در قرآن مجید تصریح شده است که فرشتگان هرگز آلوده گناه و معصیت نمی ‌شوند: (وَ قالُوا اتَّخَذَ الرَّحْمنُ وَلَداً سُبْحانَهُ بَلْ عِبادٌ مُکْرَمُونَ لا یَسْبِقُونَهُ بِالْقَوْلِ وَ هُمْ بِأَمْرِهِ یَعْمَلُونَ )، (آنها بندگان شایسته و گرامی او هستند که هرگز در سخن، بر او پیشی نمی ‌گیرند و به فرمان او عمل می کنند).(1) و در مورد فرشتگان مأمور عذاب می فرماید: ( لا یَعْصُونَ اللَّهَ ما أَمَرَهُمْ وَ یَفْعَلُونَ ما یُؤْمَرُون)، (هرگز مخالفت فرمان او نمی ‌کنند).(2) بعضی تصوّر می کنند، معصوم بودن و نبودن در مورد آنها مفهوم ندارد، ولی این صحیح به نظر نمی ‌رسد. درست است که انگیزه‌ های گناه مانند شهوت و غضب در آنها نیست (یا بسیار ضعیف است) ولی نباید فراموش کرد که آنها فاعل مختارند و قدرت بر مخالفت دارند و حتّی از آیات قرآن استفاده می شود که آنها از بیم مجازات او در وحشتند: (وَ هُمْ مِنْ خَشْیَتِهِ مُشْفِقُونَ). این تعبیرات همه نشان می دهد که آنها در عین قدرت بر معصیت، معصوم و پاک از گناهند. از این جا روشن می شود که اگر در بعضی از روایات تعبیراتی در باره کندی بعضی از فرشتگان در اطاعت فرمان حقّ و تنبیه آنان به خاطر این کندی آمده، همانند ترک اولی‌ هایی است که در مورد انبیا نیز گفته شده است و می دانیم ترک اولی هرگز به معنی گناه نیست بلکه گاه ممکن است کار مستحبّ خوبی باشد که در مقایسه با کار بهتر، ترک اولی نامیده می شود. پی نوشتها: (1). سوره انبیاء ، آیات 26 و 27. (2). سوره تحریم ، آیه 6. پیام امام علی، آیت الله العظمی مکارم شیرازی جلد1، ص 167. منبع:سایت انوار طاها
در قرآن مجید تصریح شده است که فرشتگان هرگز آلوده گناه و معصیت نمی شوند: (وَ قالُوا اتَّخَذَ الرَّحْمنُ وَلَداً سُبْحانَهُ بَلْ عِبادٌ مُکْرَمُونَ لا یَسْبِقُونَهُ بِالْقَوْلِ وَ هُمْ بِأَمْرِهِ یَعْمَلُونَ )، (آنها بندگان شایسته و گرامی او هستند که هرگز در سخن، بر او پیشی نمی گیرند و به فرمان او عمل می کنند).(1) و در مورد فرشتگان مأمور عذاب می فرماید: ( لا یَعْصُونَ اللَّهَ ما أَمَرَهُمْ وَ یَفْعَلُونَ ما یُؤْمَرُون)، (هرگز مخالفت فرمان او نمی کنند).(2) بعضی تصوّر می کنند، معصوم بودن و نبودن در مورد آنها مفهوم ندارد، ولی این صحیح به نظر نمی رسد. درست است که انگیزه های گناه مانند شهوت و غضب در آنها نیست (یا بسیار ضعیف است) ولی نباید فراموش کرد که آنها فاعل مختارند و قدرت بر مخالفت دارند و حتّی از آیات قرآن استفاده می شود که آنها از بیم مجازات او در وحشتند: (وَ هُمْ مِنْ خَشْیَتِهِ مُشْفِقُونَ). این تعبیرات همه نشان می دهد که آنها در عین قدرت بر معصیت، معصوم و پاک از گناهند.
از این جا روشن می شود که اگر در بعضی از روایات تعبیراتی در باره کندی بعضی از فرشتگان در اطاعت فرمان حقّ و تنبیه آنان به خاطر این کندی آمده، همانند ترک اولی هایی است که در مورد انبیا نیز گفته شده است و می دانیم ترک اولی هرگز به معنی گناه نیست بلکه گاه ممکن است کار مستحبّ خوبی باشد که در مقایسه با کار بهتر، ترک اولی نامیده می شود.
پی نوشتها:
(1). سوره انبیاء ، آیات 26 و 27.
(2). سوره تحریم ، آیه 6.
پیام امام علی، آیت الله العظمی مکارم شیرازی جلد1، ص 167.
منبع:سایت انوار طاها
- [سایر] آیا فرشتگان دارای درجهای از عصمت هستند؟
- [سایر] آیا ما می توانیم بگوییم که فرشتگان معصوم هستند؟ آیا آنها از سطوح مختلفی از عصمت برخوردار هستند؟
- [سایر] اگر مقام عصمت تفضلی است از ناحیه خداوند، اجر گناه نکردن یک معصوم و یک غیر معصوم چگونه تبیین میگردد؟
- [سایر] اگر مقام عصمت تفضلی است از ناحیهی خداوند، اجر گناه نکردن یک معصوم و یک غیر معصوم چگونه تبیین میگردد؟
- [سایر] (اولو الامر) چه کسانی هستند؟ اولوالامر میشود معصوم نباشد؟ اگر باید معصوم باشد در زمان فعلی که معصوم را نمیبینیم آیا باز هم اطاعت واجب است؟
- [سایر] در مورد عصمت انبیای الهی توضیح دهید. چرا برخی آیات، با عصمت آنان منافات دارند؟
- [سایر] عصمت قبل از نبوت یا امامت با عصمت بعد از آن چه تفاوتی دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] چنانچه نذر کند به زیارت معصوم مشخصی برود می تواند به زیارت معصوم دیگر برود؟
- [سایر] عصمت امامان(ع) در اختیارات حکومتی آنها چه نقشی دارد؟ و اگر مقام عصمت لازمه حکومت است پس چگونه در زمان غیبت به غیر معصوم اعتماد کنیم؟
- [سایر] عصمت چیست و مرتبه ی عصمت در ائمه علیهم السلام با دیگران چه تفاوتی دارد؟
- [آیت الله اردبیلی] (هبه) آن است که انسان چیزی را که ملک خود اوست به رایگان ملک دیگری کند و به او ببخشد.
- [آیت الله نوری همدانی] تیمم در فضای غصبی باطل نیست ، پس اگر در ملک خود ، دستها را به زمین بزند و بی اجازه داخل ملک داخل ملک دیگری شود و دستها را به پیشانی بکشد ، تیمم او باطل نمی شود .
- [آیت الله بروجردی] کسی که در محلی ملک دارد، اگر موقعی که آن ملک را دارد شش ماه در آن جا بماند، تا وقتی که آن ملک مال او است، هر وقت در مسافرت به آن جا برسد باید نماز را تمام بخواند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسی که ملکی را اجاره کرده و سرقفلی نپرداخته هنگامی که مدت اجاره به سر رسید حق ندارد بدون اذن صاحب ملک در آنجا اقامت کند و اگر آن را تخلیه نکند غاصب و ضامن ملک و ضامن مثل مال الاجاره است، خواه اجاره اول کوتاه باشد یا طولانی و خواه در مدت اجاره ارزش ملک بالا رفته باشد یا نه و اگر کسی ملک را از چنین شخصی اجاره کند اجاره اش صحیح نیست، مگر این که صاحب ملک رضایت دهد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] انسان نباید جلوتر از قبر پیغمبر و امام(علیه السلام)نماز بخواند و بنابر احتیاط مستحب مساوی قبر مطهّر معصوم نماز نخواند.
- [آیت الله مظاهری] معادن گرچه در ملک شخصی کسی پیدا شود ملک حکومت اسلامی است و در صورت ممانعت حکومت اسلامی، کسی حقّ تصرّف در آنها را ندارد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر مسلمانی به یکی از چهارده معصوم علیهمالسلام در حال اختیار و سلامت عقل دشنام دهد یا با آنان دشمنی داشته باشد، نجس است.
- [آیت الله اردبیلی] اگر ملک وقفی خراب شود، از وقف بودن بیرون نمیرود.
- [آیت الله بروجردی] اگر ملک وقف خراب شود، از وقف بودن بیرون نمیرود.
- [امام خمینی] اگر ملک وقف خراب شود، از وقف بودن بیرون نمیرود.