دانشمندان الهی با دلایل و براهین روشن، اندیشه ی تناسخ (تمام اقسام آن) را به چالش و بطلان کشانیده اند. در این جا فقط به بیان دو دلیل در بطلان تناسخ می پردازیم: اول: دو نفس در یک بدن؛ هر گاه بدنی صلاحیت و استعداد کامل برای دریافت نفس (روح) را پیدا کند، فوراً و بدون معطلی نفس شایسته ی او از طرف مبدأ متعال و فیّاض بر او افاضه می شود؛ حال اگر نفس بدن دیگر نیز بر او داخل شود، دو نفس در یک بدن می شود که باطل است؛ زیرا اولا، تشخص و موجودیّت هر فرد وابسته به نفس اوست و فرض دو نفس برای یک شخص به معنای دو ذات و دو وجود برای یک وجود است (هم یکی باشد هم دو تا)؛ و ثانیاً، هر کسی بالوجدان در می یابد که یک شخص و یک نفس بیش تر ندارد و گرنه باید آثار گوناگون و دوگانگی و پراکندگی را در خود احساس می کرد.[1] دوم: ناهماهنگی میان بدن و نفس؛ تعلق نفس به بدنْ ذاتی و میان آن دو ترکیب طبیعی و اتحادی است. هر یک از آنها با دیگری دارای حرکت ذاتی و جوهری است و از سوی دیگر، نفس در آغاز پیدایش نسبت به همه ی حالاتش بالقوه است؛ بدن نیز چنین است و در هر یک از دوران کودکی، نوجوانی، جوانی و پیری، شأن و حالاتی خاص دارد و آن دو (نفس و بدن) با هم از قوه به فعلیت می رسند و تا وقتی نفس به یک بدن تعلق دارد، درجات قوه و فعل آن، متناسب با درجات قوه و فعل همان بدن خاص است؛ پس هنگامی که نفس در نوعی از انواع بالفعل باشد، محال است که بار دیگر قوه ی محض گردد، همان گونه که محال است حیوان پس از کامل شدن خلقتش، نطفه و علقه شود؛ چون این حرکت جوهری، ذاتی بدن و نفس حیوانی است و ممکن نیست به طبع یا قسر (فشار و جبر) و به اراده یا جبر، یا اتفاق، نابود یا دگرگون شود؛ پس اگر نفس مستنسخه ای از بدن دیگری به این بدن تعلق گیرد، لازم می آید که بدنْ یک نفس بالقوه و یک بالفعل داشته باشد و نیز لازم می آید که بدن از همان جهتی که بالفعل است بالقوه هم باشد؛ زیرا ترکیب اتحادی و طبیعی میان دو چیزی که یکی بالفعل و دیگری بالقوه باشد محال است.[2] پی نوشتها: [1]. صدرالدین محمد شیرازی، اسفار، ص 10؛ ملاهادی سبزواری، شرح منظومه، ص 316. [2]. صدرالدین محمد شیرازی، اسفار، ص 10؛ ملاهادی سبزواری، شرح المنظومه، ص 316، غرر فی ابطال التناسخ. منبع: آخرین سفر، رحیم لطیفی، انتشارات مرکز مدیریت حوزه علمیه قم (1385)
دانشمندان الهی با دلایل و براهین روشن، اندیشه ی تناسخ (تمام اقسام آن) را به چالش و بطلان کشانیده اند. در این جا فقط به بیان دو دلیل در بطلان تناسخ می پردازیم:
اول: دو نفس در یک بدن؛ هر گاه بدنی صلاحیت و استعداد کامل برای دریافت نفس (روح) را پیدا کند، فوراً و بدون معطلی نفس شایسته ی او از طرف مبدأ متعال و فیّاض بر او افاضه می شود؛ حال اگر نفس بدن دیگر نیز بر او داخل شود، دو نفس در یک بدن می شود که باطل است؛ زیرا اولا، تشخص و موجودیّت هر فرد وابسته به نفس اوست و فرض دو نفس برای یک شخص به معنای دو ذات و دو وجود برای یک وجود است (هم یکی باشد هم دو تا)؛ و ثانیاً، هر کسی بالوجدان در می یابد که یک شخص و یک نفس بیش تر ندارد و گرنه باید آثار گوناگون و دوگانگی و پراکندگی را در خود احساس می کرد.[1]
دوم: ناهماهنگی میان بدن و نفس؛ تعلق نفس به بدنْ ذاتی و میان آن دو ترکیب طبیعی و اتحادی است. هر یک از آنها با دیگری دارای حرکت ذاتی و جوهری است و از سوی دیگر، نفس در آغاز پیدایش نسبت به همه ی حالاتش بالقوه است؛ بدن نیز چنین است و در هر یک از دوران کودکی، نوجوانی، جوانی و پیری، شأن و حالاتی خاص دارد و آن دو (نفس و بدن) با هم از قوه به فعلیت می رسند و تا وقتی نفس به یک بدن تعلق دارد، درجات قوه و فعل آن، متناسب با درجات قوه و فعل همان بدن خاص است؛ پس هنگامی که نفس در نوعی از انواع بالفعل باشد، محال است که بار دیگر قوه ی محض گردد، همان گونه که محال است حیوان پس از کامل شدن خلقتش، نطفه و علقه شود؛ چون این حرکت جوهری، ذاتی بدن و نفس حیوانی است و ممکن نیست به طبع یا قسر (فشار و جبر) و به اراده یا جبر، یا اتفاق، نابود یا دگرگون شود؛ پس اگر نفس مستنسخه ای از بدن دیگری به این بدن تعلق گیرد، لازم می آید که بدنْ یک نفس بالقوه و یک بالفعل داشته باشد و نیز لازم می آید که بدن از همان جهتی که بالفعل است بالقوه هم باشد؛ زیرا ترکیب اتحادی و طبیعی میان دو چیزی که یکی بالفعل و دیگری بالقوه باشد محال است.[2]
پی نوشتها:
[1]. صدرالدین محمد شیرازی، اسفار، ص 10؛ ملاهادی سبزواری، شرح منظومه، ص 316.
[2]. صدرالدین محمد شیرازی، اسفار، ص 10؛ ملاهادی سبزواری، شرح المنظومه، ص 316، غرر فی ابطال التناسخ.
منبع: آخرین سفر، رحیم لطیفی، انتشارات مرکز مدیریت حوزه علمیه قم (1385)
- [سایر] آیا قرآن تناسخ را باطل می داند؟
- [سایر] منظور از تناسخ چیست و چرا باطل است؟
- [سایر] معاد جسمانی - روحانی، همان مشکل تناسخ را دارد، پس محال و باطل است؟
- [سایر] به چه دلیل تناسخ باطل است - اظهارات برخی که مدعی به یاد آوردن زندگی قبل خود هستند، چگونه توجیه میشود؟
- [سایر] به چه دلیل تناسخ باطل است - اظهارات برخی که مدعی به یاد آوردن زندگی قبل خود هستند، چگونه توجیه میشود؟
- [سایر] تناسخ یا عود ارواح به چه معنی است؟ آیا تناسخ در اسلام صحیح است؟
- [سایر] منظور از تناسخ چیست؟ چه دلیلی بر رد و پذیرش تناسخ بیان شده است؟
- [سایر] تناسخ چیست؟
- [سایر] نظر شیعه راجب تناسخ چیست؟
- [سایر] تفاوت تناسخ با رجعت چیست؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] چیزهایی که وضو را باطل می کند، تیمم بدل از وضو را هم باطل می کند، و چیزهایی که غسل را باطل می نماید، تیمم بدل از غسل را هم باطل می نماید.
- [آیت الله نوری همدانی] چیزهائی که وضو را باطل می کند ، تیمم بدل از وضو را هم باطل می کند و چیزهائی که غسل را باطل می نماید ، تیمم بدل از غسل را هم باطل می نماید .
- [آیت الله خوئی] چیزهایی که وضو را باطل میکند، تیمم بدل از وضو را هم باطل میکند، و چیزهائی که غسل را باطل مینماید، تیمم بدل از غسل را هم باطل مینماید.
- [آیت الله شبیری زنجانی] چیزهایی که وضو را باطل میکند، تیمم بدل از وضو را هم باطل میکند؛ و چیزهایی که غسل را باطل مینماید، تیمم بدل از غسل را هم باطل مینماید.
- [آیت الله وحید خراسانی] چیزهایی که وضو را باطل می کند تیمم بدل از وضو را هم باطل می کند و چیزهایی که غسل را باطل می نماید تیمم بدل از غسل را هم باطل می نماید
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] چیزهائی که وضو را باطل می کند؛ تیمم بدل از وضو را هم باطل می کند و چیزهائی که غسل را باطل می نماید؛ تیمم بدل از غسل را هم باطل می کند.
- [آیت الله سبحانی] چیزهایی که وضو را باطل می کند، تیمّم بدل از وضو را هم باطل می کند و چیزهایی که غسل را باطل می نماید، تیمّم بدل از غسل را هم باطل می نماید.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . چیزهایی که وضو را باطل می کند، تیمم بدل از وضو را هم باطل می کند و چیزهایی که غسل را باطل می نماید تیمم بدل از غسل را هم باطل می نماید.
- [آیت الله بروجردی] چیزهایی که وضو را باطل میکند، تیمّم بدل از وضو را هم باطل میکند و چیزهایی که غسل را باطل مینماید، تیمّم بدل از غسل را هم باطل مینماید.
- [امام خمینی] چیزهایی که وضو را باطل می کند، تیمم بدل از وضو را هم باطل می کند. و چیزهایی که غسل را باطل می نماید، تیمم بدل از غسل را هم باطل می نماید.