همه ما به خوبی احساس می کنیم که دادگاهی در درون جان ما به اعمال ما رسیدگی می کند، در برابر نیکی ها پاداش می دهد، آنچنان احساس آرامش درونی می کنیم و روح ما لبریز از شادی و نشاط می شود که لذّت آن را با هیچ بیان و قلمی نمی توان توصیف کرد. و در برابر کارهای زشت و مخصوصاً گناهان بزرگ آنچنان مجازات می کند که زندگی را در کام انسان تلخ می نماید. بسیار دیده شده است که افرادی پس از ارتکاب یک جنایت بزرگ مانند قتل و فرار کردن از چنگال عدالت، داوطلبانه آمده اند و خود را به دادگاه معرّفی کرده و تسلیم چوبه دار نموده اند، و دلیل آن را رهایی از شکنجه وجدان ذکر کرده اند. انسان با مشاهده این دادگاه درونی از خود سؤال می کند چگونه ممکن است من که موجود کوچکی هستم دارای چنین محکمه ای باشم امّا عالم بزرگ و جهان آفرینش دادگاهی که متناسب آن است نداشته باشد؟ منبع:50 درس اصول عقائد برای جوانان آیت الله العظمی مکارم شیرازی ص338
همه ما به خوبی احساس می کنیم که دادگاهی در درون جان ما به اعمال ما رسیدگی می کند، در برابر نیکی ها پاداش می دهد، آنچنان احساس آرامش درونی می کنیم و روح ما لبریز از شادی و نشاط می شود که لذّت آن را با هیچ بیان و قلمی نمی توان توصیف کرد. و در برابر کارهای زشت و مخصوصاً گناهان بزرگ آنچنان مجازات می کند که زندگی را در کام انسان تلخ می نماید.
بسیار دیده شده است که افرادی پس از ارتکاب یک جنایت بزرگ مانند قتل و فرار کردن از چنگال عدالت، داوطلبانه آمده اند و خود را به دادگاه معرّفی کرده و تسلیم چوبه دار نموده اند، و دلیل آن را رهایی از شکنجه وجدان ذکر کرده اند.
انسان با مشاهده این دادگاه درونی از خود سؤال می کند چگونه ممکن است من که موجود کوچکی هستم دارای چنین محکمه ای باشم امّا عالم بزرگ و جهان آفرینش دادگاهی که متناسب آن است نداشته باشد؟
منبع:50 درس اصول عقائد برای جوانان آیت الله العظمی مکارم شیرازی ص338
- [سایر] انسانها در برزخ چه می کنند ؟ در انتظار ند تا قیامت کبری ، یا درآن فاصله هم مورد بازخواست و مجازات یا تشویق و... قرار دارند؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] از آن جا که قانون مجازات اسلامی از شرع انور الهام گرفته، و قانون گذار در مقام تدوین قانون با تمسّک به منابع معتبر فقهی شیعه مبادرت به انشای قانون نموده، در باب تعزیرات حکومتی پاسخ به سؤالات زیر مورد نیاز است: 1 با توجّه به سیاق مادّه 16 قانون مجازات اسلامی در باب تعریف تعزیر، منظور از جمله (به نظر حاکم واگذار شده است) چیست؟ آیا مراد از حاکم، حاکم شرع است، یا قاضی محکمه؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] تکلیف محکمه در پذیرفتن وکیل از سوی طرفین دعوا چیست؟
- [سایر] تفاوت وجدان با فطرت چیست؟
- [سایر] فرق (اشد مجازات) با (مجازات اشد) در چیست؟
- [سایر] اهمیت وجدان کاری در اسلام چقدر است؟
- [آیت الله سبحانی] هرگاه منکر در محکمه حاضر شود ولی سکوت کرده و قسم نخورد وظیفه حاکم چیست؟
- [سایر] شرایط تشویق کودکان چیست؟
- [سایر] وجدان چیست و چه نقشی در نهاد انسان دارد؟
- [سایر] آیا شفاعت، تشویق به گناه نیست؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . جوایزی که بانک ها برای تشویق صاحبان حساب قرض الحسنه می دهند حلال است.
- [آیت الله بهجت] دست زدن (کف زدن) در مجالس جشن و سخنرانی جهت تشویق افراد اگر به حد لهو نرسد مانعی ندارد.
- [آیت الله اردبیلی] جایزههایی که بانکها یا غیر آنها برای تشویق قرض دهنده میدهند یا موءسسات دیگر برای تشویق خریدار و مشتری با قرعه کشی میدهند، حلال است و چیزهایی که فروشندهها برای جلب مشتری و زیاد شدن خریدار در داخل جنسهای خود میگذارند، مثل سکّه طلا در قوطی روغن و چای، حلال است و اشکال ندارد.
- [آیت الله مظاهری] جایزههایی که بانکها یا غیر آنها برای تشویق قرض دهنده میدهند یا مؤسسات دیگر برای تشویق خریدار و مشتری با قرعهکشی میدهند حلال است و همچنین چیزهایی که فروشندهها برای جلب مشتری و زیاد شدن خریدار در داخل جنسهای خود میگذارند حلال است.
- [امام خمینی] جایزههایی که بانکها یا غیر آنها برای تشویق قرض دهنده میدهند، یا مؤسسات دیگر برای تشویق خریدار و مشتری میدهند با قرعهکشی، حلال است و چیزهایی که فروشندهها در جوف جنسهای خود میگذارند برای جلب مشتری، و زیاد شدن خریدار، مثل سکه طلا در قوطی روغن، حلال است و اشکال ندارد.
- [آیت الله مظاهری] اگر برای تشویق و ترغیب در اثبات حقّی یا از بین بردن باطلی به کسی چیزی دهند، رشوه نیست و مانعی ندارد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] جایزه ای را که بانک به بعضی از کسانی که در صندوق پس انداز حساب دارند می دهد؛ چون برای تشویق مردم از خودش می دهد حلال است.
- [آیت الله خوئی] جایزهای را که بانک به بعضی از کسانی که در صندوق پس انداز حساب دارند میدهد، چون برای تشویق مردم از خودش میدهد حلال است.
- [آیت الله بروجردی] جایزهای را که بانک به بعضی از کسانی که در صندوق پسانداز حساب دارند میدهد، چون برای تشویق مردم از خودش میدهد و ضرر آن به کسی نمیرسد حلال است.
- [آیت الله اردبیلی] چون پرداخت اقساط حقّ بیمه به عنوان قرض نیست، بنابر این مؤسّسه بیمه کننده میتواند به منظور تشویق متقاضیان بیمه، متعهّد شود علاوه بر تأمین خسارت، مبلغی هم به آنان بپردازد.