تناسخ یا عود ارواح به چه معنی است؟ آیا تناسخ در اسلام صحیح است؟
تناسخ اصطلاحی است در علم کلام و فلسفه و عرفان، به معنای انتقال روح از جسمی به جسم دیگر. در لغت از ریشة نَسَخَ به معنای برداشتن چیزی و گذاشتن چیزی دیگر به جای آن یا تغییر دادن چیزی به چیز دیگر است (1) عقیده مندان به تناسخ چنین می پندارند که: انسان بعد از مرگ بار دیگر به همین زندگی باز می گردد منتها او در جسم دیگر (و نطفه دیگر) حلول کرده و زندگی مجددی را در همین دنیا آغاز می کند، و این مسأله ممکن است بارها تکرار شود، این زندگی تکراری در این جهان را (تناسخ) یا (عود ارواح) می نامند که از نظر تعالیم اسلام امری مردود و باطل است.(2) امام صادق (ع) راجع به اهل تناسخ می فرماید: (اینان پنداشته اند که نه بهشت و نه جهنمی است و نه برانگیختن و زنده شدن است، قیامت در نظر آنان عبارت از این است که روح از قالبی بیرون رود و در قالب دیگری وارد شود. اگر در قالب اول نیکوکار بوده بازگشتن در قالبی برتر و نیکوتر، در عالی ترین درجه دنیا خواهد بود، اما اگر بدکار یا نادان بود، در پیکر بعضی از چهار پایان زحمتکش و باربر که حیاتشان با رنج و زحمت طی می شود، مستقر می گردد یا در بدن پرندگان کوچک و بد قیافه ای که شب ها پرواز می کنند و به گورستان ها علاقه و انس دارند جای می گیرد).(3) همچنین باید توجه داشت که مسئله تناسخ و بازگشت ارواح به دنیا نه فقط مخالف مکتب پیامبران الاهی و موجب کفر به خدا و نفی معاد و انکار ثواب و عذاب عالم آخرت است، بلکه از نظر علمی نیز دانشمندان و فلاسفه آن را مطرود و مردود شناخته و دلایلی بر ابطال آن آورده اند. پی نوشتها: 1. رک: ابن فارس، معجم مقاییس اللغة، ذیل ماده نسخ 2. تفسیر نمونه، ج 1، ص 204 3. احتجاج طبرسی، ج 2، ص 89. منبع:سایت انوار طاها
عنوان سوال:

تناسخ یا عود ارواح به چه معنی است؟ آیا تناسخ در اسلام صحیح است؟


پاسخ:

تناسخ اصطلاحی است در علم کلام و فلسفه و عرفان، به معنای انتقال روح از جسمی به جسم دیگر. در لغت از ریشة نَسَخَ به معنای برداشتن چیزی و گذاشتن چیزی دیگر به جای آن یا تغییر دادن چیزی به چیز دیگر است (1)
عقیده مندان به تناسخ چنین می پندارند که: انسان بعد از مرگ بار دیگر به همین زندگی باز می گردد منتها او در جسم دیگر (و نطفه دیگر) حلول کرده و زندگی مجددی را در همین دنیا آغاز می کند، و این مسأله ممکن است بارها تکرار شود، این زندگی تکراری در این جهان را (تناسخ) یا (عود ارواح) می نامند که از نظر تعالیم اسلام امری مردود و باطل است.(2)
امام صادق (ع) راجع به اهل تناسخ می فرماید: (اینان پنداشته اند که نه بهشت و نه جهنمی است و نه برانگیختن و زنده شدن است، قیامت در نظر آنان عبارت از این است که روح از قالبی بیرون رود و در قالب دیگری وارد شود. اگر در قالب اول نیکوکار بوده بازگشتن در قالبی برتر و نیکوتر، در عالی ترین درجه دنیا خواهد بود، اما اگر بدکار یا نادان بود، در پیکر بعضی از چهار پایان زحمتکش و باربر که حیاتشان با رنج و زحمت طی می شود، مستقر می گردد یا در بدن پرندگان کوچک و بد قیافه ای که شب ها پرواز می کنند و به گورستان ها علاقه و انس دارند جای می گیرد).(3)
همچنین باید توجه داشت که مسئله تناسخ و بازگشت ارواح به دنیا نه فقط مخالف مکتب پیامبران الاهی و موجب کفر به خدا و نفی معاد و انکار ثواب و عذاب عالم آخرت است، بلکه از نظر علمی نیز دانشمندان و فلاسفه آن را مطرود و مردود شناخته و دلایلی بر ابطال آن آورده اند.

پی نوشتها:
1. رک: ابن فارس، معجم مقاییس اللغة، ذیل ماده نسخ
2. تفسیر نمونه، ج 1، ص 204
3. احتجاج طبرسی، ج 2، ص 89.
منبع:سایت انوار طاها





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین