائت رابلند بخواند .
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر بعد از گفتن تکبیرْ الاحرام شک کند که آن را صحیح گفته یا نه، اگر وارد خواندن قرائت نشده احتیاط در اتمام نماز و اعاده آن میباشد ولی اگر مشغول خواندن قرائت شده نماز او صحیح است.
- [امام خمینی] جایز نیست برای طلاب علوم دینیه دخول در مدارس که بعض معممین و ائمه جماعت از طرف دولت جائر و یا با اشاره دولت تصدی نمودهاند چه برنامه تحصیلی از طرف دولت جائر باشد یا از طرف این نحو متصدیان که عمّال دولت جائر هستند، زیرا در این امور نقشه محو آثار اسلام و احکام قرآن کریم کشیده شده است.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر قرائت یا تکبیرات یا قنوت ها را فراموش کند نمازش باطل می شود .
- [امام خمینی] مستحب است در نماز عید فطر و قربان قرائت را بلند بخوانند.