معصوم بودن فرشتگان به چه معناست؟
در قرآن مجید تصریح شده است که فرشتگان هرگز آلوده گناه و معصیت نمی ‌شوند: (وَ قالُوا اتَّخَذَ الرَّحْمنُ وَلَداً سُبْحانَهُ بَلْ عِبادٌ مُکْرَمُونَ لا یَسْبِقُونَهُ بِالْقَوْلِ وَ هُمْ بِأَمْرِهِ یَعْمَلُونَ )، (آنها بندگان شایسته و گرامی او هستند که هرگز در سخن، بر او پیشی نمی ‌گیرند و به فرمان او عمل می کنند).(1) و در مورد فرشتگان مأمور عذاب می فرماید: ( لا یَعْصُونَ اللَّهَ ما أَمَرَهُمْ وَ یَفْعَلُونَ ما یُؤْمَرُون)، (هرگز مخالفت فرمان او نمی ‌کنند).(2) بعضی تصوّر می کنند، معصوم بودن و نبودن در مورد آنها مفهوم ندارد، ولی این صحیح به نظر نمی ‌رسد. درست است که انگیزه‌ های گناه مانند شهوت و غضب در آنها نیست (یا بسیار ضعیف است) ولی نباید فراموش کرد که آنها فاعل مختارند و قدرت بر مخالفت دارند و حتّی از آیات قرآن استفاده می شود که آنها از بیم مجازات او در وحشتند: (وَ هُمْ مِنْ خَشْیَتِهِ مُشْفِقُونَ). این تعبیرات همه نشان می دهد که آنها در عین قدرت بر معصیت، معصوم و پاک از گناهند. از این جا روشن می شود که اگر در بعضی از روایات تعبیراتی در باره کندی بعضی از فرشتگان در اطاعت فرمان حقّ و تنبیه آنان به خاطر این کندی آمده، همانند ترک اولی‌ هایی است که در مورد انبیا نیز گفته شده است و می دانیم ترک اولی هرگز به معنی گناه نیست بلکه گاه ممکن است کار مستحبّ خوبی باشد که در مقایسه با کار بهتر، ترک اولی نامیده می شود. پی نوشتها: (1). سوره انبیاء ، آیات 26 و 27. (2). سوره تحریم ، آیه 6. پیام امام علی، آیت الله العظمی مکارم شیرازی جلد1، ص 167. منبع:سایت انوار طاها
عنوان سوال:

معصوم بودن فرشتگان به چه معناست؟


پاسخ:

در قرآن مجید تصریح شده است که فرشتگان هرگز آلوده گناه و معصیت نمی ‌شوند: (وَ قالُوا اتَّخَذَ الرَّحْمنُ وَلَداً سُبْحانَهُ بَلْ عِبادٌ مُکْرَمُونَ لا یَسْبِقُونَهُ بِالْقَوْلِ وَ هُمْ بِأَمْرِهِ یَعْمَلُونَ )، (آنها بندگان شایسته و گرامی او هستند که هرگز در سخن، بر او پیشی نمی ‌گیرند و به فرمان او عمل می کنند).(1) و در مورد فرشتگان مأمور عذاب می فرماید: ( لا یَعْصُونَ اللَّهَ ما أَمَرَهُمْ وَ یَفْعَلُونَ ما یُؤْمَرُون)، (هرگز مخالفت فرمان او نمی ‌کنند).(2) بعضی تصوّر می کنند، معصوم بودن و نبودن در مورد آنها مفهوم ندارد، ولی این صحیح به نظر نمی ‌رسد. درست است که انگیزه‌ های گناه مانند شهوت و غضب در آنها نیست (یا بسیار ضعیف است) ولی نباید فراموش کرد که آنها فاعل مختارند و قدرت بر مخالفت دارند و حتّی از آیات قرآن استفاده می شود که آنها از بیم مجازات او در وحشتند: (وَ هُمْ مِنْ خَشْیَتِهِ مُشْفِقُونَ). این تعبیرات همه نشان می دهد که آنها در عین قدرت بر معصیت، معصوم و پاک از گناهند.
از این جا روشن می شود که اگر در بعضی از روایات تعبیراتی در باره کندی بعضی از فرشتگان در اطاعت فرمان حقّ و تنبیه آنان به خاطر این کندی آمده، همانند ترک اولی‌ هایی است که در مورد انبیا نیز گفته شده است و می دانیم ترک اولی هرگز به معنی گناه نیست بلکه گاه ممکن است کار مستحبّ خوبی باشد که در مقایسه با کار بهتر، ترک اولی نامیده می شود.

پی نوشتها:
(1). سوره انبیاء ، آیات 26 و 27.
(2). سوره تحریم ، آیه 6.
پیام امام علی، آیت الله العظمی مکارم شیرازی جلد1، ص 167.
منبع:سایت انوار طاها





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین