درمورد زندگی برزخی تصویرهای مختلفی ذکر شده است که روشن ترین آنها آن است که: روح انسان بعد از پایان زندگی این جهان، در اجساد لطیفی قرار می گیرد که از بسیاری از عوارضِ این ماده کثیف بر کنار است، و چون از هر نظر شبیه این جسم است، به آن (قالب مثالی) یا (بدن مثالی) می گویند که نه، به کلی مجرد است، و نه مادی محض، بلکه دارای یک نوع (تجرد برزخی) است. بعضی از محققان آن را تشبیه به وضع روح در حالت خواب کرده اند که: در آن حال، ممکن است با مشاهده نعمت هائی به راستی لذت ببرد و یا بر اثر دیدن مناظر هولناک معذب و متألم شود آنچنان که گاه واکنش آن در همین بدن نیز ظاهر می شود، و به هنگام دیدن خواب های هولناک، فریاد می کشد، نعره می زند، پیچ و تاب می خورد، بدن او غرق عرق می شود.حتی بعضی معتقدند: در حال خواب، به راستی روح با قالب مثالی فعالیت می کند، و حتی بالاتر از آن معتقدند: روح قوی در حال بیداری نیز می تواند همان تجرد برزخی را پیدا کند، یعنی از جسم جدا شده و با همین قالب مثالی به میل خود، و یا از طریق خواب های مغناطیسی در جهان سیر کند و از مسائلی با خبر گردد. بلکه بعضی تصریح می کنند: قالب مثالی در باطن بدن هر انسانی هست، منتها به هنگام مرگ و آغاز زندگی برزخی، جدا می شود و گاه در همین زندگی مادی دنیا نیز امکان جدائی چنان که گفتیم برای او حاصل می شود. حال اگر تمام این مشخصات را برای قالب مثالی نپذیریم، اصل مطلب را نمی توان انکار کرد چرا که در روایات بسیاری به آن اشاره شده و از نظر دلیل عقل نیز هیچگونه مانعی ندارد.(1) پی نوشت: 1. تفسیر نمونه، ج 14، ص 345 منبع:سایت انوار طاها
درمورد زندگی برزخی تصویرهای مختلفی ذکر شده است که روشن ترین آنها آن است که: روح انسان بعد از پایان زندگی این جهان، در اجساد لطیفی قرار می گیرد که از بسیاری از عوارضِ این ماده کثیف بر کنار است، و چون از هر نظر شبیه این جسم است، به آن (قالب مثالی) یا (بدن مثالی) می گویند که نه، به کلی مجرد است، و نه مادی محض، بلکه دارای یک نوع (تجرد برزخی) است. بعضی از محققان آن را تشبیه به وضع روح در حالت خواب کرده اند که: در آن حال، ممکن است با مشاهده نعمت هائی به راستی لذت ببرد و یا بر اثر دیدن مناظر هولناک معذب و متألم شود آنچنان که گاه واکنش آن در همین بدن نیز ظاهر می شود، و به هنگام دیدن خواب های هولناک، فریاد می کشد، نعره می زند، پیچ و تاب می خورد، بدن او غرق عرق می شود.حتی بعضی معتقدند: در حال خواب، به راستی روح با قالب مثالی فعالیت می کند، و حتی بالاتر از آن معتقدند: روح قوی در حال بیداری نیز می تواند همان تجرد برزخی را پیدا کند، یعنی از جسم جدا شده و با همین قالب مثالی به میل خود، و یا از طریق خواب های مغناطیسی در جهان سیر کند و از مسائلی با خبر گردد. بلکه بعضی تصریح می کنند: قالب مثالی در باطن بدن هر انسانی هست، منتها به هنگام مرگ و آغاز زندگی برزخی، جدا می شود و گاه در همین زندگی مادی دنیا نیز امکان جدائی چنان که گفتیم برای او حاصل می شود. حال اگر تمام این مشخصات را برای قالب مثالی نپذیریم، اصل مطلب را نمی توان انکار کرد چرا که در روایات بسیاری به آن اشاره شده و از نظر دلیل عقل نیز هیچگونه مانعی ندارد.(1)
پی نوشت:
1. تفسیر نمونه، ج 14، ص 345
منبع:سایت انوار طاها
- [سایر] کیفیت موجودات در عالم برزخ چگونه است؟
- [سایر] کیفیت ارتباط ارواح با یکدیگر در عالم برزخ چگونه است؟
- [سایر] عالم برزخ چه عالمی است؟ آیا جسم هم در عالم برزخ است یا فقط روح انسان در این عالم است؟
- [سایر] بعد از اثبات عالم برزخ و بقای روح، روح انسان چگونه در این عالم به حیات خود ادامه می دهد؟
- [سایر] آیا روح انسانها که از بدنشان خارج میشود، در برزخ و معاد با لباس خواهد بود؟
- [سایر] روح انسان بعد از مرگ در قالب حیوان در می آید یا در برزخ است؟
- [سایر] با سلام. منظور این که همه تمثّلها در صُقع ذات نفس تمثّل مییابد، چیست؟ ابتدا بفرمائید منظور از کلمه صقع چیست و سپس این عبارت را تشریح فرمائید. در مورد احضار و ارتباط با ارواح هم گفته میشود که اینطور نیست که روح از برزخ بیاید به عالم دنیا و در اتاق را باز کند بیاید با ما ارتباط بگیرد، بلکه در صقع ذاتمان با او ارتباط میگیریم. کیفیت و تشریح فلسفی و عرفانی این امر چگونه است که روح با آنکه در برزخ است، و ما با اینکه در این دنیائیم با او ارتباط میگیریم. با تشکر.
- [آیت الله علوی گرگانی] کیفیت قبض روح حیوانات از نظر روایات به چه صورت ذکر شده؟
- [سایر] آیا روح مجددا در عالم برزخ از بدن خارج می شود و جسم دیگری را تجربه می کند؟
- [سایر] خواب نوعی مرگ است و وقتی ما می خواهیم روح ما چقدر می تواند از روح مادی ما جدا بشود و به آینده برود ؟ آیا روح ما می تواند به عالم برزخ برود ؟
- [آیت الله جوادی آملی] .لازم نیست سهم سادات را به صورت مساوی میان سادات یتیم، مسکین و در سفرمانده آنان تقسیم کرد , بلکه اختیار کیفیّت توزیع آن , با فقیه جامع الشرایط است.
- [آیت الله اردبیلی] مستحب است نماز آیات به جماعت بجا آورده شود و کیفیّت جماعت آن مانند نمازهای واجب شبانهروزی است که به جماعت خوانده میشوند.
- [آیت الله علوی گرگانی] بنابر احتیاط واجب زینت کردن مسجد به طلا حرام و همچنین بنابر احتیاط واجب، نباید صورت چیزهایی که مثل انسان وحیوان روح دارد، در مسجد نقش کنند ونقاشی چیزهائی که روح ندارد مثل گل وبوته مکروه است.
- [آیت الله وحید خراسانی] زینت کردن مسجد به طلا و صورت چیزهایی که مثل انسان و حیوان روح دارد بنابر احتیاط واجب جایز نیست و نقاشی چیزهایی که روح ندارد مثل گل و بوته مکروه است
- [آیت الله فاضل لنکرانی] بنابر احتیاط واجب نباید مسجد را به طلا زینت کنند و همچنین نباید بنابر احتیاط صورت چیزهائی که مثل انسان و حیوان روح دارد در مسجد نقش کنند، ولی نقّاشی چیزهائی که روح ندارد، مثل گل و بوته مکروه است.
- [آیت الله سبحانی] بنابر احتیاط واجب مسجد را به طلا نباید زینت نمایند و همچنین نباید صورت چیزهایی که مثل انسان و حیوان روح دارد در مسجد نقش کنند. و نقاشی چیزهایی که روح ندارد، مثل گل و بوته مکروه است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . زینت کردن مسجد به طلا حرام است بنابر احتیاط واجب، و هم چنین است نقش کردن مسجد به صورت چیزهایی که مثل انسان و حیوان روح دارد، و نقاشی چیزهایی که روح ندارد، مثل گل و بوته مکروه است.
- [آیت الله نوری همدانی] بنابر احتیاط واجب مسجد را به طلا نباید زینت نمایند و همچنین نباید صورت یزهائی که مثل انسان و حیوان روح در مسجد نقش کنند و نقاشی چیزهائی که روح ندارد ، مثل گل و بوته مکروه است .
- [امام خمینی] بنابر احتیاط واجب مسجد را به طلا نباید زینت نمایند. و همچنین نباید صورت چیزهایی که مثل انسان و حیوان روح دارد در مسجد نقش کنند، و نقاشی چیزهایی که روح ندارد مثل گل و بوته، مکروه است.
- [آیت الله اردبیلی] بنابر احتیاط واجب نباید مسجد را با طلا زینت نمایند و همچنین نباید صورت چیزهایی را که مثل انسان و حیوان روح دارند، در مسجد نقش کنند و نقاشی چیزهایی که روح ندارند، مثل گُل و بوته مکروه است.